Connect with us

ACTUALITATE

Ştirile false şi slaba informare a publicului – pricipalele cauze ale scepticismului privind vaccinarea

Publicatcalculator

Ştirile şi informaţiile false care apar în presă şi slaba informare a publicului din surse oficiale sunt considerate de români principalele cauze ale scepticismului privind vaccinarea, relevă un sondaj realizat de INSCOP Research şi Verifield, în parteneriat cu Centrul de Cercetare în Comunicare şi Inovare Socială (CoRe) din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării de la Universitatea ‘Babeş-Bolyai’.

Cercetarea a fost realizată la comandă, în cadrul unui proiect independent de cercetare iniţiat şi coordonat de think-tankul STRATEGIC Thinking Group – Asociaţia Grupul de Gândire Strategică.

Potrivit sondajului, 34,8% dintre români consideră că ştirile şi informaţiile false care apar în presă sunt principala cauză a curentului de opinie sceptic cu privire la vaccinare, 32,6% – slaba informare a publicului din surse oficiale, 11,5% – calitatea slabă a vaccinurilor şi medicamentelor de pe piaţa românească, 9,1% – mediatizarea unor persoane cu opinii ostile vaccinării, 5,5% – influenţa unor persoane din grupul de prieteni, iar 6,4% nu ştiu sau nu au răspuns.

Aproape toţi românii (90,6%) au răspuns că ştiau că vaccinarea nu este obligatorie, 9,3% că nu ştiau acest lucru, iar 0,1% nu au răspuns sau nu ştiu.

Cercetarea arată că 88,4% dintre respondenţi ştiau că vaccinarea este gratuită, 11,3% nu ştiau acest lucru, iar 0,3% nu ştiu sau nu au răspuns. 73% dintre respondenţi ştiau că nu vor fi vaccinaţi anti-COVID-19 copiii sub 16 ani, 26,8% nu ştiau acest lucru, iar 0,2% nu ştiu sau nu au răspuns.

Conform sondajului, 72,3% sunt de părere că reacţiile adverse pe care le-au suferit unii pacienţi la vaccinare sunt legate de alte probleme de sănătate (fără legătură cu vaccinarea), 18,3% – că sunt cauzate de vaccinare, 9,4% – nu ştiu sau nu răspund.

Pe o scară de la 1 la 10 – în care 1 înseamnă deloc, iar 10 – foarte mult -, 23,5% au răspuns că în ultimul an au fost expuşi la ştiri false cu privire la epidemia de coronavirus foarte mult (10), iar 5,6% – deloc (1). Restul au dat răspunsuri încadrate între 2 şi 9, iar 4,9% nu au ştiut sau nu au putut aprecia.

Majoritatea celor chestionaţi (66,9%) cred că noul coronavirus a fost creat artificial în laborator, 23,9% că a apărut natural, nu a fost creat artificial în laborator, iar 9,2% nu ştiu sau nu au răspuns.

Cercetarea mai relevă şi că 57,8% dintre respondenţi sunt în dezacord cu afirmaţia conform căreia coronavirusul a fost produs şi răspândit intenţionat pentru a pregăti inocularea populaţiei cu cipuri prin vaccinare, 35,7% sunt de acord cu aceasta, iar 6,4% nu ştiu sau nu au răspuns.

De asemenea, 73,4% au afirmat că sunt în dezacord cu afirmaţia potrivit căreia simptomele de coronavirus sunt legate de radiaţiile reţelelor de telefonie mobilă de tip 5G, 14,4% sunt de acord cu aceasta, iar 12,2% nu ştiu sau nu au răspuns.

Aproape jumătate dintre români (49,7%) au precizat că urmăresc zilnic ştiri legate de campania de vaccinare anti-COVID-19, 18,5% – o dată la câteva zile, 24,7% – o dată pe săptămână sau mai rar, 6,9% – niciodată, iar 0,3% nu ştiu sau nu au răspuns.

Cei mai mulţi respondenţi (72,4%) declară că în ultimele săptămâni cel mai mult s-au informat cu privire la vaccinarea antic-COVID-19 din programe TV, iar 24,3% din reţele de socializare, 24,1% din paginile de internet oficiale ale unor instituţii naţionale sau internaţionale, 23,6% din discuţii cu familia, cunoscuţii, vecinii, colegii, 12,4% de la medicul de familie, 11,3% de la radio, 9,2% ziare tipărite şi online, 7,6% din studii şi rapoarte ştiinţifice, 2,9% nu ştiu sau nu au răspuns.

Sondajul a fost realizat în perioada 13 ianuarie – 3 februarie, prin metoda interviurilor telefonice, volumul eşantionului a fost de 1.200 de persoane, cu o eroare 2,8%, la un grad de încredere de 95%. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Coronavirus: Numărul cazurilor noi din SUA, la cel mai scăzut nivel din ultimele 5 luni

Publicat

Rata de infectare cu noul coronavirus în Statele Unite a ajuns luni la cel mai scăzut nivel în aproape cinci luni, iar bilanţul scade rapid, informează DPA.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 51.204 de cazuri, numărul total al infectărilor de pe teritoriul ţării ajungând la 28.605.669, potrivit celui mai recent bilanţ raportat de Universitatea John Hopkins. Este al doilea cel mai scăzut bilanţ înregistrat din 8 octombrie, reprezentând mai puţin de un sfert din numărul noilor infectări raportate în urmă cu o lună.

Rata deceselor a scăzut semnificativ în timpul weekendului. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.097 de decese, bilanţul total al morţilor în Statele Unite ajungând la 513.091.

Numărul spitalizărilor continuă de asemenea să scadă. Statele din regiunea Midwest se apropie de bilanţul specific perioadelor de vară, potrivit COVID Tracking Project. Pentru prima dată din 2 noiembrie, spitalizările în Statele Unite din cauza COVID-19 au scăzut sub pragul de 50.000 de persoane, iar internările la terapie intensivă au scăzut sub 10.000.

Numărul celor spitalizaţi cu COVID-19 este acum cel mai mic după 2 noiembrie, cu 47.352 de pacienţi spitalizaţi în prezent pe teritoriul ţării.

Statisticile pentru Florida rămân sumbre. Acest stat a raportat 126 de decese duminică, reprezentând 12% din decesele raportate la nivel naţional. În aceeaşi zi, au fost înregistrate 5.385 de noi cazuri, echivalentul a 9,9% din cazurile raportate la nivel naţional.

Centrele Naţionale pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor au precizat că cel puţin 2.463 de cazuri cu noile variante au fost raportate în Statele Unite. Cea mai mare parte a acestor cazuri o reprezintă varianta mai contagioasă, detectată pentru prima dată în Marea Britanie, identificată în 44 de state.

Administraţia pentru Medicamente şi Alimente a Statelor Unite (FDA) a emis o autorizaţie pentru utilizarea în situaţii de urgenţă pentru un al treilea vaccin împotriva COVID-19, dezvoltat de departamentul pentru vaccinuri al Johnson & Johnson’s, Janssen Biotech. Vaccinul, administrat într-o singură doză, este denumit ”Janssen COVID-19”.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

O nouă escrocherie. Românilor li se promit moșteniri și apartenența la familii nobiliare

Publicat

Escrocheria este făcută în numele Muzeului Național de Istorie. Prin intermediul unei scrisori, românilor li se promite un document care să ateste apartenența la o familie nobiliară și să le ofere dreptul de a revendica o moștenire. Bineînțeles, toate pot fi obținute în schimbul unei sume de bani.

Reprezentanții Muzeului Național de Istorie îi informează pe cetățeni despre situația creată, astfel încât aceștia să nu devină victimele escrocilor. Aceștia se recomandă ca fiind angajații unei instituții din subordinea muzeului și, contra unei sume de bani, le promit celor interesați documente care să îi ajute să devină membrii unei familii nobiliare și să aibă dreptul la moșteniri, scrie Mediafax.

„Muzeul Național de Istorie a României avertizează cu privire la o tentativă de înșelătorie făcută în numele instituției. Ne-a fost semnalată existența unei scrisori cu conținut îndoielnic, în care, o persoană ce pretinde a fi angajată a unei așa-zise instituții subordonate muzeului – Arhivele Naționale ale Nobilimii Românești – promite destinatarului, contra unei sume de bani, înlesnirea obținerii unor documente care atestă apartenența la o familie nobiliară și dreptul de a revendica o moștenire”, au explicat reprezentanții Muzeului de Istorie.

Reprezentanții instituției mai spun că Muzeul Național de Istorie a României nu are nicio legătură cu această persoană, nu are în componență sau în subordine o asemenea entitate și nu încurajează astfel de practici. De aceea, cetățenii care primesc astfel de scrisori sunt îndemnați să se adreseze polițiștilor.

Citește mai departe

ACTUALITATE

În luna ianuarie s-au eliberat peste 2.500 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale.

Publicat

În luna ianuarie 2021 s-au eliberat 2558 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 10,2%, faţă de luna ianuarie 2020, anunță INS.

În luna ianuarie 2021 s-au eliberat 2558 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale (+10,2%) cu o suprafață utilă totală de 657687 mp (+37,7%). Din totalul autorizatiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale 65,6% sunt pentru zona rurală.

Se remarcă o creştere a suprafeţei utile pentru autorizaţiile de construire eliberate pentru clădirile nerezidenţiale (+150,9%), precum și o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (+237 autorizaţii), comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent.

În profil teritorial, această creştere este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+119 autorizaţii), Sud-Muntenia (+85), Vest (+65), Centru (+53) şi Sud-Est (+36). Scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-58 autorizaţii), Nord-Vest (-38) şi Sud-Vest Oltenia (-25).

În luna ianuarie 2021 s-au eliberat și 382 autorizaţii de construirea pentru clădiri nerezidenţiale (-5,0%), în suprafaţă utilă totală de 284.611 mp (+150,9%).

Comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, în ianuarie s-a înregistrat o creştere de (+171.185 mp) a suprafeţei utile la autorizaţiile de construire eliberate pentru clădirile nerezidenţiale. În profil teritorial, această creştere este reflectată în toate regiunile de dezvoltare: Vest (+64.010 mp), Bucureşti-Ilfov (+21.890), Nord-Vest (+21.025), Sud-Est (+17.078), Sud-Muntenia (+13.402), Centru (+13.269), Nord-Est (+11.752) şi Sud-Vest Oltenia (+8.759).

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Soluţia farmaciştilor pentru a evita risipa şi a vaccina mai mulţi oameni

Publicat

vaccin

Farmaciştii au găsit o soluţie prin care ar putea vaccina mai mulţi oameni. Aceştia sunt de părere că pot combina mai multe flacoane de vaccin.

Dintr-un flacon de vaccin anti-Covid-19 se pot obţine şase doze, dar numărul ar putea fi mai mare cu ajutorul unui obicei vechi al farmaciştilor. Ei pot combina mai multe flacoane de vaccin pentru a crea o doză completă.

Şeful centrului de Vaccinare al Spitalului de Copii din Timişoara spune că în fiecare flacon rămâne o cantitate mică de vaccin.

„Producătorul şi-a luat această marjă de pierderi, marjă care este inevitabilă pentru orice vaccin multidoză. Lucrul acesta era evitat dacă aveam un vaccin simplu, cum e cel antigripal”, spune medicul Remus Laslău.

Cu serul rămas din 80 de flacoane ar putea face alte 40 de doze suplimentare. Asta înseamnă că într-o zi de vaccinare ar putea fi economisite 400 de doze cu aceeaşi cantitate.

Chiar dacă această soluţie sună bine, pentru moment se află încă în stadiul de evaluare.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe