Connect with us

EVENIMENT

Sondaj: Peste 80% dintre români ar fi dispuşi să-şi ajute vecinii în cazul unor urgenţe

Publicat

amplu proiect de digitalizare a educaţiei, finanțat prin pnrr: 51
fotografie cu caracter ilustrativ

Conform unui sondaj recent, aproximativ 63% dintre cetățenii români au cunoștințe detaliate despre vecinii lor sau se vizitează ocazional. De asemenea, peste 80% dintre respondenți ar fi dispuși să ofere ajutor vecinilor în situații de urgență.

Potrivit unui sondaj realizat de Storia.ro cu ocazia Zilei Europene a Vecinilor, marcată anual în ultima zi de vineri din luna mai, 55% dintre români cunosc informaţii detaliate despre vecinii lor, inclusiv numele acestora, iar 8% se vizitează ocazional, în timp ce 32% îşi cunosc vecinii doar din vedere sau deloc (6%).

Conform chestionarului, atunci când îşi doresc să comunice, 75% discută faţă în faţă, 27% preferă să vorbească la telefon, iar 12% au grup comun pe reţelele sociale.

În topul acţiunilor care creează o percepţie bună despre vecini se află menţinerea curăţeniei spaţiilor comune (68%), salutarea vecinilor (64%), atitudinea liniştită (57%), participarea la activităţile comune (54%), dar şi ajutorul oferit vecinilor (49%).

Întrebaţi pentru ce ar cere ajutor vecinilor, 69% au menţionat situaţiile în care locuinţa lor ar fi în pericol imediat din cauza unui incendiu sau a unei inundaţii, 59% ar cere ajutor dacă ar fi ei înşişi în pericol din cauza unei urgenţe medicale, iar 39% ar apela la vecini pentru a le prelua coletele de la curier atunci când nu sunt acasă.

Sondaj: Peste 80% dintre români ar fi dispuşi să-şi ajute vecinii în cazul unor urgenţe. 62% ar fi de acord să preia coletele vecinilor în lipsa lor

Pe de altă parte, dacă ar fi în situaţia de a-şi ajuta la rândul lor vecinii, respondenţii se arată şi mai deschişi. 84% ar oferi ajutor în cazul unor urgenţe medicale, 81% în cazul unor pericole imediate ce vizează locuinţa vecinului.

În acelaşi timp, 62% ar fi de acord să preia coletele vecinilor în lipsa lor, iar 44% ar fi dispuşi să meargă la cumpărături în locul vecinilor atunci când aceştia nu s-ar putea deplasa.

Printre cele mai deranjante comportamente ale vecinilor se menţionează: comportamentul agresiv (74%), zgomotul excesiv (73%), atitudinea nepoliticoasă (68%) şi nerespectarea curăţeniei din spaţiile comune (65%).

Sondaj: Peste 80% dintre români ar fi dispuşi să-şi ajute vecinii în cazul unor urgenţe. O medie de 39% dintre respondenţi şi-ar căuta o altă locuinţă dacă ar avea constant vecini foarte zgomotoşi

De asemenea, printre cele mai neplăcute zgomote cu care pot deranja vecinii se regăsesc: muzica la volum ridicat (34%), bormaşina şi alte reparaţii (26%), dar şi certurile (22%).

Când vine vorba despre alegerea unei locuinţe, 53% dintre respondenţi consideră că este esenţial să ceară mai multe informaţii despre vecini atunci când merg la vizionări.

O medie de 39% dintre respondenţi şi-ar căuta o altă locuinţă dacă ar avea constant vecini foarte zgomotoşi, dar şi dacă ar fi intruzivi în legătură cu viaţa şi locuinţa lor, în timp ce 34% s-ar muta dacă ar avea vecini de care să le fie teamă.

Sursa: MediaFax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO FOTO. Concert de pricesne, poezii și învățăturile părintelui Amfilohie Brânză la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca

Publicat

whatsapp image 2025 04 02 at 13.19.35 1 e1743607599778.jpeg

Asociația Oastea Domnului a organizat în colaborare cu Mitropolia Clujului și Casa de Cultură a Studenților,,Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca un concert de pricesne și conferința cu tema ,,Demnitate și smerenie în suflet creștin”,  susținută de părintele Amfilohie Brânză.

Copii și pricesne, combinația perfectă pentru a crea emoții

În debutul evenimentului s-a rostit o rugăciune de binecuvântare, iar apoi părintele Claudiu Melean a ținut un discurs în care…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ANALIZĂ. Euro a revenit la 4,9774 lei, valoarea MAXIMĂ din acest an

Publicat

bani euro banca pixabay e1743607306579.jpg

În a doua ședință a pieței valutare din aprilie s-a observat o tendință de depreciere a leului față de euro, evoluție în contrast cu cea a altor monede din regiune, în condițiile în care situația politică incertă a provocat ieșiri de fonduri din piața locală, unul dintre factorii care au redus rezerva valutară a BNR.

Cursul euro a urcat de la 4,9770 la 4,9774 lei, valoarea maximă atinsă în acest an, în timp ce tranzacțiile se realizau între 4,976 și 4,978…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii în ziua Învierii. Tradiții din satele clujene

Publicat

pasti tesut cjcpct cluj.jpg

În Postul Paștilor, în mai toate casele dn satele din județul Cluj răsuna bătaia brâglelor de la războiul de țesut.

Asta pentru că, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, în Postul Mare erau pregătite hainele noi, purtate de Paști.

Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii

În vechime, în satul tradițional, femeia ocupa un rol important, ea fiind…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat din Aiud, trimis în judecată pentru ca și-ar fi abuzat fiica timp de patru ani. Ororile descrise de magistrați

Publicat

acțiuni ale polițiștilor din alba: amenzi de peste 43.000 de

Un bărbat din Aiud care și-ar fi agresat sexual timp de patru ani fiica a fost trimis în judecată de magistrații din oraș. În data de 2 aprilie 2025 dosarul a trecut de camera preliminară. Mai exact un judecător a admis rechizitoriul întocmit de procurorul de caz. 

Este vorba despre Bogdan O., din Aiud care potrivit magistraților ar fi comis fapte greu de descris în cuvinte. Acesta ar fi profitat de relația pe care o avea cu fiica sa și mai mult de atât că mama biologică i-a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe