Connect with us

EVENIMENT

Studiu: Agenţii patogeni congelaţi care se reactivează după topirea gheţurilor ar putea afecta ecosistemele

Publicat

agenti patogeni twitter
sursa foto: captură video Twitter / Giovanni Strona

Autorii unui studiu recent au avertizat că reactivarea unor agenți patogeni din preistorie, în urma topirii ghețurilor și dezghețării permafrostului, ar putea provoca daune majore asupra mediului înconjurător și conduce la dispariția pe scară largă a organismelor gazdă. Informația provine de la DPA, într-un articol publicat vineri.

Cercetători de la European Commission Joint Research Centre şi Universitatea Flinders din Australia au realizat experimente simulate în cadrul cărora agenţi patogeni din preistorie, reconstruiţi sub formă digitală, invadează comunităţi de organisme gazdă asemănătoare bacteriilor.

Simulările computerizate au arătat că patogenii preistorici ar putea supravieţui şi evolua în lumea modernă, iar aproximativ 3% dintre ei pot să devină dominanţi în noul mediu de pe Terra.

Circa 1% dintre aceşti „invadatori” au furnizat rezultate impredictibile – unii au cauzat moartea unei treimi dintre speciile gazdă, în timp ce alţii au sporit biodiversitatea cu până la 12% în comparaţie cu simulările în care „evadarea” lor nu a fost permisă.

Deşi 1% poate să pară un procent mic, „numărul mare” de microbi preistorici eliberaţi cu regularitate în comunităţile moderne înseamnă că astfel de epidemii reprezintă un pericol substanţial, a declarat principalul autor al studiului, cercetătorul Giovanni Strona.

„Am descoperit că agenţii invadatori ar putea adeseori să supravieţuiască, să evolueze şi, în câteva cazuri, să devină excepţional de rezistenţi şi de dominanţi în comunitate, cauzând fie distrugeri substanţiale, fie modificări ale numărului de specii vii”, a adăugat el.

„De aceea, studiul nostru sugerează că ameninţări impredictibile care aparţineau până acum de domeniul ştiinţifico-fantastic ar putea să genereze, în realitate, riscuri serioase în calitatea lor de factori puternici ai distrugerii ecologice”, a mai spus Giovanni Strona.

Potrivit lui Corey Bradshaw, cercetător la Universitatea Flinders din Adelaide, noul studiu arată că riscul unei invazii a unor patogeni necunoscuţi care ar putea cauza daune ireversibile nu este neglijabil.

„Din această perspectivă, rezultatele noastre sunt îngrijorătoare, întrucât ele indică un risc efectiv ce derivă din evenimente rare în cadrul cărora anumiţi patogeni care sunt congelaţi în prezent în gheaţă şi în permafrost pot să producă impacturi ecologice severe”, a adăugat el.

În cel mai rău scenariu, invazia declanşată de un singur patogen preistoric a redus dimensiunea comunităţii gazdă cu 30% în comparaţie cu scenariile non-invazive.

„Ca societate, trebuie să înţelegem riscul potenţial generat de aceşti microbi străvechi, ca să putem să ne pregătim pentru orice consecinţe nedorite ale eliberării lor în lumea modernă. Rezultatele studiului ne spun că acest risc nu mai reprezintă o simplă fantezie în faţa căreia nu ar trebui să fim pregătiţi să ne apărăm”, a adăugat Corey Bradshaw. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Legende și EROI mai mari sau mai mici, un PROIECT eTwinning la care au participat și elevi din Cluj-Napoca

Publicat

etwinning 10 e1747326506189.jpg

În acest an școlar, elevii clasei a VI-a C de la Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca s-au implicat  în proiectul eTwinning „Legends and heroes among us”, inițiat de două profesoare din Slovacia și Cehia, proiect la care au participat 178 de elevi și 17 cadre didactice din 9 țări.

„Începând cu luna octombrie, participanții la proiect au desfășurat diverse activități comune, menite să le pună în valoare creativitatea, spiritul de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Gala Sportului în Alba. Cei mai buni sportivi și antrenori, premiați de Consiliul Județean. LISTA performerilor

Publicat

foto: gala sportului în alba. cei mai buni sportivi și

Gala Sportului în Alba. Peste 250 de sportivi și antrenori din Alba au fost premiați, joi, 15 mai 2025, de Consiliul Județean, pentru rezultate deosebite obținute anul trecut. Evenimentul s-a desfășurat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

Gala Sportului în Alba a fost fost organizată de Consiliului Judeţean Alba, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport și cu sprijinul Centrului de Cultură Augustin Bena Alba.

Au fost acordate premii sportivilor și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat trimis în judecată după ce a furat un telefon mobil, din Gara CFR din Alba Iulia

Publicat

a furat un telefon mobil dintr o casă din ighiu și

Un bărbat a fost recent trimis în judecată pentru furt, după ce a sustras un telefon mobil, din Gara CFR din Alba Iulia.

Deși furtul s-a petrecut în martie 2024, bărbatul a fost trimis în judecată, un an mai târziu în data de 12 mai 2025. Dosarul a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară pe rolul Judecătoriei Alba Iulia. 

Din câte se pare bărbatul este în prezent încarcerat la Penitenciarul Aiud.

Cum s-a petrecut furtul

Furtul s-a petrecut în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ați VĂZUT-O? Femeie de 34 de ani din Cluj-Napoca, DISPĂRUTĂ de acasă. Sunați la 112

Publicat

kanalas iolanda e1747327514567.jpeg

În data de 15 mai a.c., în jurul orei 12:00, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată de o femeie cu privire la faptul că nepoata sa, Kanalas Iolanda, în vârstă de 34 de ani, a plecat voluntar, în urmă cu aproximativ trei luni, de la domiciliul din Cluj-Napoca și, până în prezent, nu a mai revenit, neavând informații despre locul în care s-ar afla.

SEMNALMENTE : Înălțime aproximativă – 1,60 m, greutate de circa 80 kg, ochi negri, păr brunet.

Ați…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe