Connect with us

ACTUALITATE

Sosirile în structurile de primire turistică au crescut cu 10,5% anul trecut. Date INS

Publicat

Anul trecut, numărul sosirilor înregistrate în facilitățile de primire turistică a atins cifra de 13,65 milioane de persoane, înregistrând o creștere de 10,5% în comparație cu anul 2022.

Din totalul acestora, 84,6% au fost sosiri ale turiștilor români, conform informațiilor publicate luni de către Institutul Național de Statistică, potrivit Agerpres.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică, inclusiv apartamente şi camere de închiriat, în aceeaşi perioadă, au însumat 29,17 milioane, în creştere cu 9,8% faţă de cele din anul precedent.

Din numărul total de înnoptări, înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 84,7%.

Durata medie a şederii în anul 2023 a fost de 2,1 zile, atât la turiştii români, cât şi la turiştii străini.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică în anul 2023 a fost de 30,7% pe total structuri de cazare turistică (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), în creştere cu 1,3 puncte procentuale faţă de anul 2022.

Pe judeţe, numărul de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare a înregistrat valori mai mari în:

  • Municipiul Bucureşti (1,83 milioane persoane)
  • Constanţa (1,57 milioane persoane)
  • Braşov (1,51 milioane persoane)

Înnoptările turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare

Înnoptările turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare (inclusiv apartamente şi camere de închiriat) au înregistrat valori mai mari în:

  • Constanţa (5,20 milioane)
  • Municipiul Bucureşti (3,62 milioane)
  • Braşov (2,85 milioane)

Pe ţări, cele mai multe sosiri ale turiştilor străini cazaţi în structurile de primire turistică au provenit din Germania (218.300 persoane), Italia (186.700 persoane) şi Israel (150.500 persoane).

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în anul 2023 de 14,78 milioane persoane, în creştere cu 16,4% faţă de anul 2022.

Pe de altă parte, plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost de 19,45 milioane persoane, în creştere cu 12,6% comparativ cu anul 2022.

În luna decembrie a anului trecut, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au însumat 901.100 persoane, în creştere cu 2,5% faţă de cele din luna decembrie 2022, sosirile turiştilor români reprezentând 84,5%.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în luna decembrie 2023

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), în luna decembrie 2023, au însumat 1,74 milioane, în creştere cu 1,8% faţă de cele din luna decembrie 2022.

Înnoptările turiştilor români au reprezentat 82,8%.

Durata medie a şederii în luna decembrie 2023 a fost de 1,9 zile la turiştii români iar la turiştii străini de 2,1 zile.

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, în luna decembrie 2023, au însumat 1,15 milioane persoane, în creştere cu 10,6% faţă de luna decembrie 2022.

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, în ultima lună a anului trecut, au însumat 1,39 milioane persoane, în creştere cu 15,3% comparativ cu luna decembrie 2022.

Potrivit INS, sosirea unui turist se înregistrează când o persoană este înscrisă în registrul structurii de primire turistică cu funcţiune de cazare turistică, pentru a fi găzduită una sau mai multe nopţi.

În fiecare structură de primire turistică cu funcţiune de cazare turistică se socoteşte o singură sosire pe turist, indiferent de numărul de înnoptări rezultate din şederea sa neîntreruptă.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Singurele motive pentru care mai merg la școală mii de elevi. „Matale ai citi poezii dacă te-ar durea burta de foame?”

Publicat

index 6.webp.webp

Mii de elevi din nordul Moldovei frecventează cursurile școlare doar pentru a primi de mâncare caldă sau pentru a încasa bursele sociale. Această realitate cruntă este mai des întâlnită în mediul rural și este cauzată de sărăcie, dar și de un mediu familial dezorganizat, scrie ADEVĂRUL.

Potrivit rapoartelor Eurostat, România se află pe primul loc, la nivelul Uniunii Europene, în privința riscului de sărăcie și excluziune socială pentru copii și tineri până la 18 ani, cu un procent de 41.5%. Cu alte cuvinte, mulți copii dar mai ales adolescenți abandonează scoala, mai ales din cauza sărăciei sau a unui mediu familial precar, dezorganizat. Cele mai afectate regiuni sunt cele din Oltenia și Moldova.

În nordul Moldovei, la Botoșani, sute…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bărbat din comuna Mihai Eminescu, lăsat fără 6000 de lire. Hoții au pătruns în locuința sa

Publicat

1709028974 mascati politisti perchezitii.jpg

Duminică, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară la persoane bănuite de comiterea infracțiunii de furt calificat, din comuna Mihai Eminescu.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acestea, în noaptea de 24 spre 25 februarie a.c., ar fi pătruns fără drept în locuința persoanei vătămate, un bărbat de 35 de ani, din comuna Mihai Eminescu, de unde au sustras peste 6.000 de lire.

 

În urma perchezițiilor efectuate, la locațiile vizate au fost identificate și ridicate mai multe probe care prezintă interes în cauză, precum și o parte din banii reclamați ca fiind sustrași.

 

Persoanele bănuite de comiterea faptelor au fost conduse la sediul poliției, în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Elicopterul SMURD a fost chemat la Dorohoi pentru un bărbat în stare gravă

Publicat

smurd.jpg

Elicopterul SMURD a fost chemat la Dorohoi pentru a prelua un bărbat de 76 de ani.
Dorohoianul a suferit un infarct și medicii au decis transferul acestuia pe cale aeriană.
Aeronava sanitară a aterizat pe Stadionul municipal din Dorohoi.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Nou-născuți în sevraj alcoolic. Realitatea cruntă a României moderne și consecințele ei devastatoare

Publicat

un bebelus din botosani e in stare grava la spital dupa ce mama i a desfundat nasul 1000x600.webp.webp

În România, se nasc anual copii afectați de sindromul fetal, iar unii dintre aceștia prezintă sevraj alcoolic chiar la naștere. Specialiștii spun că de vină este consumul cronic de alcool de către viitoarea mamă chiar în timpul sarcinii, consecințele fiind devastatoare, scrie ADEVĂRUL.

La nivel mondial, 15 din 10.000 de persoane s-au născut cu sindrom alcoolic fetal, adică mama a consumat băuturi alcoolice în timpul sarcinii. În România, prevalența consumului de alcool în sarcină depășește 28%, iar incidența nașterii de copii cu sevraj alcoolic, încă de la naștere, reprezintă dublul mediei la nivelul Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, în România, și mai ales în zonele sărace și cu un consum ridicat de alcool în anumite zone, precum…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe