Connect with us

EVENIMENT

Staţiunea Moneasa şi-a pierdut jumătate dintre turişti după declararea pandemiei

Publicatturisti

Staţiunea montană Moneasa şi-a pierdut jumătate dintre turişti de la începutul acestui an, faţă de anii anteriori, pe fondul pandemiei de COVID-19, atât pentru că numărul locurilor de cazare au fost reduse pentru a asigura protecţia sanitară, cât şi pentru că mulţi au renunţat la vacanţe de teama infectării cu noul coronavirus.

Primarul comunei Moneasa, Ioan Nuţu Herbei, a declarat luni, pentru AGERPRES, că gradul mediu de ocupare a locurilor de cazare din staţiune a scăzut de la 75% în 2019, “la cel mult 40%” de la începutul acestui an.

“Gradul de ocupare a scăzut practic la jumătate faţă de ce a fost în anii trecuţi şi la mai puţin de jumătate faţă de capacitatea de cazare existentă. Bineînţeles, căderea a fost imediat după declararea pandemiei, iar în momentul de faţă, din cele 1.700 de locuri de cazare din staţiune, sunt disponibile cel mult 800. Hotelierii au fost obligaţi să reducă locurile în primul rând pentru că nu mai pot lăsa decât o persoană în cameră, dacă nu e vorba de membri ai unei familii, pentru a se respecta distanţarea sanitară. Dar nici aceste locuri nu sunt toate ocupate, pentru că mulţi n-au mai venit în staţiune de teama acestui coronavirus”, a spus primarul.

El a arătat că “mii de turişti s-au pierdut” în 2020 şi prin anularea organizării unor evenimente tradiţionale, cum sunt Festivalul Clătitelor, Festivalul Ceaunelor sau zilele comunei.

În condiţiile în care restaurantele au fost închise în interior, cu excepţia unei scurte perioade, unii operatori au început să organizeze altfel mesele de prânz, cum ar fi la iarbă verde.

“Fiind la munte, aici seara este rece, astfel că terasele nu sunt prea populare în rândul turiştilor. Faptul că restaurantele au fost deschise o scurtă perioadă la interior i-a afectat mult pe operatori. Unii au încercat să mai salveze ce se poate şi organizează masa de prânz la iarbă verde, sub formă de picnic”, a declarat primarul comunei Moneasa.

Întrebat în ce măsură a fost afectat bugetul local din cauza reducerii activităţilor operatorilor din turism, edilul a spus că majoritatea agenţilor economici “au făcut eforturi şi au plătit taxele către bugetul local”.

“Sigur, bugetul a suferit pierderi, mai ales pentru că în starea de urgenţă am oferit facilităţi la plata taxelor, le-am redus cu 50% pentru agenţii economici afectaţi. Ne bucurăm că operatorii din turism au făcut tot ce au putut şi au reuşit să supravieţuiască până acum, plătind şi taxele”, a spus Ioan Nuţu Herbei.

Primarul crede că situaţia nu va fi mai bună nici în preajma sărbătorilor de iarnă, când de regulă gradul de ocupare a locurilor era cel mai mare în fiecare an, ajungând şi la 90%.

“Credem că va fi cel mai slab sezon de după 1990. Chiar dacă nu ar exista restricţii impuse de Guvern pe fondul numărului mare de cazuri de COVID-19, mulţi turişti vor evita vacanţele în această iarnă”, a declarat Herbei.

Primarul din Moneasa consideră că, dacă statul nu ar fi oferit vouchere de vacanţă în acest an, gradul de ocupare ar fi fost mult mai mic, pentru că majoritatea celor care au vizitat staţiunea au folosit şi acest instrument de plată.

Staţiunea Moneasa are aproximativ 1.700 de locuri de cazare în hoteluri, pensiuni, vile şi o tabără pentru copii. În 2018 şi 2019, gradul mediu de ocupare a fost de 75%, faţă de 50% înainte de introducerea tichetelor de vacanţă.

Moneasa este apreciată pentru ape termale bicarbonatate, calcice, magnezice şi sodice, considerate benefice în tratarea afecţiunilor sistemului nervos central şi periferic, sistemului locomotor, pentru tratarea reumatismului şi a unor afecţiuni ginecologice. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Manchester United a pierdut 70 de milioane de lire sterline din cauza pandemiei de coronavirus

Publicat

sursa Facebook
sursa foto: Facebook/ Manchester United

Clubul englez de fotbal Manchester United a anunţat miercuri că a pierdut 70 de milioane de lire sterline din cauza pandemiei de coronavirus, informează BBC.

Veniturile înregistrate în exerciţiul financiar încheiat pe 30 iunie 2020 au fost de 509 milioane de lire sterline, cu 70 de milioane de lire sterline mai mici decât cele aşteptate de United, acesta fiind un rezultat direct al pandemiei. Cifrele anunţate de clubul din Manchester includ şi perioada când fotbalul a fost oprit din cauza Covid-19.

Veniturile sunt cu 18,8% mai mici decât cele 627,1 milioane de lire sterline anunţate de United pentru exerciţiul financiar precedent. În sezonul 2018-2019, echipa a jucat în Liga Campionilor, iar în stagiunea trecută, în Liga Campionilor.

Datoria netă a clubului a crescut de peste două ori faţă de anul precedent, ajungând la 474,1 milioane de lire sterline.

“Diavolii roşii” au cheltuit în jur de 75 milioane de lire sterline în perioada de transferuri din vară.

United a înregistrat un profit net de 18,9 milioane de lire sterline în 2018-2019 şi pierderi nete de 23,2 milioane de lire sterline în 2019-2020.

Vicepreşedinte lui United, Ed Woodward, a cerut miercuri guvernului britanic să urmeze exemplul altor ţări europene şi să permită revenirea fanilor pe stadioane “de îndată ce este sigur”. Potrivit acestuia, “neconcordanţele” în ce priveşte regulile sunt “frustrante”.

După cum s-a anunţat, săptămâna trecută, cluburile din Premier League au respins propunerile lui Manchester United şi Liverpool vizând modificarea structurii şi a împărţirii veniturilor în fotbalul englez.

Woodward a indicat miercuri că United va juca un rol important în modificările anunţate de Premier League şi a vorbit despre ajutorul financiar pentru cluburile din diviziile inferioare, puternic afectate de pandemia de coronavirus.

În altă ordine de idei, Woodward a negat că gruparea de pe Old Trafford este interesată de înfiinţarea unei Superligi europene. AGERPRES (AS/autor: Mircea Lazaroniu, editor: Adrian Drăguţ, editor online: Gabriela Badea)

Citește mai departe

EVENIMENT

Paul McCartney va lansa în decembrie un nou album solo

Publicat

Paul McCartney va lansa în luna decembrie albumul ”McCartney III”, o nouă colecţie de piese compuse de-a lungul timpului, interpretate şi produse de fostul membru al grupului The Beatles la 50 de ani de la apariţia primului său album solo, relatează miercuri Reuters.

Înregistrat anul acesta în Sussex, în sudul Angliei, ”McCartney III” se alătură altor două albume solo, ”McCartney” şi ”McCartney II”, create de artist în perioade critice ale vieţii sale, în 1970 şi 1980, în momentele în care căuta o renaştere creativă.

”Îmi trăiam viaţa în izolare, la fermă, alături de familie şi mergeam zilnic la mine în studio. A trebuit să lucrez puţin la muzică de film şi acest lucru a dus la piesa de deschidere, iar când am terminat m-am întrebat ce voi face în continuare”, a dezvăluit McCartney.

Ca urmare, muzicianul şi-a îndreptat atenţia către fragmente muzicale pe care le-a creat de-a lungul anilor.

”În fiecare zi începeam să înregistrez cu instrumentul la care compusesem cântecul şi adăugam apoi, treptat, un nou strat; a fost foarte distractiv. A fost mai degrabă vorba despre crearea muzicii pentru propria persoană decât un anumit scop. Aşa că am făcut lucruri care îmi fac plăcere. Habar n-aveam că se va ajunge la un album”, a adăugat artistul britanic în vârstă de 78 de ani.

Cel mai recent album al lui Paul McCartney este ”Egypt Station”, lansat în 2018, cu care muzicianul a fost anul trecut în turneu. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Înmormântarea unui bărbat mort de Covid, cu mascații la ușă, în Teleorman

Publicat

Polițiștii din Teleorman au intervenit, miercuri seară, la înmormântarea unei persoane care a murit din cauza coronvirusului, în județul Teleorman.

Ca urmare a unor imagini apărute pe o rețea de socializare în care mai multe persoane erau prezente la o înmormântare, Polia Teleorman susține că polițiștii din Roșiorii de Vede au intervenit la o locuință, din localitate, unde au observat mai multe mașini.

Polițiștii au stabilit că un bărbat, în vârstă de 49 de ani, din Roșiorii de Vede, care a fost diagnosticat în urmă cu aproximativ trei săptămâni cu Covid-19 și care a fost internat inițial la spitalul din localitate, în urma complicațiilor a fost transferat la un spital din Ilfov, unde a și decedat.

Autoritățile locale nu au fost anunțate cu privire la decesul persoanei respective.

Bărbatul trebuia dus direct la cimitir, însă acest lucru nu a fost respectat, iar mașina a oprit la locuința decedatului.

Poliția Teleorman: „Astfel, polițiștii s-au mobilizat cu celeritate și împreună cu luptători S.A.S. și jandarmi, sub coordonarea adjunctului șefului de inspectorat pe linie de ordine publică, au reușit dispersarea cu rapiditate a oamenilor, mașina mortuară fiind escortă de mașina poliției până la cimitir. În prezent, se fac verificări pentru identificarea tuturor persoanelor participante, în vederea sancționării contravenționale a acestora ca urmare a nerespectării prevederilor Legii 55/2020 și au fost întocmite trei dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor”.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Accident extrem de GRAV în Munții Bucegi. Doi turiști au căzut în gol

Publicat

Acțiune de salvare extrem de dificilă în Munții Bucegi. Doi turiști au căzut zeci de metri în zona Acul Crucii (Acele Morarului), fiind grav accidentați.
Tutiștii făceau parte dintr-un grup de patru persoane.
Salvatorii montani s-au împărțit în două echipe, una a pornit de jos, pe Valea Cerbului, a doua urcă spre Vârful Omu, de unde vor coborî spre Acele Morarului.
Participă salvatori montani de la Salvamont Prahova (formațiile județene Bușteni și Azuga), formația locala Bușteni și formația locală Sinaia.
Salvamontiștii din Bușteni spun că este vorba despre doi bărbați de aproximativ 40 de ani care au căzut de la înălțime mare.
Se pare că unul dintre ei are coastele fisurate, iar celălalt un umăr dislocat și o fractură de picior.

Citește mai departe