Connect with us

ACTUALITATE

Studiu: Administrarea unui antibiotic după un raport sexual poate reduce drastic riscul de a contracta boli cu transmitere sexuală

Publicat

Administrarea unui antibiotic după un raport sexual neprotejat poate reduce drastic riscul de a contracta trei boli cu transmitere sexuală (BTS) de origine bacteriană la persoanele cu risc ridicat, potrivit unui studiu clinic dat publicităţii miercuri, informează AFP.

Rezultatele acestuia au fost prezentate la Conferinţa internaţională privind SIDA de la Montreal, Canada, unde au fost salutate drept o etapă importantă.

„Ar putea duce la modificări ale ghidurilor clinice”, a declarat pentru AFP Steven Deeks, un specialist în SIDA de la Universitatea din California-San Francisco (UCSF), care nu a fost implicat în acest studiu.

Administrarea de doxiciclină a redus cu peste 60% ratele de infecţie cu gonoree şi chlamydia în rândul bărbaţilor care întreţin raporturi sexuale cu alţi bărbaţi şi, de asemenea, s-a dovedit a fi foarte eficientă împotriva sifilisului – dar nu au existat suficiente cazuri pentru ca aceste rezultate să fie semnificative din punct de vedere statistic.

Medicamentul a fost atât de eficient încât cercetătorii au oprit studiile clinice mai devreme decât se aşteptau.

Publicarea acestui studiu survine într-un moment în care ratele de infectare cu aceste boli sunt în creştere, în special la bărbaţii care întreţin raporturi sexuale cu alţi bărbaţi, în rândul cărora utilizarea prezervativului a scăzut de la răspândirea pe scară largă a PrEP (profilaxia pre-expunere), un tratament preventiv eficace împotriva infecţiei cu virusul SIDA, HIV.

Studiu: Administrarea unui antibiotic după un raport sexual poate reduce drastic riscul de a contracta boli cu transmitere sexuală: Ce a demonstrat un studiu clinic realizat de cercetătorii francezi

Un studiu clinic anterior realizat de cercetătorii francezi a demonstrat eficacitatea doxiciclinei ca profilaxie post-expunere (PEP) împotriva sifilisului şi a chlamydiei, dar nu şi a gonoreei.

Acest nou studiu a fost realizat pe aproximativ 500 de persoane, majoritatea bărbaţi care au avut relaţii homosexuale, din San Francisco şi Seattle.

Unii erau sub tratament PrEP pentru HIV, alţii erau seropozitivi.

În fiecare dintre aceste două grupuri, aproximativ două treimi dintre participanţi primeau doxiciclină, în timp ce ceilalţi nu. Urmărirea s-a făcut prin colectarea rezultatelor la fiecare trei luni.

Tratamentul a fost administrat în termen de trei zile de la expunere şi atât timp cât a fost necesar, în funcţie de frecvenţa raporturilor sexuale.

Studiu: Administrarea unui antibiotic după un raport sexual poate reduce drastic riscul de a contracta boli cu transmitere sexuală: Administrarea antibioticului a redus incidenţa acestor BTS-uri cu 62% în rândul participanţilor cu HIV

Administrarea antibioticului a redus incidenţa acestor BTS-uri cu 62% în rândul participanţilor cu HIV şi cu 66% în rândul celor care iau PrEP.

Efectele secundare au fost uşoare şi, în general, participanţii au urmat cu asiduitate tratamentul.

„Avem acum două studii care susţin utilizarea doxiciclinei ca PEP la bărbaţii care întreţin raporturi sexuale cu alţi bărbaţi”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Annie Luetkemeyer, autoarea principală a studiului, de la Universitatea UCSF.

„Cred cu adevărat că trebuie să ne gândim foarte serios la introducerea (acestui tratament) şi la cum să-l încorporăm în ghiduri” pentru a recomanda utilizarea lui.

Cu toate acestea, ea a subliniat că datele disponibile susţin utilizarea acestui tratament în mod specific în rândul grupurilor cu risc ridicat de boli cu transmitere sexuală, nu pentru toată lumea.

Autorii au adăugat că studiile ulterioare vor trebui să analizeze potenţialul impact asupra rezistenţei acestor BTS sau a altor bacterii la antibiotice, precum şi consecinţele potenţial perturbatoare asupra florei intestinale. Agerpres

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Mediateca Institutului Francez din România la Cluj se va numi IOANA COSTAȘ

Publicat

z61 1710 scaled e1664280332439.jpg

Institutul Francez a organizat o ceremonie de omagiere a Ioanei Costaș, fostă directoare delegată a Institutului Francez din România la Cluj-Napoca, în prezența doamnei Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România, luni, 26 septembrie. Cu această ocazie, mediateca Institutului Francez la Cluj-Napoca a primit numele Ioana Costaș, în memoria fostei directoare.

Citește și: TRAGEDIE clujeană. Directoarea Institutului Francez Cluj, Ioana Costaş, a murit la 36 de ani

„Plecată dintre noi pe 30 iulie anul curent, la vârsta de 36 de ani, doamna Costaș a făcut parte din echipa Institutului Francez din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Comuna Poiana Vadului primește cărți de la Biblioteca Județeană Alba. Eveniment de lansare a raftului cu volume

Publicat

bcp 1000x600.jpg

Comuna Poiana Vadului primește cărți de la Biblioteca Județeană Alba. Evenimentul va fi marcat joi, 29 septembrie, de la ora 12.00, când se inaugurează noul raft cu cărți.

Prin intermediul proiectului ”Fondul special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba”, Consiliul Județean Alba, împreună cu Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, oferă comunităților din județ câte o mini bibliotecă, cu circa 300 de volume, cărți noi, din toate domeniile biblioteconomice, sporind atractivitatea bibliotecilor partenere.

Dincolo de fondul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO. Defibrilatoare care pot salva vieți, instalate în Cluj. ISU le-a cerut. Boc: Clujeni, nu vă fie frică să le folosiți

Publicat

defibrilator4.jpg

Un număr de 5 defibrilatoare, aparate necesare în caz de stop cardio-respirator, care sunt foarte ușor de folosit, au fost amplasate în zone mai circulate din Cluj-Napoca.

Amplasarea acestor aparate, care pot ajuta pe oricine să salveze viața unei persoane și să o asiste până la sosirea echipajelor de urgență, au fost solicitate de ISU Cluj, prin intermediul procesului de bugetare participativă, iar clujenii au fost cei care au votat acest proiect.

Defibrilatoare ușor de folosit, amplasate în mai multe zone din oraș

Primăria municipiului Cluj-Napoca, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dezbateri aprinse în CL Alba Iulia, din cauza terasei restaurantului Dante Cafe & Dine. Arhitectul șef consideră că este ilegală

Publicat

consiliul local alba iulia e1664282234459 1000x600.jpg

Spiritele s-au încins marți în Consiliul Local Alba Iulia din cauza unei construcții aflate în apropierea Cetății. Este vorba despre un proiect care vizează terasa restaurantului Dante Cafe & Dine din oraș. 

Reprezentanții primăriei consideră că este vorba despre o extindere fără autorizație a restaurantului, pe când cei care administrează afacerea spun că este o terasă ridicată în baza unui PUD aprobat anterior de instituție. 

Proiectul proune respingerea Planului Urbanistic de Detaliu „Realizare terasă închisă pentru spațiu alimentație publică…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe