Connect with us

ACTUALITATE

Studenții din România cer creșterea subvenției pentru masă și cazare în taberele studențești

Publicat

studenti

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România cer creșterea subvenției pentru masă și cazare în taberele studențești. Un raport realizat în 2018 de către reprezentanții studenșilor se arată că au existat locații unde prețurile pentru mâncare au fost mult prea mari pentru a se încadra în suma de 40 de lei pe zi. 

Un raport ANOSR privind modul de implementare a Programului Național Tabere Studențești 2018, redactat pe baza chestionarelor de feedback completate de studenții care au beneficiat de un loc în tabără într-una dintre cele 15 locații de la mare și munte, principala problemă semnalată de studenți, nu doar în anii anteriori, ci și, cu precădere, în acest an, este faptul că aceștia sunt nevoiți să suporte costuri suplimentare pentru masă deoarece valoarea sumei alocate zilnic pentru masă de către MTS (40 de lei pe zi) nu acoperă în totalitate, în majoritatea cazurilor, cheltuielile necesare pentru masă.

Astfel, 67,3% dintre participanți au remarcat faptul că au existat locații unde prețurile pentru mâncare au fost mult prea mari pentru a se încadra în suma de 40 de lei pe zi. De asemenea, au fost menționate în unele locuri probleme precum întârzieri foarte mari la servire, prezența insectelor în încăperea destinată servirii mesei sau lipsa de igienă a personalului.

Conform raportului, 65,2% dintre respondenți consideră că durata unei serii de tabără (5 zile) este prea mică, în timp ce 71,9% sunt de părere că Programul Național „Tabere Studențești” ar trebui să se desfășoare atât vara, cât și iarna, fiind, pentru o mare parte dintre studenți, singura șansă de a merge într-o vacanță la munte sau la mare, din cauza lipsei banilor.

ANOSR propune ca durata unui sejur de tabără să crească de la 5 la 7 zile, iar prețurile practicate în tabere să asigure trei mese pe zi fără a exista costuri suplimentare suportate de studenți.

Reprezentații studenților spun că fie ar trebui să existe propuneri de meniuri zilnice care să nu depășească valoarea de 40 de lei, fie să crească alocația zilnică de masă, ceea ce ar presupune modificarea 1 din HG 259/2006, care prevede că participanții la acțiunile interne beneficiază de o alocație zilnică de masă în cuantum de până la 40 lei/persoană. Studenții mai cer ca ponderea locurilor alocate pe criterii sociale să fie de minimum 30%.

Programul Național „Tabere Studențești” a fost gestionat în ultimii ani de Ministerul Tineretului și Sportului prin Direcția Activități pentru Studenți și Tabere, iar în implementarea acestuia s-au implicat atât universitățile, casele de cultură ale studenților și Complexul Cultural Sportiv Studențesc „Tei”, cât și federațiile și organizațiile studențești din România.

Sursă: Hotnews.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Prefectul de Botoșani a ordonat controale riguroase în perioada de dinaintea Paștelui. Planul de măsuri

Publicat

prefectul de botoșani a ordonat controale riguroase în perioada de

Publicitate

Astăzi, 4 aprilie 2025, Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, a aprobat Planul de măsuri pentru menținerea climatului de ordine și siguranță publică, în perioada 7 – 21 aprilie 2025, premergătoare Sărbătorilor Pascale.
În această perioadă, instituțiile responsabile vor desfășura controale și verificări pentru:
• Verificarea legalității activităților comerciale;
• Asigurarea conformității produselor alimentare specifice…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pompierii botoșăneni au pierdut un OM, un COLEG, un COMANDANT – colonel (r) Ilie Bălăceanu

Publicat

pompierii botoșăneni au pierdut un om, un coleg, un comandant

Publicitate

Pompierii botoșăneni au pierdut un OM, un COLEG, un COMANDANT – colonel (r) Ilie Bălăceanu.
Pe tot parcursul carierei militare, acesta a fost un adevărat model pentru pompieri, apreciat, în egală măsură, de toți cei care l-au cunoscut.
Colonel (r) Ilie Bălăceanu a fost comandantul Grupului de Pompieri „Nicolae Iorga „al Judeţului Botoșani, în perioada 17.07.1985 – 15.11.1995.
„Ne este greu să vorbim la timpul trecut despre acest om…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

ITM Botoșani: Sesiune de informare a angajatorilor care au străini angajați și a străinilor care vor să muncească în România

Publicat

itminspectia muncii.webp.webp

Publicitate

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani împreună cu Inspectoratul General pentru Imigrări Botoșani a organizat în zilele de 02 și 03 aprilie 2025, de la ora 12, la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani, o sesiune de informare a angajatorilor care au străini angajați și a străinilor care doresc să desfășoare activități lucrative în România. În cadrul acesteia, s-au discutat despre prevederile legale privind încadrarea în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Țăranii riscă să rămână fără porc în gospodărie. Cine este vinovat de transmiterea rapidă a pestei porcine africane

Publicat

botoșani: Țăranii riscă să rămână fără porc în gospodărie. cine

Publicitate

Pesta porcină africană (PPA) continuă să fie o amenințare în România, cu potențiale pierderi economice uriașe. La granița de nord a țării autoritățile sanitar-veterinare au tras un semnal de alarmă privind o evoluție agresivă a bolii de la începutul acestui an, scrie ADEVĂRUL.

Sunt deja cinci focare la porcul domestic în Botoșani și zeci de porci mistreți au fost găsiți morți și depistați pozitiv pe fondurile de vânătoare din județ….

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe