Connect with us

ACTUALITATE

Statele Unite îşi deschid frontierele pentru călătorii vaccinaţi

Publicat

sua

Statele Unite îşi redeschid luni graniţele terestre şi aeriene pentru călătorii vaccinaţi anti-COVID-19, după douăzeci de luni de restricţii, informează AFP.

Familii separate, relaţiile de afaceri perturbate, ambiţii profesionale dejucate. Interdicţia de călătorie impusă de preşedintele Donald Trump la începutul lui 2020, confirmată ulterior de succesorul său, Joe Biden, a fost criticată pe scară largă şi a devenit emblematică pentru bulversările provocate de pandemie.

Pentru a se proteja de ţările cele mai afectate de COVID-19, Donald Trump a impus restricţii călătorilor provenind din China începând cu februarie 2020. Apoi, pe 13 martie, a venit rândul ţărilor europene din spaţiul Schengen. Marea Britanie şi Irlanda au urmat câteva zile mai târziu, în timp ce graniţele terestre cu Mexic şi Canada au fost în mare parte închise. Cu toate aceste ţări, densitatea schimburilor umane şi economice este imensă.

Multe familii de pe ambele maluri ale Atlanticului au aşteptat cu nerăbdare această veste. Deşi din vara trecută era posibil să părăseşti SUA cu destinaţia Europa, străinii care locuiau pe pământ american, deţinători ai anumitor vize, nu aveau nicio garanţie că se pot întoarce acasă.

Pentru a face faţă afluxului de cereri, companiile aeriene au crescut numărul zborurilor transatlantice şi vor folosi aeronave mai mari pentru că această ridicare a restricţiilor reprezintă şi o gură de aer proaspăt pentru un sector puternic afectat de criza declanşată de pandemie.

La rândul lor, autorităţile mexicane se aşteaptă la blocaje masive în trafic la punctele de trecere a frontierei.”Vor fi instalate toalete portabile deoarece oficialii americani se aşteaptă la timpi de aşteptare care ar putea atinge patru ore. Le cerem şoferilor să dea dovadă de răbdare”, a declarat Cesar Alberto Tapia, directorul pentru siguranţa traficului al oraşului de graniţă Ciudad Juarez, care este conectat cu El Paso (Texas) prin trei poduri internaţionale.

De-a lungul imensei frontiere mexicane, numeroase oraşe americane din statele Texas şi California au suferit din punct de vedere economic ca urmare a limitării schimburilor.

Peste treizeci de ţări sunt vizate de ridicarea interdicţiei de călătorie. Dar intrarea nu va fi complet liberă, iar autorităţile americane intenţionează să monitorizeze starea de vaccinare a călătorilor şi vor continua, în acelaşi timp, să solicite teste COVID-19 negative.

Pentru călătorii care sosesc cu avionul, SUA vor solicita începând de luni, pe lângă dovada vaccinării şi un test realizat cu cel mult trei zile înainte de plecare, stabilirea de către companiile aeriene a unui sistem de urmărire a contactelor.

Pentru călătoriile pe uscat, restricţiile vor fi ridicate în două etape. Începând de luni vor putea trece graniţa cu Canada sau Mexic persoanele care călătoresc din motive considerate neesenţiale, de exemplu familiale sau turistice, cu condiţia să fie vaccinate. Persoanele care călătoresc din motive imperioase – de exemplu şoferii de camion – vor fi scutite. Începând din ianuarie, obligaţia de vaccinare se va aplica tuturor vizitatorilor care trec graniţele terestre, indiferent de motivul intrării.

Autorităţile sanitare americane au indicat că vor fi acceptate toate vaccinurile aprobate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). În prezent, conform procedurii de urgenţă a OMS, este vorba de vaccinurile AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Pfizer / BioNTech, Covaxin, Sinopharm şi Sinovac. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Cancelarul Angela Merkel cere ”restricţii suplimentare” în Germania

Publicat

Cancelarul german în exerciţiu Angela Merkel a cerut joi ”restricţii suplimentare” împotriva răspândirii COVID-19, deoarece ”fiecare zi contează” pentru a opri cel de-al patrulea val virulent de infecţii în Germania, relatează AFP.

”Multe ţări au introdus măsuri suplimentare” de restricţionare a contactelor, a declarat cancelarul german în exerciţiu, în cadrul unei conferinţe de presă, în timp ce Germania a depăşit pragul de 100.000 de decese cauzate de noul coronavirus.

Cifrele publicate joi dimineaţa de Agenţia naţională a Germaniei pentru controlul bolilor, Institutul Robert Koch (RKI), arată că 100.119 de persoane au murit în această ţară de COVID-19.

Numărul de contaminări înregistrate într-o zi a depăşit de asemenea pentru prima dată pragul de 70.000, RKI raportând 75.961 de cazuri în ultimele 24 de ore, comparativ cu 65.371 de cazuri cu o săptămână înainte. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Belgia: Reuniune de URGENȚĂ pentru noi măsuri. Revenirea epidemiei depăşeşte previziunile ”cele mai pesimiste”

Publicat

steag belgia

Creşterea numărului de cazuri de COVID-19 şi de spitalizări în Belgia este ”superioară celor mai pesimiste curbe” previzionate săptămâna trecută de experţii ştiinţifici, a afirmat joi prim-ministrul Alexander De Croo, transmite AFP.

El îi va reuni de urgenţă vineri dimineaţă pe şefii entităţilor federale pentru a decide noi măsuri. ‘Ultimele date colectate arată că situaţia epidemiologică s-a deteriorat considerabil în ultimele zile’, a afirmat De Croo într-un comunicat.

Luni, institutul de sănătate publică Sciensano a raportat un record de infectări zilnice, 23.621, după cel de 22.221 de cazuri consemnate la 27 octombrie 2020, în timpul celui de-al doilea val al epidemiei.

În ultima săptămână, media a fost de peste 16.000 de noi infectări pe zi, la o populaţie de 11,5 milioane de locuitori.

Curba este exponenţială după platoul menţinut pe toată perioada verii până la începutul luni octombrie, când nivelul nu depăşea 2.500 de infectări noi pe zi.

”Este nevoie acum de noi măsuri pentru a scădea presiunea pe sistemul de sănătate”

De Croo a mai dat asigurări că autorităţile vor să accelereze vaccinarea (75% din populaţie este vaccinată cu schema completă) şi mai ales administrarea dozei booster, pe care au primit-o până acum doar 1,2 milioane de belgieni.

Decizia de a convoca o nouă reuniune de urgenţă a fost luată după ce De Croo a discutat cu omologii săi olandez Mark Rutte şi luxemburghez Xavier Bettel.

Ea intervine la mai puţin de zece zile după ce precedenta se limitase să impună telemunca patru zile pe săptămână şi să extindă purtarea măştii şi folosirea certificatului verde.

La finalul reuniunii din 17 noiembrie, liderii belgieni conveniseră să se întrunească din nou în ianuarie pentru o evaluare a măsurilor. Mai mulţi experţi au considerat atunci că măsurile sunt insuficiente şi au cerut restricţii suplimentare.AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Premieră mondială: Un bărbat din Londra va primi un ochi realizat cu o imprimantă 3D

Publicat

londonez proteza oculara

Un londonez urmează să devină joi primul pacient din lume care va primi o proteza oculară realizată la imprimantă 3D, a precizat spitalul din capitala britanică care va realiza intervenţia, potrivit AFP.

Steve Verze ”va fi prima persoană din lume care va primi un ochi realizat cu o imprimantă 3D şi creat integral digital”, a precizat Moorfields Biomedical Research Centre într-un comunicat.

Utilizarea unei imprimante 3D ar trebui să permită reducerea la jumătate a întârzierilor de fabricaţie a unui astfel de ochi artificial, cu circa şase săptămâni mai exact, realizând în acelaşi timp implanturi mai realiste, se mai precizează în comunicat.

”Am nevoie de o proteză de pe vremea când aveam 20 de ani şi m-am simţit mereu complexat la acest capitol”, a mărturisit Steve Verze, un inginer londonez care are în jur de 40 de ani.

”Când plec de acasă, mă privesc deseori de două ori în oglindă şi nu-mi place ceea ce văd”, a adăugat el. ”Acest ochi nou”, pe care a avut şansa să-l probeze mai în noiembrie, ”este fantastic şi (…) va fi din ce în ce mai bine”.

Implanturile acrilice folosite în prezent necesită în prealabil realizarea unui mulaj al orbitei oculare, o intervenţie dificilă şi invazivă în special pentru copii, care pot avea nevoie de anestezie generală. Protezele sunt apoi introduse şi pictate.

În cazul versiunii 3D, este suficientă o simplă scanare a ochiului. Un program de computer elaborează un model tridimensional, iar rezultatul este trimis către o imprimantă din Germania, care imprimă ochiul în două ore şi jumătate.

Mai rapid de fabricat, acest ochi artificial pare totodată mai natural întrucât lasă lumina să pătrundă pe toată adâncimea sa.

”Sperăm că acest test clinic ne va oferi probe solide în ceea ce priveşte valoarea adăugată a acestei noi tehnologii şi a diferenţei pe care o va face pentru pacienţi. E un lucru care ar putea reduce listele de aşteptare”, a comentat profesorul Mandeep Sagoo, oftalmolog în cadrul spitalului.

Potrivit Moorfields Eye Charity, peste 8 milioane de persoane din lume poartă o proteză oculară ca urmare a unei malformaţii, a unei maladii sau a unui traumatism. Organizaţia subliniază că tehnicile de fabricaţie nu au evoluat prea mult în ultimii 50 de ani. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rusia investighează Netflix după o plângere privind conţinut LGBT

Publicat

Rusia investighează Netflix după ce comisarul său public pentru protecţia familiei a acuzat compania de streaming că a încălcat legea rusă cu privire la „propaganda gay”, scrie cotidianul Vedomosti, relatează Reuters.

Comisarul rus Olga Baranets a reclamat la Ministerul de Interne că Netflix încalcă o lege din 2013 care interzice răspândirea de „propagandă privind relaţiile sexuale netradiţionale” în rândul ruşilor cu vârsta sub 18 ani atunci când difuzează seriale cu tematică LGBT, etichetate 16+.

Plângerea este analizată de departamentul din Moscova al Ministerului de Interne, scrie Vedomosti citând o sursă sub rezerva anonimatului.

Netflix a refuzat să comenteze. Compania americană este pasibilă de o amendă de până la 1 milion de ruble (13.400 de dolari) sau suspendarea temporară a serviciului său dacă se constată că a încălcat legea, a mai spus Vedomosti.

Legislaţia rusă a fost condamnată de grupuri pentru apărarea drepturilor omului. În 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că legislaţia rusă privind propaganda gay a încălcat regulile tratatelor europene, dreptul la libertatea de exprimare şi discriminează comunitatea LGBT – o decizie considerată nedreaptă de Moscova.AGERPRES

Citește mai departe