Connect with us

ACTUALITATE

Studenţii USAMV Cluj, prezenţi la Salonul ProInvent. Cipsuri de sfleclă, praline 3D sau unt cu pudră de cătină, câteva din produsele inovative

Publicat

proinvent

Unt îmbogăţit cu pudră de cătină, care are proprietăţi antioxidante, îngheţată cu cocos şi cherimoya – un fruct exotic provenit din Spania, chipsuri de sfeclă de zahăr sau praline imprimate 3D umplute cu cremă îmbunătăţită cu pudră de ceai verde şi ceai negru sunt doar câteva dintre zecile de idei pe care studenţii USAMV le prezintă miercuri şi joi la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „Pro Invent 2019” din Cluj, care reprezintă unul dintre primii paşi pe care produsele lor pe pot face către rafturile magazinelor.

Studenţii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca sunt încurajaţi de profesorii lor să găsească idei de produse noi, care să fie inedite şi inovative, sau care să reprezinte o reevaluare a unei reţete vechi, cunoscute de la părinţi sau bunici. În fiecare an tinerii au câtva ocazii de a-şi etala ideile transformate în produse, iar Salonul ProInvent este unul dintre ele. Nu în ultimul rând, această prezentare a produselor care ajung să fie cântărite de public şi de alţi specialişti din diferite domenii reprezintă un ‘examen’ prin care produsele trebuie să le treacă pentru a fi corect evaluate.

„Studenţii defileză astăzi cu 77 de idei, diferite faţă de cele de anul trecut. Este un număr extrem de important de idei, pentru că anul trecut am avut jumătate din acest număr de produse. Este o paletă extrem de largă de produse alimentare, pornind de la zona de lactate, la cea vegetală şi la zona inovativă. Aici mă refer la utilizarea subproduselor din industria alimentară în diverse produse noi, care toate dau un avantaj real populaţiei”, a explicat miercuri presei prorectorul USAMV Dan Vodnar.

Acesta a explicat că totuşi drumul de la idee la aşezarea produsului pe raft este destul de dificil, însă USAMV, prin centrele sale de transfer tehnologic poate ajuta în acest proces.

„În mod normal în acest moment studenţii au ajuns la un prototip, iar paşii următori presupun transferul de cunoştinţe către mediul industrial. Următorul pas este să depună o cerere de brevet, iar mai apoi centrele de transfer tehnologic ale universităţii iau legătura şi răspândesc aceste idei către industrie. Şi industria spune dacă este interesată de idee şi apoi ar urma adaptarea tehnologiei”, a explicat Vodnar, care a amintit că din produsele anilor trecuţi au ajuns pe piaţă, până în prezent, produse precum iaurtul, pâinea făcută cu reziduuri din industria alimentară sau pateuri vegetale.

La rândul său, Andrei Borş, care este asistent de practică în cadrul USAMV a precizat că este aceste prezentări de idei sunt importante deoarece îi stimulează pe studenţi să fie creative, deoarece piaţa are nevoie constant de idei noi, dar a subliniat necesitatea brevetării acestora.

„Trăim într-o economie de piaţă şi avem nevoie de idei noi, pe care nu le poate reproduce oricine, sau măcar să avem dreptul de a le permitea altora să le utilizeze. Orice produs inovativ care iese în evidenţă poate fi un potenţial vârf de lance pentru campanii. Ideile în sine mai au în jur de patru-cinci luni până la materializarea ciclului de licenţă. Până atunci lucrăm la ambalaj, analize microbiologice şi durată şi valabilitate în timp”, a spus Andrei Borş.

Potrivit acestuia, cea mai mare cerere din partea industriei este pentru produsele de panificaţie şi pentru cele pe bază de carne, dar primele sunt mai uşor de gestionat din punct de vedere al creativităţii şi al vandabilităţii.

În ceea ce priveşte ideile studenţilor prezentate la ProInvent, ei încearcă să atingă fie criteriul inovaţiei, fie al originalităţii, urmârind în acelaşi timp obţinerea unui produs care să aibă reale calităţi, pentru a fi cerut pe piaţă. Nu de puţine ori tinerii pornesc în crearea reţetei lor de la propriile gusturi, sau de la reţete mai vechi, ale unor produse de bază sau tradiţionale, pe care încearcă să le îmbunătăţească.

O studentă a venit cu ideea îmbogăţirii untului cu o pudră de cătină, pentru a spori calităţile acestui aliment.

„M-am gândit să înlocuiesc margarina, să aducem untul cât mai des în alimentaţie, mai ales a copiilor, pentru că untul, chiar dacă este grăsime animală, are în compoziţia lui chimică acizi graşi cu catenă scurtă care sunt asimilaţi de corp şi digeraţi. Untul e obţinut din smântână dulce şi am adăugat pudră de cătină, pentru că are cea mai mare valoare antioxidantă – 93,6 – dintre toate plantele medicinale. La fel şi conţinutul în vitamina C ajunge până la 2500 de mg/100 g”, a spus Larisa Gârda, care este studentă în anul IV la Ingineria Produselor Alimentare.

O altă tânără a avut ideea unui produs care să fie plăcut, în crearea căruia a pornit de la propriile gusturi.

„Am făcut o îngheţată cu fructul cherimoya, ardei capia şi unt de cocos . Mi-a plăcut acest fruct, este exotic şi puţin cunoscut şi are un gust de banană amestecat cu pară. Ca să aibă o aromă mai fresh şi o culoare mai interesantă am amestecat cu ardei capia. Îmi place îngheţata, îmi place acest fruct şi, pentru că nu am întâlnit îngheţată din acest fruct am zis să încerc eu. Cherimoya este un fruct foarte cremos, provine din Spania”, a spus Brigitta Birchner, care este studentă la Ingineria Produselor Alimentare.

Alţi studenţi au venit cu produse precum iaurt de capră îmbogăţit cu microcapsule de cătină sau aronia, supliment alimentar încapsulat din miere cu coacăze şi zer, cremă tartinabilă raw-vegană din seminţe de cânepă, cu adaos de coloranţi naturali, humus cu sfeclă roşie sau turtă dulce din făină de secară cu adaos de prune uscate. Pe lângă aceste alimente, studenţii USAMV au mers la ProInvent şi cu produse cosmetice.

Salonul ProInvent are loc la BT Arena între 20-22 martie 2019 şi aduce în prim-plan peste 350 de invenţii din variate domenii ale ştiinţei şi tehnicii, inclusiv din cadrul ingineriei alimentare, iar între participanţi se numără universităţi, institute, centre şi staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor sau persoane fizice din ţară şi din străinătate. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Incident revoltător în curtea Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”: Bărbat amendat pentru scandal și gesturi obscene

Publicat

incident revoltător în curtea catedralei „sfinții apostoli petru și pavel”:

Publicitate

Polițiștii locali din Botoșani au intervenit duminică, 29 iunie 2025, în jurul orei 12:55, după un apel telefonic care semnala un incident grav în curtea Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Botoșani.

Sesizarea indica faptul că un bărbat făcea scandal și își satisfăcuse nevoile fiziologice în incinta lăcașului de cult, provocând indignarea trecătorilor și a personalului religios.

La fața locului, echipajul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pagube importante în urma incendiului de la depozitul de cereale din Dorohoi. 450 de tone de cereale, salvate de pompieri

Publicat

pagube importante în urma incendiului de la depozitul de cereale

Publicitate

Incendiul izbucnit la stația de condiționare a unui depozit de cereale din municipiul Dorohoi a provocat pagube semnificative, în ciuda intervenției rapide a pompierilor.

Flăcările au distrus bunurile aflate în interiorul stației, aproximativ 250 de metri liniari de bandă transportoare și materialele combustibile din structura acoperișului pe o suprafață de circa 20 de metri pătrați.

De asemenea, au fost degradate în urma incendiului alți 100 de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Proiect: Rovinieta, mai scumpă de la 1 septembrie. Care sunt noile tarife pentru mașini, autoutilitare și camioane

Publicat

proiect: rovinieta, mai scumpă de la 1 septembrie. care sunt

Publicitate

Rovinieta, tariful pentru utilizarea drumurilor naționale de către autovehicule, va crește începând cu 1 septembrie. Pentru autoturisme, taxa va fi de 3,5 euro pe zi și 50 de euro pe an, conform unui proiect de lege , publicat joi pe site-ul Ministerului Finanțelor care stabilește noi măsuri fiscal-bugetare, relatează alba24.ro.

Rovinieta – tariful de utilizare a drumurilor naționale pentru autovehicule, se scumpește de la 1 septembrie.

Pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Incendiu puternic la un depozit de cereale din Dorohoi: Intervenție contracronometru a pompierilor

Publicat

incendiu puternic la un depozit de cereale din dorohoi: intervenție

Publicitate

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani intervin în aceste momente  pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de cereale din municipiul Dorohoi.

Flăcările au cuprins o magazie legată prin benzi transportoare de cauciuc de stația de condiționare a cerealelor, incendiul manifestându-se cu degajări mari de fum.

La fața locului au fost mobilizate trei autospeciale de stingere, autospeciala de salvare și lucru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe