EVENIMENT
Stafilococ în aperitivele servite la nunta ”cu probleme” de la Șugag. DSP Alba a comunicat rezultatele anchetei

Direcția de Sănătate Publică Alba, a transmis rezultatele anchetei cu privire la incidentul produs sâmbătă la nunta organiată la Căminul Cultural din Șugag, în urma căruia mai multe persoane au ajuns la spital. Potrivit DSP, în aperitivele servite nuntașilor, a fost descoperit un stafilococ. De asemenea, au mai fost descoperite o serie de nereguli. Starea pacienților este bună, iar persoana care fusese internată inițial, a ieșit din spital.
Comunicatul DSP Alba
”Stafilococul coagulazo-pozitiv a fost găsit în aperitivele de la nunta organizată la Căminul Cultural din Șugag, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în urma căreia opt persoane s-au prezentat la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, cu probleme digestive. Starea de sănătate a pacienților este bună, iar persoana internată a fost externată.
Serviciul de control în sănătate publică din subordinea DSP a prelevat 17 probe alimentare din meniul servit la nuntă, care au fost analizate în laborator, iar conform rezultatelor analizelor, în 9 probe alimentare a fost prezent stafilococul coagulazo-pozitiv. Alimentele în care s-a găsit stafilococul au fost servite la aperitive. Celelalte probe alimentare au fost corespunzătoare din punct de vedere bacteriologic.
Compartimentul de epidemiologie a efectuat ancheta epidemiologică. Pacienta internată a fost externată. Persoanele care au ajuns la spital au vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, iar acestea prezentau dureri abdominale, grețuri, vărsături, scaune diareice.
Mâncarea a fost preparată conform declarațiilor mirilor și ale administratorului căminului atât în gospodăria mirilor cât în bucătăria Căminului Cultural.
Materia primă a fost procurată atât din comerț cât și din gospodăria proprie.
Personalul care a asigurat pregătirea și respectiv servirea mesei, nu a avut un contract de prestări servicii cu primăria sau cu mirii.
Nu au existat substanțe dezinfectante pentru veselă, suprafețe, mâini (a existat doar detergent).
Transportul alimentelor de la familia organizatoare la Căminul Cultural Șugag s-a făcut cu mijloace de transport neautorizate (neamenajate și neechipate corespunzător). Recipientele folosite nu asigurau protecția alimentelor împotriva contaminării”.
Prăjiturile servite la nuntă au fost preparate acasă la familiile mirilor. Doar tortul mirilor și prăjiturile oferite pentru acasă au fost preparate într-un laborator de cofetărie cu sediul în Sebeșel și au declarație de conformitate.
În bucătărie s-a folosit apa potabilă provenită de la rețeaua de distribuție Dobra și conform buletinelor de analize este corespunzătoare.
La nuntă s-a servit si apă de izvor, dintr-o sursă verificată de DSP Alba, care este corespunzătoare.
Ca urmare a neconformităților constatate, s-au luat următoarele măsuri:
- Se interzice desfășurarea oricărei activități de alimentație publică, colectivă în sălile Căminului Cultural, până la remedierea deficiențelor constatate;
- Personalul care a participat la prepararea și respectiv servirea mesei a fost invitat la sediul DSP Alba cu fișa de aptitudine, diplomă curs și pentru instruire în ceea ce privește noțiunile de igienă;
- Administratorul Căminului Cultural din Șugag și familia organizatoare a nunți sunt convocați la sediul DSP Alba, vineri, 2 noiembrie, pentru aplicarea sancțiunilor conform H.G. 857/2011, pentru deficiențele constatate, și stabilirea altor recomandări.”
Citește și: Nuntași transportați la spital, după o TOXIINFECȚIE ALIMENTARĂ la Căminul din Șugag. Incident ascuns de autorități
EVENIMENT
Experiențele din copilărie, legate de nivelul de curaj al tinerilor adulți. Concluziile unor cercetători

Experiențele din copilărie sunt strict legate de nivelul de curaj al tinerilor adulți. Un nou studiu a identificat un mecanism psihologic-cheie în acest sens.
Cercetarea arată că atât copilăriile negative, cât și cele pozitive sunt legate de capacitatea unui individ de a persevera pe termen lung. Această relație este explicată în întregime de abilitatea sa de a-și gestiona emoțiile. Rezultatele au fost publicate în revista Psychological Reports, potrivit Mediafax.
Curajul,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Cum se prepară porc la proțap și ce spun producătorii locali de vinuri din Alba. ”Festival din Țara Vinului” la Alba Iulia

Evenimentul ”Festival din Țara Vinului” a continuat, sâmbătă după-amiaza, la Alba Iulia. S-a preparat porc la proțap, iar producătorii de vinuri au avut ocazia să se întâlnească cu clienții și să le prezinte cele mai bune produse.
Încă de dimineață, au fost pregătite degustări de vin, Wine pairing între vinuri și produse locale tradiționale, concursuri de degustare.
A fost preparat porc la grătar, de către bucătarul Adrian Truță din Alba Iulia. Acesta a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Dezbatere la Cluj: Cum poate deveni România un pol regional al inovației. Trebuie accelerarea digitalizării la toate nivelurile

Prima ediție a Transilvania Digital Innovation Summit a reunit la Cluj-Napoca peste 500 de participanți – lideri din tehnologie, antreprenori, reprezentanți ai autorităților publice, experți și profesioniști din multiple industrii – într-un eveniment care a confirmat statutul Clujului drept epicentrul transformării digitale din România.
Pe parcursul unei singure zile, summitul a cuprins 9 sesiuni tematice și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Incident în fața unei instituții din Alba Iulia. Tânăr surprins în imagini în timp ce distrugea bunuri din spațiul public

Reprezentanții Centrului de Cultură ”Augustin Bena” din Alba Iulia au adus în atenție un incident despre care consideră că este ”de neacceptat”.
Un tânăr a fost surprins în imagini pe camerele de supraveghere ale instituției în timp ce încerca să rupă bariera și să doboare panourile expoziției foto din fața sediului.
”Gest revoltător în fața instituției noastre!
Ora 3.04, 18 octombrie 2025, strada Mihai Viteazul 2
Ce s-a întâmplat noaptea trecută este de…
Citește mai mult pe Alba24.ro