Connect with us

EVENIMENT

Studiu: Cât durează efectul unui doze de rapel la vaccinul anti COVID-19

Publicat

vaccin

Rapelurile vaccinurilor anti-COVID-19 consolidează protecţia oferită împotriva formelor grave de boală, inclusiv în faţa celor provocate de variantele recente ale noului coronavirus, însă acest efect scade rapid, potrivit unui studiu francez publicat marţi, informează AFP.

„Dozele de rapel au permis consolidarea protecţiei oferite împotriva riscului de spitalizare, însă această protecţie rămâne limitată în timp”, au concluzionat autorii unui studiu realizat în Franţa sub coordonarea Agenţiei naţionale pentru siguranţa medicamentelor (ANSM) şi a companiei de asigurări medicale Assurance Maladie.

Noul studiu, care nu a fost încă publicat într-o revistă ştiinţifică, reprezintă cel mai recent episod al unor cercetări care au examinat eficienţa vaccinurilor anti-COVID-19 de la introducerea lor pe piaţă pentru populaţia generală la începutul anului 2021.

Efectul unei doze de rapel scade odată cu trecerea timpului. După şase luni, există puţine diferenţe în raport cu persoanele care s-au vaccinat o singură dată

Vaccinarea anti-COVID-19, care s-a bazat în Franţa majoritar pe vaccinurile dezvoltate de Pfizer-BionTech şi de Moderna, şi-a demonstrat eficacitatea împotriva formelor grave ale bolii, însă a redus mai puţin riscul de reinfectare pe termen mediu şi lung.

Cu toate acestea, chiar şi împotriva riscului de spitalizare, eficienţa tinde să scadă de-a lungul timpului, fapt care le-a făcut pe autorităţile sanitare franceze să organizeze campanii de rapel, în care erau administrate a treia, a patra şi, apoi, a cincea doză de vaccin.

Lipseau, totuşi, datele despre beneficiile reale aduse de aceste rapeluri succesive, mai ales după apariţia variantei Omicron. Aceasta din urmă, care a dezvoltat apoi mai multe subvariante, ocoleşte mai uşor reacţia imunitară.

Studiul publicat marţi – realizat sub coordonarea medicului epidemiolog Mahmoud Zureik – s-a concentrat pe cazurile de pacienţi spitalizaţi cu COVID-19 între iunie 2022 şi octombrie 2022. Cercetătorii francezi au comparat statutul lor vaccinal cu cel al unui grup de persoane care nu au fost spitalizate, o procedură denumită „grup martor”.

Mai întâi, a reieşit că vaccinurile şi-au păstrat o bună eficienţă împotriva riscului de spitalizare, chiar şi faţă de varianta Omicron.

Este cazul persoanelor care nu au primit decât primele două doze, însă această protecţie este sporită de rapeluri: eficienţa împotriva riscului de spitalizare a fost estimată la 45% după prima vaccinare, la 56% după a treia doză şi la 75% după a patra sau a cincea doză.

Însă efectul acestor rapeluri scade odată cu trecerea timpului. După şase luni, există puţine diferenţe în raport cu persoanele care s-au vaccinat o singură dată.

Aceste rezultate implică, deci, o coordonare adecvată a campaniilor de vaccinare în raport cu valurile de COVID-19, o dificultate sporită însă de faptul că ele sunt mai frecvente şi mai neregulate decât cele provocate de gripa sezonieră.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Dinamo – „U” Cluj, 1-3. Clujenii bat „câinii” în INFERIORITATE numerică și se apropie de Europa

Publicat

galerie u.jpg

Universitatea Cluj a întâlnit-o pe Dinamo, vineri seara la București, în penultima etapă a Superligii. Clujenii aveau nevoie de o victorie pentru a mai spera la locul 4, aducător de meciuri europene. Dinamo ocupa ultimul loc în play-off. După două reprize diferite, clujenii câștigă în inferioritate numerică cu 3-1, goluri marcate de Perica (min.35), respectiv Nistor (min.84), Codrea (min.90) și Macalou (min.92) și se apropie de Europa.

Echipele de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sâmbătă Spectacol la Sebeș: „Viața mea din flori”, regizat de Florin Coșuleț

Publicat

sâmbătă spectacol la sebeș: „viața mea din flori”, regizat de

Sâmbătă, 24 mai 2025, începând cu ora 20.00, sala de evenimente a Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş va găzdui spectacolul „Viața mea din flori”, regizat de Florin Coșuleț. Din distribuție fac parte: Florin Coșuleț, Zeno Apostolache (acordeon), Makkai István (clarinet), Zonda Attila (bass acustic).

„Viața mea din flori” este un spectacol de teatru, după „Opera” lui Cristian Popescu, în interpretarea actoricească a lui Florin Coșuleț, și vă propune…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Primăria Cluj: Program EXTINS la Direcția de evidență a persoanelor în acest sfârșit de săptămână

Publicat

primaria cluj napoca1.jpg

Primăria Cluj-Napoca anunță că în  perioada 17 – 18 mai 2025  Serviciul de Evidență a persoanelor asigură program cu publicul, după cum urmează:

– 17 mai 2025 – între orele 08.30-16.00

– 18 mai 2025 – între orele 07.00-21.00

Primăria Cluj: Program EXTINS la Direcția de evidență a persoanelor în acest sfârșit de săptămână

Compartimentul decese  va asigura program astfel:

17 mai 2025 – între orele 08.30-13.30

18 mai 2025 – între…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sâmbătă, 17 mai: Finala Festivalului Alba Chess 2025. Cei mai buni tineri șahiști din județ vin să joace la Alba Iulia. PROGRAM

Publicat

sâmbătă, 17 mai: finala festivalului alba chess 2025. cei mai

Sâmbătă: Finala Festivalului Alba Chess 2025. După etapele zonale pline de concentrare și ambiție, cei mai buni tineri șahiști din județul Alba vin să joace pentru titlul de Campion Județean Alba Chess 2025.

Evenimentul se va desfășura sâmbătă, 17 mai, la Sediul Administrativ al Consiliului Județean Alba aflat în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. 

Programul este următorul:

  • 11:00 – Invitație la șah pentru copii – Alba Chess
  • 11:30 – Semifinalele Alba…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe