EVENIMENT
Sondaj: Peste 40% dintre români vor să limiteze utilizarea banilor cash atunci când fac plăţi

Peste 40% dintre români intenţionează să reducă sau să înceteze să utilizeze numerar în următoarele luni şi să se axeze pe plata cu cardul, arată cele mai recente date din „Financial Pulse Survey”, realizat de McKinsey & Company, potrivit unui comunicat remis, luni, AGERPRES.
Chestionarul arată că peste 30% dintre consumatorii români au făcut mai multe plăţi contactless în detrimentul numerarului şi este probabil ca această tendinţă să continue.
Mai mult, atunci când interacţionează cu băncile lor, consumatorii români migrează rapid către canalele digitale: aproximativ 20% dintre aceştia se aşteaptă să folosească mai mult dispozitivele mobile sau computerele pentru a accesa servicii bancare atunci când criza se va încheia, faţă de aproximativ 10% în ţările europene (dar raportat la o bază diferită).
„Întrucât aproape 50% dintre consumatorii din România au înregistrat o reducere a veniturilor şi a economiilor în ultima perioadă, conform setului iniţial de date extrase de McKinsey & Company, ceea ce indică o fragilitate financiară, este de aşteptat ca românii să îşi modifice comportamentele privind consumul şi economisirea în noul context. Principalul motiv este potenţiala recesiune economică, deoarece majoritatea românilor chestionaţi (64%) au declarat că sunt preocupaţi de aceasta, în timp ce 45% preferă să fie precauţi în ceea ce priveşte cheltuielile şi să economisească. Alte motive pentru reducerea cheltuielilor gospodăriei sunt instabilitatea locului de muncă şi costurile potenţiale pentru sănătate, pentru ei şi familiile lor”, se arată în comunicat.
Prin urmare, având în vedere incertitudinile actuale, românii sunt predispuşi să adopte comportamente mai prudente. Chiar dacă numerarul (inclusiv conturile bancare curente) reprezintă de departe principala modalitate de economisire pentru români, în proporţie de peste 50% la acest moment, depozitele bancare şi alte produse financiare (fonduri de investiţii, asigurări de viaţă etc.) se aşteaptă să urce cu 4 puncte procentuale, respectiv cu 5 puncte procentuale.
„Numerarul şi investiţiile în imobiliare, cele mai populare modalităţi de economisire şi investiţii în rândul românilor, sunt aşteptate să scadă cu 12 puncte procentuale, respectiv 3 pp, în perioada următoare, conform datelor din studiul nostru. În schimb, devine vizibilă preferinţa populaţiei pentru produse de economisire mai complexe, cu randamente mai crescute, păstrând, în acelaşi timp, un nivel al lichidităţilor bun; nu este evident însă modul în care băncile pot aborda aceste nevoi, având în vedere rata scăzută a dobânzilor prognozată”, spune Alexandru Filip, Managing Partner al biroului din Bucureşti şi lider al Digital & Analytics Practice în Europa Centrală al McKinsey & Company.
Dintre clienţii orientaţi către economisire, 15% intenţionează să deschidă un depozit la termen în următoarele luni, în timp ce 13% caută o opţiune privind deschiderea unui cont de economii.
Pe de altă parte, există şi români care ar dori să obţină în continuare împrumuturi, probabil pentru a le oferi mai multă flexibilitate în gestionarea reducerii lichidităţilor. În următoarele luni, chiar dacă nu există o diferenţiere foarte clară în funcţie de tipul de produs bancar, 7% dintre consumatorii intervievaţi au declarat că intenţionează să obţină un împrumut de nevoi personale, respectiv credite auto, în timp ce 6% au în vedere achiziţionarea unui card de credit sau a unui credit ipotecar.
„Băncile, dar şi alţi jucători din domeniul financiar, au acum ocazia de a-şi îndeplini responsabilităţile sociale şi de a fi alături de clienţii lor, ajutându-i să îşi acopere nevoile în schimbare. Aceste instituţii financiare ar trebui să dezvolte cele mai relevante produse, de exemplu, să identifice soluţii de economisire sau refinanţare atractive pentru clienţi. În egală măsură, acestea ar trebui să accelereze procesele de digitalizare şi să se orienteze şi mai mult pe noile tehnologii”, a concluzionat Alexandru Filip.
„Financial Pulse Survey” a fost realizat în România în iunie 2020 şi a cuprins peste 500 de respondenţi. Rezultatele au fost ajustate astfel încât cifrele să reflecte populaţia din România cuprinsă între 18 şi 80 de ani. AGERPRES/(AS – autor: Florentina Cernat, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)
EVENIMENT
Impozitul pe veniturile obținute la jocurile de noroc va crește. Sunt propuse cote de impunere între 10% și 40%. PROIECT

Impozitul pe veniturile obținute la jocurile de noroc va crește. Impozitul pe veniturile obținute la jocurile de noroc urcă în cazul sumelor de până la 10.000 de lei de la 3% la 10%, potrivit proiectului de Lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, postat în dezbatere publică pe pagina de internet a Ministerului de Finanțe.
„În cazul veniturilor obținute din jocuri de noroc se propune menținerea modalității de determinare a impozitului pe venit prin aplicarea unui barem de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Motocicletă intrată într-o mașină pe str. Republicii. Polițiștii clujeni au constatat cine a fost de vină

Un accident rutier a avut loc, joi seara, pe strada Republicii din Cluj-Napoca după ce o motocicletă a intrat într-o mașină.
Polițiștii clujeni au precizat că, din fericire, accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale, fără victime.
Din primele cercetări ale acestora, o șoferiță care a ișeit cu mașina din curtea Spitalului CFR nu a acordat prioritate motociclistului.
Și șoferița și motociclistul au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Schimbări în modul de acordare a anumitor concedii medicale. Ministrul Sănătății: indemnizațiile vor fi acordate în trei categorii

Schimbări în modul de acordare a anumitor concedii medicale. Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a declarat, joi, că indemnizațiile pentru concediile medicale aferente bolii obișnuite vor fi acordate în trei categorii, până la șapte zile – 55%, între 8-14 zile – 65% și peste 15 zile – 75% din baza de calcul.
„Noutatea pentru codul de boală 01, pentru că ați văzut cu toții excesele care au apărut în acest segment, în acest domeniu, sunt reașezarea, dacă…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. ”Coty”, mașina construită de la zero de studenții UTCN. E electrică și va participa la un concurs în Germania

ART TU, echipa de Formula Student a Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), a testat, joi, o mașină electrică, botezată ”Coty”, construită de la zero de către studenți, care va concura în cadrul unui concurs în Germania, pe fostul circuit de Formula 1 de la Hockenheim.
Monopostul a fost proiectat și construit de o echipă de 60 de studenți de la toate facultățile universității, din care jumătate vor participa în perioada 17-25 august la concursul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro