Connect with us

ACTUALITATE

Studiu: Alcoolul, riscuri pentru sănătate și niciun beneficiu la tineri. Adulții ar avea de câștigat

Publicat

Tinerii nu ar trebui să bea alcool deloc, însă o cantitate mică de alcool poate fi benefică pentru adulții trecuți de 40 de ani, arată cel mai amplu studiu făcut pe acest subiect. Cât alcool ar putea bea o persoană înainte să-și asume un risc excesiv pentru sănătate?

Potrivit celui mai mare studiu de acest gen, alcoolul prezintă riscuri semnificative pentru sănătate și niciun beneficiu pentru tineri, dar unii adulți mai în vârstă ar putea avea de câștigat dacă beau o cantitate mică de alcool. Concluzia vine de la autorii studiului Global Burden of Diseases, un proiect al Universității Washington din Seattle.

În urmă cu patru ani, studiul afirma că până și consumul ocazional de alcool este dăunător pentru sănătate și sugera ca guvernele să sfătuiască oamenii să se abțină în totalitate.

Dar, după o nouă analiză majoră a datelor globale, experții au ajuns la noi concluzii, notează The Guardian.

Potrivit acestora, tinerii se confruntă cu riscuri mai mari pentru sănătate din cauza consumului de alcool decât adulții mai în vârstă. Dar adulții cu vârsta de 40 de ani și peste, sănătoși, pot beneficia de un consum limitat de alcool, cum ar fi un pahar mic cu vin roșu pe zi, inclusiv de un risc redus de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet.

Rezultatele publicate în Lancet sunt primele care raportează riscul de consum de alcool în funcție de regiunea geografică, vârstă, sex și an. Ele sugerează că recomandările globale privind consumul de alcool ar trebui să se bazeze pe vârstă și pe locație, cu cele mai stricte orientări pentru bărbații cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani, care prezintă cel mai mare risc de consum „nociv” de alcool la nivel mondial.

Studiu: Alcoolul, riscuri pentru sănătate și niciun beneficiu la tineri. Adulții ar avea de câștigat: Ce a declarat autorul principal al studiului

„Mesajul nostru este simplu: tinerii nu ar trebui să bea, dar persoanele mai în vârstă pot beneficia de pe urma consumului de cantități mici”, a declarat autorul principal, Dr. Emmanuela Gakidou, profesor de științe metrice de sănătate la Facultatea de Medicină a Universității din Washington.

„Deși poate că nu este realist să credem că tinerii adulți se vor abține de la băutură, credem că este important să comunicăm cele mai recente dovezi, astfel încât toată lumea să poată lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la sănătatea lor.”

Se estimează că un total de 1,34 miliarde de persoane au consumat cantități periculoase de alcool în 2020, potrivit analizei obiceiurilor de consum de alcool din 204 țări.

Studiu: Alcoolul, riscuri pentru sănătate și niciun beneficiu la tineri. Adulții ar avea de câștigat: Ce arată studiul

Studiul arată că 59% dintre cei care au consumat cantități mari de alcool aveau vârsta cuprinsă între 15 și 39 de ani – persoane pentru care alcoolul nu aducea niciun beneficiu pentru sănătate și care prezentau riscuri, inclusiv leziuni legate de consumul de alcool sau accidente de mașină, sinucideri sau crime. Trei sferturi dintre băutorii „nocivi” erau bărbați.

Cercetătorii au analizat riscul consumului de alcool asupra a 22 de rezultate în materie de sănătate, inclusiv răni, boli cardiovasculare și cancere, folosind datele Global Burden of Disease din 2020.

Cu ajutorul acestor informații, au putut estima cât de mult alcool ar putea bea o persoană înainte de a-și asuma un risc excesiv pentru sănătate, față de cineva care nu a consumat deloc alcool.

Ei au constatat că nivelul de alcool care ar putea fi consumat fără a crește riscul pentru sănătate a crescut de-a lungul vieții. Cercetătorii au considerat că o băutură standard este un pahar de 100 ml cu vin roșu cu 13% alcool sau o cutie sau o sticlă de 375 ml de bere cu 3,5% alcool.

Ei au constatat că, pentru bărbații cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani, cantitatea de alcool recomandată înainte de a „risca pierderea sănătății” era de doar 0,136 dintr-o băutură standard pe zi. Pentru femeile de aceeași vârstă, „nivelul minim teoretic de expunere la risc” a fost de 0,273 băuturi – aproximativ un sfert dintr-o băutură standard pe zi.

Studiu: Alcoolul, riscuri pentru sănătate și niciun beneficiu la tineri. Adulții ar avea de câștigat: Beneficii pentru sănătate

Pentru adulții cu vârsta de 40 de ani și peste, fără alte boli, consumul unei cantități mici de alcool a fost legat de unele beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de boală cardiacă ischemică, de accident vascular cerebral și de diabet.

În rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 40 și 64 de ani, nivelurile sigure de consum de alcool au variat de la aproximativ o jumătate de băutură standard pe zi până la aproape două băuturi standard. Pentru cei cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, riscurile de „pierdere a sănătății din cauza consumului de alcool” au fost atinse după ce au consumat puțin peste trei băuturi standard pe zi.

Dar, în medie, consumul de alcool recomandat pentru adulții cu vârsta de peste 40 de ani a rămas scăzut, atingând un maxim de 1,87 băuturi standard pe zi. După aceea, riscurile pentru sănătate creșteau cu fiecare băutură.

(sursa: Mediafax)

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Alertă la Ampoița. Un urs a fost văzut în zona localității. A fost emis un mesaj RO-ALERT

Publicat

urs 2 1000x600.jpg

Prezența unui urs în zona localității Ampoița din comuna Meteș a fost semnalată vineri seara, printr-un apel la numărul unic de urgență 112.

Potrivit ISU Alba, a fost emis un mesaj Ro-Alert către locuitorii din zona respectivă.

Nu sunt persoane care să necesite îngrijiri medicale.

foto: arhivă, rol ilustrativ

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Wizz Air a anunțat că va oferi 100.000 de bilete gratuite în Europa, pentru cetățenii ucraineni

Publicat

Arhivă foto

O sută de mii de bilete gratuite vor fi oferite de Wizz Air cetățenilor ucraineni pentru toate zborurile continentale din Europa și Marea Britanie, anunță, vineri, compania.

Wizz Air a anunțat vineri că va oferi 100.000 de bilete gratuite cetățenilor ucraineni pentru toate zborurile continentale din Europa și Marea Britanie operate de Wizz Air Hungary și Wizz Air UK.

Biletele gratuite vor fi disponibile pentru călătorii între 15 septembrie și 8 decembrie 2022 pentru a ajuta ucrainenii să ajungă la destinațiile dorite.

Biletele gratuite sunt disponibile pe 800 de rute.

Wizz Air a anunțat că va oferi 100.000 de bilete gratuite în Europa: Cum pot ucrainenii să rezerve un zbor

Ucrainenii care doresc să rezerve un zbor în cadrul acestei scheme de bilete gratuite pot face acest lucru vizitând https://wizzair.com/#/rescue.

Călătorilor li se va cere să furnizeze numărul pașaportului ucrainean în momentul rezervării și li se va cere, de asemenea, să prezinte pașaportul ucrainean și viza/documentele de călătorie necesare la check-in.

„Wizz Air este o companie aeriană importantă pentru Ucraina și suntem aici pentru a continua să sprijinim în orice mod putem în aceste vremuri dificile. Scopul nostru este să atenuăm greutățile cetățenilor ucraineni”, a spus József Váradi, Chief Executive Officer al Wizz Air.

Ucrainenii au inclus în zbor un bagaj de mână, iar trolerele și bagajele de cală sunt supuse unor taxe suplimentare.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Proiect de birouri vândut la Cluj cu 35 de milioane de euro. Cele mai mari tranzacţii imobiliare din ţară

Publicat

ansamblu imobiliar.jpg

Piaţa de investiţii imobiliare a crescut în prima jumătate a anului, ajungând la 336 milioane de euro în România, cu aproximativ 13% peste nivelul din primul semestru al anului trecut, tranzacţiile în segmentul birourilor reprezentând aproape 63% din volum, potrivit raportului de piaţă pentru primul semestru din 2022 al unei companii de consultanţă imobiliară.

110 milioane de euro cea mai mare tranzacţie imobiliară

În condiţiile în care, în ciuda contextului oarecum incert al economiei mondiale, o serie de tranzacţii mari, aflate în diverse stadii, sunt încă în curs de derulare, anul s-ar putea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

USR acuză Guvernul că „îngroapă” românii în birocrație: Declarație pentru cei care muncesc part-time

Publicat

usr

USR acuză Guvernul PSD-PNL că după supraimpozitarea contractelor part-time Ministerul Finanțelor a stabilit, printr-o procedură, că românii care lucrează în acest fel la mai mulți angajatori trebuie să depună, lunar, la fiecare angajator, o declarație pe proprie răspundere.

„După ce Guvernul PSD-PNL a reintrodus prostia „muncești 2 ore, plătești taxe pe 8 ore”, aplicată întâi în epoca Dragnea, Ministerul Finanțelor a stabilit, printr-o procedură, că românii care lucrează part-time la mai mulți angajatori trebuie să depună, lunar, la fiecare angajator, o declarație pe proprie răspundere”, transmite USR.

Oana Țoiu, deputat USR și membru în Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, atrage atenția asupra birocrației și a riscurilor presupuse de completarea a mii de declarații pe propria răspundere, sub sancțiunile aplicate faptei de fals în declarații.

USR acuză Guvernul că „îngroapă” românii în birocrație: „Lupta Guvernului cu românii care muncesc cu normă parțială continuă”

„Lupta Guvernului cu românii care muncesc cu normă parțială continuă. PSD și PNL au găsit ceva să încurce și puținele locuri de muncă part-time care au supraviețuit.

Guvernanții sunt atât de rupți de realitatea de zi cu zi din afara biroului din instituții încât, sub răspunderea falsului în declarații, cer lunar fiecărui angajat o declarație pe proprie răspundere privind veniturile cumulate din salariile cu normă parțială. Nu știu să inventeze soluții, dar știu să inventeze birocrație inutilă.

Mii de hârtii inutile lunar, sancțiuni pentru cei care muncesc cât pot de bine, dar poate nu știu și nu își pot calcula lunar baza lunară de impozitare.

Vorbim de munca precară fără studii superioare, totuși. Februarie are mai puține zile decât august și salarii mai mici, mai sunt și perioadele de concediu medical, iar cei cu studii puține nu vor ști mereu, de unii singuri, să verifice brutul cumulat ca să se asigure că respectă la literă legea sau ce sunt acelea venituri asimilate salariilor. Pedepsele pentru falsul în declarații sunt închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă”, spune Oana Țoiu.

USR acuză Guvernul că „îngroapă” românii în birocrație: Care este singura soluție

Aceasta consideră că singura soluție corectă este renunțarea la suprataxarea contractelor part-time, „una dintre cele mai aberante măsuri fiscale băgate pe gât românilor” de la 1 august 2022, care reprezintă și un afront adus micilor antreprenori, „pe care statul îi consideră hoți, din start, în loc ca instituțiile să-și facă treaba și să-i sancționeze doar pe cei care încalcă legea”.

Oana Țoiu mai spune că „dacă se încăpățânează să mențină suprataxarea contractelor part-time, cu toate implicațiile dezastruoase ale măsurii, PSD și PNL măcar să nu-i îngroape pe români în birocrație”.

„Statul are, oricum, aceste evidențe și le poate folosi, notificând angajatorii dacă e cazul, fără să aplice penalități dacă nu există erori recurente în declarații.

Dacă nici asta nu poate face atât de incompetentul Guvern PSD-PNL, măcar să ceară o unică declarație la început și să rămână responsabilitatea de a aduce alta doar dacă se schimbă statutul de angajat sau salariul din contract la ceilalți angajatori”, potrivit USR.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe