Connect with us

EVENIMENT

Spitalul din Alba, printre puţinele în care se realizează intervenţii de protezare totală a umărului

Publicat

interventie

Opt intervenţii chirurgicale de protezare totală a umărului, cu rezultate foarte bune, au fost efectuate anul trecut şi în ianuarie 2020 la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia, „printre puţinele” din România în care se realizează astfel de operaţii, potrivit unui comunicat transmis, luni, AGERPRES.

„În România, există puţine spitale – între care se numără şi SJU Alba Iulia – în care se efectuează artroplastii totale de umăr. Anul trecut şi în ianuarie 2020 au fost efectuate 8 intervenţii chirurgicale de protezare totală a umărului, cu rezultate foarte bune”, menţionează comunicatul citat.

În urma investiţiilor efectuate aici şi a cursurilor de specializare urmate în străinătate de medici, Secţia de Ortopedie-Traumatologie a spitalului din Alba Iulia a devenit „un puternic centru ortopedic”, cu peste 1.500 de intervenţii chirurgicale efectuate în anul 2019, la pacienţi din mai multe judeţe ale ţării.

O treime din totalul intervenţiilor chirurgicale efectuate în cadrul secţiei sunt artroplastiile – montarea de proteze de şold, genunchi sau umăr, operaţii de revizie şi intervenţii pentru fracturi periprotetice, cu ajutorul cărora pacienţilor le-a fost redată mobilitatea articulaţiilor.

Chirurgia artroscopică, tehnică revoluţionară minim invazivă, folosită pentru a trata şi examina leziunile din interiorul articulaţiilor, este abordată la spitalul din Alba Iulia din 2018.

„În urmă cu 2 ani, ca urmare a unei finanţări de la Consiliul Judeţean Alba, în subordinea căruia se află spitalul, a fost achiziţionat un artroscop ultraperformant, cu care au fost tratate artroscopic leziuni degenerative sau traumatisme. Pacienţii s-au prezentat la spital cu luxaţii recidivante de umăr, instabilitate de genunchi, ligamentoplastii, menisc, leziuni de cartilaj etc. În total în 2019, au fost efectuate peste 120 de operaţii artroscopice, la umăr şi genunchi”, se precizează în comunicat.

De menţionat că blocul operator al secţiei a fost dotat cu aparatură modernă, între care un aparat Roentgen (Rx) mobil, lămpi sciatice performante, mese de operaţie multifuncţionale, care se pot modifica pentru fiecare operaţie. De asemenea, blocul operator dispune de cele mai noi tipuri de materiale de osteosinteză – tije centromedulare blocate din titan, tije gama, plăci blocate etc. pentru fiecare os şi pentru fiecare fractură). „Spre exemplu, anul precedent, au fost efectuate peste 500 de intervenţii chirurgicale sub control Rx-TV (aparat Roentgen), cu focar închis, minim invazive”, arată sursa citată.

Astfel de intervenţii nu ar fi fost posibile „dacă medicii secţiei nu ar fi urmat numeroase cursuri de artroscopie şi artroplastie, la clinici din ţară şi străinătate”. Astăzi, în cadrul secţiei se pot rezolva peste 95% dintre cazurile patologiei osteoarticulare.

Şi Programul Naţional de Ortopedie, de unde se obţin fondurile pentru proteze de şold, genunchi sau umăr, funcţionează „foarte eficient şi transparent” la SJU Alba Iulia. „Astfel, fondurile alocate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru acest program aproape s-au dublat în 2019 faţă de anul precedent, ceea ce a dus la creşterea numărului de artroplastii şi, automat, la reducerea timpului de aşteptare a pacientului”, se precizează în comunicat.

Secţia de Ortopedie şi Traumatologie dispune de 15 saloane, cu 35 de paturi. Aceasta urmează să beneficieze de reparaţii capitale, mai transmite Biroul de Presă al SJU Alba Iulia. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO. Parc în locul unei centrale termice în Mănăștur. Emil Boc: Zona a fost transformată în spațiu pentru relaxare și mișcare

Publicat

parc nou manastur.jpg

Un parc a luat locul unei centrale termice în cartierul Mănăștur din Cluj-Napoca. Zona este acum un loc unde mănășturenii, mici și mari, se bucură de relaxare și mișcare.

Proiectul realizat în cartierul Mănăștur de Primăria Cluj-Napoca a inclus demolarea centralei termice, care se afla între blocuri.

Parc în locul unei centrale termice în Mănăștur. Emil Boc: Zona a fost transformată în spațiu pentru relaxare și mișcare

„Clujul cartierelor:…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ordin de protecție doar pe hârtie: Un bărbat din Cugir și-a tâlhărit fosta iubită. Nu avea voie să se apropie de ea

Publicat

ordin de protecție doar pe hârtie: un bărbat din cugir

Ordinele de protecție de multe ori sunt încălcate de către bărbații agresivi. În lipsa unor măsuri reale de protecție, precum brățările electronice de monitorizare, femeile abuzate sunt în continuare în pericol. 

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Titularizare 2024: fișa de înscriere pentru candidați. Dosarele pot fi înregistrate până în 17 mai. Acte necesare și procedura

Publicat

titularizare 2024: fișa de înscriere pentru candidați. dosarele pot fi

Titularizare 2024: Candidații își pot depune dosarele de înregistrare la concursul național, până în 17 mai. Proba scrisă va fi organizată în 17 iulie, iar în iunie se desfășoară inspecțiile la clasă.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

2.500 de transplanturi renale realizate la Cluj, în 30 de ani. Bornă istorică pentru Institutul de Urologie și Transplant Renal

Publicat

transplant1.jpg

Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca marchează o bornă extraordinară și, în același timp, foarte importantă. 2.500 de transplanturi renale au fost realizate cu succes de medicii clujeni.

Asta înseamnă tot atâtea vieți salvate de echipele ICUTR în 30 de ani, de când se fac operații de transplant de rinichi la Cluj-Napoca.

2.500 de transplanturi renale realizate la Cluj, în 30 de ani. Bornă istorică pentru Institutul de Urologie și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe