EVENIMENT
Spectacol cu muzica unor celebre filme istorice româneşti, la Opera Naţională din Bucureşti. Când va avea loc

Un eveniment muzical remarcabil intitulat „Muzici ale Filmului Istoric Românesc” – un concert-spectacol de excepție, va avea loc la Opera Națională din București pe data de 12 decembrie, începând cu ora 19:00.
Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, condusă de colonelul Aurel Gheorghiţă şi căpitanul Daniel Metea, va readuce la lumină pagini sonore de referinţă care au asigurat succesul a şase celebre filme istorice româneşti: „Pe aici nu se trece!”, „Noi, cei din linia întâi”, „Ştefan cel Mare – Vaslui – 1475”, „Mihai Viteazul”, „Osânda” şi „Pistruiatul”, a transmis Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR).
Personalităţi de primă mărime ale scenei artistice româneşti – actori, compozitori, regizori, muzicologi şi producători – vor comenta şi readuce în actualitate aceste producţii cinematografice şi muzicale, ce au aparţinut unor figuri centrale ale filmului autohton, precum regizorii Doru Năstase, Sergiu Nicolaescu, Mircea Drăgan şi compozitorii Tiberiu Olah, Adrian Enescu, Horia Moculescu şi Theodor Grigoriu.
Evenimentul se va bucura de participarea actorilor Ioana Pavelescu, Costel Băloiu, Vlad Rădescu, Cristian Şofron, Ştefan Velniciuc, a compozitorului Horia Moculescu şi a muzicologilor Valentina Sandu-Dediu, Olguţa Lupu şi Nicolae Gheorghiţă.
Acces public
Asociaţia „6 Dorobanţi” – grup de reconstituire istorico-militară, coordonată de criticul şi istoricul Adrian-Silvan Ionescu, va prezenta uniforme militare de epocă din Primul Război Mondial.
Accesul publicului se va realiza pe bază de invitaţii care se pot obţine prin înscrieri prin email la adresa ucmr.office@gmail.com sau prin telefon la numărul 021.317.79.66, secretariatul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, începând cu data de 4 decembrie, de luni până vineri între orele 10,00 – 15,00.
Organizat de Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Opera Naţională din Bucureşti, Arhiva Naţională de Filme şi universităţi de teatru şi film din ţară, „Muzici ale filmului istoric românesc” este un concert – spectacol inclus într-un proiect inter-universitar ce îşi propune cercetarea, recuperarea din arhive şi reintroducerea în circuitul concertistic a muzicilor de film românesc compuse înainte de 1990. Agerpres
EVENIMENT
Șofer din Ocna Mureș, trimis în judecată după ce a ieșit pozitiv la un test antidrog. Ce substanță a indicat aparatul

Judecătoria Aiud a dispus începerea judecății într-un dosar ce îl vizează pe un bărbat din Ocna Mureș, trimis în judecată pentru conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive.
Dosarul în care va fi judecat a trecut de stadiul de măsuri și cameră preliminară în data de 27 martie 2025.
Acestar va fi judecat de magistrații din Aiud după ce a ieșit pozitiv la un test antidrog, efectuat în urma unui control de rutină.
Potrivit rechizitoriului…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Pui pe sticlă, preparat de clujeanul Paul Cordea, în luptă cu cei mai buni ucenici măcelari ai lumii la WBC 2025 Paris

Echipa „Măcelari de Elită”, care reprezintă România la World Butchers’ Challenge, a debutat duminică, 30 martie, la Paris cu participarea lui Paul Cordea (25 ani) în secțiunea World Champion Butchers’ Apprentice. Tânărul măcelar, angajat al Moldovan Carmangerie din Cluj-Napoca, a intrat în competiție alături de alți 13 concurenți din 7 țări: Australia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie și Noua Zeelandă. Printre adversarii săi s-au numărat…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
OFICIAL: Extras de carte funciară GRATUIT pentru proprietari. Ordinul, transmis la Monitorul Oficial. Când intră în vigoare

OFICIAL: Extras de carte funciară GRATUIT pentru proprietari. Ministerul Dezvoltării a anunțat vineri că din 7 aprilie, sunt eliminate taxele plătite de proprietari pentru extrasele de carte funciară. Prevederile sunt cuprinse într-un ordin am ministrului Cseke Attila care a fost transmis către Monitorul Oficial.
Ordinul prin care se instituie noi reglementări privind abrogarea unor tarife plătite de cetățeni pentru un serviciu public, prestat de o instituție aflată în…
Citește mai mult pe Alba24.ro

În 2025, Paștele ortodox și cel catolic cad în aceeași zi, adică pe 20 aprilie. Este un real motiv de bucurie pentru credincioși, dat fiind faptul că se vor putea bucura de Învierea Domnului împreună, în același timp.
Cu ocazia Paștelui, legislația din domeniul muncii susține că toți angajații au dreptul la o vacanță formată din câteva zile liberele, timp în care să se odihnească și să serbeze Învierea Domnului.
Paște 2025: Ce zile LIBERE vor avea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro