Connect with us

ACTUALITATE

Studenţii USAMV Cluj, prezenţi la Salonul ProInvent. Cipsuri de sfleclă, praline 3D sau unt cu pudră de cătină, câteva din produsele inovative

Publicat

proinvent

Unt îmbogăţit cu pudră de cătină, care are proprietăţi antioxidante, îngheţată cu cocos şi cherimoya – un fruct exotic provenit din Spania, chipsuri de sfeclă de zahăr sau praline imprimate 3D umplute cu cremă îmbunătăţită cu pudră de ceai verde şi ceai negru sunt doar câteva dintre zecile de idei pe care studenţii USAMV le prezintă miercuri şi joi la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „Pro Invent 2019” din Cluj, care reprezintă unul dintre primii paşi pe care produsele lor pe pot face către rafturile magazinelor.

Studenţii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca sunt încurajaţi de profesorii lor să găsească idei de produse noi, care să fie inedite şi inovative, sau care să reprezinte o reevaluare a unei reţete vechi, cunoscute de la părinţi sau bunici. În fiecare an tinerii au câtva ocazii de a-şi etala ideile transformate în produse, iar Salonul ProInvent este unul dintre ele. Nu în ultimul rând, această prezentare a produselor care ajung să fie cântărite de public şi de alţi specialişti din diferite domenii reprezintă un ‘examen’ prin care produsele trebuie să le treacă pentru a fi corect evaluate.

„Studenţii defileză astăzi cu 77 de idei, diferite faţă de cele de anul trecut. Este un număr extrem de important de idei, pentru că anul trecut am avut jumătate din acest număr de produse. Este o paletă extrem de largă de produse alimentare, pornind de la zona de lactate, la cea vegetală şi la zona inovativă. Aici mă refer la utilizarea subproduselor din industria alimentară în diverse produse noi, care toate dau un avantaj real populaţiei”, a explicat miercuri presei prorectorul USAMV Dan Vodnar.

Acesta a explicat că totuşi drumul de la idee la aşezarea produsului pe raft este destul de dificil, însă USAMV, prin centrele sale de transfer tehnologic poate ajuta în acest proces.

„În mod normal în acest moment studenţii au ajuns la un prototip, iar paşii următori presupun transferul de cunoştinţe către mediul industrial. Următorul pas este să depună o cerere de brevet, iar mai apoi centrele de transfer tehnologic ale universităţii iau legătura şi răspândesc aceste idei către industrie. Şi industria spune dacă este interesată de idee şi apoi ar urma adaptarea tehnologiei”, a explicat Vodnar, care a amintit că din produsele anilor trecuţi au ajuns pe piaţă, până în prezent, produse precum iaurtul, pâinea făcută cu reziduuri din industria alimentară sau pateuri vegetale.

La rândul său, Andrei Borş, care este asistent de practică în cadrul USAMV a precizat că este aceste prezentări de idei sunt importante deoarece îi stimulează pe studenţi să fie creative, deoarece piaţa are nevoie constant de idei noi, dar a subliniat necesitatea brevetării acestora.

„Trăim într-o economie de piaţă şi avem nevoie de idei noi, pe care nu le poate reproduce oricine, sau măcar să avem dreptul de a le permitea altora să le utilizeze. Orice produs inovativ care iese în evidenţă poate fi un potenţial vârf de lance pentru campanii. Ideile în sine mai au în jur de patru-cinci luni până la materializarea ciclului de licenţă. Până atunci lucrăm la ambalaj, analize microbiologice şi durată şi valabilitate în timp”, a spus Andrei Borş.

Potrivit acestuia, cea mai mare cerere din partea industriei este pentru produsele de panificaţie şi pentru cele pe bază de carne, dar primele sunt mai uşor de gestionat din punct de vedere al creativităţii şi al vandabilităţii.

În ceea ce priveşte ideile studenţilor prezentate la ProInvent, ei încearcă să atingă fie criteriul inovaţiei, fie al originalităţii, urmârind în acelaşi timp obţinerea unui produs care să aibă reale calităţi, pentru a fi cerut pe piaţă. Nu de puţine ori tinerii pornesc în crearea reţetei lor de la propriile gusturi, sau de la reţete mai vechi, ale unor produse de bază sau tradiţionale, pe care încearcă să le îmbunătăţească.

O studentă a venit cu ideea îmbogăţirii untului cu o pudră de cătină, pentru a spori calităţile acestui aliment.

„M-am gândit să înlocuiesc margarina, să aducem untul cât mai des în alimentaţie, mai ales a copiilor, pentru că untul, chiar dacă este grăsime animală, are în compoziţia lui chimică acizi graşi cu catenă scurtă care sunt asimilaţi de corp şi digeraţi. Untul e obţinut din smântână dulce şi am adăugat pudră de cătină, pentru că are cea mai mare valoare antioxidantă – 93,6 – dintre toate plantele medicinale. La fel şi conţinutul în vitamina C ajunge până la 2500 de mg/100 g”, a spus Larisa Gârda, care este studentă în anul IV la Ingineria Produselor Alimentare.

O altă tânără a avut ideea unui produs care să fie plăcut, în crearea căruia a pornit de la propriile gusturi.

„Am făcut o îngheţată cu fructul cherimoya, ardei capia şi unt de cocos . Mi-a plăcut acest fruct, este exotic şi puţin cunoscut şi are un gust de banană amestecat cu pară. Ca să aibă o aromă mai fresh şi o culoare mai interesantă am amestecat cu ardei capia. Îmi place îngheţata, îmi place acest fruct şi, pentru că nu am întâlnit îngheţată din acest fruct am zis să încerc eu. Cherimoya este un fruct foarte cremos, provine din Spania”, a spus Brigitta Birchner, care este studentă la Ingineria Produselor Alimentare.

Alţi studenţi au venit cu produse precum iaurt de capră îmbogăţit cu microcapsule de cătină sau aronia, supliment alimentar încapsulat din miere cu coacăze şi zer, cremă tartinabilă raw-vegană din seminţe de cânepă, cu adaos de coloranţi naturali, humus cu sfeclă roşie sau turtă dulce din făină de secară cu adaos de prune uscate. Pe lângă aceste alimente, studenţii USAMV au mers la ProInvent şi cu produse cosmetice.

Salonul ProInvent are loc la BT Arena între 20-22 martie 2019 şi aduce în prim-plan peste 350 de invenţii din variate domenii ale ştiinţei şi tehnicii, inclusiv din cadrul ingineriei alimentare, iar între participanţi se numără universităţi, institute, centre şi staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor sau persoane fizice din ţară şi din străinătate. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Bărbat din comuna Vidra, la închisoare pentru amenințare și distrugere. Cât va sta după gratii

Publicat

politie masina alba 1000x600.jpg

Un bărbat de 46 de ani din Vidra a ajuns la închisoare, pentru amenințare și distrugere. A fost condamnat de Judecătoria Câmpeni, la doi ani și 9 luni după gratii.

Potrivit IPJ Alba, joi, 18 august, polițiștii Secției 9 Politie Rurală Câmpeni au identificat și reținut un bărbat de 46 de ani, din comuna Vidra, județul Alba, care este posesorul unui mandat de executare a pedepsei închisorii.

Bărbatul a fost condamnat, de Judecătoria Câmpeni, la doi ani, 9 luni și 10 zile închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de amenințare, distrugere, distrugere…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Doi bărbați din Alba, după gratii pentru conducere sub influența alcoolului. Unul dintre ei nu a avea nici permis

Publicat

img 1033.jpg

Doi bărbați, unul din comuna Daia Română și celălalt din Câmpeni, au ajuns după gratii, fiind condamnați la închisoare pentru conducere sub influența alcoolului. Unul dintre ei nu avea nici permis.

Potrivit IPJ Alba, joi, 18 august, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sebeș au depistat și reținut un bărbat, de 67 de ani, din comuna Daia Română, care este posesorul unui mandat de executare a pedepsei închisorii, emis la data de 18 august, de Judecătoria Blaj.

Bărbatul a fost condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate de un an și 5 luni…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CFR Cluj, FCSB și CSU Craiova nu joacă în acest weekend în Superliga. LPF a REPROGRAMAT partidele

Publicat

football duel ball footballers fielder opponents football pitch sport 1039904.jpgd e1586534325230.jpg

LPF a decis să amâne meciurile din etapa 6 ale celor trei echipe românești care participă în play-off-ul Conference League, FCSB, CFR Cluj și Universitatea Craiova. Acestea vor avea loc pe 24 septembrie. 

În România, nicio echipă n-a beneficiat de amânare până acum. CFR Cluj, FCSB și CSU Craiova ar fi trebuit să joace duminică, 21 august, în etapa 6 din Liga 1.

Cele trei echipe, care joia viitoare vor juca duelurile decisive pentru grupele Conference League, făcuseră o cerere de amânare a meciurilor din etapa 6 a Ligii 1, iar LPF le-a acceptat-o.

Toate cele 3 echipe au meciuri în deplasare în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

PETIȚIE: Limitatoare de viteză și schimbări de sensuri unice pe străzi din Alba Iulia. Solicitări semnate de zeci de locuitori

Publicat

1660906129 harta sensuri 1000x600.jpg

Zeci de locuitori din Alba Iulia au semnat o petiție prin care se solicită modificări de sensuri unice și limitatoare de viteză pe străzi din zona Kaufland.

Termenul limită pentru completare este 23 august, iar în 24 august, petiția, alături informațiile transmise de persoanele semnatare, va fi transmisă către Primăria Municipiului Alba Iulia, Instituția Prefectului și Poliția Municipiului Alba Iulia.

”Până în 23 august așteptăm locuitorii din Cetate, zona pieței, de pe străzile Detunata, Constantin Noica, Nada Florilor, Nazareth Ilit și străzile…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe