ACTUALITATE
Studenții ucraineni din Galați: e jale mare acolo, aici mă simt în siguranță
Studenții ucraineni din Galați se tem pentru părinții și prietenii lor din Ucraina atacată de ruși. Am vorbit cu neamurile, e grav, spun ei.
Studenții ucraineni de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați sunt speriați de războiul care a izbucnit în Ucraina și spun că nu vor să se întoarcă la ei acasă.
„Părinții sunt plecați spre graniță. Am vorbit cu neamurile, e grav. Suntem panicați, nu ne-am așteptat la așa ceva și ceea ce se întâmplă acolo e grav. Aici învăț, aici locuiesc, nu am de gând să mă întorc acasă”, a declarat Adrian Codreanu.
Vești proaste de la părinți au primit și alți studenți din Galați.
„Am vorbit cu mama și mi-a spus că este o situație gravă. Oamenii stau cu grijă, nu știu ce va fi mâine. S-au auzit bubuituri mari în Odesa. Au rămas șocați că se întâmplă așa ceva. Nu se așteptau. Ar fi bine să plec acasă să-mi văd rudele, dacă pe viitor va fi liniște. Vreau să-mi văd rudele, pe telefon e altceva”, a explicat Anastasia Teșcu.
Alții spun că încă se simt în siguranță.
„Am aflat că acasă e război. Am aflat că e jale mare. Suntem aproape de Galați, lângă Reni. Nu e așa de grav încă la noi, dar îmi fac griji pentru părinții mei. Eu aici sunt în siguranță”, a spus Arina Bădin.
Studenții ucraineni primesc asistență de la universitatea gălățeană, inclusiv consiliere de la psihologi. La Universitatea Dunărea de Jos din Galați învață aproximativ 85 de studenți din Ucraina.
Tot joi, mai mulți profesori din Ismail, Ucraina, au cerut să fie primiți în România și să fie cazați la Galați împreună cu familiile lor. Solicitarea a fost făcută prin intermediul Universității Dunărea de Jos din Galați, profesorii fiind colaboratori ai instituției gălățene.
„Am primit o solicitare de la colegii noștri, cadrele didactice de la Universitatea din Ismail de a le oferi sprijin în această perioadă. Drept pentru care suntem pregătiți să-i primim, să le oferim cazare, masă, asistență medicală, eventual asistență psihologică pentru că trec prin această perioadă grea. Este vorba de 20 de cadre didactice și famiiile lor. Îi vom caza în spațiile disponibile pe care le avem în cămine, vom face un palier special pentru dumnealor. O parte sunt cetățeni ucraineni, o parte au dublă cetățenie”, a declarat Alexandru Nechifor, prorectorul UDJ Galați. MEDIAFAX
Citește Romania24.ro pe Google News
ACTUALITATE
Gazul ajunge în comunele Albești, Trușești și Sulița: Contractul pentru rețea a fost semnat, lucrările încep în 90 de zile

Citește mai mult pe Botosani24.ro
