Connect with us

ACTUALITATE

Ştirile false şi slaba informare a publicului – pricipalele cauze ale scepticismului privind vaccinarea

Publicat

calculator

Ştirile şi informaţiile false care apar în presă şi slaba informare a publicului din surse oficiale sunt considerate de români principalele cauze ale scepticismului privind vaccinarea, relevă un sondaj realizat de INSCOP Research şi Verifield, în parteneriat cu Centrul de Cercetare în Comunicare şi Inovare Socială (CoRe) din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării de la Universitatea ‘Babeş-Bolyai’.

Cercetarea a fost realizată la comandă, în cadrul unui proiect independent de cercetare iniţiat şi coordonat de think-tankul STRATEGIC Thinking Group – Asociaţia Grupul de Gândire Strategică.

Potrivit sondajului, 34,8% dintre români consideră că ştirile şi informaţiile false care apar în presă sunt principala cauză a curentului de opinie sceptic cu privire la vaccinare, 32,6% – slaba informare a publicului din surse oficiale, 11,5% – calitatea slabă a vaccinurilor şi medicamentelor de pe piaţa românească, 9,1% – mediatizarea unor persoane cu opinii ostile vaccinării, 5,5% – influenţa unor persoane din grupul de prieteni, iar 6,4% nu ştiu sau nu au răspuns.

Aproape toţi românii (90,6%) au răspuns că ştiau că vaccinarea nu este obligatorie, 9,3% că nu ştiau acest lucru, iar 0,1% nu au răspuns sau nu ştiu.

Cercetarea arată că 88,4% dintre respondenţi ştiau că vaccinarea este gratuită, 11,3% nu ştiau acest lucru, iar 0,3% nu ştiu sau nu au răspuns. 73% dintre respondenţi ştiau că nu vor fi vaccinaţi anti-COVID-19 copiii sub 16 ani, 26,8% nu ştiau acest lucru, iar 0,2% nu ştiu sau nu au răspuns.

Conform sondajului, 72,3% sunt de părere că reacţiile adverse pe care le-au suferit unii pacienţi la vaccinare sunt legate de alte probleme de sănătate (fără legătură cu vaccinarea), 18,3% – că sunt cauzate de vaccinare, 9,4% – nu ştiu sau nu răspund.

Pe o scară de la 1 la 10 – în care 1 înseamnă deloc, iar 10 – foarte mult -, 23,5% au răspuns că în ultimul an au fost expuşi la ştiri false cu privire la epidemia de coronavirus foarte mult (10), iar 5,6% – deloc (1). Restul au dat răspunsuri încadrate între 2 şi 9, iar 4,9% nu au ştiut sau nu au putut aprecia.

Majoritatea celor chestionaţi (66,9%) cred că noul coronavirus a fost creat artificial în laborator, 23,9% că a apărut natural, nu a fost creat artificial în laborator, iar 9,2% nu ştiu sau nu au răspuns.

Cercetarea mai relevă şi că 57,8% dintre respondenţi sunt în dezacord cu afirmaţia conform căreia coronavirusul a fost produs şi răspândit intenţionat pentru a pregăti inocularea populaţiei cu cipuri prin vaccinare, 35,7% sunt de acord cu aceasta, iar 6,4% nu ştiu sau nu au răspuns.

De asemenea, 73,4% au afirmat că sunt în dezacord cu afirmaţia potrivit căreia simptomele de coronavirus sunt legate de radiaţiile reţelelor de telefonie mobilă de tip 5G, 14,4% sunt de acord cu aceasta, iar 12,2% nu ştiu sau nu au răspuns.

Aproape jumătate dintre români (49,7%) au precizat că urmăresc zilnic ştiri legate de campania de vaccinare anti-COVID-19, 18,5% – o dată la câteva zile, 24,7% – o dată pe săptămână sau mai rar, 6,9% – niciodată, iar 0,3% nu ştiu sau nu au răspuns.

Cei mai mulţi respondenţi (72,4%) declară că în ultimele săptămâni cel mai mult s-au informat cu privire la vaccinarea antic-COVID-19 din programe TV, iar 24,3% din reţele de socializare, 24,1% din paginile de internet oficiale ale unor instituţii naţionale sau internaţionale, 23,6% din discuţii cu familia, cunoscuţii, vecinii, colegii, 12,4% de la medicul de familie, 11,3% de la radio, 9,2% ziare tipărite şi online, 7,6% din studii şi rapoarte ştiinţifice, 2,9% nu ştiu sau nu au răspuns.

Sondajul a fost realizat în perioada 13 ianuarie – 3 februarie, prin metoda interviurilor telefonice, volumul eşantionului a fost de 1.200 de persoane, cu o eroare 2,8%, la un grad de încredere de 95%. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Șofer mort de beat, scos din trafic de polițiști pe Calea Națională din Botoșani

Publicat

alcool.jpg

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au identificat, marți, pe Calea Națională, din municipiul Botoșani, un autoturism la volanul căruia se afla un tânăr de 20 de ani, din aceeași localitate.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabiliri alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Mănăstire la care merg mulți botoșăneni, călcată de hoți în timpul slujbei

Publicat

manastirea ramet 1000x600.jpg

Publicitate

Nicolae C., un hoț cu experiență a fost recent condamnat la închisoare cu executare, pentru un furt comis la Mănăstirea Râmeț. În data de 14 iunie 2024, magistrații Judecătoriei Aiud au dat o primă decizie în acest caz. 

Furtul s-a produs în data de 3 martie, în timpul slujbei. Atunci Nicolae a mers alături de un alt bărbat, martor în dosar, la mănăstirea din Alba. 

La un moment dat, în timpul slujbei a văzut un geam deschis la o chilie. Drept urmare s-a gândit că poate fura bunuri din chilie.

”inculpatul a observat un geam amplasat deasupra ușii de acces într-unul dintre corpurile de clădire din incintă, astfel că s-a urcat cu…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Ograda cu ii și sânziene”, la Complexul Muzeal Botoșani

Publicat

448049746 841678804663523 3460015890989136533 n 1000x600.jpg

Publicitate

Duminică, 23 iunie 2024, Centrul de Creație îi așteaptă pe botoșăneni în ,,Ograda cu ii și sânziene”, la Complexul Muzeal Botoșani pentru a sărbători împreună Ziua Iei.

Intrarea se face pe bază de invitații, ce se vor putea procura de la sediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani (Str.Unirii, Nr. 10), începând cu data de 19 iunie.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Medicul Bogdan Opriţa despre pacienţii răniţi în explozia de la Botoşani, internaţi la Floreasca: Starea lor, în momentul de faţă este stabilă. Unul dintre ei a evoluat chiar foarte bine

Publicat

whatsapp image 2024 06 07 at 10.51.05 1 1000x600.jpeg

Publicitate

Medicul Bogdan Opriţa, şeful UPU SMURD – Bucureşti, a declarat, joi seară, că cei doi pacienţi răniţi în explozia de la Dedeman Botoşani şi care sunt internaţi la Spitalul Floreasca din Capitală sunt în stare foarte bună. Cei de la Botoşani au fost externaţi, iar cei transferaţi la Iaşi sunt şi ei în stare stabilă, scrie news.ro.

”Am primit aceste 2 victime. Problema cu victimele arse este că întotdeuna trebuie tratate cu maximă seriozitate în sensul de a considera că leziunile pe care le-ar putea avea, sunt mult mai grave decât cele pe care le au aparent. Pentru că totul provenea dintr-o explozie, au trebuit să fie şi investigaţii,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe