Connect with us

ACTUALITATE

SOS Turismul Românesc – proiect lansat de 15 organizaţii pentru salvarea şi relansarea turismului, după criza provocată de noul coronavirus

Publicat

sos turism romanesc

Un număr de 15 organizaţii din turismul românesc s-au constituit în Alianţa Pentru Turism (APT), o structură informală deschisă şi constituită voluntar pentru salvarea şi relansarea acestei industrii după criza provocată de noul coronavirus.

„Până la acest moment au aderat la acest grup de atitudine şi iniţiativă 15 organizaţii importante ale turismului românesc, multe alte organizaţii şi experţi exprimându-şi interesul, APT fiind expresia unităţii, voinţei şi determinării întregii industrii a ospitalităţii în faţa acestor mari ameninţări şi provocări cărora turismul românesc trebuie să le facă faţă.

Şi ar putea să iasă întărit şi reinventat din această dură încercare. S.O.S. Turismul Românesc (Soluţii de Organizare şi Susţinere a Turismului Românesc) este un prim proiect al acestei Alianţe şi reprezintă un demers unitar, coordonat şi focusat pe viitorul turismul românesc, un demers făcut pe o singură voce puternică a întregii bresle. Este un proiect menit să demonstreze importanţa acestui domeniu economic şi care să aducă propuneri de relansare a acestei industrii.

Prin iniţierea acestui proiect şi prin instrumentele de comunicare pe care le vom folosi, dorim să colectăm cât mai multe propuneri privind susţinerea şi revirimentul turismului românesc”, se arată într-un comunicat al organizaţiei remis joi AGERPRES.

Până în prezent, peste 70 de specialişti din turism s-au alăturat acestui proiect, care îşi propune dublarea contribuţiei turismului în PIB în 4 ani, lucrând în 10 grupuri de lucru conduse de oameni cunoscuţi din breaslă şi dedicaţi domeniului: Turism sustenabil – Andrei Blumer, AER; Inovare, digitalizare, debirocratizare – Gabriel Iovu, expert în soluţii informatice HORECA; Forţa de muncă – Daniel Mischie, HORA; Promovare – Simion Alb, expert în promovare; Investiţii în turism – Organizaţia Patronală Mamaia-Constanţa – Anca Pavel Nedea; Creşterea capacităţii administrative – Paul Mărăşoiu, FIHR; Hoteluri şi unităţi de cazare – Iuliana Tasie OPTBR & FIHR; Restaurante, centre de evenimente şi unităţi de entertainment – Octav Dura, HORA; Agenţii de turism şi servicii conexe – Dumitru Luca, ANAT; Transportatori – Mihai Fertig, expert în transport turistic.

Manifest pentru Viitorul Turismului Românesc

Concluziile desprinse în urma derulării acestui proiect se vor constitui într-un set de propuneri pe care APT va încerca să le redacteze până la începutul lunii mai într-un Manifest pentru Viitorul Turismului Românesc.

„Suntem conştienţi că acest demers nu poate fi fără cusur, poate chiar şi cu unele erori, însă sigur va fi un act de asumare civică şi socială, un act de curaj antreprenorial, o dovadă de maturitate şi de atitudine pro-activă. Facem apel la fiecare dintre cei care cred că pot susţine acest proiect, angajaţi şi antreprenori din turism sau din domeniile conexe, profesori, experţi, economişti, funcţionari, politicieni animaţi de intenţii oneste, turişti, să se implice cu tot ce au mai bun în acest demers.

Această reproiectare/redefinire a turismului românesc e în mâna noastră, cum de asemenea în mâna noastră stă şi susţinerea ulterioară a acestui document în faţa decidenţilor din administraţia statului, astfel încât să se să ţină cont de recomandările şi soluţiile pe care le vom avansa şi să se bazeze pe propunerile şi implicarea noastră în definirea strategiilor viitoare, atât de necesare pentru următorii 15 – 25 de ani. Lumea se schimbă şi nu am vrea să rămânem iar în urmă”, spun reprezentanţii alianţei.

Turismul mondial – criză fără precedent

Potrivit sursei citate, turismul mondial traversează o criză fără precedent, cu un impact care va schimba radical modul în care această industrie va arăta de acum încolo. Toţi specialiştii internaţionali şi naţionali fac predicţii, scenarii de evoluţie, analizează după diverse modele intensitatea cu care fiecare economie naţională va fi afectată şi cum se estimează că va fi redresarea fiecăreia, dar şi în ansamblu european şi mondial.

„Din acest ansamblu face parte şi România şi avem datoria să gândim şi să acţionăm deja pentru viitor, chiar dacă la acest moment încă ne concentrăm pe asigurarea siguranţei medicale şi limitarea pierderilor de vieţi. Dar cu toţii ştim că economia naţională trebuie să-şi continue funcţionarea, turismul fiind de peste două decenii o ramură economică strategică şi o prioritate a României.

Fără îndoială că încă nu a reuşit să fie ramura economiei care să susţină o ţară întreagă, deşi ar fi putut să devină în 30 de ani, dar este o ramură care angrenează cel puţin alte şase domenii economice, unele fiind până la 30% dependente de piaţa de desfacere din domeniul HORECA.

Turismul nu reprezintă numai o vacanţă la mare sau la munte, ci reprezintă o industrie complexă care generează direct şi indirect peste şase sute de mii de locuri de muncă. Dar este şi domeniul care asigură refacerea forţei de muncă din întreaga economie, care asigură satisfacţia şi starea de normalitate a milioanelor de oameni care călătoresc, care merg la restaurante, în parcuri de distracţii, muzee, staţiuni litorale, montane, de relaxare sau balneare. Serviciile hoteliere, restaurantele şi călătoriile reprezintă nevoi extrem de importante încât oamenii nu le pot pur şi simplu abandona”, susţin reprezentanţii APT.

Ei susţin că industria ospitalităţii este un domeniu în care fără îndoială regulile şi modul de desfăşurare a activităţii vor trebui regândite la scară globală, însă „categoric nu poate fi ignorat”.

„Ca să nu mai pierdem încă un tren, din lungul şir al celor care au trecut fără să oprească şi la noi, trebuie să începem să lucrăm asiduu încă de acum pentru construcţia viitorului. Aceste vremuri perturbatorii pot aduce şi oportunităţi. Astăzi toţi jucătorii din turismul mondial sunt la acelaşi nivel, din păcate nivelul fiind zero. P

utem oare privi acest lucru şi ca pe o oportunitate, ca pe o şansa de a lua un nou start, o ocazie de repoziţionare, astfel încât să schimbăm felul în care România este văzută în turismul european şi in cel mondial? Noi suntem de părere ca da, însă aceste lucruri nu se întâmplă peste noapte. Pentru a face această schimbare e nevoie de un demers comun, de o colectare a ideilor bune, a ideilor inovatoare, de argumentare a acestor idei, de o muncă intensă de informare, evaluare, selecţie, analiză, comparaţii şi prioritizări”, arată APT în comunicat.

Nu în ultimul rând, alianţa afirmă că reconstrucţia domeniului poate începe după trecerea acestei crize continuarea optării pentru vacanţe în România, cel puţin pentru următorii doi ani.

„Mai există însă o valenţă pe care turismul românesc o are şi cu care putem începe reconstrucţia domeniului. Avem o piaţă internă foarte activă, cei mai mulţi dintre români alegând să-şi petreacă vacanţele în ţară. Multe alte naţiuni fac eforturi la acest moment să-şi convingă cetăţenii să nu-şi mai programeze vacanţele în străinătate şi să rămână în ţările lor. Noi putem începe prin a-i asigura pe români că suntem pregătiţi să-i primim de îndată ce siguranţa medicală o va permite, respectând întocmai noile reguli care cu certitudine vor fi implementate.

Îi putem îndemna pe români să continue, cel puţin următorii doi ani, să opteze pentru vacanţele în România. Ne asumăm să ne adaptăm pe deplin noilor rigori şi să asigurăm satisfacţia fiecărui oaspete”, se mai arată în document. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Dosarul GAZETA. Liviu Man, directorul trustului, a primit daune morale de 35.000 de euro

Publicat

liviu man 1024x580 1 900x510 1.jpeg

Jurnalistul Liviu Man, directorul trustului de presa Gazeta, a primit daune morale de 35.000 de euro, după ce a fost achitat în procesul în care a fost acuzat de șantaj.

Jurnalistul Liviu Man a solicitat de la statul român daune morale de 440.000 de euro și 48.000 de euro daune materiale după achitarea în „Dosarul Gazeta”, potrivit portalului Lumea Justiției.

Citește și: Fostul polițist clujean Ioan Oțel a CÂȘTIGAT 1,5 milioane lei de pe statul român. Dosarul GAZETA

Tribunalul Cluj i-a acordat, însă, lui Liviu Man, daune morale de 35.000 de euro.

Acuzațiile procurorilor în dosar au fost de șantaj și asociere în grup organizat. Toți inculțații au fost achitați definitiv. De asemenea, toți au stat cinci luni în arest preventiv.

Citește și: Jurnalistul Dorel Vidican, daune morale de peste 550.000 de lei după achitarea în Dosarul Gazeta

Alți trei directori au trustului au primit…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rezultate ADMITERE Colegiu Militar 2022: LISTA cu notele candidaților care au susținut proba scrisă la Alba Iulia în 27 mai

Publicat

sediu colegiu national militar alba iulia.jpg

Admitere Colegiul Național Militar Alba Iulia 2022: A fost publicată lista cu rezultatele la proba scrisă pentru cei peste 270 de candidați din 10 județe care au susținut testul-grilă vineri, 27 mai. Repartizarea pe locuri va fi în 4 iulie.

La Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia au fost înscriși 275 de candidați (221 băieți și 54 de fete), din 10 județe arondate unității: Alba, Cluj, Sălaj, Mureș, Sibiu, Hunedoara, Caraș-Severin, Bihor, Arad și Timiș.

Ponderea mediei la proba scrisă este de 80% din media finală de admitere la colegiul militar.

Vezi LISTA rezultate proba scrisă/testul-grilă Admitere Colegiul Militar…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Prețul gazelor continuă să scadă în Europa, după diminuarea temerilor privind întreruperea livrărilor din Rusia

Publicat

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au continuat să scadă vineri, îndreptându-se spre a treia săptămână de declin consecutiv, în urma diminuării temerilor privind întreruperea livrărilor din Rusia, transmite Bloomberg.

La bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna iulie afişau vineri dimineaţa o scădere de 3%, până la 87,71 de euro pentru un Megawatt-oră, în timp ce la contractele cu livrare în luna iunie, care expiră luni, se înregistra un declin de 3,8%, după un recul de 2,4% joi.

Traderii se aşteaptă ca livrările de gaze din Rusia să rămână stabile vineri, chiar dacă fluxul prin Ucraina rămâne redus din cauza războiului.

În 27 aprilie, Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale în Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări. De atunci, temerile privind modul în care companiile din UE pot plăti pentru livrările de gaze ruseşti fără a încălca sancţiunile impuse Rusiei de blocul comunitar s-au atenuat. Companiile din UE au găsit metode de a îndeplini cerinţele Moscovei fără a încălca sancţiunile.

Europa a majorat importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a face faţă reducerii livrărilor ruseşti. Pe continent, aprovizionarea cu gaze de la terminalele de import a atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Emil Boc vorbește despre o nouă criză a gunoaielor în Cluj, cu tot cu noul CMID și un deceniu de zbateri pe fonduri europene

Publicat

deseuri judet cluj e1584957908631.jpg

Deși suntem considerați Capitală a Transilvaniei, iată că la Cluj încă se mai vorbește despre o nouă criză a deșeurilor. A spus-o astăzi clar primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. 

Deja nu se mai ridică gunoiul în mai multe localități din județ, după o notificare bruscă de majorare a tarifelor cu până la 200 de lei pe tonă, primită de primari de la RADP Cluj-Napoca, administratorul rampei temporare.

Primarii, cum sunt cei din Chinteni și Apahida, au atras atenția asupra faptului că această majorare nu a fost aprobată de nimeni din conducerea Asociației de Dezvoltare Intercomunitare “Eco-Metropolitan” Cluj (ADI), gestionarul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, iar situația de astăzi este inacceptabilă.

„Toată această problemă o administrează Consiliul Județean și Asociația de Dezvoltare Intercomunitare „Eco-Metropolitan” Cluj. Ce pot să spun este că RADP-ul s-a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate