Connect with us

EVENIMENT

Stafilococ în aperitivele servite la nunta ”cu probleme” de la Șugag. DSP Alba a comunicat rezultatele anchetei

Publicat

caminul cultural sugag

Direcția de Sănătate Publică Alba, a transmis rezultatele anchetei cu privire la incidentul produs sâmbătă la nunta organiată la Căminul Cultural din Șugag, în urma căruia mai multe persoane au ajuns la spital. Potrivit DSP, în aperitivele servite nuntașilor, a fost descoperit un stafilococ. De asemenea, au mai fost descoperite o serie de nereguli. Starea pacienților este bună, iar persoana care fusese internată inițial, a ieșit din spital.

Comunicatul DSP Alba

”Stafilococul coagulazo-pozitiv a fost găsit în aperitivele de la nunta organizată la Căminul Cultural din Șugag, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în urma căreia opt persoane s-au prezentat la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, cu probleme digestive. Starea de sănătate a pacienților este bună, iar persoana internată a fost externată.

Serviciul de control în sănătate publică din subordinea DSP a prelevat 17 probe alimentare din meniul servit la nuntă, care au fost analizate în laborator, iar conform rezultatelor analizelor, în 9 probe alimentare a fost prezent stafilococul coagulazo-pozitiv. Alimentele în care s-a găsit stafilococul au fost servite la aperitive. Celelalte probe alimentare au fost corespunzătoare din punct de vedere bacteriologic.

Compartimentul de epidemiologie a efectuat ancheta epidemiologică. Pacienta internată a fost externată. Persoanele care au ajuns la spital au vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, iar acestea prezentau dureri abdominale, grețuri, vărsături, scaune diareice.

Mâncarea a fost preparată conform declarațiilor mirilor și ale administratorului căminului atât în gospodăria mirilor cât în bucătăria Căminului Cultural.

Materia primă a fost procurată atât din comerț cât și din gospodăria proprie.

Personalul care a asigurat pregătirea și respectiv servirea mesei, nu a avut un contract de prestări servicii cu primăria sau cu mirii.

Nu au existat substanțe dezinfectante pentru veselă, suprafețe, mâini (a existat doar detergent).

Transportul alimentelor de la familia organizatoare la Căminul Cultural Șugag s-a făcut cu mijloace de transport neautorizate (neamenajate și neechipate corespunzător). Recipientele folosite nu asigurau protecția alimentelor împotriva contaminării”.

Prăjiturile servite la nuntă au fost preparate acasă la familiile mirilor. Doar tortul mirilor și prăjiturile oferite pentru acasă au fost preparate într-un laborator de cofetărie cu sediul în Sebeșel și au declarație de conformitate.

În bucătărie s-a folosit apa potabilă provenită de la rețeaua de distribuție Dobra și conform buletinelor de analize este corespunzătoare.

La nuntă s-a servit si apă de izvor, dintr-o sursă verificată de DSP Alba, care este corespunzătoare.

Ca urmare a neconformităților constatate, s-au luat următoarele măsuri:

  • Se interzice desfășurarea oricărei activități de alimentație publică, colectivă în sălile Căminului Cultural, până la remedierea deficiențelor constatate;
  • Personalul care a participat la prepararea și respectiv servirea mesei a fost invitat la sediul DSP Alba cu fișa de aptitudine, diplomă curs și pentru instruire în ceea ce privește noțiunile de igienă;
  • Administratorul Căminului Cultural din Șugag și familia organizatoare a nunți sunt convocați la sediul DSP Alba, vineri, 2 noiembrie, pentru aplicarea sancțiunilor conform H.G. 857/2011, pentru deficiențele constatate, și stabilirea altor recomandări.”

Citește și: Nuntași transportați la spital, după o TOXIINFECȚIE ALIMENTARĂ la Căminul din Șugag. Incident ascuns de autorități

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Comunicat de presă PNL Alba: Trei liberali din Alba conduc alegerile prezidențiale, europarlamentare și locale pentru PNL

Publicat

comunicat de presă pnl alba: trei liberali din alba conduc

PNL Alba transmite într-un comunicat de presă că ”PNL i-a desemnat ieri pe cei trei lideri liberali care vor conduce la nivel național campaniile din acest an ale partidului.

Toți sunt liberali cu origini în Alba, cea mai performantă organizație PNL din România.

Dan Motreanu, europarlamentar și în prezent, președintele PNL Giurgiu, plecat din rândul PNL Alba este cel care va coordona campania pentru alegerile prezidențiale, din luna septembrie.

Dan Motreanu este cel care s-a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum au descoperit polițiștii din Alba un autoturism furat din Marea Britanie. Șoferul, tras pe dreapta pentru viteză prea mare

Publicat

cum au descoperit polițiștii din alba un autoturism furat din

Polițiștii din Alba au depistat un tânăr care conducea un autoturism ce figura ca fiind furat din Marea Britanie. Acesta a fost descoperit în timpul unei acțiuni a Biroului Poliția Autostrăzi A1 Râmnicu Vâlcea-Deva.

Acțiunea a avut loc în data de 23 martie, iar polițiștii au comunicat depistarea mașinii, trei zile mai târziu, în data de 26 martie 2024. 

Șoferul a fost tras pe dreapta  în jurul orei 10.50, la kilometrul 316 al sensului Orăștie – Sebeș, în timp ce…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Instanța clujeană RESPINGE cererea lui Bogdan Buta de Ordonanță președințială împotriva jurnalistului Liviu Alexa

Publicat

1711463497 bogdan buta facebook bun.jpg

Judecătorii clujeni au respins cererea fondatorului UNTOLD, Bogdan Buta, de ordonanță președințială împotriva jurnalistului Liviu Alexa.

„Respinge cererea de emitere a ordonantei presedintiale formulată de reclamantul BUTA IOAN BOGDAN în contradictoriu cu pârâtii ALEXA LIVIU DORU ALIN si PAGINA CIUDATULUI SRL în calitate de titular al dreptului de folosintă al paginii web www.ziardecluj.ro si de radiodifuzor al postului de televiziune NCN (licentă natională)…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ziua Păsărilor, sărbătorită la Alba Iulia. Pasionații sunt chemați la întâlnire în zona pistei de biciclete de la Mamut

Publicat

ziua păsărilor, sărbătorită la alba iulia. pasionații sunt chemați la

Ziua Păsărilor, sărbătorită la Alba Iulia. Pasionații, chemați la întâlnire în zona pistei de biciclete de la Mamut.

Ziua Păsărilor este o oportunitate de a ne reconecta cu natura și de a observa păsările din jurul nostru și ecosistemele în care trăiesc alături de noi.

Societatea Ornitologică din România (SOR) lansează invitația de a ieși în natură alături de familie și prieteni și de a observa păsările din sau de lângă orașe.

Puteți să luați cu voi un…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe