Connect with us

EVENIMENT

Sondaj: Peste 80% dintre români ar fi dispuşi să-şi ajute vecinii în cazul unor urgenţe

Publicat

amplu proiect de digitalizare a educaţiei, finanțat prin pnrr: 51
fotografie cu caracter ilustrativ

Conform unui sondaj recent, aproximativ 63% dintre cetățenii români au cunoștințe detaliate despre vecinii lor sau se vizitează ocazional. De asemenea, peste 80% dintre respondenți ar fi dispuși să ofere ajutor vecinilor în situații de urgență.

Potrivit unui sondaj realizat de Storia.ro cu ocazia Zilei Europene a Vecinilor, marcată anual în ultima zi de vineri din luna mai, 55% dintre români cunosc informaţii detaliate despre vecinii lor, inclusiv numele acestora, iar 8% se vizitează ocazional, în timp ce 32% îşi cunosc vecinii doar din vedere sau deloc (6%).

Conform chestionarului, atunci când îşi doresc să comunice, 75% discută faţă în faţă, 27% preferă să vorbească la telefon, iar 12% au grup comun pe reţelele sociale.

În topul acţiunilor care creează o percepţie bună despre vecini se află menţinerea curăţeniei spaţiilor comune (68%), salutarea vecinilor (64%), atitudinea liniştită (57%), participarea la activităţile comune (54%), dar şi ajutorul oferit vecinilor (49%).

Întrebaţi pentru ce ar cere ajutor vecinilor, 69% au menţionat situaţiile în care locuinţa lor ar fi în pericol imediat din cauza unui incendiu sau a unei inundaţii, 59% ar cere ajutor dacă ar fi ei înşişi în pericol din cauza unei urgenţe medicale, iar 39% ar apela la vecini pentru a le prelua coletele de la curier atunci când nu sunt acasă.

Sondaj: Peste 80% dintre români ar fi dispuşi să-şi ajute vecinii în cazul unor urgenţe. 62% ar fi de acord să preia coletele vecinilor în lipsa lor

Pe de altă parte, dacă ar fi în situaţia de a-şi ajuta la rândul lor vecinii, respondenţii se arată şi mai deschişi. 84% ar oferi ajutor în cazul unor urgenţe medicale, 81% în cazul unor pericole imediate ce vizează locuinţa vecinului.

În acelaşi timp, 62% ar fi de acord să preia coletele vecinilor în lipsa lor, iar 44% ar fi dispuşi să meargă la cumpărături în locul vecinilor atunci când aceştia nu s-ar putea deplasa.

Printre cele mai deranjante comportamente ale vecinilor se menţionează: comportamentul agresiv (74%), zgomotul excesiv (73%), atitudinea nepoliticoasă (68%) şi nerespectarea curăţeniei din spaţiile comune (65%).

Sondaj: Peste 80% dintre români ar fi dispuşi să-şi ajute vecinii în cazul unor urgenţe. O medie de 39% dintre respondenţi şi-ar căuta o altă locuinţă dacă ar avea constant vecini foarte zgomotoşi

De asemenea, printre cele mai neplăcute zgomote cu care pot deranja vecinii se regăsesc: muzica la volum ridicat (34%), bormaşina şi alte reparaţii (26%), dar şi certurile (22%).

Când vine vorba despre alegerea unei locuinţe, 53% dintre respondenţi consideră că este esenţial să ceară mai multe informaţii despre vecini atunci când merg la vizionări.

O medie de 39% dintre respondenţi şi-ar căuta o altă locuinţă dacă ar avea constant vecini foarte zgomotoşi, dar şi dacă ar fi intruzivi în legătură cu viaţa şi locuinţa lor, în timp ce 34% s-ar muta dacă ar avea vecini de care să le fie teamă.

Sursa: MediaFax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Fetiță de 13 ani din Cluj dispărută de acasă. Familia și poliția o caută. Sunați la 112 dacă o vedeți

Publicat

copil disparut1.jpg

O fetiță de 13 ani din Cluj=Napoca a fost dată dispărută după ce nu s-a mai întors acasă de la școală.

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că minora Mirabela Coloji a ieșit de la școala luni, 22 aprilie, dar până în prezent nu s-a întors la domiciliu.

Fetiță de 13 ani din Cluj dispărută de acasă. Familia și poliția o caută. Sunați la 112 dacă o vedeți

Copila are o înălțime aproximativă de 1.30 metri, păr brunet…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

S-a ÎNJUMĂTĂȚIT recompensa primită de „minerii” de bitcoin

Publicat

bitcoin e1617773905426.jpg

Vineri, a avut loc un eveniment așteptat de piața criptomonedelor: operațiunea prin care a fost înjumătățită (halving) recompensa primită de „minerii” care contribuie la crearea de bitcoin.

Cantitate totală de bitcoin a fost definită la 21 de milioane de unități de creatorul (creatorii) cunoscuți sub pseudonimul Satoshi Nakamoto, iar obiectivul „înjumătățirii” este acela de a controla rata de emitere a bitcoinilor.

Următoarea operațiune de halving va…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

MESAJE de Sfântul Gheorghe: Urări de sănătate şi „La mulţi ani” pentru cei dragi, de ziua numelui

Publicat

mesaje de sfântul gheorghe: urări de sănătate şi „la mulţi

MESAJE, FELICITĂRI, SMS de Sf Gheorghe 2024. Pe data de 23 aprilie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe. Cu această ocazie, fiecare dintre noi transmitem cele mai frumoase gânduri celor care poată acest nume.

În acest an Biserica Ortodoxă a stabilit că pomenirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe să se facă pe 23 aprilie înainte de Florii și de Sfintele Paști.

Desigur, cele mai originale urări vin din sufletul fiecăruia și sunt compuse chiar de cei care doresc…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sfântul Gheorghe. Tradiții și superstiții legate de sărbătoarea din 23 aprilie. Ce nu ar fi bine să faci în această zi

Publicat

sfântul gheorghe. tradiții și superstiții legate de sărbătoarea din 23

Sfântul Gheorghe. O sărbătoare importantă pentru credincioși este marcată în calendarul ortodox în 23 aprilie. Este momentul în care este sărbătorit Sfântul Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuți apărători ai creștinismului.

Pe lângă semnificațiile religioase, ziua Sfântului Gheorghe este legată și de o serie de tradiții și superstiții de primăvară.

Din 23 aprilie și până în ziua Sfântului Dumitru (26 octombrie – n.r.) este vara păstorilor,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe