Connect with us

ACTUALITATE

Sondaj INSCOP: Nivelul corupției, pe primul loc în topul îngrijorărilor românilor. Care este încrederea în instituții

Publicat

inscop

Cei mai mulți dintre români cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită, apreciind ca fiind rea sau foarte rea atât situația economică actuală a țării, cât și cea din sistemul de sănătate și din cel educațional. Pe primul loc în topul  îngrijorărilor cu privire la situația României se găsește nivelul corupției. Instituția internă în care românii au cea mai mare  încredere este Armata, în timp ce NATO este instituția internațională care se bucură de cel mai ridicat nivel de încredere. Acestea sunt  doar câteva dintre concluziile sondajului realizat de INSCOP Research  în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019.

Peste trei sferturi dintre români (76,4%) cred că țara se îndreaptă  într-o direcție greșită, în timp ce doar 18,5% sunt de părere că  lucrurile merg într-o direcție bună. 5,1% nu știu sau nu răspund.  Procentul celor pesimiști cu privire la direcția țării este în  creștere față de sondajele precedente, realizate de Inscop Research la  comanda Fundatiei Konrad Adenauer (72,8% în martie 2019, 71,6% în  ianuarie 2019, 73,4% în noiembrie 2018).

Peste jumătate dintre respondenți (54,7%) sunt de părere că Europa se  îndreaptă într-o direcție bună, în timp ce 30,6% apreciază că Europa  merge în direcția greșită. Procentul non-răspunsurilor este de 14,8%.  Față de lunile anterioare, se menține tendința de creștere a  optimismului cu privire la direcția în care se îndreaptă lucrurile în  Europa, respectiv de scădere a pesimismului. Astfel, procentul celor  care cred că Europa se îndreaptă în direcția bună a crescut gradual de  la 41,2%  în noiembrie 2018 la 46,7% în martie 2019, depășind 50% în  sondajul curent.

Majoritatea românilor apreciază ca fiind rea sau foarte rea atât  situația economică actuală a României (76%), cât și situația din  sistemul educațional (78,3%) sau cea din sistemul de sănătate (83%).

Puțin peste jumătate dintre români (51%) consideră că situația  securității României este foarte bună  sau bună, 38% că este rea sau  foarte rea, în timp ce 11% nu știu sau nu răspund.

54,3% evaluează siguranța personală și a familiei ca fiind bună și  foarte bună, iar aproximativ 40% ca fiind rea sau foarte rea.

În topul îngrijorărilor legate de situația României se numără: nivelul  corupției (84,2% dintre respondenți se declară mult sau foarte mult  îngrijorați de acest aspect), diferențele dintre oamenii bogați și  oamenii săraci (73,7%), degradarea mediului înconjurător (72,2%),  starea economiei naționale (70,6%), posibilitatea unui conflict armat  în zonă (44%).

Puțin peste jumătate (51,8%) dintre respondenți apreciază că situaţia  financiară actuală a familiei lor este bună sau foarte bună. 40,7%  sunt de părere că situația financiară a familiei lor este proastă,  3,2% foarte proastă, în timp ce 4,3% nu știu sau nu răspund.

Armata este instituția internă în care românii au cel mai ridicat  nivel de încredere, 67,9% declarând că au încredere mare și foarte mare în această instituție (față de 68,1% în martie, respectiv 64,1%  în luna ianuarie). Urmează Biserica cu 56,8% (55,1% în martie 2019, respectiv 54,5% în luna ianuarie), Academia Romana cu 45,5%  (instituție măsurată pentru prima oară) și Poliția cu 41,6% (43,2% în  martie, respectiv 41,2% în ianuarie). 41,2% dintre români au încredere  multă și foarte multă Președinție (față de 38,2%în martie, respectiv  39,1% în ianuarie). În presă își exprimă încrederea 27,3% dintre cei  intervievați (față de 29,2% în martie, 27,7% în ianuarie). Pe  următoarele poziții se situează Curtea Constituțională cu 22,7% (față  de 21,9% în martie, 18,4% în ianuarie) și Guvernul cu 12,4% (față de  13,8% în martie, 12,8% în ianuarie). Clasamentul încrederii în  instituțiile interne este încheiat de partidele politice, cu 8,9%  încredere multă și foarte multă (față de 11,3% în martie, 11,8% în  ianuarie) și Parlament, cu 9,8% încredere multă și foarte multă (față  de 11,2% în martie, 9,8% în ianuarie).

Pe prima poziție în topul încrederii în instituțiile internaționale se  situează NATO, cu 56,1% încredere multă și foarte multă (față de 52,4%  în martie, 49,9% în ianuarie), urmat de Uniunea Europeana (UE) cu  55,3% (față de 49,6% în martie, 47,8% în ianuarie) și ONU cu 52,5%.

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Din nou Simona Radiș! Aur la Cupa Mondială de canotaj de la Lucerna. România încheie cu șase medalii

Publicat

din nou simona radiș! aur la cupa mondială de canotaj

Publicitate

Canotoarea botoșăneancă Simona Radiș a adus din nou mândrie României, cucerind medalia de aur la Cupa Mondială II de la Lucerna, Elveția.

Evoluând în proba de dublu rame feminin alături de Magdalena Rusu, Radiș a dominat cursa și s-a impus categoric cu timpul de 06 minute 59 secunde 04/100, în fața echipajului din Cehia, aflat la peste cinci secunde în urmă.

Pentru sportiva originară din Botoșani, acest nou titlu confirmă forma excelentă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO ȘTIREA TA: Bătaie în fața unei săli de jocuri de noroc din Botoșani. Poliția s-a autosesizat și face cercetări

Publicat

video Știrea ta: bătaie în fața unei săli de jocuri

Publicitate

Un incident violent a avut loc duminică seară, în fața unei săli de jocuri de noroc de pe Calea Națională nr. 49 din municipiul Botoșani. Altercația s-a petrecut în jurul orei 21:15 și a stârnit îngrijorarea trecătorilor, care au trimis imagini la redacția noastră și au cerut public intervenția autorităților.

Potrivit martorilor, mai multe persoane s-au luat la bătaie în fața sălii de jocuri, iar polițiștii au reținut câțiva dintre…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Companiile aeriene avertizează: Biletele s-ar putea scumpi după ce dispare taxa pentru bagajul de mână

Publicat

companiile aeriene avertizează: biletele s ar putea scumpi după ce dispare

Publicitate

Taxele suplimentare pentru bagajul de mână ar putea fi eliminate, după ce eurodeputații  din Paralentul European vor să interzică firmelor aeriene să perceapă costuri pentru bagajele mici, relatează alba24.ro.

Parlamentul European analizează o propunere prin care companiilor aeriene li s-ar interzice să factureze separat bagajele mici de mână. Măsura urmărește să ofere pasagerilor reguli uniforme și transparente privind bagajele acceptate la…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (364)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (364)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI 

Ce  mai zic poeţii: Alexandru Sfârlea: „Ca să nu urmeze după duminică, ziua de luni s-a ascuns în locul gol lăsat de ziua de sâmbătă, ca o gaură neagră în plămâni”; Alexandru Sfârlea: „Am timpanele fisurate de la auzul ştirilor TV”; Alexandru Sfârlea: „Un căpeţel de smotocită sfoară este echivalentul situării tale  în lumea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe