Connect with us

ACTUALITATE

Statuia Regelui Ferdinand, inaugurată la Oradea fără onoruri militare! Viceprimar: decizia este „una politică, mizerabilă şi delirantă”

Publicat

Statuia Regelui Ferdinand a fost dezvelită, joi, în Piața Unirii din Oradea, fără onoruri militare.

Cu circa o oră înainte de începerea festivităţilor dedicate aniversării a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand şi Reginei Maria în Oradea, marcate prin dezvelirea statuii ecvestre, viceprimarul Oradiei, Florin Birta, a anunţat pe Facebook că Armatei Române i s-a interzis să participe, deşi îşi confirmase prezenţa, decizia fiind „una politică, mizerabilă şi delirantă”. Drept urmare, festivitatea nu a mai cuprins nici întâmpinarea cu onor militar a oficialităţilor, nici defilarea plănuită la final.

„Suntem convinşi că decizia nu este a instituţiei militare, faţă de care îmi exprim mereu consideraţia şi sentimentele de preţuire. Există toate premisele să credem că decizia este una politică, mizerabilă şi delirantă, doar pentru că Oradea are un primar liberal, pentru că orădenii ştiu sa facă diferenţa şi pentru că patriotismul in PNL nu este unul de faţadă şi nici ipocrit”, a scris Florin Birta pe Facebook, potrivit eBihoreanul.ro.

În mesajul său de pe Facebook, viceprimarul Birta a condamnat retragerea armatei din manifestările de la Oradea şi a subliniat că „despre eveniment se ştia de două luni”.

Întrebat concret, pe cine bănuieşte ca a luat decizia de boicotare a evenimentelor de la Oradea, Florin Birta a spus: „În afară de ministrul Apărării, cine poate să dea ordine să nu se părăsească garnizoana? Să nu uităm că, totuşi, ministrul Apărării (n.r. – Gabriel Leş) este PSD-ist”.  

De precizat că nu doar Garnizoana Oradea a boicotat evenimentul, ci şi militarii Brigăzii 81 din Bistriţa, care trebuiau să susţină două recitaluri cu muzică militară, dar au anunţat şi ei pe ultima sută de metri că nu vor mai ajunge la Oradea.

În cadrul festivității, vizibil emoţionat şi afectat de faptul că Armatei Române i s-a interzis să participe la ceremonie, primarul Ilie Bolojan a explicat motivele amplasării statuii în piaţa centrală şi a spus că „pe armată nu ne putem supăra” şi „sunt convins că armata celestă defilează astăzi, ostaşii, generalul Moşoiu defilează”.

Bolojan a povestit cu o voce gâtuită şi în lacrimi că nu se poate supăra pe Armata Română. „Dumneavoastră sunteţi onoraţi că sunteţi aici, în acest moment istoric pentru oraşul nostru, iar oraşul rămâne cu statuia demnităţii noastre, cu o statuie care ne aminteşte de o Românie europeană, de o Românie demnă, de o Românie a valorilor şi sunt convins că armata celestă defilează astăzi, ostaşii, generalul Moşoiu – îi vedeţi acolo? – ei defilează. Ne putem supăra pe unii sau pe alţii, pe un Guvern sau pe altul, dar pe ţara noastră nu ne vom supăra niciodată. Ne putem supăra pe un om trecător, într-o funcţie sau alta, dar pe Armata Română nu ne vom supăra niciodată. Ea defilează”, a spus primarul, arătând către Piaţa Unirii şi către traseul pe care, atât acum 100 de ani, cât şi de 20 aprilie 2019, au defilat formaţiunile militare.

De precizat că la festivităţi a fost prezent și principele Radu. De asemenea, la ceremonie a apărut, după o lungă absenţă publică pe fondul unor probleme de sănătate, şi episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea.

Citiți pe aceeași temă articolul „Primarul Ilie Bolojan, în lacrimi la dezvelirea Statuii Regelui Ferdinand în Oradea, boicotată de militari: „Armata celestă e aici” (FOTO / VIDEO)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Se oprește apa la marginea municipiului Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

1711463397 nova apaserv.jpg

Din cauza unei avarii apărută pe conducta de distribuție apă din Azbo Dn 125 mm, localizată în zona străzii Parcul Tineretului,  S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a oprit sistemul de alimentare cu apă, astăzi 26 martie 2024 începând cu ora 14:00, până mâine 27 martie 2024 ora 10:00, către utilizatorii din municipiul Botoșani strada Parcul Tineretului nr. 3, scările A, B, C, Aleea Parcul Tineretului nr. 8, scările A, B, Aleea Zimbrului.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat prin această intervenție bruscă!”, au transmis reprezentanții Nova APaserv.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ludoteca de la Botoșani, proiectul unic care dă speranțe copiilor cu probleme de vedere sau de auz

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

În municipiul Botoșani se află un centru educațional unicat în România. Este vorba despre o ludotecă specializată pentru copii cu deficiențe de auz și văz. Ludoteca beneficiază de jocuri și materiale didactice personalizate pentru aceste deficiențe, dar și de creații originale, scrie Adevărul.

Copiii la joacă FOTO Adevărul
Copiii la joacă FOTO Adevărul

În România, sunt numeroși copii cu deficiențe de văz și auz care nu au parte de o șansă reală de integrare în societate, mai ales din cauza lipsei spațiilor gratuite pentru terapie sau a materialelor educaționale adaptate nevoilor acestora.

În județul Botoșani, o echipă de voluntari condusă de Laura Dănilă, un apreciat specialist în logopedie și psihologie pediatrică, a reușit, în 2021 să deschisă prima…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Beat criță, așa a condus un bărbat din municipiul Botoșani. Polițiștii l-au dat jos de la volan la Stăuceni

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit luni pe drumul național, DN 29D, în comuna Stăuceni, un autoturism condus de un bărbat, de 62 de ani, din municipiul Botoșani.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior,  bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Locuri de muncă disponibile la Botoșani. 492 de locuri pe LISTA comunicată de AJOFM

Publicat

bucatar1.jpg

AJOFM Botoșani a anunțat astăzi că nu mai puțin de 492 locuri de muncă sunt disponibile astăzi la nivelul județului Botoșani, conform datelor centralizate de de la agenții economici.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

UNITATEA
DIRECTOR TEHNIC SC TAMIŞTEF SRL

Str. Pacea nr.37A

E-mail:tamistef@yahoo.com

DIRECTOR TEHNIC SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

MANAGER SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „MAVROMATI” BOTOSANI

Str. Marchian nr. 11

Tel:0231/518812

SEF FERMA AGRICOLA SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI AGRICOLE SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr.3,parter

Tel. 0745521363

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe