Connect with us

ACTUALITATE

Statuie a lui Iuliu Maniu dezvelită la Oradea, la împlinirea a 100 de ani de administrație românească (VIDEO)

Publicat

Statuia omului politic Iuliu Maniu a fost dezvelită joi, la Oradea, în fața Catedralei Greco-Catolice ,,Sfântul Nicolae”, în cadrul evenimentelor dedicate împlinirii a 100 de ani de la instaurarea administrației românești, prilej căruia Primăria locală îi dedică manifestări ample.

Statuia faimosului om politic a fost dezvelită în prezența autorităților locale, în frunte cu primarul Oradiei, Ilie Bolojan, acompaniat de generalul de brigadă Nicolae Tonu, locțiitor al comandantului Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina”.

Inițial, dezvelirea și sfințirea statuii trebuia să fie realizată de episcopul greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea, dar acesta nu a venit la eveniment din motive de sănătate, fiind înlocuit de vicarul episcopal Mihai Vătămănelu.

Atât Ilie Bolojan, cât și preotul Cristian Borz din Bădăcin (Sălaj), satul natal al lui Iuliu Maniu, au ținut discursuri care au amintit de momentele istorice de acum un secol, în care vocea lui Iuliu Maniu s-a făcut auzită în procesul de unificare a provinciilor românești, preotul reamintind de supranumele lui Maniu, anume ,,Sfinxul de la Bădăcin”.

Șase preoți au oficializat slujba de sfințire a statuii, iar formațiuni de militari de la Garnizoana Oradea, Inspectoratul Județean de Jandarmi, ISU Crișana, au defilat în acordurile muzicii militare interpretate de fanfara Școlii de pregătire a agenților Poliției de frontieră din Oradea. ,,Acum Iuliu Maniu are în Oradea un liceu, o stradă și un monument. Se cuvenea să aibă această statuie”, a spus Bolojan, vizibil emoționat.

O delegație din Bădăcin, formată din oameni de toate vârstele, a venit la Oradea pentru a depune o jerbă la statuia consăteanului lor și, de asemenea, pentru a-i înmâna primarului Oradiei cadou monografia familiilor satului, drept mulțumire pentru donația de 50.000 euro făcută de orașul Oradea pentru reabilitarea casei memoriale a lui Iuliu Maniu din satul natal.

Elevii liceului Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu” din Oradea au cântat Imnul lui Iuliu Maniu, o poezie scrisă în anul 1986 de Ioan Pop. Statuia lui Iuliu Maniu a fost realizată de către sculptorul Árpád Deák. Deoarece Maniu a fost un om credincios, apare reprezentat ținând în mâna stângă un rozariu.

Text: Adelina Ile

Videoreportaj: Paul Lelea

YouTube video

Citiți pe aceeași temă și articolul: „Ilie Bolojan, emoţionat până la lacrimi la dezvelirea statuii lui Iuliu Maniu în Oradea. Vezi care a fost atmosfera la eveniment! (FOTO / VIDEO)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Sute de mii de euro aruncați pe un centru pentru sinistrați într-o zonă fără calamități. „E frumos tare, dar gol”

Publicat

index 9 1000x600.webp.webp

Publicitate

Autoritățile locale din Cândești au ridicat, cu 700.000 de euro, un centru pentru sinistrați în caz de calamități naturale, care zace nefolosit de doi ani. Clădirea urma să adăpostească potențiali sinistrați într-o zonă unde s-au înregistrat inundații o singură dată în trei decenii, scrie ADEVĂRUL.

Comuna Cândești se află pe malul stâng al Siretului, la granița cu județul Suceava și la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoșani. Este o zonă frumoasă care a făcut cândva parte din Bucovina Habsburgică renumită mai ales pentru bisericile din lemn și peisajele absolut superbe din lunca Siretului. Comuna a ajuns însă faimoasă și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe