Connect with us

ACTUALITATE

Studiu: Alcoolul, riscuri pentru sănătate și niciun beneficiu la tineri. Adulții ar avea de câștigat

Publicat

Tinerii nu ar trebui să bea alcool deloc, însă o cantitate mică de alcool poate fi benefică pentru adulții trecuți de 40 de ani, arată cel mai amplu studiu făcut pe acest subiect. Cât alcool ar putea bea o persoană înainte să-și asume un risc excesiv pentru sănătate?

Potrivit celui mai mare studiu de acest gen, alcoolul prezintă riscuri semnificative pentru sănătate și niciun beneficiu pentru tineri, dar unii adulți mai în vârstă ar putea avea de câștigat dacă beau o cantitate mică de alcool. Concluzia vine de la autorii studiului Global Burden of Diseases, un proiect al Universității Washington din Seattle.

În urmă cu patru ani, studiul afirma că până și consumul ocazional de alcool este dăunător pentru sănătate și sugera ca guvernele să sfătuiască oamenii să se abțină în totalitate.

Dar, după o nouă analiză majoră a datelor globale, experții au ajuns la noi concluzii, notează The Guardian.

Potrivit acestora, tinerii se confruntă cu riscuri mai mari pentru sănătate din cauza consumului de alcool decât adulții mai în vârstă. Dar adulții cu vârsta de 40 de ani și peste, sănătoși, pot beneficia de un consum limitat de alcool, cum ar fi un pahar mic cu vin roșu pe zi, inclusiv de un risc redus de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet.

Rezultatele publicate în Lancet sunt primele care raportează riscul de consum de alcool în funcție de regiunea geografică, vârstă, sex și an. Ele sugerează că recomandările globale privind consumul de alcool ar trebui să se bazeze pe vârstă și pe locație, cu cele mai stricte orientări pentru bărbații cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani, care prezintă cel mai mare risc de consum „nociv” de alcool la nivel mondial.

Studiu: Alcoolul, riscuri pentru sănătate și niciun beneficiu la tineri. Adulții ar avea de câștigat: Ce a declarat autorul principal al studiului

„Mesajul nostru este simplu: tinerii nu ar trebui să bea, dar persoanele mai în vârstă pot beneficia de pe urma consumului de cantități mici”, a declarat autorul principal, Dr. Emmanuela Gakidou, profesor de științe metrice de sănătate la Facultatea de Medicină a Universității din Washington.

„Deși poate că nu este realist să credem că tinerii adulți se vor abține de la băutură, credem că este important să comunicăm cele mai recente dovezi, astfel încât toată lumea să poată lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la sănătatea lor.”

Se estimează că un total de 1,34 miliarde de persoane au consumat cantități periculoase de alcool în 2020, potrivit analizei obiceiurilor de consum de alcool din 204 țări.

Studiu: Alcoolul, riscuri pentru sănătate și niciun beneficiu la tineri. Adulții ar avea de câștigat: Ce arată studiul

Studiul arată că 59% dintre cei care au consumat cantități mari de alcool aveau vârsta cuprinsă între 15 și 39 de ani – persoane pentru care alcoolul nu aducea niciun beneficiu pentru sănătate și care prezentau riscuri, inclusiv leziuni legate de consumul de alcool sau accidente de mașină, sinucideri sau crime. Trei sferturi dintre băutorii „nocivi” erau bărbați.

Cercetătorii au analizat riscul consumului de alcool asupra a 22 de rezultate în materie de sănătate, inclusiv răni, boli cardiovasculare și cancere, folosind datele Global Burden of Disease din 2020.

Cu ajutorul acestor informații, au putut estima cât de mult alcool ar putea bea o persoană înainte de a-și asuma un risc excesiv pentru sănătate, față de cineva care nu a consumat deloc alcool.

Ei au constatat că nivelul de alcool care ar putea fi consumat fără a crește riscul pentru sănătate a crescut de-a lungul vieții. Cercetătorii au considerat că o băutură standard este un pahar de 100 ml cu vin roșu cu 13% alcool sau o cutie sau o sticlă de 375 ml de bere cu 3,5% alcool.

Ei au constatat că, pentru bărbații cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani, cantitatea de alcool recomandată înainte de a „risca pierderea sănătății” era de doar 0,136 dintr-o băutură standard pe zi. Pentru femeile de aceeași vârstă, „nivelul minim teoretic de expunere la risc” a fost de 0,273 băuturi – aproximativ un sfert dintr-o băutură standard pe zi.

Studiu: Alcoolul, riscuri pentru sănătate și niciun beneficiu la tineri. Adulții ar avea de câștigat: Beneficii pentru sănătate

Pentru adulții cu vârsta de 40 de ani și peste, fără alte boli, consumul unei cantități mici de alcool a fost legat de unele beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de boală cardiacă ischemică, de accident vascular cerebral și de diabet.

În rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 40 și 64 de ani, nivelurile sigure de consum de alcool au variat de la aproximativ o jumătate de băutură standard pe zi până la aproape două băuturi standard. Pentru cei cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, riscurile de „pierdere a sănătății din cauza consumului de alcool” au fost atinse după ce au consumat puțin peste trei băuturi standard pe zi.

Dar, în medie, consumul de alcool recomandat pentru adulții cu vârsta de peste 40 de ani a rămas scăzut, atingând un maxim de 1,87 băuturi standard pe zi. După aceea, riscurile pentru sănătate creșteau cu fiecare băutură.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Corneliu Maricel Maxim, consilier local din muncipiul Botoșani

Publicat

maxim 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi consilierul local din CLM Botoșani, Corneliu Maricel Maxim.
Acesta a părăsit recent PNL Botoșani și va candida pe listele noii formațiuni politice numite Forța Dreptei, o formațiune care a reușit deja să îi atragă pe vechi liberali care sunt nemulțumiți de alianța cu PSD. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe