Connect with us

ACTUALITATE

Studiu alarmant pentru părinți: patru beri pe zi, consumate în adolescență, pot opri dezvoltarea creierului

Publicat

Alcoolul în tinerețe și adolescență oprește dezvoltarea creierului, este concluzia unui studiu recent, care spune că efectul negativ poate apărea după patru beri consumate zilnic.

Consumul de alcool este tot mai frecvent în rândul elevilor de liceu sau al studenților. Unii oameni de știință se tem că efectele negative s-ar putea transmite chiar și generațiilor următoare.

Acum, experții unei universități americane au descoperit că patru beri pe zi sunt suficiente să împiedice dezvoltarea creierului cu 47 la sută.

Rezultatele au fost obținute în experimente cu macaci cărora, în mod normal, creierul li se dezvoltă cu un milimetru la fiecare doi ani. Doar că, în urma consumului voluntar de alcool, creșterea a fost cu 0,25 de milimetri mai mică anual.

”Alcoolul afectează două părți cruciale ale creierului, care sunt vulnerabile atunci când un adolescent se dezvoltă. Acest lucru poate duce la schimbări ireversibile ale creierului care pot influența luarea deciziilor, personalitatea, memoria și învățarea” se arată în studiu.

În timp ce există mai multe părți ale creierului afectate de alcool în timpul adolescenței, există două zone ale creierului care sunt deosebit de sensibile la alcool în această perioadă.

Hipocampusul este responsabil pentru memorie și învățare.

Studiile efectuate la adolescenți arată că utilizarea grele și extinsă a alcoolului este asociată cu o reducere cu 10% a dimensiunii hipocampului. De asemenea, arată că funcția hipocampului este în mod unic sensibilă la alcool în acest moment și că alcoolul poate fi otrăvitor la celulele nervoase ale hipocampului, cauzând distrugerea sau distrugerea acestora.3

Lobul prefrontal este important pentru planificare, judecată, luarea deciziilor, controlul impulsurilor și limbajul.

Această zonă a creierului se schimbă cel mai mult în anii adolescenței. Cercetarea cu adolescenți grei de băut „arată că acești tineri au lobi prefrontali mai mici decât tinerii de aceeași vârstă care nu beau.

Organismul de cercetare despre efectele alcoolului asupra creierului în dezvoltare este în continuă creștere. Studiile au arătat modificări fizice ale creierului și dovezi ale rezolvării problemelor și altor funcții cognitive care rezultă din utilizarea alcoolului de către tineri.

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Se oprește apa la marginea municipiului Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

1711463397 nova apaserv.jpg

Din cauza unei avarii apărută pe conducta de distribuție apă din Azbo Dn 125 mm, localizată în zona străzii Parcul Tineretului,  S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a oprit sistemul de alimentare cu apă, astăzi 26 martie 2024 începând cu ora 14:00, până mâine 27 martie 2024 ora 10:00, către utilizatorii din municipiul Botoșani strada Parcul Tineretului nr. 3, scările A, B, C, Aleea Parcul Tineretului nr. 8, scările A, B, Aleea Zimbrului.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat prin această intervenție bruscă!”, au transmis reprezentanții Nova APaserv.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ludoteca de la Botoșani, proiectul unic care dă speranțe copiilor cu probleme de vedere sau de auz

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

În municipiul Botoșani se află un centru educațional unicat în România. Este vorba despre o ludotecă specializată pentru copii cu deficiențe de auz și văz. Ludoteca beneficiază de jocuri și materiale didactice personalizate pentru aceste deficiențe, dar și de creații originale, scrie Adevărul.

Copiii la joacă FOTO Adevărul
Copiii la joacă FOTO Adevărul

În România, sunt numeroși copii cu deficiențe de văz și auz care nu au parte de o șansă reală de integrare în societate, mai ales din cauza lipsei spațiilor gratuite pentru terapie sau a materialelor educaționale adaptate nevoilor acestora.

În județul Botoșani, o echipă de voluntari condusă de Laura Dănilă, un apreciat specialist în logopedie și psihologie pediatrică, a reușit, în 2021 să deschisă prima…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Beat criță, așa a condus un bărbat din municipiul Botoșani. Polițiștii l-au dat jos de la volan la Stăuceni

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit luni pe drumul național, DN 29D, în comuna Stăuceni, un autoturism condus de un bărbat, de 62 de ani, din municipiul Botoșani.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior,  bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Locuri de muncă disponibile la Botoșani. 492 de locuri pe LISTA comunicată de AJOFM

Publicat

bucatar1.jpg

AJOFM Botoșani a anunțat astăzi că nu mai puțin de 492 locuri de muncă sunt disponibile astăzi la nivelul județului Botoșani, conform datelor centralizate de de la agenții economici.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

UNITATEA
DIRECTOR TEHNIC SC TAMIŞTEF SRL

Str. Pacea nr.37A

E-mail:tamistef@yahoo.com

DIRECTOR TEHNIC SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

MANAGER SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „MAVROMATI” BOTOSANI

Str. Marchian nr. 11

Tel:0231/518812

SEF FERMA AGRICOLA SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI AGRICOLE SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr.3,parter

Tel. 0745521363

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe