Connect with us

EVENIMENT

Spania se aşteaptă la recorduri de temperatură pentru luna aprilie

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

În această săptămână, Spania a fost lovită de un val de căldură neobișnuit de timpuriu, iar joi și vineri se așteaptă temperaturi-record pentru luna aprilie, mai ales în sudul țării, potrivit informațiilor furnizate de AFP.

„Este foarte probabil ca vârful acestui episod să fie atins joi şi vineri”, a precizat agenţia spaniolă de meteorologie (Aemet), potrivit căreia „numeroase recorduri de temperatură” au fost deja doborâte miercuri.

„Masa de aer foarte cald şi uscat venită dinspre nordul Africii”, care provoacă acest val de căldură, a determinat de la începutul săptămânii o creştere a temperaturilor până la „niveluri asemănătoare cu cele de vară şi excepţional de ridicate pentru această perioadă a anului”, a adăugat agenţia spaniolă.

Astfel, joi, temperaturile ar putea urca până la 32-34 de grade Celsius în sudul ţării şi chiar până la 37 de grade în valea fluviului Guadalquivir, potrivit Aemet, care şi-a revizuit în scădere prognoza după ce la începutul săptămânii evocase valoarea de 40 de grade Celsius.

Temperaturile au atins sau chiar au depăşit deja miercuri 37 de grade Celsius la trei staţii meteorologice din provinciile Sevilla şi Huelva, în Andaluzia, a precizat Aemet.

Spania se aşteaptă la recorduri de temperatură pentru luna aprilie. Valul de căldură intervine în contextul în care Spania se confruntă cu o primăvară neobişnuit de caldă şi uscată

Valul de căldură intervine în contextul în care Spania se confruntă cu o primăvară neobişnuit de caldă şi uscată, o situaţie catastrofală pentru agricultură, pilonul economiei spaniole.

Potrivit Coag, principalul sindicat al agricultorilor, 60% din terenurile agricole spaniole sunt în prezent „asfixiate” de lipsa precipitaţiilor.

Confruntat cu această situaţie, Guvernul spaniol a cerut marţi Comisiei Europene să activeze „rezerva de criză” a Politicii Agricole Comune (PAC) pentru a-şi ajuta fermierii şi a anunţat în acelaşi timp facilităţi fiscale.

Spania, o ţară europeană aflată în prima linie a schimbărilor climatice, cu aproape 75% din teritoriul său în curs de deşertificare potrivit ONU, s-a confruntat în 2022 cu cel mai cald an din istoria înregistrărilor sale meteorologice, fiind înregistrate mai multe valuri de căldură începând din luna mai, potrivit Aemet. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Duel feroviar la Cluj, tranșat de jucătorii lui Dan Petrescu. CFR – Rapid: 3-2

Publicat

cfr r e1714940123344.jpeg

CFR Cluj a învins, duminică seara, pe Rapid București, într-un meci disputat pe stadionul ”Dr. Constantin Rădulescu” din Cluj-Napoca, partidă din play-off-ul Superligii de fotbal.

Scorul a fost deschis de oaspeți, prin fostul jucător al CFR-ului, Krasniqi, în minutul 16, clujenii au egalat în minutul 20 prin Bîrligea, după care au preluat conducerea prin golurile marcate de Otele în minutele 30 și 55.

Rapid a redus scorul la 3-2 prin Burmaz care a înscris în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

A doua zi de PAȘTE 2024: Obiceiul ”Udatului”, ciocnitul ouălor invers. Tradiții și superstiții de sărbători

Publicat

ciclon polar peste românia și europa. cât de mult scad

A doua zi de PAȘTE 2024: Obiceiul ”Udatului”, ciocnitul ouălor invers. Sărbătoarea Învierii Domnului este singura căreia îi sunt dedicate trei zile.

În a doua zi de Paște, sunt marcate unele obiceiuri și tradiții încă păstrate în comunitățile rurale.

Se mai ține obiceiul udatului sau stropitului, dar și ”fugăritul mirelui” sau ”pomana copiilor”.

Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2024 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Primii doi pui de barză din cuibul de la Vlaha au ieșit din ou în Sâmbăta Mare a Paștelui

Publicat

berzev.png

Primii doi pui de barză au eclozat, sâmbătă, în cuibul de la Vlaha, județul Cluj, anunță Clujbird, site-ul care monitorizează cuibul.

”Puii și-au spart coaja de ou la 34 de zile după ce a fost depus primul ou. Atât depunerea primului ou, cât și venirea pe lume a primilor pui s-au întâmplat în zile simbolice.

În Sâmbăta Mare

Romano-catolicii și protestanții au sărbătorit Paștele când a fost depus primul ou, în timp ce primii pui de barză au…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Săptămâna Luminată: PROGRAMUL slujbelor religioase la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Când este prima sărbătoare după Paște

Publicat

paȘte 2024: programul de distribuire a paștilor la catedrala Încoronării

Săptămâna Luminată: După praznicul Sfintelor Paşti, credincioșii intră în Săptămâna Luminată. Aceasta cuprinde o sărbătoare închinată Maicii Domnului și se termină în duminica următoare numită Duminica Tomii (a Sfântului Apostol Toma). În 10 mai este Izvorul Tămăduirii, cu sfințirea apei – Agheasma Mică.

Pentru creştinii ortodocşi, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare, care se termină după cincizeci de zile de la Paşti la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe