EVENIMENT
Stimulent de risc pentru cadrele didactice şi nedidactice pe perioada stării de urgenţă şi de alertă

Deputaţii din Comisia pentru muncă şi protecţie socială au dat raport favorabil unui proiect de lege pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea noului coronavirus.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în şedinţa din 21 septembrie şi se află pe ordinea de zi de marţi a plenului Camerei Deputaţilor, decizională în acest caz.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare acordarea unui stimulent de risc cadrelor didactice, precum şi personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar, pe durata stării de alertă şi a stării de urgenţă, pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii SARS-CoV-2.
Proiectul amendat prevede astfel:
„(1) Începând cu anul şcolar/universitar 2020/2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează:
a) în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic
b) în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic.
(2) Stimulentul de risc prevăzut la alin.(1) se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar /universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute la alin.(1) îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor/ studenţilor”.
Potrivit unui alt amendament, lista persoanelor din categoriile prevăzute anterior, care beneficiază de stimulentul de risc acordat potrivit prezentei legi, se stabileşte lunar, prin decizie a conducătorului unităţii de învăţământ.
Conducătorul unităţii de învăţământ este responsabil pentru întocmirea listei beneficiarilor stimulentului de risc şi are obligaţia comunicării acesteia către inspectoratul şcolar.
Stimulentul de risc prevăzut de acest proiect de lege nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asiguratorii pentru muncă, reglementată la titlul „Contribuţii sociale obligatorii” din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prevede un alt amendament.
Personalul din învăţământul preuniversitar şi universitar particular acreditat/autorizat poate beneficia de stimulentul de risc în condiţiile prezentei legi.
Stimulentul de risc se poate suporta şi din finanţarea asigurată de stat, potrivit legii, în baza costului standard per elev/preşcolar/antepreşcolar, potrivit unui alt amendament.
A fost eliminată prevederea conform căreia, „în termen de 15 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va emite normele de aplicare a prezentei legi”, pe motiv că „nu sunt necesare norme metodologice având în vedere detalierea din amendamentele propuse”. AGERPRES
EVENIMENT
FOTO. O nouă reconversie majoră, la Cluj. Platforma industrială Armătura devine cartier modern cu blocuri, parc și creșă

Platforma industrială Armătura din Cluj-Napoca va fi transformată într-un ansamblu urban mixt, cu blocuri de până la 15 etaje, spații comerciale, dotări publice și zone verzi. Proiectul include extinderea infrastructurii rutiere, construirea unei creșe publice și amenajarea unui parc pe malul Pârâului Nadăș.
Proiectul de reconversie urbană ce vizează transformarea fostei platforme Armătura într-un nou cartier urban complex a fost prezentat recent în cadrul unei…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Reguli noi pentru afacerile cu criptomonede în România. Care sunt obligațiile pentru investitori

Reguli noi pentru afacerile cu criptomonede în România. Legislației de prevenire a spălării banilor a fost modificată recent, prin Ordonanța de Urgență nr. 10/2025. Prin aceasta, sunt impuse reguli privind obligații pentru investitorii care tranzacționează criptomonede.
Măsurile sunt menite să ducă la reducerea riscurilor financiare asociate criptoactivelor și creșterea încrederii în piață, cu aliniere la standardele europene.
Principalele schimbări prin OUG se referă la…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Spitalul Județean din Alba Iulia va avea o linie de gardă pentru computer tomograf. Proiect, pe masa consilierilor județeni

Consilierii județeni din Alba vor avea de votat, în ședința din 28 mai, un proiect privind completarea liniilor de gardă la nivelul Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia. Proiectul vizează în mod specific înființarea unei noi linii de gardă în specialitățile paraclinice, dedicată serviciului de computer tomograf.
La mijlocul acestei luni, reprezentanții Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia au solicitat aprobarea completării liniilor de gardă prin…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
30 mai: Ziua Porților Deschise la creșele din Alba Iulia. Părinții și copiii pot vizita unitățile de educație timpurie

Creșa Municipiului Alba Iulia organizează vineri, 30 mai, Ziua Porților Deschise la toate creșele din municipiu. Evenimentul reprezintă o oportunitate excelentă pentru părinți și copii de a vizita unitățile de educație timpurie, de a cunoaște personalul și de a se familiariza cu facilitățile oferite.
Aflată în subordinea Direcției, Învățământ, Creșe din cadrul Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia, creșa face parte din Registrul Național al Furnizorilor de…
Citește mai mult pe Alba24.ro