Connect with us

ACTUALITATE

Studenţii UMF din București participă la anchetele epidemiologice, în contextul creșterii numărului de cazuri COVID-19

PublicatUniversitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Carol Davila”, prin Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB), a răspuns pozitiv apelului făcut de către Prefectura Capitalei şi Direcţia Publică de Sănătate de a se implica în realizarea anchetelor epidemiologice din Bucureşti, în contextul creşterii alarmante a numărului de cazuri de infectări cu virusul SARS CoV-2 din Capitală.

Conform unui comunicat transmis duminică de către UMF ”Carol Davila”, la solicitarea rectorului UMF, prof. dr. Viorel Jinga, de a veni în ajutorul populaţiei câţi mai mulţi participanţi din mediul universitar în realizarea acestor anchete epidemiologice, rectorii tuturor instituţiilor de învăţământ superior din Capitală au decis ca, prin studenţii zniversităţilor lor, să se alăture acestui amplu proiect demarat la nivelul municipiului Bucureşti.

Astfel, 250 de studenţi bucureşteni, dintre care 150 de studenţi medicinişti, vor fi prezenţi zilnic în cele două puncte de lucru coordonate de către Prefectura Capitalei (Arena Naţională şi sediul DSP din strada Tudor Arghezi) de unde vor derula aceste anchete epidemiologice.

Studenţii aflaţi la sediul din strada Tudor Arghezi vor demara activitatea de call-center prin care vor prelua practic apelurile care vin către DSP, iar cei aflaţi la Arena Naţională au sarcina de a-i apela telefonic pe oamenii testaţi pozitiv cu SARS CoV-2 în vederea depistării numărului de oameni cu care aceştia au intrat în contact.

“Le mulţumesc tuturor rectorilor universităţilor bucureştene pentru răspunsul pozitiv ce vizează alăturarea în acest proiect de voluntariat şi totodată tuturor studenţilor pentru implicarea lor în derularea acestor anchete epidemiologice extrem de necesare în acest context în care, la nivelul Capitalei avem aproximativ 700 de cazuri nou confirmate zilnic, ceea ce conduce la o incidenţă a cazurilor de 3,81 la 1000 de locuitori şi sperăm ca prin acţiunile noastre să reducem substanţial aceste cifre alarmante”, a declarat rectorul UMF “Carol Davila”, prof.dr. Viorel Jinga.

La rândul său, Mihai-Cristian Perşu, preşedintele Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti a subliniat că este “mândru” că face parte din această comunitate.

“Este important să fim alături de instituţiile implicate în această bătălie cu virusul – de la Direcţiile de Sănătate Publică, la spitalele care se confruntă direct cu numărul mare de cazuri. Sunt convins că împreună cu colegii mei, putem contribui şi putem face o reală schimbare.

Suntem viitorii luptători din prima linie, trebuie să fim conştienţi de acest lucru, să ajutăm şi să învăţăm cât mai mult şi din acest motiv, mă bucur că am înţeles aceste lucruri alături de colegii mei şi că am aderat la această iniţiativă”, a spus Mihai-Cristian Perşu.

În contextul pandemiei COVID 19, ultimele date arată aproximativ 700 de cazuri nou confirmate zilnic în Municipiul Bucureşti, ceea ce duce la o incidenţă a cazurilor de 3,81 la 1000 de locuitori.

Această situaţie plasează Municipiul Bucureşti în scenariul roşu, motiv pentru care Prefectura Capitalei şi Direcţia de Sănătate Publică au solicitat ajutorul în număr cât mai mare studenţilor în medicină.

Încă din perioada stării de urgenţă, studenţii medicinişti au colaborat cu instituţiile publice şi au participat zilnic la activităţile Direcţiei de Sănătate Publică din Bucureşti, efort ce a motivat mai departe şi alte organizaţii ale studenţilor în medicină din ţară să recurgă la astfel de colaborări.

“Ne bucurăm că un spirit civic autentic îi defineşte pe studenţii medicinişti să contribuie la o realitate mai bună în vremuri grele”, se mai afirmă în comunicatul UMF ”Carol Davila”. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Zeci de persoane au participat la aprinderea luminilor din bradul de Crăciun instalat în faţa Primăriei Arad

Publicat

Zeci de persoane, între care mulţi copii, au participat, joi seară, la aprinderea luminilor din bradul de Crăciun instalat în faţa Primăriei Arad, eveniment la care a fost prezent şi primarul oraşului, Călin Bibarţ.

Primăria Arad anunţase anterior că luminile bradului vor fi aprinse în acest an fără cadru festiv de către primar, “dar şi de către fiecare arădean în parte”, prin intermediul unei aplicaţii online unde putea fi apăsat un buton virtual.

“Ne-am gândit la o soluţie deosebită, dar sigură pentru evenimentul mult aşteptat, aprinderea luminilor bradului de Crăciun. Am creat o platformă prin care arădenii pot fi parte activă a acestui moment festiv. Invit toţi arădenii să acceseze linkul şi să dea start magiei sărbătorilor de iarnă”, afirmase primarul într-un comunicat de presă transmis cu câteva ore înainte de începerea evenimentului.

Comunicatul mai arăta că “este pentru prima dată în ultimii ani când cei mici nu vor putea fi prezenţi pe platoul din faţa Palatului Administrativ la mult aşteptata festivitate a finalului de an”.

Totuşi, în faţa Primăriei Arad se aflau, la ora 19,00, zeci de persoane care aşteptau aprinderea luminilor de către primar, care avea în mână o telecomandă. Edilul, lângă care se afla şi un bărbat costumat în Moş Crăciun, a aprins luminile la ora 19,00.

“Încercăm să păstrăm şi distanţare socială. Din păcate, n-am putut să facem ca în fiecare an, cu scenă, colinde, cadouri, încercăm să ne adaptăm la condiţii”, a spus Călin Bibarţ după ce a aprins luminile.

Edilul a urcat apoi pe o bicicletă şi a pedalat pentru a produce electricitatea necesară care alimenta luminile dintr-un pom de Crăciun mai mic, amplasat lângă cel de peste 20 de metri înălţime.

AGERPRES

Sursa foto: Călin Bibarţ/Facebook.com

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alertă meteo de vreme severă în 5 județe

Publicat

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis vineri mai multe atenţionări nowcasting Cod galben de vreme severă imediată în mai multe judeţe, valabile în orele următoare.

Până la ora 10:00, în zona de munte a județelor Argeş, Prahova și Dâmboviţa meteorologii anunță vânt cu rafale ce vor depăși 90…100 km/h.

Până la ora 8:00, în Caraş-Severin se semnalează intensificări ale vântului care vor depăși local 60-70 km/h, iar în zona montană, vitezele la rafală vor depăși 70-90 km/h.

În localitățile Miercurea Ciuc, Toplița, Gheorgheni, Ditrău, Sândominic, Remetea, Joseni, Suseni, Ciumani, Ciucsângeorgiu, Sărmaș, Frumoasa, Lăzarea, Sânsimion, Cârța, Siculeni, Mihăileni, Tomești, Gălăuțaș, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dănești, Subcetate, Mădăraș, Tușnad, Sântimbru, Voșlăbeni, Cozmeni, Leliceni, Păuleni-Ciuc, Racu din județul Harghita se anunță, până la ora 8:00, ceață ce determină reducerea vizibilității sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri și depuneri îngheţate.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cel mai grav bilanț înregistrat în Italia de la începutul pandemiei. Aproape 1.000 de decese pentru o singură zi

Publicat

Italia a confirmat în ultimele 24 de ore 993 de noi decese asociate COVID-19, cel mai grav bilanţ înregistrat în această ţară de când a început pandemia, la jumătatea lunii februarie, potrivit buletinului informativ transmis joi de Ministerul italian al Sănătăţii, potrivit agenţiei EFE.

Numărul total al deceselor asociate noului coronavirus ajunge astfel în Italia la 58.038.

Joi au fost confirmate 23.225 de noi cazuri de infectare, cea mai mare creştere din ultimele patru zile. Dar în ultimele 24 de ore a crescut şi numărul testelor, fiind procesate peste 226.000 de probe de diagnostic.

Totuşi, acest număr al noilor cazuri de infectare, coroborat cu testarea intensă, indică o aplatizare a curbei infectărilor, după ce în noiembrie se înregistrau zilnic aproximativ 40.000 de noi cazuri.

Din cele 759.982 de persoane considerate în prezent cazuri active, majoritatea sunt în izolare la domiciliu, în timp ce 35.369 au necesitat spitalizare, dintre care 3.597 sunt la ATI.

La fel ca în valul din primăvară, regiunea cea mai afectată este Lombardia, unde au survenit mai mult de o treime din decesele raportate joi.

Premierul Giuseppe Conte este aşteptat să anunţe joi seară noi restricţii pentru a limita răspândirea virusului, mai ales în perioada sărbătorilor, pentru care este deja decisă o interdicţie de părăsire a localităţii de reşedinţă. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste un miliard de persoane ar putea trăi în sărăcie extremă până în 2030 din cauza pandemiei de COVID-19

Publicat

onu
arhivă

Peste 1 miliard de persoane ar putea trăi în sărăcie extremă până în 2030 din cauza efectelor pe termen lung ale pandemiei de coronavirus, potrivit unui studiu publicat joi, 3 decembrie, de ONU şi citat de DPA.

Această cifră ar putea fi atinsă dacă revenirea la normal este prelungită şi criza economică persistă, aruncând încă 207 milioane de persoane în sărăcie, potrivit Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Potrivit unui scenariu “de bază” luând în considerare ratele actuale de mortalitate şi proiecţiile recente de creştere ale Fondului Monetar Internaţional, studiul arată că alte 44 milioane de persoane vor trăi sub pragul de sărăcie în următorii 10 ani.

Cu toate acestea, creşterea sărăciei extreme poate fi evitată, notează PNUD, făcând referire la investiţii în programe de asistenţă socială, guvernanţă, digitalizare şi o economie verde.

“Pandemia COVID-19 este un punct critic şi ceea ce aleg liderii acum ar putea conduce lumea în direcţii foarte diferite”, a declarat administratorul PNUD Achim Steiner într-un comunicat de presă.

“Avem ocazia să investim într-un deceniu de acţiuni care nu numai că ajută oamenii să se recupereze după COVID-19, dar restabileşte calea de dezvoltare a omenirii şi planetei către un viitor mai corect, mai rezistent şi verde”, a notat el.Agerpres

Citește mai departe