EVENIMENT
Spitalul Judeţean Timiș, primul din ţară cu sistem de ”anestezii intensive mobile”. Proiect-pilot după model american

Spitalul Judeţean Timişoara este primul din ţară care a implementat un proiect-pilot după model american, „anestezii intensive mobile”, cu rol de a acorda asistenţă medicală şi supraveghere pe secţiile de chirurgie, pacienţilor care au suferit intervenţii chirurgicale
Şeful Secţiei ATI a spitalului, dr. Dorel Săndesc, a explicat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că este vorba despre sistemul „TIM” (terapie intensivă mobilă), care constă în implicarea unei echipe de personal ATI, medic rezident şi asistentă, în îngrijirea pacienţilor complecşi în afara secţiei ATI, atunci când pacienţii ajung în secţiile respective.
Pentru început, proiectul se aplică în secţia de neurochirurgie, urmând extinderea în toate secţiile care au pacienţi cu probleme majore, dar primele care vor beneficia de implementarea proiectului vor fi secţiile chirurgicale, oncologică, vasculară, neurologie, dar şi alte secţii.
Potrivit sursei citate, după şase luni de la implementarea proiectului, numărul stopurilor cardio-respiratorii din secţia de neurochirurgie a scăzut cu 50%.
„După şase luni, putem să prezentăm aceste rezultate, care sunt deosebite, pentru că numărul stopurilor cardio-respiratorii pe secţia de neorochirurgie în aceste şase luni, comparativ cu cele şase luni anterioare implementării proiectului a scăzut spectaculos, cu peste 50%, ceea ce este foarte important. Medicii fiind acolo au observat din timp tendinţa pacienţilor de a se agrava şi au intervenit şi au fost mai puţine stopuri cardio-respiratorii, care înseamnă mult mai puţine situaţii ameninţătoare de viaţă. Global vorbind, mortalitatea pacienţilor din secţia de neurochirurgie care au trecut o dată sau de două ori prin terapie intensivă, mortalitatea acestor pacienţi a scăzut, de asemenea. Sunt rezultate cu totul deosebite care arată că un proiect care înseamnă doar o îmbunătăţire a procesului de lucru poate face o diferenţă”, a detaliat Dorel Săndesc.
Medicul a explicat că în proiectul pilot care s-a desfăşurat în secţia de neurochirurgie toţi aceşti pacienţi necesită o îngrijire complexă.
„Noi, colegii de la ATI colaborăm cu colegii din secţia de neurochirurgie şi am încercat să optimizăm cât mai mult tratamentul. Noi ştim câteva lucruri specifice specialităţii noastre cu care-i ajutăm pe colegii noştri în ceea ce priveşte perfuzia, tratamentul cu electroliţi, tratamentul durerii, profilaxia şi tratamentul infecţios, diverse aspecte. Această colaborare are ca scop să menţină pacienţii într-o stare bună, să prevenim agravarea lor şi să intervenim în timp util. Acesta a fost planul şi ne-am gândit că putem obţine şi noi performanţe în România. Urmează extinderea proiectului şi pe alte secţii ale Spitalului Judeţean unde se tratează patologii majore”, a adăugat Dorel Săndesc.
Şeful secţiei ATI a Judeţeanului timişorean a propus spitalului, iar conducerea a aprobat, un program de dotări a acestor secţii, care constă în amenajarea unuia sau a două saloane pe fiecare secţie care să fie dotate cu echipamente de monitorizare şi echipament adecvate pentru aceşti pacienţi la limită, respectiv un monitor pe al cărui ecran să fie vizionate indicatori de tensiune, puls, EKG, oxigenare, un injectomat, un infuzomat, un defibrilator.
Dorel Săndesc a punctat faptul că munca alături de colegii din secţiile respective reprezintă şi un proces de învăţare. Pentru început se va lucra cu resursa umană existentă, în special cu medicii rezidenţi, dar şi cu asistente şi specialişti, iar dacă se va impune, se va apela şi la un surplus de personal.
El a mai spus că proiectul i-a fost prezentat şi ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, care s-a arătat foarte interesată de extinderea la nivel naţional. AGERPRES
EVENIMENT
VIDEO. Maghiarii din Cluj, marș de solidaritate cu copiii bătuți după meciul dintre U și CFR: Ura ne desparte, nu etnia

Peste 1.000 de maghiari au participat, joi, la un marș în Parcul Central din Cluj-Napoca.
Aceștia vor să tragă un semnal de alarmă după ce trei copii au fost bătuți luni seara după meciul de fotbal dintre U și CFR. Un băiat de 14 ani a ajuns la spital, având nevoie de îngrijiri medicale.
Maghiarii din Cluj, marș de solidaritate cu copiii bătuți după meciul dintre U și CFR
Au fost peste 1.000 de oameni, mulți fani ai echipelor de fotbal din Cluj, care își…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
ANPIS: Alocațiile, indemnizațiile și ajutoarele vor ajunge la beneficiari înainte de Paște. Data la care vor fi virați banii

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) și agențiile teritoriale vin în sprijinul beneficiarilor prin plata anticipată a drepturilor acestora.
Astfel, în 11 aprilie, ANPIS va vira sumele aferente beneficiilor de asistență socială către CN Poșta Română, urmând ca până în 17 aprilie banii să ajungă la beneficiari, prin poștaș.
Pentru cei care au optat pentru plata în cont bancar, banii vor fi virați între 14 și…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Curtea de Conturi cere public o strategie a adăpostirii populației în situație de conflict armat. Lista adăposturilor din Alba

Curtea de Conturi cere public autorităților responsabile să elaboreze o ”concepție națională a adăpostirii populației în situație de conflict armat”, ca activitate pe timp de pace de pregătire a adăpostirii populației.
Asta pentru că actuala organizare a Sistemului național de adăpostire din România nu asigură o protecție suficientă a populației în situația unui conflict, precizează instituția într-un comunicat de presă.
De asemenea, Curtea apreciază că sunt…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Un incident grav de indisciplină în trafic a fost surprins astăzi pe strada Traian Moșoiu din Cluj-Napoca.
Un șofer a pus în pericol siguranța participanților la trafic.
Șofer inconștient surprins depășind pe contrasens la semafor,
Așa cum se vede din imaginile surprise cu o cameră de bord, un șofer a depășit coloana de mașini oprite la semafor, circulând pe contrasens, iar ulterior a forțat intrarea între vehicule, riscând o coliziune. Comportamentul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro