ACTUALITATE
Studiu: Aproape 5,2 milioane de copii au pierdut un părinte sau un tutore din cauza COVID-19
Cel puţin 5,2 milioane de copii cu vârsta sub 18 ani şi-au pierdut un părinte sau un tutore din martie 2020 din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit unui studiu publicat joi de revista The Lancet, relatează EFE.
Studiul, realizat de Imperial College din Londra cu date privind mortalitatea în 20 de ţări, relevă că grupa de vârstă între 10 şi 17 ani a fost cel mai afectată, având în vedere că aproape 2,1 milioane dintre ei au pierdut un părinte sau un tutore din cauza COVID-19.
Acest fenomen asociat pandemiei a afectat şi 500.000 de copii cu vârste între 0 şi 4 ani, precum şi 740.000 de minori cu vârste cuprinse între 5 şi 9 ani, potrivit datelor actualizate de experţi în iulie 2021.
Studiul arată de asemenea că numărul copiilor afectaţi aproape s-a dublat timp de şase luni între 1 mai şi 31 octombrie 2021, comparativ cu numărul înregistrat în primele 14 luni ale pandemiei (între 1 martie 2020 şi 30 aprilie 2021).
Ce sugerează studiul
În termeni globali, notează autorii, studiul sugerează că rata de mortalitate asociată COVID-19 a afectat „în mod disproporţionat” părinţii sau tutorii bărbaţi. Astfel, trei din patru minori (75%) au rămas orfani de un părinte sau un tutore bărbat.
În general, orfanitatea asociată mortalităţii în urma COVID-19 sporeşte riscul ca minorul să fie afectat de sărăcie, exploatare, abuz, violenţă, infecţie cu HIV, tulburări de sănătate mintală şi depresie, sau, în unele cazuri, de asociere cu grupări extremiste juvenile.
„A fost nevoie să treacă peste zece ani pentru ca 5 milioane de copii să rămână orfani din cauza SIDA, în condiţiile în care acelaşi număr de copii au rămas orfani în cei doi ani de pandemie”, notează Lorraine Sherr, autoare studiului. Agerpres