Connect with us

ACTUALITATE

Studiu alarmant pentru părinți: patru beri pe zi, consumate în adolescență, pot opri dezvoltarea creierului

Publicat

Alcoolul în tinerețe și adolescență oprește dezvoltarea creierului, este concluzia unui studiu recent, care spune că efectul negativ poate apărea după patru beri consumate zilnic.

Consumul de alcool este tot mai frecvent în rândul elevilor de liceu sau al studenților. Unii oameni de știință se tem că efectele negative s-ar putea transmite chiar și generațiilor următoare.

Acum, experții unei universități americane au descoperit că patru beri pe zi sunt suficiente să împiedice dezvoltarea creierului cu 47 la sută.

Rezultatele au fost obținute în experimente cu macaci cărora, în mod normal, creierul li se dezvoltă cu un milimetru la fiecare doi ani. Doar că, în urma consumului voluntar de alcool, creșterea a fost cu 0,25 de milimetri mai mică anual.

”Alcoolul afectează două părți cruciale ale creierului, care sunt vulnerabile atunci când un adolescent se dezvoltă. Acest lucru poate duce la schimbări ireversibile ale creierului care pot influența luarea deciziilor, personalitatea, memoria și învățarea” se arată în studiu.

În timp ce există mai multe părți ale creierului afectate de alcool în timpul adolescenței, există două zone ale creierului care sunt deosebit de sensibile la alcool în această perioadă.

Hipocampusul este responsabil pentru memorie și învățare.

Studiile efectuate la adolescenți arată că utilizarea grele și extinsă a alcoolului este asociată cu o reducere cu 10% a dimensiunii hipocampului. De asemenea, arată că funcția hipocampului este în mod unic sensibilă la alcool în acest moment și că alcoolul poate fi otrăvitor la celulele nervoase ale hipocampului, cauzând distrugerea sau distrugerea acestora.3

Lobul prefrontal este important pentru planificare, judecată, luarea deciziilor, controlul impulsurilor și limbajul.

Această zonă a creierului se schimbă cel mai mult în anii adolescenței. Cercetarea cu adolescenți grei de băut „arată că acești tineri au lobi prefrontali mai mici decât tinerii de aceeași vârstă care nu beau.

Organismul de cercetare despre efectele alcoolului asupra creierului în dezvoltare este în continuă creștere. Studiile au arătat modificări fizice ale creierului și dovezi ale rezolvării problemelor și altor funcții cognitive care rezultă din utilizarea alcoolului de către tineri.

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Spectacol de teatru de păpuși la ”Prichindel” de 1 Decembrie. Intrarea este liberă, în limita locurilor

Publicat

teatrul de papusi prichindel mascota e1661958842976 1000x600.jpg

Teatrul de Păpuși „Prichindel” prezintă joi, 1 Decembrie 2022, de la orele 16:00, spectacolul Alba meleaguri de poveste – Tărâmul zânelor. 

Spectacolul are loc la Sala 67 a Teatrului de Păpuși Prichindel din Alba Iulia și face parte din festivalul ”România tradițională”, ediția 1, eveniment organizat alături de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.

”Piesa pe care v-o propunem spre vizionare face parte din cadrul programului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

O femeie de 51 de ani din Botoșani a fost găsită moartă în casă. Familia o dăduse dispărută

Publicat

disparuta2.jpg

Femeia dată dispărută luni dimineață a fost găsită decedată, într-o locuință, din municipiul Botoșani, ce aparține familiei. Liliana Vodă avea 51 de ani.

Amintim că la data de 27 noiembrie 2022, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au fost sesizați cu privire la faptul că o femeie, de 51 de ani, din municipiul Botoșani, a părăsit domiciliul în mod voluntar, în aceeași zi, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

 

În cauză a fost deschis un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă, fiind dispusă efectuarea autopsiei pentru a se stabili cu exactitate cauza decesului.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Operațiune de relocare a statuii gigant a Reginei Maria, din fața Sălii Unirii. Va fi mutată într-un alt loc din Alba Iulia

Publicat

mutarea statuii e1669636532594 1000x600.jpeg

Statuia Reginei Maria, amplasată temporar în Piața Cetății, în fața scărilor de la Sala Unirii, este relocată luni, 28 noiembrie. 

Noul loc în care va fi pusă în valoare, găsit de autoritățile locale, va fi Parcul Unirii, în zona dinspre Hotel Cetate. Se pare că s-a dorit amplasarea ei în noul loc, înainte de 1 Decembrie, când în oraș sunt așteptați mii de vizitatori.

Operațiunea este destul de complicată, în condițiile în care dimensiunea este considerabilă.

Statuia Reginei Maria este o donație realizată la iniţiativa unor persoane private,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria comunei Mihai Eminescu: „Finanțare pentru asfaltarea a aproximativ 20 km drumuri comunale și sătești”

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Primaria comunei Mihai Eminescu aduce la cunostinta ca este prima Unitate Administrativ Teritoriala din judetul Botosani care semneaza contract de finantare prin Programul National de Investitii „Anghel Saligny” pentru Reabilitarea prin asfaltare a drumurilor comunale si satesti.

Asadar astazi s-a semnat contractul de finantare pentru obiectivul de investitie „ Reabilitare prin asfaltare drumuri comunale si satesti in comuna Mihai Eminescu, judetul Botosani” prin care primaria obtine de la Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Administratiei suma de 20.000.000 lei pentru asfaltarea a aproximativ 20 km drumuri comunale si satesti.

Potrivit OUG 95/2021 pentru aprobarea Programului National de Investitii „Anghel Saligny”, s-a acordat finantare pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe