Connect with us

ACTUALITATE

Statuia Regelui Ferdinand, inaugurată la Oradea fără onoruri militare! Viceprimar: decizia este „una politică, mizerabilă şi delirantă”

Publicat

Statuia Regelui Ferdinand a fost dezvelită, joi, în Piața Unirii din Oradea, fără onoruri militare.

Cu circa o oră înainte de începerea festivităţilor dedicate aniversării a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand şi Reginei Maria în Oradea, marcate prin dezvelirea statuii ecvestre, viceprimarul Oradiei, Florin Birta, a anunţat pe Facebook că Armatei Române i s-a interzis să participe, deşi îşi confirmase prezenţa, decizia fiind „una politică, mizerabilă şi delirantă”. Drept urmare, festivitatea nu a mai cuprins nici întâmpinarea cu onor militar a oficialităţilor, nici defilarea plănuită la final.

„Suntem convinşi că decizia nu este a instituţiei militare, faţă de care îmi exprim mereu consideraţia şi sentimentele de preţuire. Există toate premisele să credem că decizia este una politică, mizerabilă şi delirantă, doar pentru că Oradea are un primar liberal, pentru că orădenii ştiu sa facă diferenţa şi pentru că patriotismul in PNL nu este unul de faţadă şi nici ipocrit”, a scris Florin Birta pe Facebook, potrivit eBihoreanul.ro.

În mesajul său de pe Facebook, viceprimarul Birta a condamnat retragerea armatei din manifestările de la Oradea şi a subliniat că „despre eveniment se ştia de două luni”.

Întrebat concret, pe cine bănuieşte ca a luat decizia de boicotare a evenimentelor de la Oradea, Florin Birta a spus: „În afară de ministrul Apărării, cine poate să dea ordine să nu se părăsească garnizoana? Să nu uităm că, totuşi, ministrul Apărării (n.r. – Gabriel Leş) este PSD-ist”.  

De precizat că nu doar Garnizoana Oradea a boicotat evenimentul, ci şi militarii Brigăzii 81 din Bistriţa, care trebuiau să susţină două recitaluri cu muzică militară, dar au anunţat şi ei pe ultima sută de metri că nu vor mai ajunge la Oradea.

În cadrul festivității, vizibil emoţionat şi afectat de faptul că Armatei Române i s-a interzis să participe la ceremonie, primarul Ilie Bolojan a explicat motivele amplasării statuii în piaţa centrală şi a spus că „pe armată nu ne putem supăra” şi „sunt convins că armata celestă defilează astăzi, ostaşii, generalul Moşoiu defilează”.

Bolojan a povestit cu o voce gâtuită şi în lacrimi că nu se poate supăra pe Armata Română. „Dumneavoastră sunteţi onoraţi că sunteţi aici, în acest moment istoric pentru oraşul nostru, iar oraşul rămâne cu statuia demnităţii noastre, cu o statuie care ne aminteşte de o Românie europeană, de o Românie demnă, de o Românie a valorilor şi sunt convins că armata celestă defilează astăzi, ostaşii, generalul Moşoiu – îi vedeţi acolo? – ei defilează. Ne putem supăra pe unii sau pe alţii, pe un Guvern sau pe altul, dar pe ţara noastră nu ne vom supăra niciodată. Ne putem supăra pe un om trecător, într-o funcţie sau alta, dar pe Armata Română nu ne vom supăra niciodată. Ea defilează”, a spus primarul, arătând către Piaţa Unirii şi către traseul pe care, atât acum 100 de ani, cât şi de 20 aprilie 2019, au defilat formaţiunile militare.

De precizat că la festivităţi a fost prezent și principele Radu. De asemenea, la ceremonie a apărut, după o lungă absenţă publică pe fondul unor probleme de sănătate, şi episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea.

Citiți pe aceeași temă articolul „Primarul Ilie Bolojan, în lacrimi la dezvelirea Statuii Regelui Ferdinand în Oradea, boicotată de militari: „Armata celestă e aici” (FOTO / VIDEO)

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Oamenii de afaceri vor fi sprijiniți printr-o nouă bancă: Banca de Dezvoltare

Publicat

bani 1 1000x600.jpg

Oamenii de afaceri urmează să fie sprijiniți prin înființarea unei noi bănci, Banca de Dezvoltare, cu capital de stat.

„Prin hotărâre de Guvern, vom aproba înființarea și funcționarea Băncii de Dezvoltare. Este o bancă cu capital de stat. Această bancă va fi destinată sprijinirii mediului de afaceri. Este o bancă ce va fi un partener al tuturor firmelor românești și instituțiilor publice și private.

Este, de asemenea, un obiectiv asumat prin PNRR și programul de guvernare”, a spus la începutul ședinței de Guvern premierul Nicolae Ciucă.

Oamenii de afaceri vor fi sprijiniți printr-o nouă bancă. Banca de Dezvoltare: cine va fi în conducere

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a arătat că banca va fi condusă de un consiliu de supraveghere de 7 persoane și un consiliul director de 3 persoane, care vor avea criterii de performanță.

„Se face încă un pas important pentru diversificarea instrumentelor de finanțare ale economiei. Este un obiectiv pe care România, cumva, și l-a programat începând cu 2015, dar, din păcate, nu l-a realizat. Facem azi un pas important. Următorul pas va fi realizarea actului constitutiv și numinrea managementului acestei bănci”, precizează Câciu.

Citește mai departe

ACTUALITATE

JOI: O cămașă de mătase care a aparținut regelui Ferdinand I, exponatul lunii octombrie la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Publicat

afis e1664956488594 1000x600.jpg

La Sala Unirii din Alba Iulia va avea loc joi, 6 octombrie, de la ora 11:00, vernisajul exponatului lunii octombrie: o cămașă de mătase care a aparținut regelui Ferdinand I (1925).

Achiziționată în anul 1925 de la firma „Jean Bally – Tailleur & Chemisier”, care își avea sediul în București, pe Calea Victoriei, cămașa de mătase făcea parte dintr-un lot mai mare de îmbrăcăminte pe care magazinul lui Jean Bally l-a furnizat Casei Regale.

De altfel, Membrii Familiei Regale au încurajat tot timpul comerțul local, cumpărând produse făcute de firmele…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CFR Cluj a adus un FUNDAȘ central din Belgia. Acesta a crescut la Academia Royal Antwerp

Publicat

muanza e1664952610781.jpg

CFR Cluj a mai făcut un transfer, de această dată în apărare. A fost adus belgianul Muanza Japhet Emmanuel, în vârstă de 21 de ani, crescut la academia Royal Antwerp.

„Suntem bucuroși să vă anunțăm că Muanza Japhet Emmanuel, fundaș central în vârstă de 21 ani, este noul fotbalist al echipei noastre secunde.

Fotbalistul născut în Belgia a evoluat până acum la academia celor de la Royal Antwerp.
Îi dorim multă baftă și cât mai multe realizări la clubul nostru!”, scrie clubul pe pagina sa de Facebook.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Daune morale de 90.000 de euro, pentru o familie din Alba în urma unui caz de malpraxis la spitalele din Alba Iulia și Cluj Napoca

Publicat

upu alba iulia 828x600.jpg

De mai bine de opt ani, un bărbat din Alba își caută dreptatea în instanță, pentru el, dar și pentru cei doi copiii ai săi, care și-au pierdut mama, în urma unui caz grav de malpraxis. Un caz grav de malpraxis între două spitale și doi medici: Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. 

În primă instanță, la Judecătoria Alba Iulia, magistrații au judecat rapid cazul și nu i-au dat câștig de cauză. Apoi dosarul a ajuns la Tribunalul Alba, unde judecătorii instanței, au considerat că doi medici se fac…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe