ACTUALITATE
Statul vrea să se împrumute de la copii. Oferă primă de 600 de lei la 1.200 de lei depuşi, plus dobândă de 3% pe an
Guvernul se pregăteşte să adopte o Ordonanţă de Urgenţă prin care să se înfiinţeze programul guvernamental gROwth. Prin acesta, Trezoreria Statului va deschide automat conturi copiilor cu vârste de până la 18 ani, iar părinţii vor putea depune bani. Statul va veni cu 600 lei anual, dacă în cont s-au depus într-un an mai mult de 1.200 lei, dar banii vor fi accesibili abia după vârsta majoratului. De asemenea, se aplică o dobândă de 3% pe an. Programul se vrea un ajutor pentru tineri, dar la fel de bine poate fi şi un împrumut accesibil pentru stat. Potrivit unui calcul digi24.ro, dacă se ia în considerare o medie a inflației de 5 procente în următorii 18 ani, valoarea reală la sfârșitul perioadei de economisire va fi de 1.273 de lei.
Potrivit proiectului, statul va deschide automat conturi de economii pe numele minorilor chiar de anul acesta. Şi, potrivit statisticii oficiale, vorbim despre peste patru milioane de copii.
Părinții, dacă vor dori acest lucru, vor putea depune diferite sume de bani în respectivul cont. Dacă depun cel puţin 1.200 de lei într-un an, guvernul ar urma să adauge o primă de 600 de lei plus o dobândă de 3% pe an.
Dacă la finalul anului suma depusă este mai mică decât 1.200 de lei, titularul contului nu va beneficia de prima de stat, dar va primi în continuare dobânda. Însă, dacă depunerea anuală depăşeşte pragul minim, s-ar putea ajunge la un randament anual de 40 la sută pentru toată perioada. Sumele nu pot totuşi să depăşească 100.000 euro.
Deşi programul se vrea a fi un ajutor pentru tineri, în primă fază este de fapt un împrumut facil pentru stat, pe o perioadă de cel mult 18 ani având în vedere că banii vor fi accesibili tinerilor abia după vârsta majoratului. Prin urmare, banii depuşi de părinţi vor sta la dispoziția Trezoreriei perioade lungi de timp fără niciun cost. Statul ar urma să înregistreze costuri doar la momentul la care minorul împlinește 18 ani şi va trebui să îi vireze primele anuale şi dobânzile acumulate.
Este de asemenea şi o strategie prin care Guvernul intră în concurenţă directă cu băncile care oferă servicii similare, dar care nu au însă capacitatea de a acorda, pe lângă dobândă, şi o primă anuală de până la 50% din valoarea economiei.
Mai există însă un amănunt de care trebuie să se ţină cont mai ales că este vorba de perioadă atât de lungă – inflația. Şi, din 2000 până acum, media a fost undeva sub 9 la sută. Dacă se ia în considerare o medie a inflației de 5 procente în următorii 18 ani, valoarea reală la sfârșitul perioadei de economisire va fi de 1.273 de lei.
sursa: digi24.ro, hotnews.ro
Citește mai mult pe Botosani24.ro