Connect with us

ACTUALITATE

Studenţii USAMV Cluj, prezenţi la Salonul ProInvent. Cipsuri de sfleclă, praline 3D sau unt cu pudră de cătină, câteva din produsele inovative

Publicatproinvent

Unt îmbogăţit cu pudră de cătină, care are proprietăţi antioxidante, îngheţată cu cocos şi cherimoya – un fruct exotic provenit din Spania, chipsuri de sfeclă de zahăr sau praline imprimate 3D umplute cu cremă îmbunătăţită cu pudră de ceai verde şi ceai negru sunt doar câteva dintre zecile de idei pe care studenţii USAMV le prezintă miercuri şi joi la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii “Pro Invent 2019” din Cluj, care reprezintă unul dintre primii paşi pe care produsele lor pe pot face către rafturile magazinelor.

Studenţii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca sunt încurajaţi de profesorii lor să găsească idei de produse noi, care să fie inedite şi inovative, sau care să reprezinte o reevaluare a unei reţete vechi, cunoscute de la părinţi sau bunici. În fiecare an tinerii au câtva ocazii de a-şi etala ideile transformate în produse, iar Salonul ProInvent este unul dintre ele. Nu în ultimul rând, această prezentare a produselor care ajung să fie cântărite de public şi de alţi specialişti din diferite domenii reprezintă un ‘examen’ prin care produsele trebuie să le treacă pentru a fi corect evaluate.

“Studenţii defileză astăzi cu 77 de idei, diferite faţă de cele de anul trecut. Este un număr extrem de important de idei, pentru că anul trecut am avut jumătate din acest număr de produse. Este o paletă extrem de largă de produse alimentare, pornind de la zona de lactate, la cea vegetală şi la zona inovativă. Aici mă refer la utilizarea subproduselor din industria alimentară în diverse produse noi, care toate dau un avantaj real populaţiei”, a explicat miercuri presei prorectorul USAMV Dan Vodnar.

Acesta a explicat că totuşi drumul de la idee la aşezarea produsului pe raft este destul de dificil, însă USAMV, prin centrele sale de transfer tehnologic poate ajuta în acest proces.

“În mod normal în acest moment studenţii au ajuns la un prototip, iar paşii următori presupun transferul de cunoştinţe către mediul industrial. Următorul pas este să depună o cerere de brevet, iar mai apoi centrele de transfer tehnologic ale universităţii iau legătura şi răspândesc aceste idei către industrie. Şi industria spune dacă este interesată de idee şi apoi ar urma adaptarea tehnologiei”, a explicat Vodnar, care a amintit că din produsele anilor trecuţi au ajuns pe piaţă, până în prezent, produse precum iaurtul, pâinea făcută cu reziduuri din industria alimentară sau pateuri vegetale.

La rândul său, Andrei Borş, care este asistent de practică în cadrul USAMV a precizat că este aceste prezentări de idei sunt importante deoarece îi stimulează pe studenţi să fie creative, deoarece piaţa are nevoie constant de idei noi, dar a subliniat necesitatea brevetării acestora.

“Trăim într-o economie de piaţă şi avem nevoie de idei noi, pe care nu le poate reproduce oricine, sau măcar să avem dreptul de a le permitea altora să le utilizeze. Orice produs inovativ care iese în evidenţă poate fi un potenţial vârf de lance pentru campanii. Ideile în sine mai au în jur de patru-cinci luni până la materializarea ciclului de licenţă. Până atunci lucrăm la ambalaj, analize microbiologice şi durată şi valabilitate în timp”, a spus Andrei Borş.

Potrivit acestuia, cea mai mare cerere din partea industriei este pentru produsele de panificaţie şi pentru cele pe bază de carne, dar primele sunt mai uşor de gestionat din punct de vedere al creativităţii şi al vandabilităţii.

În ceea ce priveşte ideile studenţilor prezentate la ProInvent, ei încearcă să atingă fie criteriul inovaţiei, fie al originalităţii, urmârind în acelaşi timp obţinerea unui produs care să aibă reale calităţi, pentru a fi cerut pe piaţă. Nu de puţine ori tinerii pornesc în crearea reţetei lor de la propriile gusturi, sau de la reţete mai vechi, ale unor produse de bază sau tradiţionale, pe care încearcă să le îmbunătăţească.

O studentă a venit cu ideea îmbogăţirii untului cu o pudră de cătină, pentru a spori calităţile acestui aliment.

“M-am gândit să înlocuiesc margarina, să aducem untul cât mai des în alimentaţie, mai ales a copiilor, pentru că untul, chiar dacă este grăsime animală, are în compoziţia lui chimică acizi graşi cu catenă scurtă care sunt asimilaţi de corp şi digeraţi. Untul e obţinut din smântână dulce şi am adăugat pudră de cătină, pentru că are cea mai mare valoare antioxidantă – 93,6 – dintre toate plantele medicinale. La fel şi conţinutul în vitamina C ajunge până la 2500 de mg/100 g”, a spus Larisa Gârda, care este studentă în anul IV la Ingineria Produselor Alimentare.

O altă tânără a avut ideea unui produs care să fie plăcut, în crearea căruia a pornit de la propriile gusturi.

“Am făcut o îngheţată cu fructul cherimoya, ardei capia şi unt de cocos . Mi-a plăcut acest fruct, este exotic şi puţin cunoscut şi are un gust de banană amestecat cu pară. Ca să aibă o aromă mai fresh şi o culoare mai interesantă am amestecat cu ardei capia. Îmi place îngheţata, îmi place acest fruct şi, pentru că nu am întâlnit îngheţată din acest fruct am zis să încerc eu. Cherimoya este un fruct foarte cremos, provine din Spania”, a spus Brigitta Birchner, care este studentă la Ingineria Produselor Alimentare.

Alţi studenţi au venit cu produse precum iaurt de capră îmbogăţit cu microcapsule de cătină sau aronia, supliment alimentar încapsulat din miere cu coacăze şi zer, cremă tartinabilă raw-vegană din seminţe de cânepă, cu adaos de coloranţi naturali, humus cu sfeclă roşie sau turtă dulce din făină de secară cu adaos de prune uscate. Pe lângă aceste alimente, studenţii USAMV au mers la ProInvent şi cu produse cosmetice.

Salonul ProInvent are loc la BT Arena între 20-22 martie 2019 şi aduce în prim-plan peste 350 de invenţii din variate domenii ale ştiinţei şi tehnicii, inclusiv din cadrul ingineriei alimentare, iar între participanţi se numără universităţi, institute, centre şi staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor sau persoane fizice din ţară şi din străinătate. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Covid-19 este o “armă biologică”, cred 64% dintre ruşi (sondaj)

Publicat

Aproape două treimi dintre ruşi consideră că noul coronavirus este o “armă biologică” creată de om, potrivit unui sondaj publicat luni de centrul independent Levada, relatează AFP.

Pentru observatori, aceste rezultate stau mărturie privind neîncrederea tradiţională în autorităţi, accentuată de lipsa de transparenţă în gestionarea pandemiei de coronavirus şi de relaţiile tensionate cu occidentalii.

Potrivit acestui studiu efectuat pe un eşantion de 1.600 de persoane, numai 23% dintre ruşi cred că apariţia coronavirusului este un fenomen natural “fără intervenţie umană”, în timp ce 64% cred că este “artificial şi reprezintă o nouă armă biologică”.

Cei care cred cel mai mult în teza unei origini artificiale se află în segmentul de vârstă 40-54 de ani, în proporţie de 71%.

Acelaşi sondaj indică faptul că proporţia ruşilor dispuşi să se vaccineze împotriva COVID-19 a scăzut în două luni de la 38% la 30%. Dintre cei care refuză vaccinul, 37% evocă teama de efecte secundare, 23% aşteaptă rezultatul testelor clinice şi 16% “cred că nu are sens”.

Primit mai întâi cu scepticism, vaccinul rusesc Sputnik V i-a convins totuşi pe experţii independenţi, revista medicală The Lancet stabilindu-i eficienţa la 91,6% împotriva formelor simptomatice de COVID-19.

Însă neîncrederea ruşilor în Kremlin, moştenită de la fosta URSS, rămâne tenace şi este accentuată de o lipsă de transparenţă, notează AFP.

Bilanţul oficial al morţilor de COVID-19 a ajuns luni la 86.455, în timp ce Agenţia de statistici Rosstat a anunţat la începutul anului că 162.429 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au murit între aprilie şi decembrie şi că excesul de mortalitate în 2020 în Rusia în comparaţie cu 2019 este de peste 320.000 de morţi.

Numărul ruşilor vaccinaţi nu este nici el comunicat cu regularitate. Săptămâna trecută, un responsabil al Ministerului Sănătăţii a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă, citat de agenţia TASS, că patru milioane de ruşi au fost vaccinaţi.

“Lansat de Kremlin ca o armă ideologică, fără a aştepta nici măcar rezultatul testelor clinice, Sputnik V este ocolit de ruşii deja neîncrezători faţă de industria lor farmaceutică”, estimează sociologul Aleksei Levinson, de la Centrul Levada.

Potrivit acestuia, ruşii ar fi, de asemenea, mai înclinaţi la teorii ale conspiraţiei în perioade de tensiune, cum se întâmplă în prezent când ruşii şi occidentalii sunt la cuţite în numeroase dosare. “Populaţia rusă se simte asediată de SUA şi de Occident”, a subliniat el.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Numărul cazurilor de coronavirus la nivel global, în creştere după şase săptămâni de scădere

Publicat

Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus înregistrate la nivel global este din nou în creştere după şase săptămâni consecutive de scădere, a afirmat luni directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit DPA.

”Este dezamăgitor, dar nu surprinzător”, a declarat din Geneva Tedros Adhanom Ghebreyesus, precizând că trendul crescător se manifestă în toate zonele, cu excepţia Africii şi regiunilor Pacificului de Vest.

”Parţial pare să fie urmarea relaxării măsurilor de sănătate publică, circulaţiei în continuare a variantelor virusului şi a faptului că oamenii au lăsat garda jos”, a spus acesta.

Directorul OMS a recomandat comunităţii internaţionale să nu se bazeze exclusiv pe vaccinare, spunând că regulile fundamentale de igienă rămân de bază în ceea ce priveşte controlul pandemiei.

Cu toate acestea, a spus că este încurajator că, în sfârşit, personalul medical din ţările sărace este vaccinat, inclusiv în ţări din Vestul Africii precum Ghana şi Coasta de Fildeş.

Până la finalul lui mai, 237 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 sunt preconizate să fie pregătite pentru a fi distribuite în 142 de ţări sărace.

”Este regretabil că acest lucru se întâmplă după aproape trei luni de când unele dintre ţările dezvoltate au demarat campaniile naţionale de vaccinare”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Coronavirus: Polonia ar fi şi ea interesată de achiziţionarea vaccinului chinezesc împotriva COVID

Publicat

Preşedintele polonez Andrzej Duda a discutat cu omologul său chinez Xi Jinping cu privire la achiziţionarea de către Varşovia a vaccinului chinezesc împotriva COVID-19, a declarat luni un consilier al acestuia pentru agenţia de presă poloneză PAP, în timp ce autorităţile caută modalităţi de a accelera vaccinarea populaţiei, relatează Reuters.

Deşi vaccinul chinezesc Sinopharm nu a primit încă aprobarea din partea organismelor de reglementare ale Uniunii Europene, Ungaria a devenit săptămâna trecută prima ţară din UE care a început să-l folosească într-o încercare de a accelera programul de vaccinare.

“La cererea premierului Mateusz Morawiecki, preşedintele a abordat problema cooperării polono-chineze în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, inclusiv posibilitatea ca Polonia să cumpere vaccinuri produse în China, a declarat Krzysztof Szczerski, citat de PAP.

Potrivit acestuia, orice potenţială achiziţie va face obiectul unor discuţii ulterioare.

Un purtător de cuvânt al guvernului polonez nu a răspuns unei solicitări de comentariu din partea Reuters.

La fel ca alte ţări membre ale UE, programul de vaccinare al Poloniei este afectat de întârzierile în livrare din partea unor producători precum AstraZeneca şi Pfizer. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

China interzice pedepsele prea aspre la şcoală

Publicat

examen

China interzice cadrelor didactice, începând de luni, să recurgă la pedepse susceptibile de a provoca traumatisme fizice sau mentale după ce, în ultimii ani, mai mulţi elevi au murit după ce li s-au aplicat corecţii severe, informează AFP.

Noile reguli impuse de Ministerul Educaţiei interzic aplicarea pedepsele umilitoare la şcoală. Reglementările întăresc totodată interdicţia existentă deja asupra pedepselor corporale.

Pedepsele corporale sau obligarea elevilor de a rămâne în picioare sau în genunchi pe sol timp de mai multe ore fac parte dintre practicile interzise, la fel ca şi insultele.

Pentru abateri minore – spre exemplu dacă au uitat să-şi facă temele – elevii vor putea de acum înainte să scrie o scrisoare prin care să-şi ceară scuze sau să ducă la îndeplinire sarcini în sala de clasă.

Cei care au comis fapte mai grave, precum hărţuirea, ar putea fi excluşi temporar sau să urmeze şedinţe de consiliere psihologică.

Interdicţia în China a pedepselor corporale datează din 1986, dar punerea sa în aplicare a fost neregulată, iar părinţii au tolerat deseori astfel de practici.

Ministerul nu a precizat cum preconizează să pedepsească cadrele didactice care nu respectă directivele.

Mass-media chineză relatează frecvent cazurile unor copii decedaţi după ce au fost bătuţi de vreun profesor sau care se sinucid după ce au suferit umilinţe publice la şcoală.

O fată de 10 ani a decedat în provincia Sichuan (sud-vest) după ce profesorul de matematică a tras-o de urechi şi a lovit-o în cap pentru un calcul incorect, a relatat în septembrie agenţia naţională de presă Xinhua.

O elevă de gimnaziu din provincia Jiangsu (est) s-a sinucis în iunie anul trecut după ce profesorul i-a criticat lucrarea ca lipsindu-i ”tonul pozitiv”, a relatat China Daily. Cadrul didactic a lovit-o şi a umilit-o în faţa întregii clase.

O nouă lege vizând interdicţia pedepselor corporale în educaţia familială urmează de asemenea să fie adoptată cu prilejul sesiunii plenare anuale a Adunării naţionale populare (parlamentul chinez), care se deschide vineri.AGERPRES

Citește mai departe