Connect with us

ACTUALITATE

Stabilirea paternității: Cum se face acțiunea în instanță și care sunt beneficiile copilului

Publicat

instanta

În cazul în care un copil este născut în afara căsătoriei și nu este recunoscut de tată, mama poate cere recunoașterea paternității prin acțiunea civilă, apelând la instanța judecătorească. Legea prevede că acțiunea poate fi continuată chiar și de moștenitori, după caz, dacă între timp mama nu mai este in viaţă, scrie AGERPRES.

Acțiunea de stabilire a paternității poate fi făcută și împotriva moștenitorilor pretinsului tată. Așadar, presupunând că tatăl moare între timp, copilul încă nerecunoscut poate acționa împotriva moștenitorilor, în încercarea de a soluționa cazul și ulterior prin recunoașterea paternităţii având și drept la moștenire.

Ce trebuie să știți despre recunoașterea paternității

Paternitatea se prezumă dacă se poate dovedi că presupusul tată a conviețuit cu mama copilului, în perioada de concepție. Această prezumție este înlăturată numai dacă pretinsul tată poate dovedi contrariul, că este exclus ca el să fi putut concepe copilul.

Aparte de a cere să îi fie recunoscut copilul, mama poate cere de asemenea și despăgubiri, cerând plata a jumătate din ce a cheltuit în perioada nașterii și ulterior a lehuziei, în perioada sarcinii.

Pentru cazurile în care copilul născut este declarat decedat, mama poate desigur să ceară aceleași drepturi ca cele mai sus expuse, cerând aceleași despăgubiri. Acest lucru este valabil și dacă copilul este declarat mort între timp, până la soluționarea și pronunțarea hotărârii de stabilire a paternității.

Cum se poate face dovada paternității? Acţiunea în instanţă, unde veţi fi reprezentaţi de un avocat implica martori, cei care pot spune despre relația între mamă și tată, chiar și dacă aceasta a fost una pasageră, mărturii, înscrisuri, care să dovedească relația ce a dus la concepție. Dar cel mai important va fi testul de paternitate, care demonstrează cel mai sigur care este adevărul. Expertiza medico-juridică are un răspuns categoric.

Avantajele stabilirii paternității

Dacă din varii motive vă gândiți că nu are rost să inițiați în instanță o astfel de acțiune, pentru că tatăl presupus este un om influent, pentru că este vorba de viața intimă a dumneavoastră, pentru că nu doriți neapărat ca tatăl să își recunoască copilul etc. trebuie să vă gândiți mai presus de orice la interesul minorului.

Avantajele de stabilire a paternității se referă la copilul trecut pe numele tatălui, pe toate actele de stare civilă. Totodată, acesta poate beneficia de pensie de întreținere, până la majorat. Beneficiile sunt și de ordin familial și psihologic, pentru că și tatăl poate cere încredințarea copilului, poate petrece timp alături de acesta, cel puțin poate cere program de vizitare.

Sunt obligații și drepturi de ambele părți, iar recunoașterea unui copil va însemna împărțirea responsabilităților față de copil în mod egal. Tatăl nu va mai fi un străin pentru copil, deși într-adevăr este discutabil dacă acesta, deși este obligat în cele din urmă să îl recunoască, va dori să aibă legătură cu acesta. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Pe urmele lui Marco Polo”, volum semnat de Cătălin Mihai Alex, la Galeriile de Artă Botoșani

Publicat

„pe urmele lui marco polo”, volum semnat de cătălin mihai

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește duminică, 6 aprilie 2025, începând cu ora 11.30, în spațiul Galeriilor de Artă ‘Ștefan Luchian’, lansarea unui nou volum semnat de Cătălin Mihai Alexa.

Autorul a mai lansat anterior două volume, respectiv ‘Muzicieni de ieri și de azi. Botoșanii – o bornă culturală’ (30 octombrie 2024, prezentare jurnalistul Traian Apetrei) și ‘Jurnalul unui călător’, un volum apărut ca urmare a însemnărilor…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna martie 2025

Publicat

românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna

Publicitate

Românii au returnat 348,8 milioane de ambalaje în luna martie 2025, echivalentul a peste 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, care au fost direcționate către reciclare, arată datele oficiale transmise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

‘Sistemul Garanție-Returnare (SGR) continuă să înregistreze rezultate pozitive, consolidându-se ca un mecanism esențial pentru protejarea mediului și reducerea deșeurilor din…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Parada motocicliștilor, supravegheată de jandarmi

Publicat

botoșani: parada motocicliștilor, supravegheată de jandarmi

Publicitate

În această după-amiază, de la ora 18.00, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, împreună cu efective de poliție rutieră, va acționa pentru ca parada motocicliștilor, organizată de Asociația Sportivă Trust MC Botoșani, să se desfășoare fără incidente, pe traseul Parcul de agrement Cornișa – strada Sucevei – str.Primăverii – Bulevardul George Enescu – Bulevardul Mihai Eminescu – str. Sucevei – Calea Națională –…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Medicii veterinari Daniel Bejinariu și Dănuț Bratu, Cetățeni de Onoare ai municipiului Botoșani!

Publicat

medicii veterinari daniel bejinariu și dănuț bratu, cetățeni de onoare

Publicitate

Cunoscuți în comunitatea botoșăneană, cei doi medici au o activitate de peste 10 ani, timp în care au salvat și tratat gratuit mai bine de 10.000 de animale cu sau fără stăpân. Dacă toate aceste necuvântătoare ar ar putea vorbi, ar spune cu siguranță despre cei doi medici că sunt îngeri!
„Nu întâmplător am ales această zi, 4 aprilie – Ziua Internațională a animalelor fără stăpân, pentru a le conferi titlurile de Cetățeni de Onoare…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe