Connect with us

EVENIMENT

Studiu: Cât durează efectul unui doze de rapel la vaccinul anti COVID-19

Publicat

vaccin

Rapelurile vaccinurilor anti-COVID-19 consolidează protecţia oferită împotriva formelor grave de boală, inclusiv în faţa celor provocate de variantele recente ale noului coronavirus, însă acest efect scade rapid, potrivit unui studiu francez publicat marţi, informează AFP.

„Dozele de rapel au permis consolidarea protecţiei oferite împotriva riscului de spitalizare, însă această protecţie rămâne limitată în timp”, au concluzionat autorii unui studiu realizat în Franţa sub coordonarea Agenţiei naţionale pentru siguranţa medicamentelor (ANSM) şi a companiei de asigurări medicale Assurance Maladie.

Noul studiu, care nu a fost încă publicat într-o revistă ştiinţifică, reprezintă cel mai recent episod al unor cercetări care au examinat eficienţa vaccinurilor anti-COVID-19 de la introducerea lor pe piaţă pentru populaţia generală la începutul anului 2021.

Efectul unei doze de rapel scade odată cu trecerea timpului. După şase luni, există puţine diferenţe în raport cu persoanele care s-au vaccinat o singură dată

Vaccinarea anti-COVID-19, care s-a bazat în Franţa majoritar pe vaccinurile dezvoltate de Pfizer-BionTech şi de Moderna, şi-a demonstrat eficacitatea împotriva formelor grave ale bolii, însă a redus mai puţin riscul de reinfectare pe termen mediu şi lung.

Cu toate acestea, chiar şi împotriva riscului de spitalizare, eficienţa tinde să scadă de-a lungul timpului, fapt care le-a făcut pe autorităţile sanitare franceze să organizeze campanii de rapel, în care erau administrate a treia, a patra şi, apoi, a cincea doză de vaccin.

Lipseau, totuşi, datele despre beneficiile reale aduse de aceste rapeluri succesive, mai ales după apariţia variantei Omicron. Aceasta din urmă, care a dezvoltat apoi mai multe subvariante, ocoleşte mai uşor reacţia imunitară.

Studiul publicat marţi – realizat sub coordonarea medicului epidemiolog Mahmoud Zureik – s-a concentrat pe cazurile de pacienţi spitalizaţi cu COVID-19 între iunie 2022 şi octombrie 2022. Cercetătorii francezi au comparat statutul lor vaccinal cu cel al unui grup de persoane care nu au fost spitalizate, o procedură denumită „grup martor”.

Mai întâi, a reieşit că vaccinurile şi-au păstrat o bună eficienţă împotriva riscului de spitalizare, chiar şi faţă de varianta Omicron.

Este cazul persoanelor care nu au primit decât primele două doze, însă această protecţie este sporită de rapeluri: eficienţa împotriva riscului de spitalizare a fost estimată la 45% după prima vaccinare, la 56% după a treia doză şi la 75% după a patra sau a cincea doză.

Însă efectul acestor rapeluri scade odată cu trecerea timpului. După şase luni, există puţine diferenţe în raport cu persoanele care s-au vaccinat o singură dată.

Aceste rezultate implică, deci, o coordonare adecvată a campaniilor de vaccinare în raport cu valurile de COVID-19, o dificultate sporită însă de faptul că ele sunt mai frecvente şi mai neregulate decât cele provocate de gripa sezonieră.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

4 copii și o femeie din Cluj s-au intoxicat cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital

Publicat

ambulanta 2 e1670876778104.jpg

4 copii, cu vârste între 3 și 8 ani, dar și o femeie, s-au intoxicat, joi, cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați, de puține momente, pentru a acorda primul ajutor calificat unor persoane care, se pare, s-au intoxicat cu dioxid de carbon.

4 copii și o femeie din Cluj s-au intoxicat cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital

Solicitarea a venit în jurul orei 20 și a anunțat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Oțelul Galați – „U” Cluj, 2-1. Clujenii sunt învinși în deplasare și ratează calificarea în finala Cupei României

Publicat

u cluj otelul.jpg

„U” Cluj și Oțelul Galați s-au întâlnit astăzi, 18 aprilie, pe Stadionul Oțelul din Galați în semifinala Cupei României. Partida s-a încheiat cu victoria gazdelor și echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău ratează calificarea în finala Cupei României.

Echipele de start

Oțelul Galați: Pap – Adăscăliței, Cisse, Yabre, Zhelev – Cisotti, Zivulic, Lameira – Maciel, Pop, Bodișteanu

REZERVE: Neagu, Rusevic, Rus, Tănasă, Malle, Telles, Jardan,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Procurorii din Blaj au transferat un dosar de înșelătorie la nivel european, magistraților din Germania. Escrocherii cu utilaje

Publicat

procurorii din blaj au transferat un dosar de înșelătorie la

Un bărbat din Blaj a căzut victima unei escrocherii făcute de mai mulți bărbați din Germania, la nivel european. Este vorba despre o înșelăciune cu vânzarea unor utilaje agricole. 

Utilaje agricole folosite, care au un preț destul de mare, de peste 10.000 de euro. La doi ani de când a devenit victimă, magistrații din Blaj au admis cererea de transfer a cauzei penale, procurorilor din Germania. 

Din câte se pare făptuitorii, mai mulți bărbați din Germania, sunt anchetați…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Polițiștii clujeni au ieșit pe străzi. Amenzi pentru zeci de pietoni, bicicliști și trotinetiști

Publicat

pietoni scaled.jpg

Polițiștii au organizat o acțiune în Cluj-Napoca, care îi vizează pe pietoni, bicicliști și trotinetiști.

Scopul acțiunii a fost promovarea unui mediu sigur și civilizat în zonele pietonale, respectarea normelor rutiere incidente, conștientizarea de către aceste categorii de participanți la trafic a riscurilor la care se expun atunci când nu respectă regulile de circulație care li se adresează, potrivit IPJ Cluj.

Polițiștii clujeni au ieșit pe străzi….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe