Connect with us

ACTUALITATE

Sondaj: Nouă antreprenori din zece resimt creșteri de costuri de 10 – 30%, cauzate de scumpiri

Publicat

72,8% antreprenorii chestionați de Consiliul Național al IMM-urilor din România au răspuns că au înregistrat creșteri de costuri cuprinse între 10-30%, 18,5 % de peste 30%, iar 8,7% au spus că sub 10%, cauzate de scumpirile din ultima perioadă.

Consiliul Național al IMM-urilor din România a realizat în perioada 17.08-03.09.2021 un sondaj pentru a identifica opinia antreprenorilor cu privire la impactul creșterii costurilor pentru antreprenori. La sondaj au răspuns 760 antreprenori. În ceea ce privește forma de organizare, respondenții au fost 57,9% microîntreprinderi, 28,4% întreprinderi mici, 11,6% întreprinderi mijlocii și restul de 2,1% întreprinderi mari.

La întrebarea „Resimțiți creșteri ale costurilor produselor/serviciilor dvs. cauzate de scumpirile din ultima perioadă?”, 97,9% din respondenți au raspuns cu „da” și 2,1% cu „nu”.

În ceea ce privește creșterea prețurilor produselor/serviciilor în următoarea perioadă, 36,8% au menționat că au crescut/vor crește între 10-30%, 31,6% au specificat că au crescut/vor crește sub 10%, 25,3% au precizat că nu au crescut/nu vor crește, iar restul de 6,3% au subliniat că au crescut /vor crește peste 30%.

Categoria de cost a cărei creștere le-a afectat activitatea

Cu privire la categoria de cost a cărei creștere le-a afectat activitatea, respondenții au considerat astfel (răspuns multiplu): Creșterea costului materiei prime: 66,3%; Creșterea costului energiei electrice: 65,3%; Creșterea costului cu forța de muncă: 65,3%; Creșterea costului serviciilor suport (transport, depozitare, comunicații etc): 57,9%; Creșterea costului gazului natural: 44,2%

Impactul generat de creșterile costurilor pentru compania antreprenorilor

În ceea ce privește impactul generat de creșterile costurilor pentru compania antreprenorilor, aceștia au răspuns (răspuns multiplu): Reducerea/amânarea investițiilor viitoare: 69,5%; Diminuarea activității firmei: 31,6%; Amânarea achiziționării unor programe de digitalizare a afacerii: 31,6%; Reducerea costurilor cu pregătirea profesională a angajaților: 29,5%; Dezvoltarea afacerii și realizarea de noi investiții: 29,5%; Reducerea numărului de angajați: 17,9%; Creșterea numărului de angajați: 15,8%; Închiderea firmei: 6,3%.

57,9% consideră că principalul obiectiv pe termen scurt al companiei este menținerea activității și a angajaților la nivelul actual

57,9% consideră că principalul obiectiv pe termen scurt al companiei este menținerea activității și a angajaților la nivelul actual, 31,6% consideră că este reprezemtat de dezvoltarea activității și creșterea numărului de angajați, iar 10,5% consideră că principalul obiectiv este diminuarea activității firmei.

La întrebarea „Considerați că statul ar fi trebuit să întervină în stoparea scumpirilor?”, 83,2% din respondenți au raspuns cu DA si 16,8% cu NU.

Principalele măsuri pe care statul trebuie să le aplice în vederea diminuării impactului resimțit

Întrebați care consideră că sunt principalele măsuri pe care statul trebuie să le aplice în vederea diminuării impactului resimțit, antreprenorii au răspuns: Demararea urgentă a fondurilor europene 2021-2027: 69,5%; Alocarea de fonduri pentru IMM-uri din PNRR: 68,4%; Diminuarea gradului de impozitare: 65,3%; Investiții în infrastructură (rutieră-drumuri, autostrăzi, comunicații, gaze, energie electrică etc): 57,9%; Deblocarea măsurii 3- Granturi pentru investiții: 40%; Relocarea de fonduri spre investiții din CMF 2014-2020: 34,7%; Acordarea de subvenții în domeniul energetic: 27,4%

În aceste condiții CNIPMMR propune mai multe pachete de măsuri pentru susținerea companiilor, printre care IMM RESTART ROMÂNIA, pachet de măsuri care să finanțeze cel puțin 15.000 IMM pe an, cu un buget de 1.231.452.000 euro, precum și programul EQUITY, care propune crearea unui fond de investiții de tip capital de risc prin care să se asigure accesul la lichidități al IMM și start-up-urilor inovative. Ținta este de cel putin 1.000 de firme finanțate, iar bugetul programului de 205.000.000 euro

Programul Romania Tech Nation

Programul Romania Tech Nation prevede sustinerea a cel putin 300 de start-up-uri cu componenta digitala in fiecare judet, plus Bucuresti. Activitatea propusa contine pe langa componenta financiara si o componenta educationala, de training si de mentorat. Beneficiarii interesati sa aplice la acest program de finantare vor trebui in planurile de afaceri sa includa o componenta de digitalizare a activitatii. Bugetul programului este de 546.000.000 euro

Un alt program prevede consolidarea dialogului social și dezvoltarea capacității instituționale și de management a partenerilor sociali, cu un buget propus de 100 de milioane de euro. Programul își propune realizarea unei reforme în ceea ce privește stabilirea salariului minim, precum și crearea unui mecanism permanent pentru stabilirea elementelor obiective și pertinente, prin care să fie stabilit salariu minim la nivel naţional.

sursa: mediafax.ro

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Universitatea din Alba Iulia introduce o lună de CURSURI ONLINE în primul semestru. Care este motivul

Publicat

uab universitatea alba iulia sursa uab.jpg

Noul an universitar a început pentru studenții Universității ” 1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Senatul instituției a luat decizia ca primele opt săptămâni din primul semestru să fie ținute față în față, iar luna decembrie să fie în format online. 

Decizia de a susține cursuri online în luna decembrie a fost luată de Senatul UAB ca și o măsură de reducere a consumului de curent electric și gaze naturale.

Apoi, din luna ianuarie a anului 2023 toate cursurile se vor relua cu prezență fizică.

Hotărârea Senatului UAB

”Se aprobă modalitatea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Filmul COMPLET al intervenției de la Roșia Montană. Imagini de la locul incidentului: cum au acțioant autoritățile

Publicat

raed arafat la taul mare sursa alba24 e1664780108308 1000x600.jpg

Ceea ce părea o seară obișnuită de weekend, s-a transformat rapid în cea mai amplă acțiune de mobilizare a forțelor de intervenție, din județul Alba. 

Alarma s-a dat sâmbătă seara, după un apel la 112 al primarului din Roșia Montană, Eugen Furdui.

Vezi și UPDATE VIDEO: ALERTĂ în Apuseni. AVARIE la golirea de fund a lacului Tăul Mare de lângă Roșia Montană. Populația din zonă EVACUATĂ

Acesta fusese anunțat că în barajul lacului Tăul Mare a apărut o groapă, care arată prăbușirea spre interior a solului.

Groapa, de dimensiunea unui canal, a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Premierul Nicolae Ciucă și comisarul UE, Elisa Ferreira, la Alba Iulia: Vor semna un document cu miză de 45 de miliarde de euro

Publicat

nicolae ciuca alba iulia 1000x600.jpg

Premierul României, Nicoale Ciucă va fi prezent miercuri, 5 octombrie, la Alba Iulia, la festivitatea de semnare a acordului de parteneriat prin care România primește 45 de miliarde de euro, pentru următorii șase ani din partea Uniunii Europene. 

Documentul va fi semnat de comisarul european, Elisa Ferreira și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Ioan Boloș, în prezența ministrului Ciucă și a altor oficialități din țară, dar și din străinătate. 

De asemenea, vor fi prezenți președinții de Consiliu Județean din: Alba, Mureș, Sibiu,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 100 de voluntari, elevi și cadre didactice de la Liceul Teoretic Teiuș, participanți la programul ”Let’s Do It, România!”

Publicat

liceeni teius e1664782292186 1000x600.jpeg

102 voluntari, elevi și cadre didactice, din cadrul Liceului Teoretic Teiuș, Alba, au participat la programul Let’s Do It, România!, campanie desfășurată la nivel național.

„Ziua de Curățenie Națională” reprezintă cea mai mare mobilizare națională pentru natură, din România.

Activitatea și-a propus strângerea deșeurilor din natură şi petrecerea unei zile alături de oameni dornici să facă fapte bune.

Elevii și profesorii Liceului Teoretic Teiuș, Alba, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Teiuș, s-au mobilizat în organizarea și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe