ACTUALITATE
Stabilirea paternității: Cum se face acțiunea în instanță și care sunt beneficiile copilului
În cazul în care un copil este născut în afara căsătoriei și nu este recunoscut de tată, mama poate cere recunoașterea paternității prin acțiunea civilă, apelând la instanța judecătorească. Legea prevede că acțiunea poate fi continuată chiar și de moștenitori, după caz, dacă între timp mama nu mai este in viaţă, scrie AGERPRES.
Acțiunea de stabilire a paternității poate fi făcută și împotriva moștenitorilor pretinsului tată. Așadar, presupunând că tatăl moare între timp, copilul încă nerecunoscut poate acționa împotriva moștenitorilor, în încercarea de a soluționa cazul și ulterior prin recunoașterea paternităţii având și drept la moștenire.
Ce trebuie să știți despre recunoașterea paternității
Paternitatea se prezumă dacă se poate dovedi că presupusul tată a conviețuit cu mama copilului, în perioada de concepție. Această prezumție este înlăturată numai dacă pretinsul tată poate dovedi contrariul, că este exclus ca el să fi putut concepe copilul.
Aparte de a cere să îi fie recunoscut copilul, mama poate cere de asemenea și despăgubiri, cerând plata a jumătate din ce a cheltuit în perioada nașterii și ulterior a lehuziei, în perioada sarcinii.
Pentru cazurile în care copilul născut este declarat decedat, mama poate desigur să ceară aceleași drepturi ca cele mai sus expuse, cerând aceleași despăgubiri. Acest lucru este valabil și dacă copilul este declarat mort între timp, până la soluționarea și pronunțarea hotărârii de stabilire a paternității.
Cum se poate face dovada paternității? Acţiunea în instanţă, unde veţi fi reprezentaţi de un avocat implica martori, cei care pot spune despre relația între mamă și tată, chiar și dacă aceasta a fost una pasageră, mărturii, înscrisuri, care să dovedească relația ce a dus la concepție. Dar cel mai important va fi testul de paternitate, care demonstrează cel mai sigur care este adevărul. Expertiza medico-juridică are un răspuns categoric.
Avantajele stabilirii paternității
Dacă din varii motive vă gândiți că nu are rost să inițiați în instanță o astfel de acțiune, pentru că tatăl presupus este un om influent, pentru că este vorba de viața intimă a dumneavoastră, pentru că nu doriți neapărat ca tatăl să își recunoască copilul etc. trebuie să vă gândiți mai presus de orice la interesul minorului.
Avantajele de stabilire a paternității se referă la copilul trecut pe numele tatălui, pe toate actele de stare civilă. Totodată, acesta poate beneficia de pensie de întreținere, până la majorat. Beneficiile sunt și de ordin familial și psihologic, pentru că și tatăl poate cere încredințarea copilului, poate petrece timp alături de acesta, cel puțin poate cere program de vizitare.
Sunt obligații și drepturi de ambele părți, iar recunoașterea unui copil va însemna împărțirea responsabilităților față de copil în mod egal. Tatăl nu va mai fi un străin pentru copil, deși într-adevăr este discutabil dacă acesta, deși este obligat în cele din urmă să îl recunoască, va dori să aibă legătură cu acesta. AGERPRES
Citește mai mult pe Botosani24.ro