Connect with us

EVENIMENT

Starea de urgență în Republica Moldova, prelungită cu 60 de zile

Publicat

Arhivă foto

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat joi hotărârea cu privire la prelungirea stării de urgenţă în  țară cu 60 de zile, începând cu 6 decembrie. Documentul a fost aprobat la propunerea Guvernului Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Solicitarea a fost motivată de ameninţările existente şi, respectiv, de necesitatea asigurării securităţii aprovizionării cu resurse energetice, gestionării fluxului de refugiaţi şi a contracarării altor riscuri de securitate.

”În situaţia actuală este nevoie şi în continuare de pârghii şi instrumente care să permită luarea deciziilor rapide şi eficiente”, a declarat prim-ministrul Natalia Gavriliţa în plenul Parlamentului.

Starea de urgență în Republica Moldova, prelungită cu 60 de zile. Starea de Urgență a fost impusă pe 24 februarie 2022

Pe durata stării de urgenţă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale va emite dispoziţii cu caracter obligatoriu şi executoriu pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ai agenţilor economici, ai instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

La data de 24 februarie curent, la propunerea Guvernului, Parlamentul a declarat starea de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, ţinând cont de pericolul iminent la adresa securităţii naţionale provocat de războiul din Ucraina.Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Statul decontează bani pentru decontarea cheltuielilor cu refugiații ucraineni. Buget de 100 de milioane euro

Publicat

refugiati2.jpg

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) lansează luni, 6 februarie 2023, apelul pentru decontarea cheltuielilor efectuate în vederea sprijinirii persoanelor refugiate, bugetul din fonduri europene fiind de 100 de milioane de euro, a anunţat vineri instituţia.

Cuantumul sprijinului este de 100 euro/săptămână, pentru maximum 26 de săptămâni.

Potrivit unui comunicat al MIPE, remis AGERPRES, apelul non-competitiv „Sprijin pentru cetăţenii ucraineni, străinii sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina” este finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman pentru decontarea cheltuielilor efectuate de statul român pentru sprijinirea persoanelor refugiate din zona conflictului militar din Ucraina.

„În permanenţă de la izbucnirea conflictului, România a acţionat sub spiritul solidarităţii, solidaritate care continuă să rămână un element constant în lista noastră de priorităţi.

Peste 3 milioane de cetăţeni ucraineni ne-au trecut graniţele în ultimele 12 luni şi mulţi dintre ei au beneficiat de sprijin direct de la Guvernul României, fie că ne gândim la hrană, îmbrăcăminte, adăpost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgenţă, sau servicii medicale.

Prin Programul Operaţional Capital Uman, statul român poate deconta, pe bază de cost unitar, o parte a cheltuielilor pentru nevoile de bază. În acest sens avem alocat un buget de aproximativ 100 de milioane de euro din fonduri europene. Am găsit posibilitatea acordării acestei finanţări în urma unui demers comun cu autorităţile de management pentru identificarea posibilităţilor concrete de finanţare din fonduri europene a cheltuielilor efectuate pentru sprijinul refugiaţilor din Ucraina, fără a afecta proiectele aflate în implementare”, a transmis ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Apelul de propuneri de proiecte este de tip non-competitiv, cu termen limită de depunere destinat regiunilor mai puţin dezvoltate: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia, Nord-Vest, Vest, Centru.

MIPE precizează că se finanţează măsurile de sprijin acordate de statul român refugiaţilor intraţi în România prin punctele de frontieră cu Ucraina şi Republica Moldova, fie ei cetăţeni ucraineni, străini sau apatrizi, pe bază de cost unitar, pentru acoperirea nevoilor de bază imediate.

Cuantumul sprijinului care poate fi decontat din fonduri europene este cel stabilit prin Regulamentul (UE) 2022/2039 la 100 euro pe săptămână pentru fiecare săptămână completă sau parţială în care persoana se află în România, pentru maximum 26 de săptămâni în total, începând cu data sosirii persoanei în România.

Sprijinul financiar acordat sub formă de cost unitar poate fi decontat pentru cheltuieli efectuate începând cu data de 24 februarie 2022 şi până la încetarea aplicării Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 care prevede măsuri de protecţie temporară acordate persoanelor strămutate de Ucraina, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023.

Potrivit sursei citate, cheltuielile vor fi decontate Ministerului Afacerilor Interne, pe baza listelor cu cetăţenii străini şi apatrizi pentru care se acordă acest sprijin.

Guvernul a prevăzut, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în cursul anului trecut, mecanismul de decontare din fonduri europene a anumitor cheltuieli privind sprijinirea refugiaţilor din Ucraina, prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU). În acest scop, în cadrul POCU s-a creat o nouă Axă prioritară – AP9, cu o valoare de 100 milioane euro.

Valoarea totală a schemei este de 118 milioane de euro, din care 100 de milioane de euro sunt asiguraţi din Fondul social european, iar diferenţa din bugetul de stat.

Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Schimbare importantă în viața lui Teo Trandafir. Prezentatoarea a ținut să împărtășească secretul

Publicat

schimbare importantă în viața lui teo trandafir. prezentatoarea a ținut

Teo Trandafir este una dintre cele mai îndrăgite prezentatoare TV de la noi din țară, care se află de ani buni pe micile ecrane. De-a lungul timpului, aceasta a prezentat o mulțime de emisiuni, care au cunoscut succesul, cea mai recentă dintre ele fiind „Teo Show”, de la Kanal D. Ce schimbare importantă a fost nevoită să facă, însă, vedeta, pentru a putea veni în continuare în fața telespectatorilor.

Schimbare importantă în viața lui Teo Trandafir

Teo Trandafir este, fără îndoială, una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite prezentatoare de televiziune din România. Prezentatoarea matinalului de weekend de la Kanal D este pe sticlă de aproape 30 de ani, timp în care a moderat numeroase show-uri de succes. Acum, însă, fanii săi o pot urmări în fiecare weekend, sâmbătă și duminică, de la 10:00,…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ATENȚIE la mesajele-capcană cu link primite pe reţelele de socializare. Ce trebuie să faci dacă ai deschis mesajul

Publicat

atentie linkuri atacuri malitioase

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică atenţionează că au revenit atacurile cu link-uri maliţioase care se propagă prin intermediul mesajelor pe reţelele social media.

„Vorbim despre o campanie de transmitere a unor astfel de mesaje-capcană cu textul „˜seamănă cu tine”, „˜apari în acest video” sau „tu eşti în videoclip”.

Mesajele primite de utilizatorii români sunt în română sau engleză şi conţin de regulă un link maliţios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Este doar o metodă de a stârni curiozitatea utilizatorului şi a-l determina să dea click”, explică specialiştii DNSC pe pagina de facebook a instituţiei.

Aceştia subliniază că, de obicei, accesarea acelui link nu afişează nimic pe dispozitiv, dar poate duce la pierderea accesului pe contul de social media folosit în acel moment. În alte cazuri, redirecţionează utilizatorul către o pagină de phishing care arată similar cu cea de autentificare Facebook, dar cu un domeniu total diferit.

Ce trebuie să faci dacă ai deschis mesajul. Recomandări DNSC

„În cazul în care aţi făcut click pe acel link sau vedeţi că din contul dvs s-au transmis astfel de mesaje, echipa Directoratului vă recomandă:

1. Schimbaţi imediat parola contului de Facebook şi să activaţi autentificarea în 2 paşi (2FA);

2. Vă asiguraţi că nu au fost acordate permisiuni unor aplicaţii terţe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logaţi în contul de Facebook şi să navigaţi la categoria Settings & Privacy (Setări şi Confidenţialitate) şi apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeţi către categoria Permissions (Permisiuni) şi apăsaţi pe Apps and Websites (Aplicaţii şi Site-uri), pentru a verifica la ce aplicaţii aţi oferit acces.

Eliminaţi acele aplicaţii pe care le consideraţi suspecte. Apăsaţi pe aplicaţia respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicaţii terţe suspecte;

Verificaţi aplicaţiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute;

Verificaţi setările de confidenţialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenţie sporită aplicaţiei Facebook şi locaţiilor pe care nu le recunoaşteţi, unde contul dvs. de social media apare ca fiind logat; Scanaţi dispozitivul cu o soluţie de securitate (antivirus)”, recomandă experţii în securitate cibernetic

Agerpres

 

Sursa foto: DNSC/Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție, șoferi! Polițiștii anunță controale pe Valea Prahovei. La ce trebuie să fii atent

Publicat

controale politia valea prahovei
sursa foto: DRDP Brașov

În ultima perioadă, numărul de autovehicule neechipate corespunzător pe drumurile naționale a crescut alarmant, ceea ce a determinat autoritățile să ia măsuri.

Potrivit DRDP Brașov, în următoarea perioadă se vor intensifica controalele, în special în zonele montane și mai ales în perioadele cu avertizări meteo (viscol, ninsoare), unde un autovehicul neechipat corespunzător poate provoca probleme majore și blocaje atât în trafic, cât și în intervențiile utilajelor de deszăpezire.

”Având în vedere că în ultima perioadă am întâlnit din ce în ce mai des autovehicule neechipate corespunzător pe drumurile naționale, am cerut ajutorul instituțiilor competente pentru a intensifica verificările, mai ales în zonele montane”, au precizat reprezentanții DRDP Brașov.

controale politia iarna valea prahovei control trafic

sursa foto: DRDP Brașov

Sperăm ca în acest fel să reducem numărul incidentelor în care sunt implicate mașini care nu au cauciucuri corespunzătoare sau care tranzitează tronsoane de drum cu trafic restricționat pentru anumite categorii de autovehicule (în cazul camioanelor).

Aceste controale se vor desfășura în special perioadele cu avertizări meteo (pentru viscol, ninsoare etc.) unde un autovehicul neechipat corespunzător poate provoca probleme mari și să blocheze atât traficul cât și intervenția utilajelor de deszăpezire.

La controale vor participa polițiști de la Poliția Rutieră și angajați ai Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), au precizat reprezentanții DRDP Brașov.

Vă reamintim ca pe timp de iarnă să nu plecați la drum fără să fiți pregătiți pentru a circula în condiții de iarnă și să vă amânați călătoria dacă pe traseul ales sunt anunțate blocaje sau trafic îngreunat.

Citește mai departe