ACTUALITATE
Sondaj: Un sfert dintre românii își țin cardul de credit intact
Unul din patru români cu card de credit își țin cardul de credit intact (24%) sau acoperă integral sumele utilizate în fiecare lună (36%). Un sondaj arată că posesorii de carduri de credit români utilizează cardurile de credit cu prudență.
Conform unui sondaj Finzoom pentru CEC Bank în rândul utilizatorilor de internet din România, chiar și în situațiile când există sume neacoperite, o bună parte dintre respondenți (45%) au doar solduri mici, de sub 2.500 lei, ceea ce înseamnă că posesorii de carduri de credit români utilizează cardurile de credit cu prudență.
Majoritatea utilizatorilor a identificat avantajele cardului de credit și știu să-l folosească, astfel încât să nu plătească costuri suplimentare, reiese din răspunsurile furnizate în cadrul sondajului. Doar 11% dintre respondenți susțin că folosesc cardul de credit pentru retrageri de numerar, operațiuni pentru care cele mai multe bănci percep dobânzi mai mari decât pentru plățile la comercianți.
Un procentaj de trei ori mai mare (33%) susține că a optat pentru sistemul de plată în rate fără dobândă
Un procentaj de trei ori mai mare (33%) susține că a optat pentru sistemul de plată în rate fără dobândă. În prezent, oferta de pe piața din România include carduri de credit cu între 3 și 24 de rate fără dobândă. Una dintre cele mai avantajoase oferte este cea a CEC Bank, care oferă până la 24 de rate fără dobândă clienților săi, la orice comerciant din țară sau din străinătate.
Ce îi atrage pe români să contracteze un card de credit: în primul rând faptul că pot cumpăra acum și plăti mai târziu (29% dintre răspunsuri). Accesul rapid la bani este motivația pentru 20% dintre respondenți, iar 14% sunt atrași de costurile reduse, dacă rambursează sumele utilizate la timp.
37% dintre cei chestionați acestea sunt în medie între 300 şi 1.000 de lei
În privința sumelor cheltuite lunar de pe cardul de credit, pentru 37% dintre cei chestionați acestea sunt în medie între 300 şi 1.000 de lei. 24% cheltuie sub 300 de lei, iar sume de 1.000 – 2.500 lei cheltuie lunar 18% dintre respondenți.
Cei mai mulți dintre cei chestionați folosesc cardul de credit de 1-2 ori pe lună (45%), iar 24% fac mai mult de 5 operațiuni lunar. 20% dintre respondenți realizează 3-5 operațiuni lunar.
În ceea ce privește reticențele față de cardurile de credit, cei mai mulți (40%) menționează costuri (dobânda și comisioanele). Apoi, urmează tentația de a cheltui mai mult decât își permit (28%) și teama că nu-și vor permite să ramburseze creditul (20%).
Sondajul privind utilizarea cardurilor de credit a fost realizat în septembrie, pe un eșantion de peste 2.000 de respondenți din toată țara.
(sursa: Mediafax)