Connect with us

ACTUALITATE

Știu că reprezintă un disconfort să fiți detașați, înțeleg că este un sacrificiu, dar nu o faceți nici pentru mine, nici pentru ministru – Cîțu despre medici

Publicat

Premierul Florin Cîțu a spus sâmbătă la videoconferința cu prefecții și reprezentanții DSP-urilor că nu s-a atins încă ținta de 2.000 de paturi ATI pentru bolnavii de Covid și s-a declarat dezamăgit de procentul mic de vaccinare în rândul personalului medical.

„Încă nu suntem la acea țintă de 2.000 de paturi pe care ne-am propus-o, dar măcar să știm că putem să ajungem la 2.000 de paturi cât mai rapid. În ultimele două săptămâni au fost avizate mai multe paturi de Terapie Intensivă, este clar că nu este suficient, avem 1.537 de paturi avizate de DSP, 335 în București, și 135 de paturi suplimentare la nivel național, din care 70 în Capitală”, a spus premierul la videoconferința cu prefecții, reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Florin Cîțu a făcut și un apel la personalul medical.

„Știu că reprezintă un disconfort să fiți detașați în această perioadă, să lucrați în alte zone, înțeleg că este un sacrificiu, dar nu o faceți nici pentru mine, nici pentru ministru. Asta este situația și avem nevoie de toată lumea să se mobilizeze, trecem printr-o situație dificilă”, a mai spus premierul.

Florin Cîțu s-a declarat dezamăgit „că încă în rândul medicilor există un procent atât de mare de persoane nevaccinate și ar trebui să vedem ce facem, este foarte important pentru că aici puterea exemplului este foarte importantă”. MEDIAFAX


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Raport dramatic: Peste un miliard de persoane vor fi forţate să-şi lase casele în următorii 30 de ani

Publicat

Peste un miliard de persoane vor fi forţate să-şi părăsească casele în următorii 30 de ani. Pe fondul crizei Covid, a explodat malnutriţia infantilă, anunţă „Save the Children”.

Un raport al organizaţiei „Save the Children” estimează că 710 milioane de copii din 45 de ţări trăiesc cu risc de a suferi de pe urma impactului schimbărilor climatice.

Inundaţiile, seceta, uraganele şi alte evenimente meteorologice extreme vor avea un impact deosebit de profund asupra copiilor vulnerabili şi familiilor acestora. Copiii mici, de exemplu, sunt expuşi riscului de a suferi de lipsă de alimente, boli şi alte ameninţări la adresa sănătăţii.

La nivel global, sute de milioane de copii trăiesc în regiuni în care schimbările climatice le afectează profund viaţa. Impactul crizei asupra producţiei de alimente va duce probabil la lipsa locală de alimente şi la creşterea preţurilor, cu efecte devastatoare asupra celor mai sărace familii.

Mişcările de populaţie legate de schimbările climatice sunt în continuă creştere, unele estimări vorbesc despre peste un miliard de persoane care vor fi forţate să-şi părăsească casele în următorii treizeci de ani.

Studiul susţine că pandemia riscă să submineze decenii de progrese realizate pentru protejarea şi salvarea celor mai vulnerabili copii, iar sistemele de sănătate slabe s-au prăbuşit în anumite ţări, puternic încercate de criza Covid.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 70% dintre deţinuţi s-au vaccinat împotriva COVID-19

Publicat

Peste 70% dintre deţinuţi s-au vaccinat împotriva COVID-19, potrivit unui comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) transmis, vineri, AGERPRES.

„Cu toate că epidemia de COVID-19 reprezintă un element ce pune în dificultate şi instituţia noastră, administraţia poliţiei penitenciare a reuşit menţinerea unui climat de normalitate la nivelul unităţilor subordonate atât prin păstrarea locurilor de muncă pentru persoanele custodiate (aproximativ 5.500), cât şi prin continuarea procesului de şcolarizare a acestora (2.005 persoane private de libertate) şi de implicare într-o gamă diversă de programe de asistenţă. Cu privire la campania de vaccinare a persoanelor private de libertate, în baza consimţământului acestora, menţionăm că, la începutul lunii octombrie, am înregistrat un procent de vaccinare de 73%”, precizează ANP.

Capacitatea de instruire a persoanelor private de libertate în diverse meserii

Totodată, Administraţia Naţională a Penitenciarelor mai informează că au fost realizate demersurile necesare, astfel încât, la nivelul fiecărei unităţi penitenciare, să existe capacitatea de instruire a persoanelor private de libertate în diverse meserii. În acest proces, vor fi implicate atât persoane private de libertate ce deţin anumite calificări, precum şi personal specializat din cadrul sectorului reintegrare socială.

Pe termen mediu, ANP menţionează că are în vedere dezvoltarea infrastructurii sistemului penitenciar pentru a se atinge capacitatea a cel puţin 7.000 de noi locuri de muncă pentru persoanele private de libertate. ANP îşi propune ca fiecare unitate penitenciară să deţină propriile spaţii alocate activităţilor productive, iar în prezent o echipă de specialişti din instituţie realizează evaluarea fiecărei unităţi de deţinere din această perspectivă.

Planul de acţiune aferent perioadei 2020-2025, se menţine „intens”

În comunicatul citat se face referire şi la faptul că ritmul de lucru în procesul de implementare a Memorandumului pentru dezvoltarea sistemului penitenciar românesc, prin Planul de acţiune aferent perioadei 2020-2025, se menţine „intens”. Aflat în prezent în faza de întocmire a documentaţiei lucrărilor, planul are în vedere 38 de proiecte de infrastructură, ce totalizează 7.850 de noi locuri de cazare.

Începerea execuţiei efective a lucrărilor de investiţii este estimată pentru intervalul august – octombrie 2022. Odată finalizate, noile locuri de cazare se vor adăuga celor existente, eliminându-se astfel supraaglomerarea din sistem, afirmă ANP.

Șase penitenciare-spital

În ceea ce priveşte dotarea la standardele corespunzătoare a celor şase penitenciare-spital (Bucureşti-Jilava, Bucureşti-Rahova, Constanţa Poarta Albă, Mioveni, Dej şi Tg. Ocna), ANP anunţă că a realizat, în perioada mai-iulie, un plan detaliat aferent perioadei 2022-2026, care presupune: dotări cu aparatură medicală de circa 2,5 milioane de euro şi construirea unui pavilion pentru custodierea persoanelor private de libertate cu afecţiuni psihice grave cu o capacitate de 250 de locuri, în valoare totală de 10 milioane de euro.

Despre deficitul de personal angajat, ANP susţine că acesta este gestionat prin scoaterea la concurs a posturilor vacante.

De la începutul anului, au fost scoase în procedură de concurs 2.166 de posturi vacante, dintre care 1.914 din sursă externă şi 252 din sursă internă. Adiţional, au fost iniţiate demersurile pentru scoaterea la concurs, prin trecerea agenţilor în categoria ofiţerilor de poliţie penitenciară, a unui număr de 239 posturi de execuţie (ofiţer), precum şi a 102 posturi de medic, din diverse specialităţi, respectiv farmacişti, biochimişti, mai precizează ANP. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Al patrulea val de pandemiei va înconjura în scurt timp Ungaria, afirmă Viktor Orban

Publicat

Premierul ungar Viktor Orban a afirmat vineri că un al patrulea val pandemic de COVID-19 este inevitabil în Ungaria, făcând apel la populaţie să se vaccineze, relatează MTI.

„Doza booster este similară unei poliţie de asigurare de viaţă”, a declarat Orban în interviul săptămânal acordat postului public de radio Kossuth.

El a menţionat că îşi va primi cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19 în weekend.

„Al patrulea val de pandemie va înconjura în scurt timp Ungaria, cu siguranţă dinspre est”, a spus Orban, amintind că, în timp ce 59% dintre unguri sunt vaccinaţi anti-COVID-19, în România rata de vaccinare este de numai 29%.

El a îndemnat publicul să ia în considerare purtarea, din nou, a măştilor, adăugând că totuşi doar măştile nu garantează apărarea împotriva infectării.

Mai puţin de 1% dintre cei inoculaţi se îmbolnăvesc de COVID-19

Orban a mai afirmat că vaccinurile funcţionează, întrucât mai puţin de 1% dintre cei inoculaţi se îmbolnăvesc de COVID-19.

Premierul ungar a insistat ca oamenii să se vaccineze, avertizând că „varianta Delta” a virusului este mult mai agresivă decât cele anterioare.

În Ungaria, potrivit cifrelor anunţate vineri de site-ul, au fost înregistrate în ultimele 24 de ore 1249 de noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus şi 10 decese atribuite acestuia, numărul celor internaţi fiind de 800, dintre care 124 au nevoie de ventilaţie.

Conform aceluiaşi site, până acum au fost vaccinate cu o primă doză 5.919.930 de unguri şi 5.694.336 au fost vaccinaţi „cu schema completă”, doza „booster” fiind administrată unui număr de 973.000 de unguri. Ungaria are 9,6 milioane de locuitori. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rata de infectare se apropie de 16 la mia de locuitori în Capitală

Publicat

Rata de infectare a ajuns, vineri, în București la aproape 16 la mia de locuitori. Este cea mai mare incidență de la începutul pandemiei.

Conform DSP București, rata de infectare a ajuns luni la 15,83 la mia de locuitori, după de joi era de 15,4 la mie.

CMBSU a instituit obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise.

De asemenea, potrivit prefectului Alexandra Georgiana Văcaru, angajatorii, la stat sau la privat, care au mai mult de 50 de salariați sunt obligați să organizeze programul de lucru pe grupe. În completare STB va pune mai multe mașini pe trasee.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe