EVENIMENT
Strat de zăpadă de peste 130 de centimetri în Munții Făgăraș. Unele trasee rămân închise

Stratul de zăpadă măsoară 137 de centimetri, luni, în sectorul Bâlea Lac- Cota 2000 Transfăgărășan, iar temperaturile încă sunt sub limita înghețului, în timpul nopții. Salvamontiștii din Argeș atenționează că încă este risc de avalanșe și unele trasee rămân închise.
Stratul de zăpadă măsoară, luni, 137 de centimetri în sectorul Bâlea Lac-Cota 2000 Transfăgărășan, spune Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeș. Temperaturile în zona de creastă se vor menține între -2 până la 12 grade, ceea ce va umezi stratul înghețat în cursul nopții.
Astfel, riscul de avalanșă este de gradul 2 (risc moderat) la peste 1.800 de metri, sub această altitudine stratul de zăpadă fiind discontinuu.
Ion Sănduloiu atrage atenția că deși riscul de avalanșă este moderat, asta nu înseamnă absența lui, mai ales că la 1.800-1.900 de metri altitudine, persoanele pot fi surprinse de avalanșele care vin de la altitudini superioare. În plus, nu pot fi cuantificate toate plăcile de vânt umede, formate la altitudini mai mici.
„Linia potecilor din creasta masivelor care depășesc altitudinea de 1.800 de metri nu este vizibilă din cauza zăpezii, punând probleme de orientare și de siguranță. În plus, stratul de zăpadă umed are un substrat înghețat, cam la 20-30 de centimetri, ceea ce îl face foarte instabil. În zona vârfului Moldoveanu sunt încă prezente cornișe mari orientate spre est, care se înmoaie în timpul zilei, existând pericolul de rupere sub greutatea alpiniștilor. În aceste condiții, toate traseele turistice montane din zona argeșeană care urcă spre traseele de creastă sau traseele de creastă propriu-zise ale Făgărașului, Pietrei Craiului, Leaotei și masivul Iezer Păpușa integral sunt și rămân închise”, spune șeful Salvamont Argeș.
Turiștii aflați în dificultate trebuie să sune la Dispeceratul Național Salvamont, folosind sintagma „0salvamont”, prin apăsarea tastelor corespunzătoare literei, unde un dispecer va redirecționa apelul către formația Salvamont pe raza căreia se află situația în cauză. De asemenea, la acest număr pot fi cerute și informații privitoare la starea traseelor turistice. Pentru situații de urgență, se apelează numărul unic 112.
Sursa: Mediafax
EVENIMENT
Gradație de merit 2025: înscrieri, în luna mai. Modificări de punctaj la dosar pentru unele activități. Calendarul concursului

Gradație de merit 2025: înscrierile pentru concursul de gradație de merit ar urma să fie organizate în luna mai. Sunt modificări de punctaj pentru anumite activități derulate de profesori.
Datele se regăsesc în proiectul de metodologie ce urmează să fie discutat de Comisia de Dialog Social, potrivit edupedu.ro
Gradația de merit se acordă pentru o perioadă de 5 ani, prin concurs. La aceasta au acces profesorii, directorii și personalul didactic auxiliar. Pe baza gradației de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Parcările publice și private, reglementate în Codul rutier. Inițiativă legislativă, la Senat

Parcările publice și private, reglementate în Codul rutier. Parlamentarii propun introducerea în Codul rutier a unor reglementări privind parcările publice și private, în prezent dispersate în mai multe acte normative. Astfel, un proiect de lege pentru modificarea și completarea OUG 195/2002 definește clar parcările publice și private.
Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea art.63, alin.(4) și a art.65 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Rareș Bogdan: Cutremur global. 2 aprilie este „Ziua eliberării” anunțată de Trump. Cum mută Europa?

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan vorbește despre ”Ziua Eliberării”, anunțată de președintele SUA Donald Trump, cea în care trebuie să fie introdusă taxă de 25% pe produsele din Europa, inclusiv asupra care nu sunt fabricate peste Ocean.
”Care vor fi țările cele mai afectate? Va fi un conflict comercial fără precedent, o negociere la sânge urmată de pace sau un tsunami economic?” Rareș Bogdan face un tablou al relațiilor dintre SUA și UE.
Rareș Bogdan:…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Dosarul Mineriada: Iliescu, Roman, Miron Cozma, Sârbu și Voiculescu, trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității

Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu, Miron Cozma și mai mulți generali de armată au fost trimiși în judecată în Dosarul “Mineriada din 13 – 15 iunie 1990”.
Aceștia sunt acuzați că au conceput și orchestrat un atac sistematic și generalizat împotriva populației civile din București, folosind forțe ale Ministerului de Interne, ale Armatei, ale SRI, dar și peste 10.000 de mineri și muncitori aduși din alte zone ale țării.
Ministerul Public…
Citește mai mult pe Alba24.ro