Connect with us

ACTUALITATE

Șpaga, boală grea pentru români: Cine dă mită și ce probleme încearcă să rezolve cu bani!

Publicatmita

Un studiu al Direcției Generale Anticorupție, care anul trecut a cercetat aproape 1000 de persoane pentru dare de mită, arată că cei mai mulţi români prinşi că dau mită sunt tineri şi au studii medii.

Un studiu al Direcției Generale Anticorupție, care anul trecut a cercetat aproape 1000 de persoane pentru dare de mită, arată că cei mai mulţi români prinşi că dau mită sunt tineri şi au studii medii.

Informația a fost făcută publică de Digi24.ro, sursă potrivit căreia numărul celor care aleg varianta scurtă şi ilegală pentru a-şi rezolva problemele este în continuă creştere, iar sociologii au și o explicaţie: românul imită ceea ce se întâmplă în societate.

Potrivit jurnalistei Digi 24 Maria Moiș, „cei mai mulți dintre suspecţii cercetați pentru dare de mită au fost prinşi în momentul în care au dat bani poliţiştilor rutieri ca aceştia să le ierte greşelile în trafic. Pe locul doi se află cei care au încercat să fraudeze examene, şi apoi ar fi dat mită în speranţa că vor scăpa de probleme”.

Majoritatea celor anchetați de Direcția Generală Anticorupție pentru că au dat mită sunt tineri, având vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani.  Cei mai multi dintre românii suspectaţi de dare de mită au reuşit sa termine liceul şi studiile lor s-au oprit aici. În schimb, doar 15% au făcut o facultate, iar 22% au încheiat ciclul gimnazial sau au făcut o școală profesională.

Aproape întotdeauna, ofiţerii acţionează la pont şi reuşesc să îi prindă în flagrant pe mituitori.

Digi24 citează și un sociolog care opinează că tinerii sunt cei care ajung sa dea mită influențați din societatea din care fac parte.

„Ei sunt modelaţi după chipul şi asemănarea societăţii româneşti, a adulţilor a părinţilor, într-o societate în care corupţia musteşte, este la colţ de stradă, în absolut toate serviciile, este practic imposibil să nu mergi pe legile psihologice a imitaţiei şi pe calea cea mai uşoară. Noi ne văităm foarte mult de corupţie, însă corupţia este foarte convenabilă atunci când ne ajută să rezolvăm foarte simplu o problemă personală”, a declarat sociologul Adrian Dan.

Și mai trist este că, arată DGA, au fost cazuri în care suspecţii nici macar nu au împlinit vârsta majoratului. Nu mai departe de anul trecut, în luna februarie, un adolescent de 15 ani, prins fără permis a oferit 200 de euro mită polițiștilor care l-au prins.

La extrema cealaltă, un bătrânel de 75 de ani din Teleorman a vrut să-i dea o monedă de aur unui poliţist ca să nu-i facă dosar penal.

Conform purtătorului de cuvânt al DGA, Sarmizia Fetcu, anul trecut s-au înregistrat cu peste 20% mai multe denunțuri și autodenunțuri din partea lucrătorilor de poliție. Foarte mulți sunt de la poliția rutieră, cei care sunt cei mai expuși situațiilor în care persoane, cetățeni încearca să îi mituiască.

În urma anchetelor DGA, anul trecut 111 persoane au fost arestate preventiv pentru fapte de corupţie, iar alte peste 130 au fost plasate sub control judiciar.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Franța speră în revenirea la o viaţă mai normală „posibil de la mijlocul lunii aprilie”

Publicat

Sursă foto: Facebook

Guvernul francez speră “într-o revenire la o viaţă mai normală posibil de la mijlocul lunii aprilie’, chiar dacă până atunci vor mai fi ‘săptămâni de vreme rea’, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al executivului, Gabriel Attal, precizând că premierul Jean Castex va organiza joi o conferinţă de presă pe această temă, relatează AFP.

‘Revenirea la o viaţă normală nu este departe, locurile care fac viaţa noastră socială se vor redeschide, este un orizont la capătul tunelului pe care trebuie să-l avem în vedere’ datorită vaccinării, a adăugat el, reafirmând că guvernul intenţionează să menţină un ‘răspuns diferenţiat’ faţă de o situaţie ‘eterogenă’ în teritorii.

La finalul unei reuniuni săptămânale a guvernului, Attal a evocat un ‘orizont din ce în ce mai apropiat: posibil, sperăm noi, de la jumătatea lunii aprilie, pentru care ne pregătim’ cu ‘dispozitive şi protocoale care ar putea permite redeschiderea prudentă, dar sigură a ţării în viitorul apropiat’.

Preşedintele francez Emmanuel Macron avea programată pentru miercuri după-amiază o reuniune cu premierul Castex şi mai mulţi miniştri cu privire la dispozitivele care urmează să fie puse în funcţiune pentru a permite o viitoare ‘redeschidere’ a ţării.

Guvernul vrea să ofere o perspectivă francezilor obosiţi de măsurile restrictive, dar recunoaşte că situaţia, pentru moment, rămâne ‘îngrijorătoare’ şi că s-ar putea să fie nevoie de măsuri suplimentare. ‘Nu este o explozie, nu este o creştere exponenţială, dar este o creştere continuă’ a cazurilor pozitive, a explicat purtătorul de cuvânt.

‘Aceste date ne spun, de asemenea, că dacă virusul circulă foarte activ peste tot în teritoriu, Franţa pe ansamblu nu este afectată în mod omogen: există o situaţie eterogenă care cere, evident, un răspuns diferenţiat în aproximativ 20 de departamente din cauza unei situaţii deosebit de îngrijorătoare’, a adăugat el.

Castex urmează să susţină joi o conferinţă de presă, în cadrul căreia ar urma să anunţe noi măsuri restrictive, la o săptămână după identificarea a aproximativ 20 de departamente sub supraveghere sporită.

‘Ducem un dialog cu aleşii locali, cu actori teritoriali pentru ca măsuri suplimentare – în caz că vor fi necesare – să poată fi luate cât mai curând posibil’, a subliniat Gabriel Attal.

‘Menţinem o abordare graduală, ţintită, teritoriu cu teritoriu’, a insistat el, cerând ‘să se facă totul pentru a nu permite ca situaţia să se înrăutăţească în zonele cele mai afectate de epidemie’.

Purtătorul de cuvânt al guvernului a mai spus că există ‘un orizont în privinţa vaccinării’, reamintind obiectivul a nouă milioane de persoane care vor fi primit cel puţin o primă injecţie până la sfârşitul lunii martie.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Fostul premier italian Matteo Renzi a primit un plic cu două gloanţe

Publicat

Fostul premier italian Matteo Renzi a primit miercuri un plic anonim conţinând două gloanţe, o acţiune de intimidare pe care partidul său Italia Viva l-a pus pe seama ”climatului de ură”, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Plicul a fost depus direct la sediul Senatului, unde Matteo Renzi este membru, şi se pare că nu avea în interior niciun mesaj scris.

Nu este prima dată când acest lucru se întâmplă în Italia, plicuri cu gloanţe primind în trecut şi foştii premieri Silvio Berlusconi, Mario Monti sau Romano Prodi.

Toate partidele reprezentate în parlamentul italian, indiferent de orientare, şi-au exprimat solidaritatea faţă de Renzi, care a fost premier între anii 2014 şi 2016.

În prezent lider al unui mic partid scindat din Partidul Democrat (de centru-stânga), el s-a remarcat în ultimele luni prin părăsirea coaliţiei guvernamentale conduse de premierul Giuseppe Conte, provocând căderea guvernului acestuia la sfârşitul lunii ianuarie.

Criza politică s-a încheiat prin învestirea guvernului condus de Mario Draghi, susţinut practic de toate partidele parlamentare, pentru a evita convocarea unor alegeri anticipate în plină pandemie.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

O fetiță de 9 ani și-a cărat câinele pe spate doi kilometri, în zăpadă, pentru a ajunge la veterinar

Publicat

Sursă foto: Twitter

O fetiță de 9 ani din Turcia și-a cărat câinele bolnav pe spate doi kilometri, în zăpadă, pentru a ajunge la veterinar. „Lumea se schimbă datorită unor astfel de gesturi”, a scris veterinarul.

Micuța Cemre are nouă ani și locuiește la sat, într-o zonă din Turcia. Când câinele ei, Pamuk, s-a îmbolnăvit, l-a luat pe spate și a mers doi kilometri prin zăpadă pentru a-l duce la cel mai apropiat veterinar, scrie Mediafax.

Imaginile, făcute publice de veterinar, au ajuns pe rețelele de socializare.

„Această fetiță a venit să-i fac câinelui o injecție când a aflat că sunt în sat pentru a trata o vacă”, a anunțat medicul, Ogün Öztürk.

Acesta a declarat presei locale că Pamuk nu avea nimic grav, ci doar o usturime puternică rezolvată acum cu o injecție împotriva paraziților.

Micuța Cemre i-a mulțumit și, fericită, l-a luat din nou pe Pamuk pe umăr pentru a merge acasă.

Veterinarul s-a declarat extrem de impresionat de afecțiunea fetiței pentru câine: „Lumea se schimbă datorită unor astfel de gesturi”.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ce au de făcut centrele de vaccinare dacă le rămân doze de vaccin în plus

Publicat

Sursă foto: Facebook

Autoritățile sanitare nu recomandă risipirea dozelor de vaccin care rămân nefolosite în centrele de vaccinare. Andrei Baciu recomandă să fie sunate persoane pe „criterii etice”.

Întrebat miercuri la Digi24 ce trebuie să facă cei din centrele de vaccinare unde rămân vaccinuri, în caz că nu se prezintă cineva, vicepreşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor de vaccinare, Andrei Baciu, a răspuns că este important să țină cont de „criteriile etice”, scrie Mediafax.

„Avem doze limitate de vaccin, evident că nu ne dorim să le aruncăm. Este important să le utilizăm, dar la fel de important este să le utilizăm corect cuiva care face parte din etapa a doua. Cred că în fiecare centru de vaccinare s-a întâmplat deja o astfel de situație, să nu poată fi prezente toate persoanele care au fost programate”, a afirmat Baciu.

Întrebat dacă centrele de vaccinare pot suna o persoană din etapa a treia dfe vaccinare, în situația în care nu găsesc pe nimeni din etapa a doua, Baciu a răspuns doar că îi este foarte greu să creadă că din 6 milioane de persoane nu se găsește una care se încadrează în etapa a doua.

Citește mai departe