Connect with us

ACTUALITATE

Ştirile false şi slaba informare a publicului – pricipalele cauze ale scepticismului privind vaccinarea

Publicat

calculator

Ştirile şi informaţiile false care apar în presă şi slaba informare a publicului din surse oficiale sunt considerate de români principalele cauze ale scepticismului privind vaccinarea, relevă un sondaj realizat de INSCOP Research şi Verifield, în parteneriat cu Centrul de Cercetare în Comunicare şi Inovare Socială (CoRe) din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării de la Universitatea ‘Babeş-Bolyai’.

Cercetarea a fost realizată la comandă, în cadrul unui proiect independent de cercetare iniţiat şi coordonat de think-tankul STRATEGIC Thinking Group – Asociaţia Grupul de Gândire Strategică.

Potrivit sondajului, 34,8% dintre români consideră că ştirile şi informaţiile false care apar în presă sunt principala cauză a curentului de opinie sceptic cu privire la vaccinare, 32,6% – slaba informare a publicului din surse oficiale, 11,5% – calitatea slabă a vaccinurilor şi medicamentelor de pe piaţa românească, 9,1% – mediatizarea unor persoane cu opinii ostile vaccinării, 5,5% – influenţa unor persoane din grupul de prieteni, iar 6,4% nu ştiu sau nu au răspuns.

Aproape toţi românii (90,6%) au răspuns că ştiau că vaccinarea nu este obligatorie, 9,3% că nu ştiau acest lucru, iar 0,1% nu au răspuns sau nu ştiu.

Cercetarea arată că 88,4% dintre respondenţi ştiau că vaccinarea este gratuită, 11,3% nu ştiau acest lucru, iar 0,3% nu ştiu sau nu au răspuns. 73% dintre respondenţi ştiau că nu vor fi vaccinaţi anti-COVID-19 copiii sub 16 ani, 26,8% nu ştiau acest lucru, iar 0,2% nu ştiu sau nu au răspuns.

Conform sondajului, 72,3% sunt de părere că reacţiile adverse pe care le-au suferit unii pacienţi la vaccinare sunt legate de alte probleme de sănătate (fără legătură cu vaccinarea), 18,3% – că sunt cauzate de vaccinare, 9,4% – nu ştiu sau nu răspund.

Pe o scară de la 1 la 10 – în care 1 înseamnă deloc, iar 10 – foarte mult -, 23,5% au răspuns că în ultimul an au fost expuşi la ştiri false cu privire la epidemia de coronavirus foarte mult (10), iar 5,6% – deloc (1). Restul au dat răspunsuri încadrate între 2 şi 9, iar 4,9% nu au ştiut sau nu au putut aprecia.

Majoritatea celor chestionaţi (66,9%) cred că noul coronavirus a fost creat artificial în laborator, 23,9% că a apărut natural, nu a fost creat artificial în laborator, iar 9,2% nu ştiu sau nu au răspuns.

Cercetarea mai relevă şi că 57,8% dintre respondenţi sunt în dezacord cu afirmaţia conform căreia coronavirusul a fost produs şi răspândit intenţionat pentru a pregăti inocularea populaţiei cu cipuri prin vaccinare, 35,7% sunt de acord cu aceasta, iar 6,4% nu ştiu sau nu au răspuns.

De asemenea, 73,4% au afirmat că sunt în dezacord cu afirmaţia potrivit căreia simptomele de coronavirus sunt legate de radiaţiile reţelelor de telefonie mobilă de tip 5G, 14,4% sunt de acord cu aceasta, iar 12,2% nu ştiu sau nu au răspuns.

Aproape jumătate dintre români (49,7%) au precizat că urmăresc zilnic ştiri legate de campania de vaccinare anti-COVID-19, 18,5% – o dată la câteva zile, 24,7% – o dată pe săptămână sau mai rar, 6,9% – niciodată, iar 0,3% nu ştiu sau nu au răspuns.

Cei mai mulţi respondenţi (72,4%) declară că în ultimele săptămâni cel mai mult s-au informat cu privire la vaccinarea antic-COVID-19 din programe TV, iar 24,3% din reţele de socializare, 24,1% din paginile de internet oficiale ale unor instituţii naţionale sau internaţionale, 23,6% din discuţii cu familia, cunoscuţii, vecinii, colegii, 12,4% de la medicul de familie, 11,3% de la radio, 9,2% ziare tipărite şi online, 7,6% din studii şi rapoarte ştiinţifice, 2,9% nu ştiu sau nu au răspuns.

Sondajul a fost realizat în perioada 13 ianuarie – 3 februarie, prin metoda interviurilor telefonice, volumul eşantionului a fost de 1.200 de persoane, cu o eroare 2,8%, la un grad de încredere de 95%. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Directorul Seminarului Teologic Botoșani, pr. prof. dr. Daniel Dascălu, va conferenția în județul Arad

Publicat

seminar bt 750x375 1.jpg

Publicitate

Marți, 20 august 2024, începând cu ora 17:00, Episcopia Daciei Felix din Serbia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului și Consiliul Județean Arad, va organiza conferința-dialog cu titlul: „Între curaj și responsabilitate: tinerii în Biserică”, relatează timpulcredinței.ro.

Va conferenția pr. dr. Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoșani, slujitor al Sfântului Altar și cadru didactic cu multă experiență în activitățile desfășurate cu tinerii.

Evenimentul, care se adresează deopotrivă tinerilor și părinților, se înscrie între manifestările prilejuite de a II-a ediție a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

BLOCADA Botoșani: 147 de amenzi, 11 permise reținute, în ultimele 24 de ore

Publicat

1721990913 whatsapp image 2023 09 18 at 12.31.28 1000x600.jpeg

Publicitate

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul acțiunii BLOCADA, beneficiind de sprijinul jandarmilor și au intervenit la 54 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 147 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 96.815 de lei și reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 11 permise de conducere.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Elicopterul SMURD a fost chemat la Botoșani pentru o femeie de 88 de ani

Publicat

elicopter.jpg

Publicitate

Elicopterul SMURD a fost chemat la Botoșani în aceasă seară pentru a prelua o femeie de 88 de ani, aflată în stare gravă.

Femeie a superit un infarct miorcardic acut și medicii au decis transferul pe calea aerului la o clinică din județul vecin, respectiv la spitalul de specialitate din Iași.

Aeronava SMURD a aterizat pe heliportul din municipiul Botoșani, iar măsurile de siguranță au fost asigurate de G.I. BOTOȘANI.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale  care doresc să acceseze credite bancare

Publicat

cerere adeverinta apia primarie 1000x600.jpg

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani informează că începând de astăzi, 24 iulie 2024, eliberează adeverințe pentru beneficiarii intervențiilor în sectorul zootehnic, gestionate de APIA, respectiv pentru:

ü  PD-21 Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte
ü  PD-22 Sprijin cuplat pentru venit – carne vită
ü  PD-23 Sprijin cuplat pentru venit –bivolițe de lapte
ü  PD-24 Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine

 

Adeverințele sunt eliberate în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare și nebancare și cu fondurile de garantare din domeniul agricol.

Aceste…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe