Connect with us

ACTUALITATE

Sprijin financiar de până la 15.000 de euro pentru producătorii de roșii în spații protejate și de usturoi. CONDIȚII

Publicat

sera-rosii

Ministerul Agriculturii dorește extinderea până la data de 15 iunie a programului de susținere a produsului tomate în spații protejate, prin care producătorii agricoli pot obține un ajutor financiar de 3.000 de euro/an. De asemenea, MADR a propus, printr-un proiect publicat în dezbatere publică, majorarea sprijinul financiar acordat pentru susținerea producției de usturoi, de la 1000 de euro/ha la 3000 de euro/ha.

Programul de susținere a produsului tomate în spații protejate, extins și în perioada 1 iunie – 15 iunie 2019

Ministerul Agriculturii a publicat în data de 9 mai, în dezbatere publică, o Hotărâre privind completarea art. 5 din Hotărârea Guvernului nr. 107/2019 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”, pentru anul 2019.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 107/2019 a fost aprobată schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”, pentru anul 2019. Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susținerea produsului tomate în spații protejate.

Beneficiarii acestui sprijin financiar sunt:

– producători agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil până la data plăţii ajutorului de stat.

– producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare;

– producători agricoli persoane juridice.

Pentru a fi eligibili la aplicarea schemei de ajutor la cultura de tomate, solicitantii trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative de eligibilitate:

a) să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă-indicator cu dimensiunile de circa 150 x 200 cm, pe care să se găsească inscripţia „Program susţinere tomate, anul 2019, beneficiar numărul ….., Direcţia pentru Agricultură a Judeţului ………../Municipiului Bucureşti”;

b) să obţină o producţie de minimum 2 kg tomate/mp;

c) să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în  spaţiile protejate în anul de cerere;

d) să facă dovada producţiei realizate potrivit prevederilor lit. a) şi b) prin documente justificative privind comercializarea producţiei

De asemenea, în cadrul actului normativ s-a prevăzut condiția ca valorificarea producției de tomate să se facă în perioadele ianuarie – mai, inclusiv și noiembrie – 20 decembrie, inclusiv.

În primăvara anului 2019, pe fondul unei nebulozități accentuate în perioada înfloririi și a temperaturilor scăzute înregistrate până în apropierea datei de 1 aprilie, necorelate cu factorii de creștere și dezvoltare, a avut loc o decalare a perioadei de vegetație și întârzierea tuturor celorlalte fenofaze. Astfel, înflorirea și legarea întârziată au determinat fructificarea și coacerea tardivă a fructelor. În urma analizelor efectuate în piețe a reieșit faptul că nu toți fermierii înscriși în ciclul I au reușit să valorifice tomatele la piață, din considerentele enunțate anterior.

Pentru motivele menționate mai sus, apare necesitatea extinderii perioadei de valorificare a producției de tomate din spații protejate și în perioada 1 iunie – 15 iunie 2019.

Producătorii din program vor comercializa tomatele în spații de vânzare precum: piețe agroalimentare, târguri și piețe ambulante purtând elemente de identificare a programului de ajutor.

Valoarea sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 13.991.4 lei/beneficiar/an, care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, la cursul de schimb de 4,6638 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 28 septembrie 2018.

Sprijinul financiar acordat pentru susținerea producției de usturoi, majorat de la 1000 euro/ha la 3000 euro/ha, fără a depăși valoarea maxima de 15.000 euro/trei exercitii financiare/beneficiar

Ministerul Agriculturii a publicat în dezbatere publică, în data de 12 aprilie, o Hotărâre privind modificarea art. 6 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control a acesteia

Prin Hotărârea Guvernului nr. 108/2019 a fost aprobată schema ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control a acesteia, prin care s-a prevăzut ca sprijin financiar suma de 1000 de euro/ha, reprezentând contravaloarea a 4.650 lei/ha.

După intrarea în vigoare a actului normativ, în program s-au înscris cca. 159 beneficiari, cu o suprafață de aproximativ 119 ha, iar prin hotărârea de Guvern nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control a acesteia se preconiza înscrierea a cca 2000 de beneficiari cu o suprafață totală de aproximativ 2000 ha, constatându-se că scopul actului normativ nu a fost îndeplinit.

Cuantumul de 1000 de euro/ha acordat până în prezent reprezintă aproximativ 10% din totalul cheltuielilor, fiind un procent insuficient pentru susținerea cheltuielilor legate de tehnologiile aplicate în cultivarea usturoiului.

În acest context, producătorii agricoli s-au adresat ministerului pentru găsirea unor soluții de creștere valorii sprijinului financiar, reclamând cheltuielile mari privind achiziția de semințe, forța de muncă, input-uri, utilajele agricole folosite etc.

În cadrul întâlnirilor cu cultivatorii de usturoi, la care au participat și formele asociative reprezentative ale acestora, s-au realizat analize și calcule privind cheltuielile și veniturile rezultate din această cultură, reieșind necesitatea unui sprijin mai mare de la bugetul de stat, în sensul creșterii cuantumului de la 1000 euro/ha la 3000 euro/ha reprezentând contravaloarea în lei de 13.950 lei/ha, noul sprijin venind în susținerea și menținerea culturii de usturoi în zonele cu tradiție, precum și înființarea de noi suprafețe, crescând în acest fel interesul fermierilor pentru accesarea acestui program.

Pentru producătorii de usturoi, criteriile de eligibilitate sunt:

a) să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placa indicator a programului de minimis

b) să obțină o producție de minimum 3 kg usturoi/10 mp, de pe suprafața prevăzută la litera a);

c) să fie înregistrați în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ – teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul de cerere.

d) să facă dovada producţiei realizate potrivit prevederilor lit. a) şi b) prin documente justificative.

sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Un agent economic din Botoșani s-a ales cu o amendă uriașă pentru bani nefiscalizați

Publicat

image 2021 11 28 25210329 41 casa marcat.jpg

Publicitate

În urma unui control al polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, la un operator economic, din municipiul Botoșani, s-a stabilit faptul că acesta nu utiliza aparatul de marcat electronic, fiind identificată suma de 1.400 nefiscalizată.

 

Banii pentru care nu a fost emis bon fiscal au fost confiscați, iar operatorul economic a fost sancționat cu amendă în valoare de 30.000 de lei.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 17 noiembrie 2024

Publicat

1731870059 loto 3.jpg

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 17 noiembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 17 noiembrie 2024:

Loto 6/49: 40, 15, 37, 22, 16, 7

Publicitate

Loto 5/40: 23, 15, 18, 4, 17, 31

Joker: 1, 38, 24, 15, 42 + 10

Noroc: 1 9 1 7 6 0 9

Publicitate

Noroc Plus: 4 6 7 0 1 9

Super Noroc: 1 5 5 3 4 7

Publicitate


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tânăr din municipiul Botoșani, bănuit că ar fi furat din mai multe magazine. Polițiștii l-au reținut

Publicat

adfd6d1e 88cb 4786 b413 5dddf649ba82 1000x600.jpg

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 31 de ani, din municipiul Botoșani, bănuit de comiterea infracțiunilor de furt.

Din cercetări a reieșit faptul că acesta, în perioada 30 octombrie -1 noiembrie 2024, ar fi sustras din interiorul a trei magazine mai multe bunuri.

La data de 16 noiembrie a.c. a fost pus în executare un mandat de percheziție domiciliară, la locuinta persoanei bănuită de comiterea faptei, prilej cu care au fost identificate și ridicate o parte dintre bunurile sustrase.

Publicitate

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Din nou, în Centrul Vechi din Botoșani: S-a prefăcut că îl îmbrățișează și i-a furat telefonul

Publicat

furt.telefon.jpg

Publicitate

În noaptea de 14 spre 15 noiembrie a.c., puțin după ora 24:00, polițistul local aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu – monitorizare și supraveghere video a municipiului, a alarmat patrulele de poliție locală, cu privire la faptul că în Centrul Istoric, un furt se află în plină desfășurare.

Numitului R.C. de sex masculin, în vârstă de 50 de ani, domiciliat în Jud. Botoșani, sat Oneaga, în timp ce se odihnea pe treptele din fața sediului unui agent economic din zona literelor volumetrice cu inscripția – “Botoșani”, i-a fost furat telefonul mobil, de către un tânăr de etnie romă.

Practic, numitul T.P., în vârstă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe