EVENIMENT
SpaceX, ales de NASA pentru lansarea unei sonde folosite la studierea frontierei Sistemului Solar

NASA a optat pentru racheta Falcon 9, aparţinând companiei lui Elon Musk, SpaceX, pentru lansarea unei noi misiuni menite să studieze marginile heliosferei, bula protectoare pe care Soarele o menţine în jurul Sistemului Solar, transmite miercuri Space.com.
SpaceX se va ocupa de lansarea sondei International Mapping and Acceleration Probe, pe scurt IMAP, pentru NASA, în octombrie 2024, în cadrul unui contract în valoare de 109,4 milioane de dolari. Misiunea va fi lansată de la Space Launch Complex 40 din cadrul bazei aerospaţiale Cape Canaveral din Florida. Racheta Falcon 9 va transporta în spaţiu şi alte patru mici dispozitive spaţiale, printre care sonda Lunar Trailblazer, conform unui comunicat al NASA.
„IMAP îi va ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine frontiera heliosferei, o barieră magnetică ce înconjoară Sistemul Solar,” conform NASA. „Această regiune este locul unde fluxul constant de particule solare denumit vânt solar se ciocneşte cu fluxurile de particule emise de alte stele. Această coliziune limitează nivelul de radiaţii cosmice ce pătrund în Sistemul Solar”.
IMAP va fi poziţionat într-un punct gravitaţional stabil între Pământ şi Soare denumit punct Lagrange 1, de unde va monitoriza fluxul de particule interstelare care penetrează heliosfera şi va studia modul în care aceste particule sunt accelerate prin spaţiu, conform descrierii misiunii făcute de NASA. Această misiune cu un buget de 492 de milioane de dolari a fost selectată în 2018 în cadrul programului Solar Terrestrial Probes, aparţinând NASA.
Sonda Lunar Trailblazer ce va fi lansată alături de sonda IMAP este un vehicul spaţial de dimensiuni mici conceput pentru a studia apa de pe Lună. O sondă pentru monitorizarea vremii spaţiale, denumită Space Weather Follow-On Lagrange 1, va face parte, de asemenea, din încărcătura acestei lansări ce va fi realizată de SpaceX.
Celelalte două dispozitive ce vor fi lansate în spaţiu odată cu sonda IMAP sunt misiuni de heliofizică pentru NASA, însă agenţia spaţială americană nu a oferit alte detalii despre acestea.AGERPRES
EVENIMENT
Sociologul Mircea Comșa, UBB: Cât de „disciplinat” e electoratul partidelor? Analiză în perspectiva alegerilor prezidențiale

O analiză realizată de sociologul Mircea Comșa, publicată pe pagina „Doar un grafic să-ți mai spun”, arată care sunt cei mai “disciplinați” votanți ai partidelor, în perspectiva alegerilor prezidențiale care au loc peste exact o lună, în 4 mai.
În analiza pe care a făcut-o, Mircea Comșa și-a propus să identifice care este ponderea votanților unui partid care intenționează să (nu) voteze cu candidatul susținut de acel partid în competiția electorală…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Conturile de TikTok care îl susțineau pe Georgescu s-au dat cu Putin și cu Rusia. Ce mesaje transmit acum

O mare parte dintre conturile de TikTok care îl susțineau intens pe Călin Georgescu sunt utilizate acum pentru propaganda pro-Rusia și pro-Putin. Mii de conturi viralizează mesaje în limba română pretins adresate personal de Vladimir Putin.
O analiză realizată de HotNews arată un val imens de propagandă care se ridică peste TikTok-ul românesc.
”Oare câți dintre voi mă vreți ca președinte aș României?” sau ”Dacă Rusia atacă Europa, voi lupa pentru Rusia”,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Despăgubirile plătite de companiile de asigurări, în baza polițelor RCA, au crescut cu 38%. Care este suma totală

Despăgubirile plătite de companiile de asigurări, în baza polițelor RCA, au crescut cu 38%. Suma totală este de peste 4,7 miliarde lei, potrivit Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).
Acestei valori i se adaugă și despăgubirile plătite de FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților (în creștere cu circa 48%), precum și rezervele constituite de asigurători conform legislației. Astfel, în final, valoarea totală pentru asigurările RCA…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Respectarea orelor de liniște la bloc este o problemă cu care se confruntă locatarii. Orele de liniște sunt pentru toată lumea, fie că locuiești la casă, fie la bloc. Astfel că, vecinii care fac zgomot fără să țină cont de ceilalți, nu doar că plătesc amenzi usturătoare, dar riscă încă o pedeapsă.
Românii care nu respectă orele de liniște riscă să meargă la muncă în folosul comunității
Cu siguranță, cel puțin odată, ți-au dat bătăi de cap…
Citește mai mult pe Cluj24.ro