Connect with us

ACTUALITATE

Sondaj: O treime dintre românii de la oraş consumă zilnic pâine, faţă de peste jumătate dintre persoanele de la ţară

Publicat

paine brutarie.jpg

Peste jumătate dintre românii din mediul rural consumă pâine zilnic, în comparaţie cu doar o treime dintre cei care locuiesc în mediul urban, iar cinci din zece persoane au afirmat că vor prepara cozonacul de Paşte în casă, conform celui mai nou studiu Reveal Marketing Research, publicat marţi.

Cercetarea de specialitate relevă faptul că franzela (42%), alături de pâinea feliată/ambalată (41%) şi pâinea albă (39%) sunt cele mai populare produse de panificaţie incluse în dieta zilnică a românilor. De altfel, acestea sunt şi produsele pentru care 84% dintre români au resimţit în cea mai mare măsură creşterea preţurilor, comparativ cu anul anterior.

În ceea ce priveşte românii de la oraş, pâinea neagră/integrală/cu seminţe este consumată zilnic de către 19% dintre aceştia în mai mare măsură, faţă de persoanele din mediul rural (14%).

Potrivit sursei citate, locuitorii din mediul rural consumă în fiecare zi mai multă pâine decât persoanele din mediul urban, iar diferenţe semnificative se pot observa atât în cazul franzelei (urban: 35%, rural: 51%), cât şi în cazul pâinii albe (urban: 32%, rural: 49%).

Categoria celor mai puţin populare produse de panificaţie în rândul românilor cuprinde ciabatta şi foccacia, care nu sunt consumate niciodată de către 40% dintre români.

Pe de altă parte, 95% dintre respondenţi au declarat că mănâncă, cel puţin o dată pe an, cozonac. Jumătate dintre cei chestionaţi au spus că vor prepara cozonacul pentru Paşte în casă, în mai mare măsură persoanele din mediul rural (56%).

Proporţia celor care declară că vor cumpăra dintr-un magazin cozonacul a crescut cu cinci procente

Totodată, comparativ cu anul trecut, proporţia celor care declară că vor cumpăra dintr-un magazin cozonacul a crescut cu cinci procente, până la 42%. Dintre aceştia, cei mai mulţi (44%) vor cumpăra cozonaci de la supermarket/hypermarket. În acelaşi timp, ponderea persoanelor care preferă să cumpere cozonac de la brutărie s-a majorat de la 33% la 37%, de la an la an.

Pe acest segment, opt din zece români optează pentru branduri şi reţete româneşti, în mai mare măsură persoanele peste 55 de ani (90%), dar şi cele din mediul rural (84%). Procentul persoanelor care preferă reţete sau branduri internaţionale a scăzut faţă de anul anterior, de la 28% la 21%.

„Comparativ cu studiul Reveal Marketing Research derulat anul anterior, românii preferă în măsură semnificativ mai mică să prepare produse de panificaţie în casă, procentul celor care declară că preferă să le cumpere crescând cu 9 procente, de la 48% (2021) la 57% (2022). Persoanele din mediul rural – care, în general, dispun de venituri mai mici şi/sau sunt mai orientate către tradiţie – prepară în mai mare măsură produse de panificaţie în casă (38%), comparativ cu persoanele din mediul urban (23%)”, se menţionează în studiu.

Topul preferinţelor pentru produse de panificaţie preparate în casă

În topul preferinţelor pentru produse de panificaţie preparate în casă se clasează cozonacul (39%), urmat de pâine (16%). Principalele motive pentru care românii nu prepară produse de panificaţie în casă sunt reprezentate de faptul că reţeta durează prea mult (57%) şi că este prea complicată (34%).

În 2021, principalul impediment se referea la faptul că produsele din comerţ erau considerate mai bune (49%).

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 4 – 7 aprilie 2022 pe un eşantion de 1.008 persoane cu vârste de peste 18 ani, din mediul urban şi rural. Eroarea maximă de eşantionare este +/-3,1%, la un nivel de încredere de 95%. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Razii ale polițiștilor de la Imigrări, Botoșani: Controale în domeniul migrației și muncii străinilor

Publicat

razii ale polițiștilor de la imigrări, botoșani: controale în domeniul

Publicitate

Polițiștii de imigrări din Botoșani, împreună cu reprezentanți ai altor structuri de ordine publică, au desfășurat în această săptămână acțiuni pentru verificarea respectării legislației privind regimul străinilor pe teritoriul României și prevenirea muncii ilegale.

 

La data de 10 noiembrie a.c., în intervalul orar 08:00–10:00, polițiștii de imigrări din Botoșani, în cooperare cu polițiști din cadrul Serviciului Teritorial al…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Atenție la condițiile de trafic! Meteorologii au emis un COD GALBEN de ceață pentru o parte din județul Botoșani

Publicat

ceata 1.jpg

Publicitate

În unele zone, vizibilitatea este sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Atenție la condițiile de trafic! Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru o parte din județul Botoșani, valabil până la ora 09:00.

Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Ungureni, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Cristinești, Avrămeni, George Enescu, Manoleasa, Păltiniș, Vlăsinești, Broscăuți, Mileanca,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bolojan despre certificatele de handicap: Abuzarea unui sistem creează nedreptăți, dezechilibre în economie, inechitate socială

Publicat

bolojan despre certificatele de handicap: abuzarea unui sistem creează nedreptăți,

Publicitate

Premierul Ilie Bolojan a declarat, joi seară, referindu-se la situația certificatelor de handicap, că abuzarea acestui sistem creează mari nedreptăți față de cei care au cu adevărat probleme de sănătate, creează dezechilibre în economie și inechitate socială.

‘Țin minte că undeva în județul Mehedinți era un birou vamal, dacă bine țin minte, în care din 11 vameși 9 erau cu certificate de handicap. Un aspect care invalidează statistica și,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Postul Nașterii Domnului: Istorie și semnificație

Publicat

postul nașterii domnului: istorie și semnificație

Publicitate

Postul este un act liber consimţit, reglementat de disciplina religioasă spre a pregăti creștinii pentru un eveniment important din istoria mântuirii şi reprezintă și o abţinere de la toate lucrurile și gândurile rele.

De ce ține 6 săptămâni?

Postul Crăciunului începe cu ziua de 15 noiembrie și ține până în 24 decembrie inclusiv. Lăsatul Secului are loc anual pe 14 noiembrie, însă, dacă această zi cade miercuri sau vineri, atunci…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe