Connect with us

ACTUALITATE

Studiu: Boosterul crește de peste 10 ori numărul de anticorpi protectivi

Publicat

Boosterul crește de peste 10 ori numărul de anticorpi protectivi față de valorile înregistrate la 6 luni de la rapel, având o eficiență foarte ridicată în fața formelor severe de Covid-19, arată un studiu realizat în România.

După ce a analizat răspunsul imun al organismului în urma vaccinării împotriva Covid-19 la 10 zile, 3 luni și 6 luni de la rapel, MedLife continuă demersul de cercetare și anunță rezultatele preliminare privind evoluția titrului de anticorpi după administrarea celei de-a treia doze de vaccin. Specialiștii au analizat un eșantion de 248 de persoane, cu vârste curpinse între 20 și 70 de ani, vaccinate cu trei doze Pfizer BioNTech, cărora le-au fost recoltate probe biologice în vederea detectării anticopilor IgG anti-Spike la 10 zile după administrarea booster-ului.

Echipa de cercetători anunța că titrul de anticorpi scade în interval de 6 luni de la efectuarea schemei complete de vaccinare

În etapa anterioară a studiului, echipa de cercetători anunța că titrul de anticorpi scade în interval de 6 luni de la efectuarea schemei complete de vaccinare (administrarea a două doze), 78% din eșantionul studiat prezentând un titru de anticorpi protectivi după acest interval de timp. În schimb, după administrarea celei de-a treia doze de vaccin, procentul celor care prezintă anticorpi anti-S protectivi împotriva formelor severe de boală ajunge până la 99%.

Conform datelor analizate, eficiența celei de-a treia doze se observă la toate categoriile de vârstă, fără diferențe majore între segmente. Mai mult decât atât, inclusiv procentul persoanelor din categoria 51 – 70 ani, care prezentau într-o proporție mai mică, de 71%, anticorpi cu titru protector la 6 luni de la rapel, a crescut semnificativ după administrarea boosterului, până la aproape 100%.

Evoluție importantă a titrului de anticorpi după administrarea dozei 3 de vaccin

Analizând în comparație cu etapele anterioare ale studiului, se observă o evoluție importantă a titrului de anticorpi după administrarea dozei 3 de vaccin, valoarea medie înregistrată fiind de 2767 AU/ml. Astfel, după booster, valoarea medie a titrului de anticopi este de 2,5 mai mare față de valoarea medie înregistrată la 10 zile după cea de-a doua doză (1050 AU/ml) și de peste 10 ori mai mare față de valoarea medie la 6 luni post-rapel (233 AU/ml).

„Ne aflăm într-o etapă preliminară, însă chiar și așa, rezultatele obținute confirmă încă o dată utilitatea și eficiența dozei a treia în creșterea nivelului de anticorpi. Vorbim de un procent de 99% al persoanelor care au dezvoltat un titru protectiv de anticorpi anti-Spike după cea de-a treia doză de vaccin, ceea ce înseamnă că, față de intervalul 6 luni post-rapel, avem cu aproximativ 20 de puncte procentuale mai mulți oameni care au o rezistență mai mare împotriva formelor grave de boală.

Boosterul crește de peste 10 ori numărul de anticorpi este o altă premisă favorabilă

De asemenea, faptul că boosterul crește de peste 10 ori numărul de anticorpi este o altă premisă favorabilă, cu potențial pe termen lung. Rămâne de văzut și de analizat dacă odată atinse aceste valori maxime ale titrului de anticorpi se va păstra același ritm de scădere ca în intervalul 6 luni după a doua doză sau dacă ritmul va încetini, imunizarea, fiind astfel asigurată pe o perioadă mai lungă de timp”, a declarat Dumitru Jardan, biolog, doctor în științe medicale MedLife.

Luna trecută, compania Pfizer a publicat rezultatele unui studiu clinic efectuat pe 10.000 de persoane, care arată o eficacitate relativă a dozei booster de 95,6. Profilul persoanelor analizate în studiul Pfizer este similar cu cel al persoanelor analizate de MedLife, în ambele cercetări fiind incluse doar persoane care au primit anterior seria primară de două doze Pfizer BioNTech și au efectuat booster-ul cu același ser.

„Știm deja din studiile internaționale că administrarea celei de-a doua doze de vaccin contribuie la redobândirea sau întărirea unei imunități care asigură protecție împotriva formelor grave de boală, însă scopul nostru, încă de la începutul pandemiei, este să analizăm date concrete de la nivel local. Rezultatele obținute în această etapă preliminară confirmă faptul că majoritatea celor care se vaccinează a treia oară dezvoltă un titru de anticorpi protectivi și chiar valori mult mai mari comparativ cu cele înregistrate după primele două doze, ceea ce este un lucru foarte bun. În perioada următoare, vom extinde eșantionul și vom continua să monitorizăm evoluția titrului de anticorpi în raport cu doza booster.

Perspectivele pentru viitor sunt bune

Dacă ne uităm la rezultatele prezentate astăzi, am putea spune că perspectivele pentru viitor sunt bune. Dar să nu uităm că direcția pe care o urmează această pandemie nu depinde doar de cei care își administrează trei doze de vaccin, ca o măsură suplimentară de protecție, ci mai degrabă de toți ceilalți care aleg să nu se vaccineze nici măcar cu două doze. Am traversat o perioadă foarte grea, cu o presiune incredibilă asupra sistemului de sănătate, moment în care românii s-au mobilizat și s-au vaccinat în număr mare.

Acum, odată cu scăderea numărului de cazuri, am intrat din nou într-o fază de letargie, iar efectele se vor vedea, cel mai probabil, peste alte câteva săptămâni. E important să facem ceva acum, nu să așteptăm un nou vârf al crizei”, a declarat Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife.

„În măsura în care vaccinarea va frâna, cel mai probabil, vom înregistra un val cinci al pandemiei din luna februarie”

„În măsura în care vaccinarea va frâna, cel mai probabil, vom înregistra un val cinci al pandemiei din luna februarie. Țările care vor introduce măsuri ferme de limitare a mișcării persoanelor nevaccinate vor ieși mai devreme din criza socială si economică și vor reintra în normalitate. Dacă și România se va alinia acestor măsuri ferme, vom putea, la rândul nostru, să ieșim mai repede din această criză, copiii noștri vor putea merge normal la școală, bătrânii vor putea iesi în parcuri și pe stradă, vom putea călători și ne vom putea bucura de viața socială ante-pandemică”, a mai declarat Mihai Marcu.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe