Connect with us

ACTUALITATE

Statele Unite analizează opţiuni de reacţie faţă de activităţile israeliene de colonizare

Publicat

statele unite analizează opţiuni de reacţie faţă de activităţile israeliene

Statele Unite analizează opţiuni de reacţie faţă de activităţile israeliene de colonizare

Sursa foto: Profimedia

Guvernul israelian, condus de premierul Benjamin Netanyahu, a aprobat în urmă cu câteva zile un plan controversat prin care iniţiază procedura de legalizare a statutului a nouă colonii evreieşti din Cisiordania. De asemenea, ar urma să fie construite aproximativ 10.000 de locuinţe în colonii.

Înainte de luarea deciziei, ministrul israelian pentru Afaceri Strategice, Ron Dermer, a avut o serie de conversaţii cu Brett McGurk, coordonatorul Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, şi cu Tom Nides, ambasadorul american în Israel. Conform unor oficiali de la Washington, discuţiile au fost foarte dificile, în condiţiile în care Washingtonul se opune activităţilor israeliene de colonizare.

Pe fondul disensiunilor, Administraţia de la Washington analizează în momentul de faţă opţiuni de acţiuni pentru condamnarea deciziei Israelului.

„Tonul secretarului de Stat Antony Blinken a fost moderat, dar eu nu aş subestima preocuparea pe care o manifestă”, afirmă Dan Shapiro, fost ambasador american în Israel, în prezent expert la Institutul Consiliul Atlantic (Atlantic Council). Shapiro a atras atenţia că decizia Guvernului israelian privind coloniile riscă să afecteze abilitatea Washingtonului de a obţine progrese în negocierile privind normalizarea relaţiilor Israelului cu state arabe şi chiar abordarea privind contracararea ameninţărilor Iranului.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite urmează să supună la vot, în următoarele zile, un proiect de rezoluţie depus de Autoritatea Palestiniană privind politicile Israelului în Cisiordania.

Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia au condamnat vehement, marţi, activităţile israeliene de colonizare în Cisiordania, reafirmând necesitatea relansării procesului de pace israelo-palestinian, cu obiectivul aplicării soluţiei coexistenţei a două state. „Noi, miniştrii de Externe din Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie, împreună cu secretarul de Stat al Statelor Unite suntem profund îngrijoraţi de anunţul Guvernului israelian că va accelera planurile de construire a aproape 10.000 de locuinţe în colonii şi intenţionează să înceapă un proces de normalizare a statutului a nouă colonii care erau până acum considerate ilegale din punctul de vedere al legislaţiei israeliene. Ne opunem puternic acestor acţiuni unilaterale care nu vor servi decât la exacerbarea tensiunilor între israelieni şi palestinieni şi care subminează eforturile de obţinere a unei soluţii negociate pe baza a două state”, potrivit unei Declaraţii comune publicată de către Departamentul de Stat.

„Susţinem în continuare o pace completă, corectă şi durabilă în Orientul Mijlociu, care trebuie obţinută prin negocieri directe între părţi. Atât israelienii, cât şi palestinienii merită să trăiască în pace şi să se bucure în egală măsură de libertate, securitate şi prosperitate. Reafirmăm angajamentul de a-i ajuta pe israelieni şi pe palestinieni să îndeplinească viziunea unui Israel deplin integrat în Orientul Mijlociu, coexistând cu un stat palestinian suveran şi viabil. Continuăm să monitorizăm atent evoluţiile de pe teren, care au impact asupra viabilităţii soluţiei a două state şi asupra stabilităţii regionale extinse”, a subliniat Declaraţia comună.

Tensiunile israelo-palestiniene s-au intensificat în ultimele săptămâni. Şapte israelieni au fost ucişi, iar alţii au fost răniţi, într-un incident armat produs la periferia oraşului Ierusalim, ca reacţie la o operaţiune militară israeliană în Cisiordania, soldată cu moartea a nouă palestinieni, militanţi islamişti şi civili. Anul trecut, peste 170 de palestinieni au fost ucişi în operaţiuni militare israeliene efectuate în teritoriul palestinian Cisiordania sau după ce au încercat să comită atacuri. Alţi cel puţin 38 de palestinieni au fost ucişi anul acesta.

Sursa Mediafax.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Sute de mii de euro aruncați pe un centru pentru sinistrați într-o zonă fără calamități. „E frumos tare, dar gol”

Publicat

index 9 1000x600.webp.webp

Publicitate

Autoritățile locale din Cândești au ridicat, cu 700.000 de euro, un centru pentru sinistrați în caz de calamități naturale, care zace nefolosit de doi ani. Clădirea urma să adăpostească potențiali sinistrați într-o zonă unde s-au înregistrat inundații o singură dată în trei decenii, scrie ADEVĂRUL.

Comuna Cândești se află pe malul stâng al Siretului, la granița cu județul Suceava și la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoșani. Este o zonă frumoasă care a făcut cândva parte din Bucovina Habsburgică renumită mai ales pentru bisericile din lemn și peisajele absolut superbe din lunca Siretului. Comuna a ajuns însă faimoasă și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe