Connect with us

ACTUALITATE

STS poate localiza un apel la 112 doar dacă îţi instalezi o aplicaţie

Publicat

112

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a explicat că, în situaţia unui apel la 112, nu identifică locul telefonului şi nici celula operatorului de telefonie prin care se efectuează apelul, scrie ziarul Alba24.ro. Ca să poți fi localizat în urma unui apel de urgență prin 112, ar trebui să ai instalată o aplicație pe telefon. Iar proiectul anunțat de Ministerul de Interne prin care instituţiile ar putea localizeze să-i localizeze prin telefon pe cei dispăruţi nu a fost pus încă în dezbatere publică.

Problema localizării apelanților la 112 a intrat mai mult în atenția opiniei publice, încă de la accidentul aviatic din Apuseni din 2014, în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion. De atunci, STS a reuşit să dezvolte doar o aplicaţie prin care să localizeze mai uşor un apel telefonic. Însă aplicația „Apel 112” trebuie instalată de către utilizatori și puțini știu de ea, potrivit Digi24.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a comunicat vineri că, în situaţia unui apel la 112, nu identifică locul telefonului şi nici celula operatorului de telefonie prin care se efectuează apelul. Potrivit sursei citate, „toate aceste informații sunt furnizate de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului, sub forma unor sectoare de cerc și sunt disponibile la nivelul operatorilor și dispecerilor implicați în gestionarea cazului”.

Prin Aplicaţia „Apel 112”, STS poate identifica, cu precizie de până la 16 metri, locul din care este făcut un apel telefonic la 112. Pentru a folosi această aplicaţie, utilizatorii trebuie să aibă serviciul de date activat pe abonamentul sau cartela pre-paid pe care o deţin.

Însă sunt și excepții în acest caz. Aplicația nu transmite automat localizarea dacă numărul de telefon nu aparţine unui operator mobil din România, daca nu există acoperire a operatorului care deţine numărul de telefon sau dacă telefonul este în Roaming.

Aplicația poate fi fi descărcată şi instalată pe telefonul mobil din Google Play şi App Store.

În altă ordine de idei, proiectul anunțat în aprilie de fostul ministru de Interne Carmen Dan, prin care instituțiile ar putea să-i localizeze prin telefon pe cei dispăruţi, se află în continuare în consultare internă la Ministerul Afacerilor Interne.

surse: digi24.ro, sts.ro, alba224.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (365)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (365)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

 Revista „Țara de Sus” este editată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea  Culturii Tradiționale Botoșsni Numărul dublu 3-4 (75-76) din 2024 are o ținută impozantă prin cele peste 90 de pagini color în care semnează unul sau mai multe articole de o ținută literar-științifică incontestabilă:  Mariana Ichim-Hodan,  Daliana Bejan, Iustina…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: O gospodărie din Frumușica a fost la un pas să se facă scrum

Publicat

foto: o gospodărie din frumușica a fost la un pas

Publicitate

Un incendiu de vegetație uscată a pus în pericol o gospodărie din localitatea Boscoteni, comuna Frumușica. Casa și o anexă au fost la un pas de a fi cuprinse de flăcări. Pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi au acționat rapid și au stins incendiul înainte ca acesta să se extindă.

Au ars aproximativ 500 de metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind folosirea focului deschis în spații…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO Lecții de curaj și prietenie: Jandarmii botoșăneni, aproape de tinerii români din diaspora

Publicat

foto lecții de curaj și prietenie: jandarmii botoșăneni, aproape de

Publicitate

În această după-amiază, jandarmii botoșăneni s-au întâlnit cu participanții la prima serie a celei de-a XVI-a ediții a Programului de Tabere ARC, destinat elevilor, studenților și tinerilor români din afara granițelor țării.

Centrul de Agrement Codrii de Aramă de la Agafton este una din cele nouă locații din România in care se desfășoară Programul de Tabere ARC 2025, organizat la nivel național de către Departamentul pentru Românii de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Sub ocrotirea Sfântului Ștefan cel Mare: Lumina care veghează peste Cătămărăști Deal

Publicat

video sub ocrotirea sfântului Ștefan cel mare: lumina care veghează

Publicitate

Două zile de rugăciune, jertfă și bucurie duhovnicească în inima unei comunități unite prin credință

În fiecare suflet de român, în ziua de 2 iulie, se aprinde o flacără veche și totuși neîntrerupt vie, aceea a dragostei și evlaviei față de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. În Cătămărăști Deal, această flacără nu este doar simbolică, ci arde în inimile a zeci de credincioși care se adună, an de an, pentru a-l cinsti pe cel care a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe