Connect with us

EVENIMENT

Spitalul Judeţean Timiș, primul din ţară cu sistem de ”anestezii intensive mobile”. Proiect-pilot după model american

Publicat

spital timis

Spitalul Judeţean Timişoara este primul din ţară care a implementat un proiect-pilot după model american, „anestezii intensive mobile”, cu rol de a acorda asistenţă medicală şi supraveghere pe secţiile de chirurgie, pacienţilor care au suferit intervenţii chirurgicale

Şeful Secţiei ATI a spitalului, dr. Dorel Săndesc, a explicat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că este vorba despre sistemul „TIM” (terapie intensivă mobilă), care constă în implicarea unei echipe de personal ATI, medic rezident şi asistentă, în îngrijirea pacienţilor complecşi în afara secţiei ATI, atunci când pacienţii ajung în secţiile respective.

Pentru început, proiectul se aplică în secţia de neurochirurgie, urmând extinderea în toate secţiile care au pacienţi cu probleme majore, dar primele care vor beneficia de implementarea proiectului vor fi secţiile chirurgicale, oncologică, vasculară, neurologie, dar şi alte secţii.

Potrivit sursei citate, după şase luni de la implementarea proiectului, numărul stopurilor cardio-respiratorii din secţia de neurochirurgie a scăzut cu 50%.

„După şase luni, putem să prezentăm aceste rezultate, care sunt deosebite, pentru că numărul stopurilor cardio-respiratorii pe secţia de neorochirurgie în aceste şase luni, comparativ cu cele şase luni anterioare implementării proiectului a scăzut spectaculos, cu peste 50%, ceea ce este foarte important. Medicii fiind acolo au observat din timp tendinţa pacienţilor de a se agrava şi au intervenit şi au fost mai puţine stopuri cardio-respiratorii, care înseamnă mult mai puţine situaţii ameninţătoare de viaţă. Global vorbind, mortalitatea pacienţilor din secţia de neurochirurgie care au trecut o dată sau de două ori prin terapie intensivă, mortalitatea acestor pacienţi a scăzut, de asemenea. Sunt rezultate cu totul deosebite care arată că un proiect care înseamnă doar o îmbunătăţire a procesului de lucru poate face o diferenţă”, a detaliat Dorel Săndesc.

Medicul a explicat că în proiectul pilot care s-a desfăşurat în secţia de neurochirurgie toţi aceşti pacienţi necesită o îngrijire complexă.

„Noi, colegii de la ATI colaborăm cu colegii din secţia de neurochirurgie şi am încercat să optimizăm cât mai mult tratamentul. Noi ştim câteva lucruri specifice specialităţii noastre cu care-i ajutăm pe colegii noştri în ceea ce priveşte perfuzia, tratamentul cu electroliţi, tratamentul durerii, profilaxia şi tratamentul infecţios, diverse aspecte. Această colaborare are ca scop să menţină pacienţii într-o stare bună, să prevenim agravarea lor şi să intervenim în timp util. Acesta a fost planul şi ne-am gândit că putem obţine şi noi performanţe în România. Urmează extinderea proiectului şi pe alte secţii ale Spitalului Judeţean unde se tratează patologii majore”, a adăugat Dorel Săndesc.

Şeful secţiei ATI a Judeţeanului timişorean a propus spitalului, iar conducerea a aprobat, un program de dotări a acestor secţii, care constă în amenajarea unuia sau a două saloane pe fiecare secţie care să fie dotate cu echipamente de monitorizare şi echipament adecvate pentru aceşti pacienţi la limită, respectiv un monitor pe al cărui ecran să fie vizionate indicatori de tensiune, puls, EKG, oxigenare, un injectomat, un infuzomat, un defibrilator.

Dorel Săndesc a punctat faptul că munca alături de colegii din secţiile respective reprezintă şi un proces de învăţare. Pentru început se va lucra cu resursa umană existentă, în special cu medicii rezidenţi, dar şi cu asistente şi specialişti, iar dacă se va impune, se va apela şi la un surplus de personal.

El a mai spus că proiectul i-a fost prezentat şi ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, care s-a arătat foarte interesată de extinderea la nivel naţional. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată de Tribunalul Cluj la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită

Publicat

sorina pintea.jpg

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății a fost condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luarte de mită în formă continuată. Suma cerută pe când era manager al Spitalului de Urgență din Baia Mare se ridică la 130.000 de euro.

Sentința a fost dată vineri de magistrații de la Tribunalul Cluj. Sorina Pintea nu a recunoscut faptele.

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată de Tribunalul Cluj la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. 192 de tineri au absolvit astăzi Școala de Agenți de Poliție din Cluj-Napoca

Publicat

absolventi scoala de politie 11.jpeg

Un număr de 192 de tineri au absolvit, vineri, cursurile Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca, specializarea Ordine Publică.

Tinerii absolvenți își vor începe cariera de polițiști luni, 29 aprilie, la unitățile teritoriale, conform repartiției. Din cea de-a 23-a promoție de elevi au făcut parte 30 de femei și 162 de bărbați.

agenti de agențiagenti de agenți

La ceremonia de la Școala de Agenți de Poliție în cadrul căreia noii polițiști au depus…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Viorel Băltărețu: Clujul e întârziat în dezvoltare. Cu 15 până la 20 de ani

Publicat

viorelbal.jpg

“Un Cluj sănătos economic înseamnă că toți locuitorii lui au, datorită locului de muncă sau afacerii proprii, o viață tihnită: o locuință, un salariu decent, economii. Apoi, mai înseamnă ca au parte de servicii publice de calitate, de la infrastructură, salubritate, sănătate și educație, până la mediu și funcționari care îi tratează cu respect. Asta e departe de a fi realitatea Clujului de azi. Orașul nostru a fost lăsat să se dezvolte inegal, fără o…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Marius Lulea (AUR): TRĂDARE. Guvernarea PSD-PNL se pregătește să mai VÂNDĂ și ce a mai rămas din economia națională

Publicat

lulea marius 1024x646 1 2.jpg

Prim-vicepreședintele AUR Marius Lulea acuză guvernul PSD-PNL că se pregătește să mai vândă și ce a mai rămas din economia națională.

Guvernul României, condus de premierul Marcel Ciolacu, trebuie să asigure transparență deplină în privința afacerilor ce vor fi încheiate cu reprezentanții Emiratelor Arabe Unite (EAU).

Pe această cale, îi solicităm premierului Ciolacu să informeze opinia dacă are intenția să concesioneze afaceriștilor din Emirate…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe