Connect with us

EVENIMENT

Starea de alertă: Fără declarație în localitate. Masca, obligatorie în spații închise. Se deschid parcurile și se reiau slujbele religioase

Publicat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a anunţat, joi seara, că începând de vineri, 15 mai, este permisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei, în interiorul localităţilor, cu respectarea măsurilor de prevenţie, însă se instituie interdicţia deplasării persoanelor în afara localităţii sau zonei metropolitane.

„Începând cu data de 15 mai, este permisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei, gospodăriei, în interiorul localităţilor, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiei şi evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de trei persoane care nu aparţin aceleaşi familii.

Vezi și REGULI pentru slujbele de Crăciun la biserici

Deci nu mai trebuie declaraţie pentru acest lucru„, a afirmat Raed Arafat, în declaraţia de presă de la sediul Ministerului Afacerilor Interne, după şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

El a arătat că se instituie interdicţia deplasării persoanelor în afara localităţii sau zonei metropolitane, cu mai multe excepţii, cum ar fi interesul profesional, activităţile agricole sau îngrijirea unei proprietăţi. De asemenea, pentru persoanele care se deplasează în afara localității, trebuie completată declarația.

În spații închise, masca devine obligatorie

„Începând cu 15 mai, în spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise se instituie obligativitatea purtării măştii, astfel încât nasul şi gura să fie acoperite”, a declarat Raed Arafat, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Se deschid parcurile

Arafat a mai menţionat că de vineri, 15 mai, odată cu instituirea stării de alertă, „se dispune redeschiderea parcurilor pentru public, cu excepţia locurilor de joacă pentru copii şi cu respectarea măsurilor generale deprevenire şi protecţie”.

Zborurile spre şi dinspre mai multe state, râmân suspendate

„Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatorii economici din aviaţie spre Austria, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Spania, SUA, Turcia şi Iran şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 15 mai”, a declarat Raed Arafat.

Sunt exceptate de la aceste măsuri mai multe categorii de zboruri: cele efectuate cu aeronave de stat, cele de transport marfă şi corespondenţă, umanitare şi care asigură servicii medicale de urgenţă, cele care sunt destinate salvării şi căutării în situaţii de urgenţă, transportul echipelor de intervenţie tehnice, aterizări tehnice necomerciale etc.

Se suspendă transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate speciale şi ocazionale pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre şi dinspre Italia, Spania, Franţa, Germania, Austria, Belgia, Elveţia, Marea Britanie, Regatul Ţărilor de Jos, Turcia, până la data de 1 iunie.

Se reiau slujbele religioase în exteriorul bisericii

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat joi seara, după şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, că se vor relua slujbele religioase, dar în exteriorul bisericilor.

„Începând cu 15 mai, se reiau şi slujbele religioase în exteriorul bisericii. Este un prim pas pentru a face o evaluare ulterioară în decurs de 14 zile a acestei măsuri şi a putea în etapa viitoare să dăm voie să se ţină slujbe şi în biserică. Aceste reguli care au fost evaluate şi enunţate împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică vor fi într-un ordin comun al ministrului Sănătăţii cu Secretariatul pentru Culte”.

Se deschid hotelurile

Se reiau sau se deschid hotelurile şi în acest context vom avea un ordin comun, care va specifica regulile, împreună cu ministrul Economiei”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Reguli pentru deschiderea saloanelor de îngrijire corporală

Tătaru a mai anunţat că regulile pentru deschiderea saloanelor de îngrijire corporală se vor regăsi într-un ordin comun cu ministrul Economiei şi ministrul Muncii.

În cazul redeschiderii muzeelor, regulile vor fi detaliate într-un ordin comun al ministrului Sănătăţii cu ministrul Culturii.

„Suntem în continuare în desfăşurarea unei patologii pe care o avem şi nu trebuie să o scăpăm din mână. Există un moment al relaxării care trebuie bine gestionat, există un moment al relaxării care nu trebuie să uite de precauţii şi de reguli. Vom evalua această relaxare şi primele măsuri la 14 zile. Evaluarea ne va da şi măsura continuării cu alte relaxări sau intervenţia pentru a corecta în cazul în care vom avea o creştere a numărului de cazuri noi”, a mai declarat Ministrul Sănătății.

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Boc: Nu e departe momentul când „U” Cluj va JUCA în cupele europene

Publicat

boc u cluj 2 e1684481157749.jpg

Primarul Clujului, Emil Boc, a vorbit, joi, la Napoca Live, despre „U” Cluj și șansele echipei de a juca în cupele europene.

„Acum încep și eu să mă mai relaxez (după victoria Universității cu Poli Iași), a început să ne mai vină și nouă apă pe Someș. După meciul cu Petrolul eram tare supărat și s-a oprit un clujean lângă mine și mi-a zis: lasă, domnule primar, nu fi necăjit, noi iubim echipa, nu rezultatul.

Boc: Nu e departe momentul când…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Intervenție la Casa Armatei din Alba Iulia. Pompierii au adus o autoscară pentru a îndepărta niște elemente periculoase

Publicat

foto: intervenție la casa armatei din alba iulia. pompierii au

Intervenție la Casa Armatei din Alba Iulia. Pompierii au adus o autoscară pentru a îndepărata niste elemente periculoase de pe construcție.

Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru îndepărtarea unor elemente de construcție în municipiul Alba Iulia, pe Calea Moților.

Reprezentanții ISU Alba au transmis că la fața locului a fost trimisă o autoscară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Șofer din Abrud, prins cu alcoolemie record, la volan. Unde a fost oprit și ce măsuri au luat polițiștii

Publicat

Șofer din abrud, prins cu alcoolemie record, la volan. unde

Un șofer din Abrud a fost prins cu alcoolemie record la volan. Acesta a fost oprit de polițiști pe o stradă din oraș. Tânărul s-a ales cu dosar penal.

Potrivit IPJ Alba, în 24 aprilie, în jurul orei 14.30, polițiștii rutieri din Abrud au depistat un bărbat de 29 de ani, din Abrud, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Moților din Abrud. Se afla sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilitest, a rezultat valoarea de 2,15…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Candidatura pentru un nou mandat de primar la Căpușu Mare a lui Gheorghe Iancu (PNL), respinsă de Biroul Electoral

Publicat

primar capusu mare.jpg

Candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Căpușu Mare a lui Gheorghe Iancu (PNL) la alegerile din 9 iunie a fost respinsă, miercuri, de Biroul Electoral de Circumscripție Comunală, decizia putând fi contestată la Judecătoria Huedin.

”Biroul Electoral de Circumscripție Comunală nr. 23 Căpușu Mare, constatând că la data de 19.04.2024 au fost depuse: cele patru dosare de candidatură, având în vedere faptul că în urma verificărilor s-a stabilit că…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe