Connect with us

ACTUALITATE

Studenţii UMF din București participă la anchetele epidemiologice, în contextul creșterii numărului de cazuri COVID-19

PublicatUniversitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Carol Davila”, prin Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB), a răspuns pozitiv apelului făcut de către Prefectura Capitalei şi Direcţia Publică de Sănătate de a se implica în realizarea anchetelor epidemiologice din Bucureşti, în contextul creşterii alarmante a numărului de cazuri de infectări cu virusul SARS CoV-2 din Capitală.

Conform unui comunicat transmis duminică de către UMF ”Carol Davila”, la solicitarea rectorului UMF, prof. dr. Viorel Jinga, de a veni în ajutorul populaţiei câţi mai mulţi participanţi din mediul universitar în realizarea acestor anchete epidemiologice, rectorii tuturor instituţiilor de învăţământ superior din Capitală au decis ca, prin studenţii zniversităţilor lor, să se alăture acestui amplu proiect demarat la nivelul municipiului Bucureşti.

Astfel, 250 de studenţi bucureşteni, dintre care 150 de studenţi medicinişti, vor fi prezenţi zilnic în cele două puncte de lucru coordonate de către Prefectura Capitalei (Arena Naţională şi sediul DSP din strada Tudor Arghezi) de unde vor derula aceste anchete epidemiologice.

Studenţii aflaţi la sediul din strada Tudor Arghezi vor demara activitatea de call-center prin care vor prelua practic apelurile care vin către DSP, iar cei aflaţi la Arena Naţională au sarcina de a-i apela telefonic pe oamenii testaţi pozitiv cu SARS CoV-2 în vederea depistării numărului de oameni cu care aceştia au intrat în contact.

“Le mulţumesc tuturor rectorilor universităţilor bucureştene pentru răspunsul pozitiv ce vizează alăturarea în acest proiect de voluntariat şi totodată tuturor studenţilor pentru implicarea lor în derularea acestor anchete epidemiologice extrem de necesare în acest context în care, la nivelul Capitalei avem aproximativ 700 de cazuri nou confirmate zilnic, ceea ce conduce la o incidenţă a cazurilor de 3,81 la 1000 de locuitori şi sperăm ca prin acţiunile noastre să reducem substanţial aceste cifre alarmante”, a declarat rectorul UMF “Carol Davila”, prof.dr. Viorel Jinga.

La rândul său, Mihai-Cristian Perşu, preşedintele Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti a subliniat că este “mândru” că face parte din această comunitate.

“Este important să fim alături de instituţiile implicate în această bătălie cu virusul – de la Direcţiile de Sănătate Publică, la spitalele care se confruntă direct cu numărul mare de cazuri. Sunt convins că împreună cu colegii mei, putem contribui şi putem face o reală schimbare.

Suntem viitorii luptători din prima linie, trebuie să fim conştienţi de acest lucru, să ajutăm şi să învăţăm cât mai mult şi din acest motiv, mă bucur că am înţeles aceste lucruri alături de colegii mei şi că am aderat la această iniţiativă”, a spus Mihai-Cristian Perşu.

În contextul pandemiei COVID 19, ultimele date arată aproximativ 700 de cazuri nou confirmate zilnic în Municipiul Bucureşti, ceea ce duce la o incidenţă a cazurilor de 3,81 la 1000 de locuitori.

Această situaţie plasează Municipiul Bucureşti în scenariul roşu, motiv pentru care Prefectura Capitalei şi Direcţia de Sănătate Publică au solicitat ajutorul în număr cât mai mare studenţilor în medicină.

Încă din perioada stării de urgenţă, studenţii medicinişti au colaborat cu instituţiile publice şi au participat zilnic la activităţile Direcţiei de Sănătate Publică din Bucureşti, efort ce a motivat mai departe şi alte organizaţii ale studenţilor în medicină din ţară să recurgă la astfel de colaborări.

“Ne bucurăm că un spirit civic autentic îi defineşte pe studenţii medicinişti să contribuie la o realitate mai bună în vremuri grele”, se mai afirmă în comunicatul UMF ”Carol Davila”. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Emmanuel Macron condamnă atacurile asupra Israelului şi cere negocieri de pace

Publicat

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a condamnat, într-o conversaţie cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, atacurile cu rachete asupra Israelului, lansând un apel la calm, anunţă Palatul Elysée, precizând că premierul Benjamin Netanyahu a fost “indisponibil” pentru o discuţie.

În convorbirea cu Mahmoud Abbas, preşedintele Emmanuel Macron “a condamnat ferm atacurile cu rachete revendicate de Hamas şi de alte grupuri teroriste”, care “pun în pericol grav populaţia din Tel Aviv şi afectează securitatea statului Israel”, anunţă Preşedinţia Franţei, conform Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Figaro, scrie MEDIAFAX.

Emmanuel Macron a transmis condoleanţe pentru “numeroasele pierderi în rândul civililor palestinieni în urma operaţiunilor militare şi confruntărilor militare cu Israelul” şi i-a cerut lui Mahmoud Abbas să recurgă la “toate mijloacele de influenţă pentru restabilirea calmului cât mai curând posibil”, subliniază Palatul Elysée.

“Fiind preocupat de escaladarea violenţelor în Orientul Mijlociu, preşedintele Republicii este determinat să colaboreze cu toate părţile pentru a pune capăt violenţelor. Priorităţile sunt revenirea la calm şi pacea”, precizează Preşedinţia Franţei.

Emmanuel Macron va discuta şi cu premierul în exerciţiu al Israelului, Benjamin Netanyahu, “indisponibil astăzi pentru o conversaţie telefonică”, şi va fi în contact “cu principalii parteneri ai Franţei din Orientul Mijlociu”, în principal cu preşedintele Egiptului, Abdelfattah Sissi, “a cărui mediere o susţine deplin”. “Preşedintele Republicii va transmite tuturor părţilor urgenţa revenirii la pace, la relansarea în mod decisiv a negocierilor necesare instituirii unei păci juste şi durabile între israelieni şi palestinieni şi va exprima voinţa Franţei de a contribui la acest lucru prin respectarea aspiraţiilor legitime ale fiecăruia”, concluzionează Palatul Elysée.

Grupurile islamiste Hamas şi Jihadul Islamic au lansat joi aproximativ 200 de rachete asupra Israelului, fiind vizate oraşele Tel Aviv, Ashdod, Beersheba şi Eilat. În ultimele trei zile, asupra teritoriului israelian au fost lansate peste 1.600 de rachete. Bilanţul în Israel este de şapte morţi şi peste 150 de răniţi.

Bilanţul bombardamentelor israeliene asupra Fâşiei Gaza a ajuns la 87 de morţi şi 530 de răniţi, iar, conform unor surse, armata israeliană pregăteşte o operaţiune terestră în teritoriul palestinian aflat sub controlul organizaţiei islamiste Hamas.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Wizz Air anunță trei rute noi spre România

Publicat

Compania aeriană Wizz Air anunţă joi că deschide o nouă bază la Roma. Vor fi lansate 32 noi rute către 19 ţări. Printre acestea sunt și trei rute noi spre România.

Wizz Air anunță cea de-a 43-a bază, la Roma, unde va aloca patru aeronave Airbus A321neo..

Înființarea celei mai noi baze Wizz Air, a 43-a bază în Roma-Fiumicino, vine după deschiderea a patru alte baze (Milan Malpensa, Catania, Palermo și Bari) ale companiei aeriene în Italia în ultimul an.

Noua bază din Roma va crea peste 100 de noi locuri de muncă directe în companie și peste 1,500 de locuri de muncă în industriile asociate.

Cele 32 de noi rute sunt anunțate către Londra Luton, Liverpool, Eindhoven, Sofia, Tel Aviv, Casablanca, Marrakesh, Mykonos, Santorini, Corfu, Zakynthos, Heraklion, Larnaca, Fuerteventura, Tenerife, Sharm el Sheikh, Hurghada, Alexandria, Kharkiv, Priștina, Antalya, Bodrum, Keflavik, Târgu Mureș, Constanța, Satu Mare, Dubrovnik, Split, Faro, Nisa, Praga și Tallinn. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Studiu. Românii folosesc servicii poștale și sunt mulțumiți

Publicat

Un sondaj ANCOM arată că 65% dintre respondenți au utilizat în ultimele 12 luni servicii poștale, iar satisfacţia generală este de 8,2 dintr-un total de 10.

Potrivit studiului, 26% dintre respondenţii iniţiali au folosit serviciile poștale în calitate de expeditor, iar 62% în calitate de destinatar. În cadrul utilizatorilor de servicii poştale, cele mai cunoscute servicii poștale sunt cele având ca obiect coletele poştale, cu o notorietate de 97%, urmate de corespondență – 91% notorietate.

71% dintre utilizatorii de servicii poștale au realizat achiziții online în ultimele 12 luni, mai mulţi în mediul urban (75%) decât în rural (65%).

28% dintre utilizatorii de servicii poștale au făcut, de regulă, chiar mai multe achiziții online într-o lună.

Astfel, costul mediu de livrare din magazinele online naţionale a fost de 26 lei, respondentii declarând că 13% dintre livrări au fost gratuite. Conform studiului comandat de ANCOM, o gospodărie a cheltuit aproximativ 111 lei cu serviciile poştale utilizate pe parcursul a 12 luni.

Marea majoritate a respondenților preferă ca livrarea trimiterilor poștale să fie efectuată la domiciliu/serviciu (82%). Pentru 42% momentul livrării le este indiferent, însă 52% preferă ca livrarea să fie realizată de luni până vineri, în intervalul orar 9-17. Numai 3% dintre utilizatori ar fi de acord să plătească un cost suplimentar pentru mărirea intervalului de livrare între orele 8-20 sau în zilele de sâmbătă.

Satisfacţia generală a utilizatorilor faţă de serviciile poştale utilizate în ultimele 12 luni a fost de 8,2 puncte din maximul de 10 posibile, iar în cazul celor având ca obiect coletele poştale satisfacţia a fost de 8,5 puncte.

Principalele criterii în funcție de care expeditorii de trimiteri poştale (colete sau corespondenţă) au ales furnizorii sunt calitatea serviciilor, tarifele practicate şi siguranța trimiterilor. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Poliția Română are un nou șef

Publicat

Noul șef al Poliției Române este chestorul Benone-Marian Matei, numirea fiind făcută, joi, de premierul Florin Cîțu. Până acum, Matei a fost directorul Direcției Operațiuni Speciale (DOS).

Decizia premierului Florin Cîțu de numire a noului șef al Inspectoratului General al Poliției Române a fost publicată în Monitorul Oficial.

Chestorul de poliție Benone Marian Matei, noul șef al Poliției Române, va avea rang de secretar de stat.

Benone Marian Matei a fost, până la numirea de joi, directorul Direcției Operațiuni Speciale (DOS), din cadrul IGPR. MEDIAFAX

Citește mai departe