EVENIMENT
Studiu asupra Omicron: De ce este mai puternic la frig

Harta globală a contaminărilor COVID este afectată de situațiile climatice, arată rezultatele științifice analizate de Universitatea Cattolica del Sacro Cuore din Milano. Cu cât o zonă este expusă mai mult timp la lumina soarelui, cu atât mai mică este circulația Sars-Cov-2.
Departamentul de boli infecțioase al Universității Cattolica del Sacro Cuore din Milano a analizat studiile internaționale despre legătura dintre situația climatică și evoluția pandemiei.
Roberto Cauda, profesor doctor de boli infecțioase în Universitatea Cattolica del Sacro Cuore, a declarat, pentru La Stampa, că mai multe echipe de cercetători din diferite țări au studiat impactul luminii solare asupra răspândirii COVID, corelându-l și cu numărul de decese.
Cu cât o zonă este expusă mai mult timp la lumina soarelui, cu atât mai mică este circulația Sars-Cov-2
În plus, în anotimpurile mai calde, oamenii petrec mai mult timp în aer liber, ceea ce reduce șansele de infectare prin particule de salivă și aerosoli.
„Există, de asemenea, unele particularități ale Omicron”, subliniază profesorul Cauda: „Varianta sud-africană provoacă, în general, forme mai puțin severe ale bolii, dar este mult mai contagioasă decât Delta. Omicron se răspândește mai mult în căile respiratorii superioare și mai puțin în plămâni. Prin urmare, se replică mai puțin în plămâni și este mai infecțioasă în gură și în gât”.
Acest lucru nu înseamnă că virusul nu s-a răspândit în zone cu temperaturi exterioare ridicate, cum ar fi Brazilia sau California, însă aici a funcționat capacitatea antivirală a soarelui.
Între timp, în Israel a apărut primul caz de „flurona” la o tânără însărcinată. Femeia are atât gripă, cât și COVID-19.
„Infecția simultană COVID și gripă este un pic ciudată, pentru că în medicină s-a spus întotdeauna că dacă există un virus care dă o boală, împiedică apariția alteia de la un alt virus. Explicația ar putea fi că Sars-Cov-2 cauzează un defect în producția de interferon, ceea ce deschide calea pentru celălalt virus, în acest caz cel gripal”, spune profesorul Cauda.
Cazul descoperit în Israel îi determină pe cercetători să insiste și asupra vaccinării împotriva gripei.
(sursa: Mediafax)
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Mai multe vulpi găsite moarte sau în stare gravă, în Cluj-Napoca. Posibilă amplasare de otravă în cartierul Bună Ziua

Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului (OPMCB) Cluj trage un semnal de alarmă în urma unei serii de cazuri de intoxicație a unor vulpi în cartierul Bună Ziua din Cluj-Napoca. În mai puțin de o lună, trei vulpi au fost descoperite fie în stare gravă, fie moarte, în apropierea străzilor Măceșului, Fagului și Mihai Românul.
Cazurile au ridicat suspiciuni serioase privind posibila amplasare intenționată de substanțe toxice în zona…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Accident pe DN1F, pe direcția Zalău – Cluj-Napoca. Un motociclist a fost lovit de un șofer neatent

Un accident între o mașină și o motocicletă a avut loc duminică după-amiază, pe DN1F. Motociclistul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În data de 6 iulie, pe DN1F, pe direcția de deplasare Zalău – Cluj-Napoca, a avut loc un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă.
„Din primele verificări, un tânăr de 28 de ani, din județul Sălaj, aflat la volanul unui autoturism, ar fi inițiat o manevră de depășire,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Cluj-Napoca va fi gazda Olimpiadei Central Europene de Informatică (CEOI), în perioada 7-13 iulie 2025

În perioada 7-13 iulie 2025 se va desfășura la Cluj-Napoca cea de-a XXXII-a ediție a Olimpiadei Central Europene de Informatică (CEOI).
Olimpiada de Informatică a Europei Centrale (CEOI – Central European Olympiad in Informatics) este inclusă în Calendarul Olimpiadelor și concursurilor școlare internaționale desfășurate în România și în străinătate, la care participă și elevi români, prima ediție a acestei competiții internaționale fiind organizată la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Terapie prin artă a studenților UAD Cluj pentru pacienții unui spital. Creația, transformată în vindecare

Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj – Napoca este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior artistic din România, cu o tradiție de aproape un secol în formarea viitorilor artiști plastici și designeri. Însă, pe lângă activitatea academică, universitatea se implică constant în diverse proiecte și concursuri, explorând, astfel, rolul artei sociale în comunitate, inclusiv în terapie prin artă pentru pacienții unui spital.
În…
Citește mai mult pe Cluj24.ro