Connect with us

ACTUALITATE

Sondaj: Cum va fi creșterea preţului certificatelor de emisii de carbon în Europa, în următorii ani

Publicat

Arhivă foto

Majorarea preţului certificatelor de emisii de carbon în Europa va fi mai lentă în anii următori, fiind estimat să ajungă la circa 100 euro până în 2030, consideră cele 210 companii membre ale Asociaţiei Internaţionale de Tranzacţionare a Emisiilor (IETA), respondente la un sondaj realizat de PwC Marea Britanie.

Astfel, companiile se aşteaptă la un preţ de 85,45 euro/tCO2 între 2022-2025 şi de 99,63 euro/tCO2 între 2026-2030. Previziunile sunt optimiste având în vedere evoluţia din ultimul an a preţului certificatelor, care a înregistrat o creştere de 64%, depăşind pentru prima oară în istorie pragul de 90 euro/ tCO2 în februarie 2022, precizează compania de consultanţă.

„Politicile UE care vizează reducerea importurilor de gaze ruseşti şi accelerarea implementării surselor regenerabile de energie sunt principalii factori care vor influenţa evoluţia preţului carbonului până în 2030.

În acelaşi timp, sondajul a constatat că războiul din Ucraina şi preocupările privind securitatea energetică, în actualele condiţii, ar putea determina Europa să adopte obiective climatice mai ambiţioase.

Sondaj: Cum va fi creșterea preţului certificatelor de emisii de carbon în Europa, în următorii ani: Anul 2022 este foarte important pentru piaţa certificatelor de carbon

De altfel, anul 2022 este foarte important pentru piaţa certificatelor de carbon, având în vedere că se apropie negocierile finale pentru pachetul „Fit for 55″, vor continua discuţiile privind modul de aplicare a angajamentelor privind acordul de la Paris luate în cadrul COP26 (Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice) şi se aşteaptă evoluţii importante în materie de reglementare pe piaţa voluntară a carbonului”, a declarat Dinu Bumbăcea, country managing partner PwC Romania.

Peste jumătate dintre respondenţi s-au arătat pesimişti faţă de progresele înregistrate în transpunerea în acţiuni a angajamentelor de la COP26, declarând că nu s-au înregistrat progrese semnificative. Mai mult, ei consideră insuficient acest acord pentru atingerea obiectivele pe termen lung ale Acordului de la Paris.

Pe de altă parte, propunerea UE de înfiinţare a mecanismului de ajustare la frontieră în funcţie de carbon (CBAM) este considerată o măsură eficientă pentru protecţia UE împotriva riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon.

Cu toate acestea, respondenţii au subliniat că riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon ar putea continua să apară pentru industriile orientate spre export, dacă nu se găseşte o soluţie de reglementare adecvată, subliniază PwC.

Sondaj: Cum va fi creșterea preţului certificatelor de emisii de carbon în Europa, în următorii ani: Optimism prudent, manifestat de partipanți

„Participanţii au manifestat un optimism prudent şi în privinţa rolului pe care îl au noile organisme de guvernanţă ale pieţei voluntare a carbonului (VCM) pentru îmbunătăţirea calităţii creditelor de carbon.

Cererea de credite de carbon pe piaţa voluntară a înregistrat o creştere semnificativă în 2021, valoarea acestei pieţe la nivel mondial depăşind pentru prima dată un miliard de dolari. Promisiunile tot mai numeroase ale corporaţiilor de asumare a obiectivelor net zero reprezintă un factor-cheie al acestei evoluţii.

Două treimi dintre respondenţii la sondaj consideră că VMC va putea acomoda creşterea necesară pentru a satisface cererea rezultată din angajamentele de tip „net zero” şi din promisiunile de reducere a emisiilor până în 2030″, se mai arată în comunicat.

În plus, majoritatea respondenţilor intenţionează să utilizeze creditele ca parte a strategiei lor de creştere a pieţei, cele mai alese tipuri de proiecte fiind soluţiile climatice naturale – legate de păduri, sol, terenuri mlăştinoase.

PwC este o reţea de firme prezentă în 156 de ţări cu mai mult de 295.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Salariu majorat la cerere! Când și cum să ceri o mărire de salariu la orice firmă din România, ca să nu fii refuzat niciodată

Publicat

salariu majorat la cerere! când și cum să ceri o

Publicitate

Ai ajuns în punctul în care știi că meriți mai mulți bani. Muncești din greu, ai rezultate bune, colegii te respectă, șefii se bazează pe tine, dar… salariul tău a rămas același. Nu-i așa că e frustrant? Asta pentru că mărirea de salariu nu vine de la sine. Trebuie să o ceri, dar să știi exact când și cum să o faci, ca să nu fii refuzat. Nu e vorba doar de noroc, ci de strategie. Dacă ai abordarea potrivită, vei pleca din biroul șefului…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (339)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (339)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

 

Daniel Sur, în „Apostrof” nr. 5 din 2019, reluând o idee a lui Yuval Noah Harari despre viitorul omului: „…crede că principala boală de care va suferi omul într-un viitor imediat este irelevanţa. Că omul va deveni inutil…”;

 

Publicitate

Constantin…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Bani pentru consolidarea seismică a unei unități medicale din județul Botoșani

Publicat

botoșani: bani pentru consolidarea seismică a unei unități medicale din

Publicitate

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației alocă suma de 16.487.522,20 lei pentru lucrările de consolidare în vederea reducerii riscului seismic la clădirea Sanatoriului de Neuropsihiatrie din satul Podriga, comuna Drăgușeni (jud. Botoșani) – a anunțat ministrul Cseke Attila.

‘Avem toate premisele administrative, organizatorice și financiare ca să implementăm programe de investiții pe consolidare de risc seismic, avem sute de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Claudiu Ilaș, primarul comunei Dângeni

Publicat

„invitatul zilei” la botosani24.ro: claudiu ilaș, primarul comunei dângeni

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Claudiu Ilaș, primarul comunei Dângeni.

Claudiu Ilaș a vorbit despre investițiile care se fac în comuna Dângeni cu bani de la Uniunea Europeană, prin PNRR, dar și prin Programul Național „Anghel Saligny” , Compania Națională de Investii, AFM sau chiar cele din PNDL2. A vorbit despre drumuri, despre frețelele de apă și chiar despre reluarea proiectelor pentru a aduce gaz metan în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe