Connect with us

ACTUALITATE

Studiu: Astronauții suferă pierderi osoase „semnificative” în timpul misiunilor spațiale

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Astronauții suferă pierderi osoase „semnificative” în timpul misiunilor spațiale, ceea ce ridică îngrijorări pentru viitoarele călătorii pe Marte. Studiul e realizat de un grup de cercetători care a dezvăluit impactul devastator pe care călătoriile în spațiu îl au asupra scheletului uman.

Cercetarea a constatat că astronauții aflați într-o misiune de șase luni suferă o pierdere osoasă echivalentă cu două decenii pe Pământ, călătoria în spațiu exercitând, de asemenea, presiune asupra sistemului cardiovascular și crescând expunerea la radiații, arată studiul citat de Sky News.

Doar aproximativ jumătate din pierderea osoasă a fost recuperată la un an de la întoarcere, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la viitoarele misiuni pe Marte și pe Lună.

Misiunile spațiale mai lungi au dus la o pierdere osoasă mai mare și la o probabilitate redusă de recuperare.

Pierderea osoasă apare din cauza lipsei de gravitație în spațiu, unde oasele care suportă de obicei greutatea pe Pământ sunt lipsite de acest factor.

Studiu: Astronauții suferă pierderi osoase „semnificative” în timpul misiunilor spațial: Studiul, realizat pe  17 astronauți

Studiul a fost realizat pe 17 astronauți – 14 bărbați și trei femei cu o vârstă medie de 47 de ani – care au zburat la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) în ultimii șapte ani.

Membrii echipajului proveneau de la agenția spațială americană NASA, de la agențiile spațiale canadiană și europeană și de la Agenția japoneză de explorare aerospațială.

Aceștia au lucrat cu o echipă de cercetare condusă de Leigh Gabel, profesor la Universitatea din Calgary, timp de un an după ce s-au întors pe Pământ.

Nouă membri ai echipajului au suferit pierderi permanente de densitate minerală osoasă după ce au petrecut între patru și șapte luni în misiunile spațiale.

Studiu: Astronauții suferă pierderi osoase „semnificative” în timpul misiunilor spațial: Zboruri de șase luni

„Astronauții au suferit pierderi osoase semnificative în timpul zborurilor spațiale de șase luni, pierderi pe care ne-am aștepta să le vedem la adulții mai în vârstă pe parcursul a două decenii pe Pământ, iar aceștia au recuperat doar aproximativ jumătate din această pierdere după un an la întoarcerea pe Pământ”, a declarat profesorul Gabel cu privire la cercetarea publicată în revista Scientific Reports.

„Ceea ce este inedit la acest studiu este că i-am urmărit pe astronauți timp de un an după călătoria lor în spațiu pentru a înțelege dacă și cum se recuperează osul”.

Agențiile spațiale trebuie să îmbunătățească contramăsurile, cum ar fi exercițiile fizice și alimentația, în încercarea de a preveni pierderea de os, a avertizat profesorul Gabel.

Exercițiile fizice în timpul zborului, inclusiv antrenamentul de rezistență pe ISS, s-au dovedit a fi cruciale pentru prevenirea pierderii osoase și musculare, a constatat studiul.

Studiu: Astronauții suferă pierderi osoase „semnificative” în timpul misiunilor spațiale: Ce astronauți au avut  mai multe șanse să recupereze osul după o misiune

Astronauții care au efectuat mai multe exerciții de ridicare a greutăților în comparație cu rutina lor obișnuită de exerciții fizice pe Pământ au avut mai multe șanse să recupereze osul după o misiune.

Astronauții au pierdut în medie 2,1% densitate redusă în osul inferior al piciorului, tibia, și 1,3% rezistență osoasă redusă.

„În timpul zborului în spațiu, structurile osoase fine se subțiază și, în cele din urmă, unele dintre tijele osoase se deconectează unele de altele”, a declarat profesorul Gabel.

„Odată ce astronautul se întoarce pe Pământ, conexiunile osoase rămase se pot îngroșa și întări, dar cele care s-au deconectat în spațiu nu pot fi reconstruite, astfel încât structura osoasă generală a astronautului se modifică permanent”.

Cercetarea a constatat, de asemenea, că sistemul cardiovascular este, de asemenea, afectat de călătoriile în spațiu.

„Fără ca gravitația să tragă sângele spre picioare, astronauții experimentează o schimbare de fluid care face ca mai mult sânge să se adune în partea superioară a corpului”, a declarat profesorul Gabel. „Acest lucru poate afecta sistemul cardiovascular și vederea”.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Cardul de energie. Când vor fi distribuite voucherele pentru plata facturilor și care sunt condițiile. Ce spune ministrul Energiei

Publicat

cardul de energie. când vor fi distribuite voucherele pentru plata

Publicitate

Cardul de energie. Consumatorii vulnerabili vor putea primi carduri de ajutor pentru plata facturilor la energie începând cu luna august 2025, a declarat ministrul Energiei, Bogdan Ivan, la Digi24.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Sume importante de bani descoperite la percheziții în dosarul privind emiterea de acte de identitate românești false

Publicat

lângă noi: 21 de percheziții într un dosar privind introducerea ilegală

Publicitate

Procurorii au descoperit și ridicat 76.150 de euro și 27.000 de lei în urma perchezițiilor domiciliare în dosarul privind obținerea de documente de identitate românești false pentru persoane din Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova.

‘Din probatoriul administrat în cauză a reieșit faptul că patru funcționari publici sprijineau persoane născute în Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova să obțină documente de identitate…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Incendiu la Tocileni! Au ars vegetația uscată de pe aproximativ un hectar și un adăpost de animale, construit

Publicat

incendiu la tocileni! au ars vegetația uscată de pe aproximativ

Publicitate

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. În ultimele ore, aceștia au intervenit pentru stingerea a două incendii de vegetație uscată, în următoarele localități:

Tocileni: au ars vegetația uscată de pe aproximativ un hectar și un adăpost de animale, construit din lemn, cu o suprafață de 20 de metri…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Avarie depistată la căminul de vane situat pe Aleea Mihail Kogălniceanu, din municipiul Botoșani. Mai multe străzi au rămas fără apă

Publicat

va fi sistată furnizarea apei potabile în comuna ungureni și

Publicitate

În vederea efectuării lucrărilor de remediere a unei avarii depistată la căminul de vane situat pe Aleea Mihail Kogălniceanu, din municipiul Botoșani, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani  anunță întreruperea furnizării apei, astăzi, 04 iulie 2025.

Astfel, în intervalul orar 8:30-13:00, sunt afectați de lipsa furnizării apei consumatorii ce locuiesc în imobilele situate pe străzile: Bucovina, Viilor, Mihail Kogălniceanu, inclusiv pe Aleea Azurului,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate