EVENIMENT
Spania, în alertă în prima zi a unui nou val de caniculă. Incendiile au distrus peste o mie de hectare de teren

Alertă în Spania, unde se anunță cel de-al treilea val de caniculă din acest sezon. Cele trei incendii de proporții au distrus în total peste 1.000 de hectare de teren, numai în acest weekend. Incendiilese află sub control, însă cea mai mare parte a ţării se află în alertă, relatează AFP.
Mai multe provincii din Andaluzia (sud), Castilia-La Mancha (centru) şi Extremadura (vest) au fost plasate sub alertă portocalie, cu temperaturi care ar putea ajunge luni la 43 de grade Celsius, potrivit Agenţiei naţionale de meteorologie (Aemet).
Aproape toată Andaluzia şi Extremadura, precum şi sudul Castilla-La Mancha, sunt sub alertă roşie de risc de incendii, în timp ce alerta portocalie predomină în aproape toate celelalte regiuni, potrivit Aemet.
Cel de-al treilea val de caniculă din această vară, care afectează întreaga Peninsulă Iberică, ar urma să dureze până joi şi intervine după un weekend intens pentru pompierii spanioli.
Incendiul care a izbucnit duminică după-amiază la mai puţin de zece kilometri de oraşul Cadiz (Andaluzia) a fost „stabilizat” cu puţin timp înainte de miezul nopţii, a anunţat pe reţeaua Twitter, redenumită ”X”, Serviciul regional pentru incendii forestiere (Infoca).
Flăcările au cuprins o pădure de pini din apropierea oraşului Puerto Real, provocând închiderea temporară a autostrăzii care duce la Cadiz, oraş turistic, şi mobilizând câteva zeci de pompieri pe parcursul nopţii.
Un alt incendiu, aflat sub control, a afectat circa 450 de hectare de teren în provincia andaluză Huelva între sâmbătă şi duminică.
Secetă intensă în Catalonia şi Andaluzia
Catalonia şi Andaluzia sunt cele două regiuni din Spania cele mai afectate de o secetă intensă care favorizează răspândirea incendiilor.
Peste 70.000 de hectare au ars în Spania de la începutul anului, departe de recordul trist din 2022, când peste 300.000 de hectare de teren au fost distruse de flăcări, potrivit Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (Effis).
Experţii consideră că numărul tot mai mare al acestor valuri de căldură, precum şi creşterea duratei şi a intensităţii lor sunt o consecinţă a schimbărilor climatice.
Spania, al cărei teritoriu este ameninţat în proporţie de 75% de deşertificare, potrivit ONU, este cea mai afectată de acest fenomen dintre toate ţările din Europa de Vest.
Agerpres
EVENIMENT
Luna decembrie: obiceiuri, sărbători, superstiții la finalul anului. Semnificații din prima lună de iarnă

Decembrie, ultima lună a anului, mai este cunoscută sub numele de Undrea, Andrea, Indrea. Este perioada din an așteptată cu bucurie, reunește mai multe sărbători de iarnă, de care sunt legate obiceiuri, superstiții dar și prilej de cadouri.
Denumirile populare ale lunii decembrie sunt inspirate de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, prăznuit în 30 noiembrie.
Decembrie este a douăsprezecea lună a anului în calendarul Gregorian. Are 31 de zile.
Este considerată și prima…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. 1 Decembrie: Depuneri de COROANE la statuia lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca

Manifestările dedicate Zilei de 1 Decembrie au început cu ceremonialul de depunere de coroane și jerbe de flori la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca.
La ceremonie au participat printre alții președintele CJ Cluj, Alin Tișe, prefectul județului, Irina Munteanu, viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, membri ai Consiliului Local, cadre militare.
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Clujul sărbătorește Ziua Națională a României. După depunerea de coroane la statuia lui Mihai Viteazul, a urmat o paradă militară în Piața Avram Iancu.
Manifestările sunt organizate de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Județul Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina”. Un tricolor uriaș a acoperit Casa Armatei.
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Podcast Cluj24: Contraste. Ovidiu Pecican: Fibra națiunii e in tine, în mine și chiar în tinerii care pleacă din țară

Cluj24 a lansat podcast-ul ”Contraste”, primul din proiectul Cluj24tv, care lărgește oferta pentru cititorii noștri și le oferă dialoguri incitante cu invitați diverși.
„M-am prins ce face Ovidiu Pecican în ultimii ani. Se refugiază în Cantemir, în documente de acum 500 de ani”. Așa începe podcastul de astăzi. Veți avea ocazia să cunoașteți detalii importante din viața lui Ovidiu Pecican.
VIDEO. Podcast Cluj24: Contraste. Ovidiu Pecican: Fibra…
Citește mai mult pe Cluj24.ro