Connect with us

ACTUALITATE

Studiu: Astronauții suferă pierderi osoase „semnificative” în timpul misiunilor spațiale

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Astronauții suferă pierderi osoase „semnificative” în timpul misiunilor spațiale, ceea ce ridică îngrijorări pentru viitoarele călătorii pe Marte. Studiul e realizat de un grup de cercetători care a dezvăluit impactul devastator pe care călătoriile în spațiu îl au asupra scheletului uman.

Cercetarea a constatat că astronauții aflați într-o misiune de șase luni suferă o pierdere osoasă echivalentă cu două decenii pe Pământ, călătoria în spațiu exercitând, de asemenea, presiune asupra sistemului cardiovascular și crescând expunerea la radiații, arată studiul citat de Sky News.

Doar aproximativ jumătate din pierderea osoasă a fost recuperată la un an de la întoarcere, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la viitoarele misiuni pe Marte și pe Lună.

Misiunile spațiale mai lungi au dus la o pierdere osoasă mai mare și la o probabilitate redusă de recuperare.

Pierderea osoasă apare din cauza lipsei de gravitație în spațiu, unde oasele care suportă de obicei greutatea pe Pământ sunt lipsite de acest factor.

Studiu: Astronauții suferă pierderi osoase „semnificative” în timpul misiunilor spațial: Studiul, realizat pe  17 astronauți

Studiul a fost realizat pe 17 astronauți – 14 bărbați și trei femei cu o vârstă medie de 47 de ani – care au zburat la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) în ultimii șapte ani.

Membrii echipajului proveneau de la agenția spațială americană NASA, de la agențiile spațiale canadiană și europeană și de la Agenția japoneză de explorare aerospațială.

Aceștia au lucrat cu o echipă de cercetare condusă de Leigh Gabel, profesor la Universitatea din Calgary, timp de un an după ce s-au întors pe Pământ.

Nouă membri ai echipajului au suferit pierderi permanente de densitate minerală osoasă după ce au petrecut între patru și șapte luni în misiunile spațiale.

Studiu: Astronauții suferă pierderi osoase „semnificative” în timpul misiunilor spațial: Zboruri de șase luni

„Astronauții au suferit pierderi osoase semnificative în timpul zborurilor spațiale de șase luni, pierderi pe care ne-am aștepta să le vedem la adulții mai în vârstă pe parcursul a două decenii pe Pământ, iar aceștia au recuperat doar aproximativ jumătate din această pierdere după un an la întoarcerea pe Pământ”, a declarat profesorul Gabel cu privire la cercetarea publicată în revista Scientific Reports.

„Ceea ce este inedit la acest studiu este că i-am urmărit pe astronauți timp de un an după călătoria lor în spațiu pentru a înțelege dacă și cum se recuperează osul”.

Agențiile spațiale trebuie să îmbunătățească contramăsurile, cum ar fi exercițiile fizice și alimentația, în încercarea de a preveni pierderea de os, a avertizat profesorul Gabel.

Exercițiile fizice în timpul zborului, inclusiv antrenamentul de rezistență pe ISS, s-au dovedit a fi cruciale pentru prevenirea pierderii osoase și musculare, a constatat studiul.

Studiu: Astronauții suferă pierderi osoase „semnificative” în timpul misiunilor spațiale: Ce astronauți au avut  mai multe șanse să recupereze osul după o misiune

Astronauții care au efectuat mai multe exerciții de ridicare a greutăților în comparație cu rutina lor obișnuită de exerciții fizice pe Pământ au avut mai multe șanse să recupereze osul după o misiune.

Astronauții au pierdut în medie 2,1% densitate redusă în osul inferior al piciorului, tibia, și 1,3% rezistență osoasă redusă.

„În timpul zborului în spațiu, structurile osoase fine se subțiază și, în cele din urmă, unele dintre tijele osoase se deconectează unele de altele”, a declarat profesorul Gabel.

„Odată ce astronautul se întoarce pe Pământ, conexiunile osoase rămase se pot îngroșa și întări, dar cele care s-au deconectat în spațiu nu pot fi reconstruite, astfel încât structura osoasă generală a astronautului se modifică permanent”.

Cercetarea a constatat, de asemenea, că sistemul cardiovascular este, de asemenea, afectat de călătoriile în spațiu.

„Fără ca gravitația să tragă sângele spre picioare, astronauții experimentează o schimbare de fluid care face ca mai mult sânge să se adune în partea superioară a corpului”, a declarat profesorul Gabel. „Acest lucru poate afecta sistemul cardiovascular și vederea”.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

razie politisti radar amenda 3 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copila de 13 ani a fost găsită de polițiști noaptea trecută în municipiul Botoșani

Publicat

img 20240416 wa0013 859x600.jpg

Copila de 13 ani din Botoșani, căutată de familie a fost găsită, în cursul nopții, pe raza municipiului Botoșani. Aceasta a fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență.

Se continuă verificările pentru a stabili împrejurările în care minora a părăsit domiciliul.

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Știrea inițială: Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Percheziții la Botoșani. Ce caută oamenii legii

Publicat

img 20240417 wa0000 926x600.jpg

Polițiștii din cadrul Politției Orașului Bucecea, cu sprijinul polițiștilor de ordine publică și a celor de la acțiuni speciale au pus in executare, in această dimineața 18 Percheziții domiciliare la persoane bănuite de braconaj piscicol din com. Varfu Câmpului, județul Botosani și comuna Hănțești județul Suceava.

Aproximativ 100 de forțe de ordine sunt angrenate în acțiune pentru probarea activității infracționale a persoanelor care efectuează pescuitul resurselor acvatice vii cu unelte ilegale (respectiv plase monofilament cu ochiul sub dimensiunile minime admise).

YouTube video

YouTube video


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Publicat

maria.jpg

Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

BOBEICĂ NARCISA MARIA are următoarele semnalmente: aproximativ 1, 65 m înălțime, păr brunet lung, ochi negri.

Vestimentație: Blugi de culoare gri, hanorac, adidași albi, purta un ghiozdan de culoare neagră, cu model floral.

“Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe