Connect with us

ACTUALITATE

Spitalul Orășenesc din Ocna Mureș va fi reabilitat termic și dotat cu sisteme alternative de producere a energiei

Publicat

spital ocna mures

Clădirea Spitalului Orăşenesc Ocna Mureş va fi reabilitat termic pentru creșterea eficienței energetice. De aasemenea se vor implementa  sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile și gestionarea inteligentă a consumurilor energetice. Valoarea totală a cererii de finanțare necesară pentru reabilitare  este de peste 1,3 milioane euro, suma nerambursabilă obținută fiind de circa un milion euro

Pe  1 noiembrie 2018, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, a fost semnat proiectul de finanțare, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, destinat îmbunătățirii gestionării energiei și reducerii consumurilor de energie de la Spitalul Orășenesc Ocna Mureș, având ca beneficiar direct această instituție medicală a orașului, iar ca beneficiari indirecți, pacienții și medicii.

Valoarea totală a cererii de finanțare este de peste 1,3 milioane euro, suma nerambursabilă obținută fiind de circa un milion euro. Investițiile vor fi susținute prin Prioritatea de Investiții 3.1.B ce vizează îmbunătățirea eficienței energetice în clădirile publice cu fonduri nerambursabile alocate prin Programul REGIO 2014-2020.

”În zona Ocna Mureș nu am avut foarte multe investiții din fondurile REGIO. Au fost atrase fonduri prin proiecte punctuale din mediul privat, dar edilii nu au beneficiat de resurse europene, situație foarte des întâlnită în cazul multor orașe mici. Nici bugetul acestora nu permitea derularea investițiilor, nici programele nu erau concepute de așa natură încât să permită eligibilitatea cheltuielilor.

Situația s-a schimbat în această perioadă de programare, cât pentru localitățile urbane mici sunt alocate resurse publice pentru dezvoltare. Ne bucură interesul autorităților publice locale din Ocna Mureș pentru îmbunătățirea eficienței energetice pentru clădirile publice ocupate de instituțiile locale.

Pe de altă parte, este de menționat interesul edilitar pentru investiții în iluminatul public, dar și pentru dezvoltarea comunității locale urbane, prin proiecte integrate.

Aceste inițiative sunt transpuse în cereri de finanțare pe axele 8 și 13 ale Programului REGIO. Orașul Ocna Mureș are nevoie de aceste investiții publice, are nevoie de resurse pentru dezvoltare și este importantă preocuparea pentru atragerea de fonduri, necesare proiectelor locale.

Proiectul semnat azi va duce la scăderea facturilor de energie pentru clădirea Spitalului Orășenesc Ocna Mureș și va crește sigur confortul pacienților și al personalului”, a declarat  Simion Crețu, director general ADR Centru.

Cererea de finanțare pentru proiectul ”Creşterea eficienţei energetice în clădirea Spitalului Orăşenesc Ocna Mureş” are ca obiectiv reabilitarea termică și creșterea eficientei energetice, pe lângă implementarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile și gestionarea inteligentă a consumurilor energetice. Toate acestea se realizează în scopul scăderii emisiilor poluante şi creșterii calităţii vieții în oraşul Ocna Mureş.

Clădirea Spitalului Orășenesc Ocna Mureș, are o suprafață construită desfășurată totală de 4.518 mp, iar proiectul prevede lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă, a sistemului de încălzire și producere a apei calde de consum. Vor fi derulate lucrări ce vizează instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu, lucrări de reabilitare a instalației de iluminat și măsuri conexe.

Va fi reparat acoperișul tip terasă, inclusiv sistemul de colectare și evacuare a apelor pluviale. Prin proiect se vor reface finisajele interioare în zonele de intervenție, se vor repara trotuarele de protecție, se vor crea facilități de acces, prin adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilități.

Între lucrările conexe sunt prevăzute procurarea și montarea de lifturi, lucrări specifice necesare obținerii avizului ISU, reabilitarea/modernizarea instalației electrice, înlocuirea circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate, lucrări de înlocuire a tâmplăriei interioare și lucrări de modernizare a instalației paratrăsnet.

Durata de derulare a investițiilor este prevăzută să se încheie la finalul lunii aprilie 2023, fiind necesare fonduri totale în valoare de circa 5,937 milioane lei (peste 1,3 milioane euro), din care aproape 4,64 milioane lei (peste un milion euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului.

”Orașul nostru este situat chiar la limita de nord-est a județului Alba.

În urmă cu mulți ani a fost o emblemă a întregii regiuni, ca urmare a exploatării de sare și a marilor producători din zonă care utilizau sarea în produsele lor. Ponderea acestor activități s-a redus mult și acum sarea este mai degrabă folosită terapeutic sau în scop turistic.

Totuși, prosperitatea orașului nostru este un obiectiv pe care ni l-am asumat și suntem deciși să pregătim proiecte de calitate, ca să atragem fondurile europene care completează resursele locale.

Am pregătit mai multe cereri de finanțare, pentru a investi banii publici în ceea ce s-a dovedit important pentru locuitori și, pentru că în perioada precedentă nu s-a făcut prea mare lucru, avem mult de recuperat.

Suntem foarte interesați de orice investiție care asigură îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor. Acum transmitem un semnal bun medicilor și bolnavilor din zonă, privind faptul că investim fonduri europene în reabilitarea termică a Spitalului, pentru eficientizarea consumurilor de curent și gaz, precum și pentru reducerea costurilor publice.

Anticipăm că reabilitarea și modernizarea unității spitalicești va atrage noi cadre de specialitate și va asigura un act medical de calitate pentru pacienți.

Suntem foarte bucuroși că pentru acest proiect am avut parteneri cu experiență în atragerea de resurse europene și în implementarea de proiecte, respectiv Consiliul Județean Alba și Spitalul Județean de Urgență Alba, cărora le mulțumesc pentru sprijin. Împreună, vom duce cu siguranță la bun sfârșit această importantă investiție locală”, a declarat, în momentul semnării contractului de finanțare, domnul Silviu Vințeler, Primarul Orașului Ocna Mureș.

Vorbind despre acest proiect, domnul Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba, a precizat: ”Susținem pe deplin partenerii noștri din Ocna Mureș și din întreg județul Alba, pentru că ne preocupă în cel mai înalt grad îmbunătățirea eficienței folosirii energiei, dar și a resurselor publice de care dispunem.

Este important că, prin acest proiect, nu numai că va crește confortul termic al medicilor și pacienților din spital, dar se va putea realiza și un act medical de calitate, dispărând mucegaiurile și pereții cu tencuiala căzută. În plus, la finalizarea proiectului știm că vor scădea de peste patru ori nivelul gazelor cu efect de seră și de circa trei ori consumul de energie primară, în condițiile în care cam o treime din consumul total de energie va fi realizat din surse regenerabile de energie”.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: O nouă pictură stradală în Parcul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani

Publicat

fb img 1713984892592 668x600.jpg

Publicitate

În Parcul Primăriei Municipiului Botoșani se găsește de astăzi o nouă pictură stradală, realizată în cadrul proiectului ,,Orașul nostru în straie de sărbătoare”, pregătit de Centrul Creatiei Botosani în parteneriat cu Școala Gimnazială ,,Elena Rareș” și în colaborare cu Liceul de Artă ,,Ștefan Luchian” Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Corneliu Maricel Maxim, consilier local din muncipiul Botoșani

Publicat

maxim 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi consilierul local din CLM Botoșani, Corneliu Maricel Maxim.
Acesta a părăsit recent PNL Botoșani și va candida pe listele noii formațiuni politice numite Forța Dreptei, o formațiune care a reușit deja să îi atragă pe vechi liberali care sunt nemulțumiți de alianța cu PSD. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe