EVENIMENT
Studiu: Agenţii patogeni congelaţi care se reactivează după topirea gheţurilor ar putea afecta ecosistemele

Autorii unui studiu recent au avertizat că reactivarea unor agenți patogeni din preistorie, în urma topirii ghețurilor și dezghețării permafrostului, ar putea provoca daune majore asupra mediului înconjurător și conduce la dispariția pe scară largă a organismelor gazdă. Informația provine de la DPA, într-un articol publicat vineri.
Cercetători de la European Commission Joint Research Centre şi Universitatea Flinders din Australia au realizat experimente simulate în cadrul cărora agenţi patogeni din preistorie, reconstruiţi sub formă digitală, invadează comunităţi de organisme gazdă asemănătoare bacteriilor.
Simulările computerizate au arătat că patogenii preistorici ar putea supravieţui şi evolua în lumea modernă, iar aproximativ 3% dintre ei pot să devină dominanţi în noul mediu de pe Terra.
Circa 1% dintre aceşti „invadatori” au furnizat rezultate impredictibile – unii au cauzat moartea unei treimi dintre speciile gazdă, în timp ce alţii au sporit biodiversitatea cu până la 12% în comparaţie cu simulările în care „evadarea” lor nu a fost permisă.
Deşi 1% poate să pară un procent mic, „numărul mare” de microbi preistorici eliberaţi cu regularitate în comunităţile moderne înseamnă că astfel de epidemii reprezintă un pericol substanţial, a declarat principalul autor al studiului, cercetătorul Giovanni Strona.
„Am descoperit că agenţii invadatori ar putea adeseori să supravieţuiască, să evolueze şi, în câteva cazuri, să devină excepţional de rezistenţi şi de dominanţi în comunitate, cauzând fie distrugeri substanţiale, fie modificări ale numărului de specii vii”, a adăugat el.
Out now @PLOSCompBiol, we released ancient pathogens into modern communities and found they might cause substantial ecological change. Sci-fi? As ice releases 4×10^21 microorganisms/y the risk is real https://t.co/xKrg7SqBfE @EU_ScienceHub @helsinkiuni @LifeSciHelsinki @Flinders pic.twitter.com/uVLWWj3JTu
— Giovanni Strona (@GiovanniStrona) July 28, 2023
„De aceea, studiul nostru sugerează că ameninţări impredictibile care aparţineau până acum de domeniul ştiinţifico-fantastic ar putea să genereze, în realitate, riscuri serioase în calitatea lor de factori puternici ai distrugerii ecologice”, a mai spus Giovanni Strona.
Potrivit lui Corey Bradshaw, cercetător la Universitatea Flinders din Adelaide, noul studiu arată că riscul unei invazii a unor patogeni necunoscuţi care ar putea cauza daune ireversibile nu este neglijabil.
„Din această perspectivă, rezultatele noastre sunt îngrijorătoare, întrucât ele indică un risc efectiv ce derivă din evenimente rare în cadrul cărora anumiţi patogeni care sunt congelaţi în prezent în gheaţă şi în permafrost pot să producă impacturi ecologice severe”, a adăugat el.
În cel mai rău scenariu, invazia declanşată de un singur patogen preistoric a redus dimensiunea comunităţii gazdă cu 30% în comparaţie cu scenariile non-invazive.
„Ca societate, trebuie să înţelegem riscul potenţial generat de aceşti microbi străvechi, ca să putem să ne pregătim pentru orice consecinţe nedorite ale eliberării lor în lumea modernă. Rezultatele studiului ne spun că acest risc nu mai reprezintă o simplă fantezie în faţa căreia nu ar trebui să fim pregătiţi să ne apărăm”, a adăugat Corey Bradshaw. Agerpres
EVENIMENT
Marele premiu câștigat la Loto 6/49. Biletul care a câștigat peste 6 milioane de euro a costat 21.50 de lei

La tragerea Loto 6/49 din 30 martie 2025 s-a câștigat premiul de categoria I, în valoare de peste 31,5 milioane lei (aproximativ 6,34 milioane euro). Biletul norocos, completat cu trei variante simple, a fost jucat online pe joaca.loto.ro și a costat 21,50 lei.
„La tragerea Loto 6/49 de astăzi, 30 martie, s-a câştigat premiul de categoria I în valoare de 31.567.186,80 de lei (6.34 milioane de euro). Biletul norocos a fost jucat pe platforma online, joaca.loto.ro şi a fost completat…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Psihiatrii și psihologii clujeni caută SOLUȚII pentru menținerea sănătății mintale a copiilor și adolescenților. Ce este ADICȚIA

Este nevoie urgentă de formare a profesorilor în ceea ce privește fenomenul de adicție. Psihiatrii și psihologii clujeni caută soluții pentru menținerea sănătății mintale a copiilor și adolescenților. Aceasta este doar una dintre concluziile unei conferințe dedicate în totalitate sănătății mintale a copiilor și adolescenților, organizată de specialiștii de la Asociația Română de Studiu asupra Jocurilor (RASG), desfășurată recent la Cluj-Napoca. Cadrele…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
HOROSCOP pentru săptămâna 31 martie – 6 aprilie. Comunicarea SINCERĂ este cheia pentru a rezolva orice conflict

Astrologia este știința ce ne oferă o fereastră către înțelegerea influenței astrelor asupra destinului nostru. Fiecare semn zodiacal are propriile trăsături, temperamente și tendințe. Vezi ce ți-a pregătit Universul pentru această săptămână.
Berbec
În această săptămână, ai ocazia să îți revizuiești planurile și să îți reînnoiești angajamentele. Este un moment bun pentru a face ajustări în carieră sau în relațiile tale. Fii atent la detalii…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Cine sunt Alcoolicii Anonimi din Alba. Grupul de suport pentru dependenții de alcool, jocuri de noroc și droguri

Luptă în fiecare zi, pentru fiecare zi de abstinență. Este o luptă grea, dar necesară pentru ei. Ei nu au nume sunt anonimi. Dar pot fie oricare dintre noi. Sunt oameni care pot fi ușor catalogați bețivi, drogați, sau paria. Însă doar ei știu prin ce au trecut și cum au ieșit la suprafață
Și-au găsit puterea de a renunța la adicții în grup. În grupul de suport mai exact. Ei sunt Alcoolicii Anonimi și au o filiala la Alba.
Nu sunt psihologi, terapeuți, sau psihiatri,…
Citește mai mult pe Alba24.ro