Connect with us

EDUCATIE

Sondaj: Schimbările din noul an școlar dau peste cap planurile și bugetul părinților

Publicat

elevi.jpg

Schimbările din noul an școlar dau peste cap planurile și bugetul părinților, arată un sondaj realizat de BestJobs. Mulți și-au modificat concediul, sunt mai atenți la cheltuieli și chiar fac împrumuturi pentru a fi gata de școală.

Noul an școlar, care începe cu aproximativ 10 zile mai devreme decât anul trecut, vine cu multe modificări pentru elevi, cadre didactice și părinți. Astfel, mai mult de jumătate dintre angajații care au copii spun că schimbările la nivelul structurii anului școlar le-au influențat planurile pentru finalul verii și pentru pregătirile de școală, potrivit celui mai recent sondaj BestJobs.

20% dintre angajații care sunt părinți spun că au fost nevoiți să își mute perioada de concedii, iar alți 17% și-au scurtat vacanța programată.

În același timp, cei mai mulți își regândesc bugetul pentru începerea școlii, în contextul inflației care erodează puterea de cumpărare, iar 7% spun că vor avea nevoie de un împrumut până primesc salariul, pentru a face față cheltuielilor necesare anul acesta mai devreme decât era prevăzut în bugetul familiei.

Sondaj: Schimbările din noul an școlar dau peste cap planurile și bugetul părinților: Care sunt veștile bune odată cu noua structură

Odată cu noua structură, anul școlar vine și cu vești bune din perspectiva modificărilor la nivel de organizare și programă. Astfel, 23% dintre părinți se bucură că dispare presiunea tezelor intersemestriale, alți 25% sunt încântați de stabilirea unui plan individualizat de învățare, iar 40% dintre părinți apreciază introducerea Săptămânii Verzi care să dezvolte interesul copiilor pentru natură și grija privind schimbările climatice.

Cu toate acestea, noile modificări nu mulțumesc toți părinții.

Peste 30% dintre ei se arată îngrijorați de faptul că elevii sunt în continuare supuși la schimbări, după ce în ultimii doi ani de școală nu s-a reușit menținerea unui ritm stabil și previzibil de învățare.

Totodată, părinții iau în calcul și impactul noilor modificări asupra programului lor la job, pe care vor fi nevoiți să îl adapteze în funcție de vacanțele copiilor (28%).

Alți 23% sunt de părere că aceste noutăți vor crea confuzii în rândul cadrelor didactice și de asemenea în rândul copiilor și părinților.

În plus, 40% dintre părinți se tem în continuare de riscurile de infectare cu Sars-Cov 2, iar 81% dintre ei se declară pregătiți pentru eventualitatea în care cursurile ar trece din nou în online în contextul unei incidențe crescute.

Sondaj: Schimbările din noul an școlar dau peste cap planurile și bugetul părinților: Ce probleme apar pentru părinți

„Odată cu începerea școlii, se pune din nou problema flexibilității la job și vine iarăși rândul angajaților să își negocieze programul.

Atât cei care au copii, pe care trebuie să îi lase sau să îi ia de la grădiniță sau școală, dar și cei care vor să evite traficul în orele de vârf se simt acum motivați să ceară mai multă flexibilitate în program sau în modul de lucru și tendința se îndreaptă din nou către un program remote sau hibrid cu mai multe zile remote”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs România.

Pe lângă toate aceste schimbări, inflația este cea care le dă părinților cele mai mari bătăi de cap.

Pentru a face față creșterii prețurilor, aceștia iau în calcul să cumpere mai puține rechizite (40%), să recondiționeze și să folosească din rechizitele de anul trecut (25%) sau să aleagă produse mai ieftine (25%). Doar 10% au spus că nu vor recurge la nicio măsură de reducere a efectelor inflației.

Chiar dacă introducerea uniformelor școlare în vestimentația elevilor nu este una dintre modificările noului an școlar, la nivel ipotetic, 65% dintre părinți ar fi de acord cu această regulă.

Sondaj: Schimbările din noul an școlar dau peste cap planurile și bugetul părinților: Care sunt motivele

Printre motivele lor se numără reducerea diferențelor financiare între copii (45%), faptul că elevii se pot concentra asupra învățării și mai puțin asupra vestimentației (37%), reducerea costurilor cu hainele pentru școală (13%).

Dintre cei care s-ar opune uniformei școlare, 25% consideră că reprezintă o idee învechită, care nu mai e valabilă pentru această generație de elevi, iar 12% au spus că o astfel de măsură ar limita creativitatea vestimentară a copiilor.

81% dintre părinți au făcut deja parțial sau chiar integral cumpărăturile pentru începerea școlii, în timp ce 19% așteaptă să vadă ce nevoi sunt comunicate de către cadrele didactice.

Aproape 40% dintre părinți se așteaptă ca bugetul total pentru rechizitele din acest an școlar să fie mai mai mare decât anul trecut.

64% speră însă că se vor putea încadra într-un buget de până în 500 de lei pentru toate cumpărăturile necesare copilului, în timp ce 36% se așteaptă la un cost total cuprins între 500 și 1.000 de lei.

Sondajul a fost efectuat în perioada 5 – 26 august pe un eșantion de 982 utilizatori de internet din România.

(sursa: Mediafax)

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EDUCATIE

Rafila îi liniștește pe elevi. Nu se intră în online

Publicat

alexandru rafila gov.ro 1000x600.jpg

Nu sunt elemente care, din punct de vedere medical, să justifice într-un fel revenirea la învățământul la distanță, din cauza infecției cu noul coronavirus, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Pentru învățământul online, solicitarea trebuie făcută la ministerul Educației, pentru că el se ocupă de acest lucru. Nu cred că este în momentul de față un context medical, de sănătate publică care să pună într-un fel problema învățământului online. În momentul de față avem o incidență scăzută a infecției cu noul cocoronavirus”, afirmă Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății mai spune că asistența medicală este ambulatorie, nu mai este spitalicească.

”Nu sunt elemente care, din punct de vedere medical, să justifice într-un fel revenirea la învățământul la distanță, este o chestiune care cred că este foarte clară pentru toată lumea”, adaugă Rafila.

 

Rafila îi liniștește pe elevi. Nu se intră în online: au crescut virozele, situația e normală

 

Ministrul Sănătății arată că este o situație obișnuită existrnța cazurilor de îmbolnăviri de la începutul anului școlar.

„Este o situație obișnuită, după începerea școlii. Nu uitați că școala a început cu două săptămâni mai devreme în acest an, iar aceste două săptămâni sigur că au dus și la creșterea incidenței virozelor respiratorii, fără să existe probleme legate de acordarea asistenței medicale”, încheie ministrul Sănătății. MEDIAFAX

Citește mai departe

EDUCATIE

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a DEMISIONAT. Era acuzat de plagiat

Publicat

sorin cimpeanu 1 1000x600.jpg

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a demisionat, joi, din funcție. „Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației”, a declarat acesta.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ. Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.

Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească”, scrie pe Facebook Sorin Cîmpeanu..

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EDUCATIE

Crește numărul școlilor finanțate prin Programul „Masa caldă”. Peste 180.000 de copii vor beneficia

Publicat

scoala elevi generic ebihoreanul 23062022 1.jpg

Numărul școlilor finanțate prin Programul „Masa caldă” crește la 450. Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, numărul este trei ori mai mare decât în anii anteriori.

Potrivit ministrului Cîmpeanu, a fost finalizată Ordonanța de Urgență de acordare a suportului alimentar pentru preșcolari și elevi din încă 100 de unități de învățământ.

Sorin Cîmpeanu a anunțat că joi a fost finalizat, publicat pe site-ul Ministerului Educației, și se află pe circuitul de avizare interministerială proiectul Ordonanței de Urgență de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din încă 100 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.

„Astfel, numărul școlilor finanțate prin Programul „Masa caldă” crește la 450, fiind de trei ori mai mare decât în anii anteriori. Aceasta este o modalitate cât se poate de concretă prin care Guvernul înțelege să susțină accesul la educație al unui număr de 180.000 de copii care au nevoie de acest sprijin”, spune ministrul Sorin Cîmpeanu, pe Facebook.

Proiectul noii Legi a învățământului preuniversitar cuprinde extinderea acestui număr la 1.000.000 de elevi, începând de anul viitor.

De asemenea, tot joi a fost finalizat, publicat pe site-ul Ministerului Educatiei și se află pe circuitul de avizare interministerială proiectul Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011- transportul elevilor școlarizați într-o altă localitate decât cea de domiciliu.

Prin acest proiect, un număr estimat de 200.000 de elevi vor beneficia de alocații de transport de până la 4 ori mai mari în raport cu plafoanele actuale.

„Se creează și baza legală prin care acest prag poate fi depășit prin contribuția consiliilor județene”, mai spune ministrul Educației.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EDUCATIE

Rezultate sub așteptări la concursul pentru funcțiile de directori și adjuncți în școli: Doar 419 candidați din 1.738 au promovat

Publicat

examen profesor.jpg

Doar 419 candidați din cei peste 1.700 înscriși au promovat concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, anunță Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Joi s-a finalizat proba de interviu din cadrul concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat – cea de-a treia sesiune.

„Pentru cele 1.738 de funcții vacante de directori/directori adjuncți, publicate pentru această sesiune de concurs, au fost depuse 1.153 de dosare valide.

La proba scrisă, desfășurată în data de 8 septembrie 2022, s-au prezentat 921 de candidați și au promovat 480 (52,1%).

Candidații promovați la proba scrisă au exprimat un număr de 603 opțiuni pentru funcțiile vacante, fiind programați pentru probele de interviu, desfășurate în perioada 22-29 septembrie 2022.

În urma desfășurării acestor probe, 419 candidați au fost declarați promovați (dintre aceștia, 10 candidați au promovat proba pentru două funcții/unități, iar un candidat a promovat proba pentru trei funcții/unități, urmând a-și exprima opțiunea pentru una din funcții/unități în data de 3 octombrie 2022)”, a anunțat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației afirmă că rezultatele finale ale concursului vor fi afișate pe 30 septembrie 2022.

„Odată cu finalizarea acestei sesiuni a concursului, se estimează că vor fi ocupate prin concurs peste 85% din totalul funcțiilor de conducere normate la nivelul unităților de învățământ preuniversitar”, încheie el.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe