Connect with us

ACTUALITATE

Sondaj: Munca la distanţă a crescut productivitatea, dar şi cazurile de burnout

Publicat

laptop calculator

Munca la distanţă şi cea hibridă au crescut productivitatea pe termen scurt pentru majoritatea companiilor la nivel global, peste obiectivele stabilite, dar încrederea angajaţilor în angajatori a scăzut, parţial din cauza burnout-ului, pentru că mulţi nu au reuşit să echilibreze viaţa personală cu volumul de muncă, reiese din sondajul Future of Work and Skills, realizat de PwC.

Aproape 60% dintre respondenţi au declarat că organizaţia lor a avut rezultate mai bune faţă de obiectivele de performanţă şi de productivitate ale angajaţilor, stabilite în ultimele 12 luni, şi doar 4% au avut performanţe semnificativ mai slabe. Încrederea angajaţilor a scăzut însă, doar 31% dintre directorii generali şi de resurse umane intervievaţi arătând ferm că în organizaţia lor există un nivel ridicat de încredere între angajaţi şi managerii lor direcţi.

Totodată, aproape trei sferturi (74%) dintre respondenţi nu cred că oamenii pot gestiona eficient volumul de muncă şi timpul personal.

Noul mod de lucru începe să arate şi neajunsurile

„Menţinerea şi chiar creşterea productivităţii angajaţilor de la apariţia pandemiei, în condiţiile muncii de la distanţă, a surprins pozitiv organizaţiile care aveau iniţial aşteptări pesimiste. Însă, pe măsură ce timpul a trecut, noul mod de lucru începe să arate şi neajunsurile. Dificultatea de a gestiona în paralel munca şi responsabilităţile familiale, de exemplu, lipsa interacţiunii faţă în faţă cu colegii, incertitudinea socială generată de pandemie sunt doar câţiva factori care explică valul de demisii la nivel global şi ataşamentul tot mai scăzut faţă de angajatori. Este încurajator faptul că, în sondajul actual, aproape 40% dintre lideri au spus că încrederea dintre angajaţi şi managerii lor direcţi este foarte importantă.

Companiile trebuie să găsească un echilibru între modul de lucru şi sănătatea oamenilor

Companiile trebuie să găsească un echilibru între modul de lucru şi sănătatea oamenilor având o abordare bazată pe date pentru a înţelege şi a preveni motivele care au diminuat capacitatea de retenţie a angajaţilor”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC Romania.

Raportul notează că burnout-ul a devenit în sine o epidemie, fiind recunoscută oficial ca boală de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Angajaţii obosiţi şi anxioşi îşi dau demisia de la locurile de muncă în număr record în întreaga lume. Numai în SUA, 20 de milioane de oameni şi-au părăsit locurile de muncă în perioada aprilie – august 2021, potrivit Biroului de Statistică a Muncii. În Marea Britanie, Biroul pentru Statistică Naţională a raportat peste 1 milion de locuri de muncă vacante în august 2021.

Digitalizarea va continua să fie o preocupare pentru companii, dar şi o sursă de anxietate pentru angajaţi, pentru că pe de o parte majoritatea organizaţiilor nu înţeleg riscurile înlocuirii muncii umane cu tehnologie şi de cealaltă parte oamenii se tem pentru locurile lor de muncă.

Doar 21% dintre respondenţi au susţinut că pot identifica riscurile

Doar 21% dintre respondenţi au susţinut că pot identifica riscurile şi doar un sfert le comunică clar şi consecvent angajaţilor despre impactul automatizării şi AI.

De asemenea, o treime dintre executivii intervievaţi spun că este foarte importantă identificarea competenţelor de care organizaţia va avea nevoie în viitor din cauza schimbărilor tehnologice şi doar 26% spun că pot face acest lucru în prezent.

În ceea ce îi priveşte pe angajaţi, companiile trebuie să comunice consecvent şi să ofere oportunităţi de perfecţionare pentru joburile viitorului, pentru a susţine angajabilitatea pe termen lung a oamenilor lor.

Sondajul a fost realizat în luna septembrie în rândul a circa 4.000 de directori generali şi de HR din 28 de industrii şi 26 de state.

PwC este o reţea de firme prezentă în 156 de ţări cu mai mult de 295.000 de profesionişti ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfânta Muceniță Agata

Publicat

calendar ortodox 2025: sfânta muceniță agata

Publicitate

Sfânta Muceniță Agata (sau Agatia) s-a născut în anul 235 în cetatea Panormos (astăzi Palermo din Sicilia). Ea era o femeie foarte frumoasa și foarte bogată. Era creștină și trăi o viață curată și cu făgăduința de aș dărui viața în totalitate lui Hristos, într-o perioadă foarte periculoasă pentru creștin datorită tuturor persecuțiilor care au avut loc în secolul al-III-lea în care a trăit.

În acea vreme, pe când împărat era…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Când trecem la ORA de vară 2025. Dormim mai mult sau mai puțin când se schimbă ora?

Publicat

când trecem la ora de vară 2025. dormim mai mult

Publicitate

România va trece la ora de vară în luna martie 2025. În noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 martie, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel încât ora 03:00 va deveni 04:00, relatează alba24.ro.

Această modificare va reduce durata nopții de somn cu o oră, ceea ce poate influența temporar ritmul biologic al organismului.

Schimbarea orei are loc de două ori pe an: în martie, când trecem la ora de vară și zilele devin mai luminoase și în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un cercetător dedicat și un bun prieten al Muzeului Județean Botoșani, Prof. univ. dr. Gheorghe Lazarovici s-a stins din viață

Publicat

un cercetător dedicat și un bun prieten al muzeului județean

Publicitate

Comunitatea științifică și, în mod special, Muzeul Județean Botoșani au pierdut un colaborator de seamă și o personalitate marcantă a arheologiei românești: prof. univ. dr. Gheorghe Lazarovici, care a încetat din viață pe 3 februarie 2025.

Cunoscut pentru activitatea sa prolifică în domeniul arheologiei și pentru contribuțiile esențiale în cercetarea preistoriei Europei de Sud-Est, profesorul Lazarovici a fost un mentor și o sursă de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Simulare Bacalaureat 2025: Programele pe discipline, publicate de Minister. MATERIA pentru testările programate în luna martie

Publicat

bacalaureat 2025: luni, 27 ianuarie, elevii din botoșani încep probele

Publicitate

Ministerul Educației a publicat programele pentru disciplinele incluse în simularea examenului de Bacalaureat 2025. Elevii au acum acces la materia pe care trebuie să o parcurgă pentru testările programate în luna martie, relatează alba24.ro.

Rezultatele obținute vor fi analizate împreună cu profesorii, iar, dacă este necesar, vor fi luate măsuri pentru îmbunătățirea nivelului de pregătire al elevilor.

Testările se vor desfășura în luna…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe