Connect with us

EVENIMENT

Soț și soție din Câmpina, condamnați la închisoare pentru fraudare de fonduri europene

Publicatfemeie-catuse-arestata-inchisoare-300x169

Un om de afaceri din Câmpina şi soţia lui au fost condamnaţi de Tribunalul Prahova la închisoare într-un dosar privind fraudarea de fonduri europene, în acelaşi dosar fiind condamnate şi trei firme la amendă penală.

Potrivit datelor publicate pe portalul instanţelor de judecată, Tribunalul Prahova l-a condamnat, vineri, pe omul de afaceri Mihai Matei la 6 ani şi 11 luni de închisoare, soţia sa, Aurelia Matei, primind o pedeapsă de 5 ani şi patru luni de detenţie.

În acelaşi dosar au mai fost condamnate trei persoane la pedepse cuprinse între 4 ani şi două luni de închisoare şi 5 ani şi 9 luni de detenţie.

Totodată, două firme trimise în judecată în dosar sunt condamnate la câte 93.000 de lei amendă penală, iar o alta are o pedeapsă totală de 100.000 lei amendă penală.

Instanţa a admis acţiunea civilă formulată de Ministerul Fondurilor Europene – Direcţia Generală Programe Competivitate – Autoritatea de Management pentru Programul Sectorial Creşterea Competivităţii Economice şi i-a obligat pe inculpaţii Mihai Matei, Aurelia Matei, Cătălin Vlădilă, Anghel Avram, Ovidiu Secu, SC Maktub SRL, SC Leasimat SRL şi SC Matero Ama SRL, în solidar, la plata sumei de 9.671.226,46 lei, iar pe inculpatul Ovidiu Secu până la concurenţa sumei de 3.342.667,51 lei.

Decizia instanţei nu este definitivă.

Procurorii DNA Ploieşti au dispus, în decembrie 2015, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Mihai Matei, administrator al SC Matero Ama SRL, acuzat de instigare la săvârşirea infracţiunii de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, instigare la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, în formă continuată.

Potrivit unui comunicat DNA transmis AGERPRES, Mihai Matei este acuzat şi de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi spălare de bani, în formă continuată.

Totodată, a fost trimisă în judecată Aurelia Liliana Matei, acuzată de prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Cătălin Vlădilă şi Anghel Avram, administratori ai SC Maktub SRL, respectiv SC Leasimat SRL, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de complicitate la săvârşirea infracţiunilor de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete.

Din acestea a rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals în declaraţii, în formă continuată, constituire a unui grup infracţional organizat şi spălare de bani, în formă continuată.

Potrivit DNA, a fost trimisă în judecată şi SC Matero Ama SRL, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, şi spălare de bani, în formă continuată.

SC Maktub SRL şi SC Leasimat SRL au fost trimise în judecată pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, şi spălare de bani, în formă continuată.

Conform rechizitoriului procurorilor, în cursul anului 2010, la nivelul societăţii comerciale Matero Ama SRL au fost elaborate două proiecte cofinanţate de UE, respectiv: ”Creşterea Eficienţei Energetice a Centrului pentru producerea mixturilor asfaltice” şi ”Centru pentru producerea betoanelor şi mortarelor”, ambele înaintate la Ministerul Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie şi aprobate ulterior, fapt pentru care s-au încheiat două contracte de finanţare la datele de 22.12.2010 şi 06.01.2012.

Aferent proiectelor depuse, SC Matero Ama SRL, prin reprezentantul său legal-administrator Matei Mihai, a desemnat ca manager de proiect pe inculpata Matei Aurelia-Liliana, soţia sa. La rândul său, acesta a îndeplinit în cadrul proiectelor calitatea de responsabil cu operaţiunile financiare.

În acelaşi context, urmărind fraudarea fondurilor nerambursabile, inculpatul Matei Mihai, de conivenţă cu inculpata Matei Liliana Aurelia şi inculpaţii Vlădila Cătălin, administrator al SC Maktub SRL Tecuci, şi Anghel Avram, administrator al SC Leasimat SRL, în calitate de ofertanţi, au constituit un grup infracţional organizat având ca scop manipularea procedurii de achiziţie, în sensul depunerii de diligenţe pentru pregătirea ofertelor (prin iniţierea unor asocieri între societăţile acestora cu producătorii utilajelor sau al susţinerii ferme din partea acestora) şi implicit al stabilirii preţului de ofertare astfel încât societăţile controlate de aceştia să obţină punctajul necesar câştigării selecţiei de oferte, iar valoarea utilajelor să fie în mod artificial crescută, arată procurorii.

DNA menţionează că SC Maktub SRL Tecuci era o societate comercială în care inculpata Matei Liliana Aurelia a deţinut anterior funcţia de asociat unic şi administrator.

”În acelaşi scop, în perioada 2010-2012, cu intenţie, inculpatul Matei Mihai a determinat-o pe inculpata Matei Liliana Aurelia să accepte depunerea şi folosirea unor documente inexacte şi false întocmite de ofertanţi, în scopul creării unei aparente stări de legalitate a procedurii evaluării, selecţiei de oferte şi adjudecării de către ofertanţi (societăţi controlate de inculpat) şi obţinerii de la autoritatea contractantă – Ministerul Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie – pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE, în sumă de 9.677.326 lei, echivalent a 2.271.672 euro (valoare eligibilă nerambursabilă)”, susţine DNA.

De asemenea, în acelaşi scop, inculpaţii Vlădila Cătălin şi Avram Anghel au depus pentru a fi folosite la autoritatea contractantă – Ministerul Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie declaraţii pe proprie răspundere, neconforme cu realitatea, din care rezultă că nu sunt angajaţi în practici prohibite, că nu sunt membri ai niciunui grup sau reţele de operatori economici şi că nu se află în situaţia conflictului de interese, documente întocmite şi prezentate în cadrul procedurii organizate de SC Matero Ama SRL.

În cadrul celui de-al doilea proiect, inculpatul Matei Mihai şi ceilalţi membri ai grupului au beneficiat de sprijinul suspectului Secu Ovidiu care, în calitate de reprezentant al unei firme din Bulgaria, a întocmit şi semnat în numele administratorului, fără ştiinţa acestuia, documentele necesare participării în calitate de ofertant în cadrul procedurii pentru implementarea proiectului respectiv.

În perioada 23 decembrie 2010 – 8 mai 2013, pentru însuşirea sumelor ilicite astfel obţinute, după achitarea contravalorii utilajelor ofertanţilor câştigători (SC Maktub SRL Tecuci, respectiv SC Leasimat SRL), care la rândul lor au procedat la achitarea acestora producătorilor, inculpaţii Matei Mihai, Vlădila Cătălin şi Avram Anghel au disimulat diferenţa rămasă, în sumă de 4.210.499 lei, echivalentul a 984.936 euro, la care se adaugă TVA în valoare de 2.925.910 lei, în vederea ascunderii adevăratei naturi a provenienţei, prin încheierea unor contracte comerciale cu aceleaşi societăţi, controlate de membrii grupului, adaugă sursa citată.

În final, în baza împuternicirilor pe conturile societăţilor, inculpatul Matei Mihai alături de inculpaţii Vlădila Cătălin şi Avram Anghel au procedat în mod repetat la ridicarea sumelor de bani în numerar cu justificări aparent legale.

Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 9.671.226,46 lei, se precizează în comunicatul DNA. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Şeful Statului Major al Apărării, testat pozitiv la COVID-19

Publicat

Şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a fost testat joi pozitiv la infecţia cu noul coronavirus, fără a prezenta simptomele bolii, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale.

“Au fost luate măsurile stabilite de protocolul aplicabil în această situaţie, generalul-locotenent Petrescu intrând în izolare într-un spaţiu special destinat la sediul MApN, de unde îşi exercită în continuare atribuţiile funcţionale”, precizează Ministerul Apărării, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a fost testat negativ tot joi, însă, din motive de precauţie, a intrat de asemenea în izolare la sediul MApN, urmând a fi retestat în 72 de ore. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE: Accident dis de dimineață în județul Vaslui. O autoutilitară a ieșit în decor, șoferul a murit

Publicat

Un accident s-a produs vineri, dis de dimineață, în județul Vaslui. O autoutilitară a ieșit în decor, șoferul a murit.

Detașamentul de pompieri Bârlad intervine cu o autospecială de stingere echipată cu modul pentru descarcerare și un echipaj specializat la accidentul produs în localitatea Ciocani, comuna Ciocani.

La intervenție a fost deplasată și o ambulanță tip C (echipaj cu medic) din cadrul SAJ Vaslui, anunță ISU Vaslui.

Din primele informații, un autoturism a ieșit în decor, iar victima nu este încarcerată.

UPDATE: La sosirea echipajelor de intervenție a fost găsită o autoutilitară ieșită în decor, răsturnată pe o parte, iar victima nu era încarcerată.

Victima a fost declarată decedată de către medicul de pe ambulanța SAJ Vaslui.

Cauzele și circumstanțele producerii acestui accident sunt cercetate de instituțiile abilitate în acest sens.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod galben de vreme severă în cea mai mare parte a țării. Meteorologii anunţă ceaţă și chiciură

Publicat

Agenția Națională de Meteorologie a emis vineri alerte Cod galben de ceață valabile pentru cea mai mare parte a țării.

Alertele anunță ceață densă și vizibilitatea redusă.

Zonele vizate:

Până la ora 10:00

Județul Brăila;
Județul Ialomiţa;
Județul Argeş: zona joasă;
Județul Prahova: zona joasă;
Județul Buzău: zona joasă;
Județul Călăraşi;
Județul Giurgiu;
Județul Ilfov;
Județul Dâmboviţa: zona joasă;
Județul Teleorman;

Județul Maramureş: zona joasă;
Județul Cluj: zona joasă;
Județul Sălaj: zona joasă;
Județul Satu Mare: zona joasă;
Județul Bistriţa-Năsăud: zona joasă;

Județul Olt;
Județul Dolj;
Județul Mehedinţi: zona joasă;

Județul Bacău: zona joasă;
Județul Galaţi;
Județul Neamţ: zona joasă;
Județul Vrancea: zona joasă;
Județul Vaslui;

Județul Caraş-Severin: zona joasă;
Județul Arad: zona joasă;
Județul Bihor: zona joasă;
Județul Timiş: zona joasă;
Județul Hunedoara: Deva, Orăștie, Simeria, Ilia, Dobra, Șoimuș, Geoagiu, Vețel, Rapoltu Mare, Hărău, Gurasada, Brănișca, Turdaș, Băcia, Lăpugiu de Jos, Burjuc, Cârjiți;

Până la ora 9:00

Județul Alba: zona joasă;
Județul Covasna: Sfântu Gheorghe, Baraolt, Brăduț, Bățani, Bodoc, Ghidfalău, Valea Crișului, Vârghiș, Ilieni, Malnaș, Arcuș;
Județul Braşov: zona joasă;
Județul Mureş: zona joasă;
Județul Harghita: Miercurea Ciuc, Toplița, Gheorgheni, Ditrău, Sândominic, Remetea, Joseni, Suseni, Ciumani, Ciucsângeorgiu, Sărmaș, Frumoasa, Lăzarea, Sânsimion, Cârța, Siculeni, Mihăileni, Tomești, Gălăuțaș, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dănești, Subcetate, Mădăraș, Tușnad, Sântimbru, Voșlăbeni, Cozmeni, Leliceni, Păuleni-Ciuc, Racu;
Județul Sibiu: zona joasă;

Se vor semnala local ceață care va determina scăderea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m, iar izolat chiciură sau fulguieli.

Județul Tulcea.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Accident mortal pe Valea Oltului. Impact violent frontal între două autocamioane. O personă a murit și una a fost grav rănită

Publicat

arhiva foto

Un grav accident rutier s-a produs joi seară pe DN 7, pe Valea Oltului, pe raza localității Câineni din județul Vâlcea. Din primele informații în accident au fost implicate două autocamioane și un autoturism. În urma impactului puternic, șoferul unui autocamion a murit pe loc, iar celălalt șofer de camion a fost grav rănit.

UPDATE: Potrivit IPJ Vâlcea, în accident au fost implicate două autocamioane care s-au lovit frontal și un autoturism.

În urma evenimentului rutier a rezultat decesul conducătorului unui autocamion, iar celalalt a fost rănit grav.

În urma accidentului traficul în zonă a fost complet blocat. Polițiștii Serviciului Rutier efectuează cercetarea la fața locului pentru stabilirea cu exactitate a imprejurarilor producerii evenimentului rutier.

Potrivit ISU Vâlcea, la fața locului au intervenit pompierii militari cu două autospeciale de descarcerare și o ambulanță SMURD, dar și o ambulanță SAJ.

Din primele informații, două autocamioane s-au ciocnit, iar în urma impactului o persoană a fost grav rănită.

Echipajele de salvare ajunse la fața locului au găsit victima în stop-cardiorespirator, fiind începute manevrele de resuscitare. În ciuda eforturilor, victima, șoferul unui autocamion, a decedat.

Șoferul celui de-al doilea camion implicat în accident, un bărbat de 31 de ani, a fost rănit, fiind evaluat la fața locului de echipajus Serviciului de Ambulanță Județean.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate