Connect with us

EVENIMENT

Spitalul din Alba, printre puţinele în care se realizează intervenţii de protezare totală a umărului

Publicat

interventie

Opt intervenţii chirurgicale de protezare totală a umărului, cu rezultate foarte bune, au fost efectuate anul trecut şi în ianuarie 2020 la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia, „printre puţinele” din România în care se realizează astfel de operaţii, potrivit unui comunicat transmis, luni, AGERPRES.

„În România, există puţine spitale – între care se numără şi SJU Alba Iulia – în care se efectuează artroplastii totale de umăr. Anul trecut şi în ianuarie 2020 au fost efectuate 8 intervenţii chirurgicale de protezare totală a umărului, cu rezultate foarte bune”, menţionează comunicatul citat.

În urma investiţiilor efectuate aici şi a cursurilor de specializare urmate în străinătate de medici, Secţia de Ortopedie-Traumatologie a spitalului din Alba Iulia a devenit „un puternic centru ortopedic”, cu peste 1.500 de intervenţii chirurgicale efectuate în anul 2019, la pacienţi din mai multe judeţe ale ţării.

O treime din totalul intervenţiilor chirurgicale efectuate în cadrul secţiei sunt artroplastiile – montarea de proteze de şold, genunchi sau umăr, operaţii de revizie şi intervenţii pentru fracturi periprotetice, cu ajutorul cărora pacienţilor le-a fost redată mobilitatea articulaţiilor.

Chirurgia artroscopică, tehnică revoluţionară minim invazivă, folosită pentru a trata şi examina leziunile din interiorul articulaţiilor, este abordată la spitalul din Alba Iulia din 2018.

„În urmă cu 2 ani, ca urmare a unei finanţări de la Consiliul Judeţean Alba, în subordinea căruia se află spitalul, a fost achiziţionat un artroscop ultraperformant, cu care au fost tratate artroscopic leziuni degenerative sau traumatisme. Pacienţii s-au prezentat la spital cu luxaţii recidivante de umăr, instabilitate de genunchi, ligamentoplastii, menisc, leziuni de cartilaj etc. În total în 2019, au fost efectuate peste 120 de operaţii artroscopice, la umăr şi genunchi”, se precizează în comunicat.

De menţionat că blocul operator al secţiei a fost dotat cu aparatură modernă, între care un aparat Roentgen (Rx) mobil, lămpi sciatice performante, mese de operaţie multifuncţionale, care se pot modifica pentru fiecare operaţie. De asemenea, blocul operator dispune de cele mai noi tipuri de materiale de osteosinteză – tije centromedulare blocate din titan, tije gama, plăci blocate etc. pentru fiecare os şi pentru fiecare fractură). „Spre exemplu, anul precedent, au fost efectuate peste 500 de intervenţii chirurgicale sub control Rx-TV (aparat Roentgen), cu focar închis, minim invazive”, arată sursa citată.

Astfel de intervenţii nu ar fi fost posibile „dacă medicii secţiei nu ar fi urmat numeroase cursuri de artroscopie şi artroplastie, la clinici din ţară şi străinătate”. Astăzi, în cadrul secţiei se pot rezolva peste 95% dintre cazurile patologiei osteoarticulare.

Şi Programul Naţional de Ortopedie, de unde se obţin fondurile pentru proteze de şold, genunchi sau umăr, funcţionează „foarte eficient şi transparent” la SJU Alba Iulia. „Astfel, fondurile alocate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru acest program aproape s-au dublat în 2019 faţă de anul precedent, ceea ce a dus la creşterea numărului de artroplastii şi, automat, la reducerea timpului de aşteptare a pacientului”, se precizează în comunicat.

Secţia de Ortopedie şi Traumatologie dispune de 15 saloane, cu 35 de paturi. Aceasta urmează să beneficieze de reparaţii capitale, mai transmite Biroul de Presă al SJU Alba Iulia. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

21 noiembrie: Ziua Mondială a Salutului. Forme de salut în lume și în România

Publicat

21 noiembrie: ziua mondială a salutului. forme de salut în

21 noiembrie: Ziua Mondială a Salutului. Este o sărbătoare internațională celebrată anual la această dată, care promovează importanța salutului ca un gest simplu, dar puternic, ce poate aduce oamenii mai aproape unii de alții, indiferent de cultură sau naționalitate.

Ziua Mondială a Salutului a fost lansată pentru prima dată în anul 1973 de către Brian W. McCormack, un om de afaceri din Statele Unite, cu scopul de a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Nelu Varga (CFR Cluj) l-a ÎMPRUMUTAT cu bani pe Mircea Geoană. „Suntem prieteni, l-am AJUTAT ca om”

Publicat

varga e1732091678910.jpg

Nelu Varga, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, l-a împrumutat pe candidatul independent la prezidențiale Mircea Geoană cu o sumă de sub 100.000 de euro. Omul de afaceri clujean a explicat că Geoană i-a promis că îi va returna banii în decembrie 2024 și că l-a împrumutat în virtutea prieteniei pe care o au de zeci de ani, scrie Context.ro. Oare banii împrumutați lui Geoană sunt din cele peste 60 de milioane de euro pe care Varga i-a luat, la rândul său, cu împrumut de la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Analiză UBB a antreprenoriatului din România. Daniel David: Politicienii au intenții bune, dar trebuie evitate extremele

Publicat

whatsapp image 2024 11 20 at 13.29.37 1.jpeg

Situația antreprenoriatului din România a fost analizată de o echipă de cercetători de la FSEGA din cadrul UBB. Rezultatele arată că peste 63% dintre români consideră că există condiții favorabile pentru a începe o afacere în zona în care locuiesc

O echipă de cercetători de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a lansat miercuri, 20 noiembrie, Raportul de țară…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ninge în Apuseni și Șureanu: La munte, iarna a venit din 20 noiembrie. Imagini surprinse de camerele video de pe pârtiile de schi

Publicat

ninge în apuseni și Șureanu: la munte, iarna a venit

În seara de 20 noiembrie 2024,  prima ninsoare s-a așternut peste Munții Apuseni și Munții Șureanu. Imaginile capturate de camerele live din Arieșeni și Șureanu arată pârtii și împrejurimi acoperite de zăpadă, pregătind terenul pentru activitățile specifice sezonului rece.

Prognozele meteo indică faptul că temperaturile scăzute din zonă vor continua, ceea ce poate favoriza acumularea zăpezii și pregătirea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe