ACTUALITATE
Sony şi-a prezentat noua consolă de jocuri video PlayStation 5
Lupta dintre Sony şi Microsoft pe piaţa consolelor de jocuri video a intrat joi în faza decisivă, odată cu lansarea de către grupul japonez a noii sale console PlayStation 5, la două zile după lansarea Xbox Series a rivalului american, transmite AFP.
Spre deosebire de Microsoft, care mizează pe o lansare mondială simultană, Sony va pune în vânzare consola PlayStation 5 în două etape: Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud, SUA, Canada şi Mexic începând de joi, iar restul lumii, în special Europa, va trebui să aştepte până pe 19 noiembrie. În plus, din cauza pandemiei, achiziţionarea noii console se va face obligatoriu online.
Cererea pentru noile console, stimulată de faptul că populaţia este izolată în casă din cauza crizei sanitare, se anunţă a fi una puternică, iar exemplarele disponibile pentru pre-comenzi s-au epuizat în timp record. Analiştii sunt de părere că achiziţionarea unei noi console va fi dificilă înainte de 2021.
La fel ca şi consola americană Xbox Series, PlayStation 5 va fi disponibilă în două versiuni: una premium, pentru care Sony a fixat acelaşi preţ ca şi Xbox Series X – 499 de dolari, şi o versiune digitală, la fel de puternică, dar care nu are cititor de discuri, cu un preţ de 399 de dolari, cu 100 de dolari mai mult decât modelul Xbox Series S.
Aceste modele de console care permit utilizatorului să joace numai jocuri descărcate pe internet sunt o mină de aur pentru producători, care pot astfel controla preţul jocurilor, eliminând costurile de fabricaţie şi distribuţie a discurilor, precum şi revânzarea lor pe piaţa de ocazie.
„Vânzările de jocuri descărcate de pe Internet cresc fără oprire. Anul trecut eram la 50/50 însă, în 2020, pe fondul izolării, am ajuns la două treimi jocuri digitale şi o treime jocuri în format fizic”, a declarat Jim Ryan, directorul diviziei de jocuri video de la Sony.
În condiţiile în care consolele celor două grupuri au performanţe comparabile, Sony vrea să se distanţeze în primul rând graţie unor jocuri aşteptate precum ‘Spider-man: Miles Morales’, ‘Ratchet &Clank: Rift Apart’ sau ‘Horizon: Forbidden West’.
Aceste jocuri sunt dezvoltate de studiouri cumpărate de Sony, o manieră pentru producătorul japonez să se asigure că acestea vor dezvolta jocuri în exclusivitate pentru consola sa şi să profite din vânzarea lor. În prezent, grupul Sony controlează 14 studiouri de jocuri video.
„Nu excludem posibilitatea unei achiziţii externe în acest sens”, a spus Jim Ryan, după ce rivalul american Microsoft a preluat recent studiourile Bethesda şi catalogul său de jocuri ce include serii de succes, precum ‘Fallout’ sau ‘The Elder Scrolls’.
Prin PlayStation 5, Sony vrea să repete succesul precedentei console PlayStation 4, lansată în 2013, care s-a vândut de două ori mai bine decât Xbox One la nivel mondial.
„Cu PS4, Sony a devastat piaţa consolelor de jocuri video. Va trebui să facă tot posibilul pentru a cuceri piaţa occidentală pentru a se asigura că menţine decalajul care îl separă de Microsoft”, este de părere Serkan Toto, analist la Kantan Games.
De mai muţi ani, Sony a renunţat la piaţa japoneză, care este dominată de Nintendo. De exemplu, doar 8% din totalul consolelor PS4 au fost vândute în Japonia.
Pentru a-şi reorienta strategiape piaţa americană, Sony a mutat în 2016 operaţiunile PlayStation de la Tokyo în California şi a unificat procesul de decizie şi producţie sub umbrela echipelor sale americane.
Majoritatea analiştilor se aşteaptă ca Sony să îşi devanseze concurentul american după numărul de console vândute. Cu toate acestea, pe termen lung, Microsoft ar putea să recupereze decalajul faţă de rivalul japonez graţie unei strategii axate mai mult pe jocurile de pază de abonament şi pe streaming. Agerpres