EVENIMENT
Studiu: Cât durează efectul unui doze de rapel la vaccinul anti COVID-19
Rapelurile vaccinurilor anti-COVID-19 consolidează protecţia oferită împotriva formelor grave de boală, inclusiv în faţa celor provocate de variantele recente ale noului coronavirus, însă acest efect scade rapid, potrivit unui studiu francez publicat marţi, informează AFP.
„Dozele de rapel au permis consolidarea protecţiei oferite împotriva riscului de spitalizare, însă această protecţie rămâne limitată în timp”, au concluzionat autorii unui studiu realizat în Franţa sub coordonarea Agenţiei naţionale pentru siguranţa medicamentelor (ANSM) şi a companiei de asigurări medicale Assurance Maladie.
Noul studiu, care nu a fost încă publicat într-o revistă ştiinţifică, reprezintă cel mai recent episod al unor cercetări care au examinat eficienţa vaccinurilor anti-COVID-19 de la introducerea lor pe piaţă pentru populaţia generală la începutul anului 2021.
Efectul unei doze de rapel scade odată cu trecerea timpului. După şase luni, există puţine diferenţe în raport cu persoanele care s-au vaccinat o singură dată
Vaccinarea anti-COVID-19, care s-a bazat în Franţa majoritar pe vaccinurile dezvoltate de Pfizer-BionTech şi de Moderna, şi-a demonstrat eficacitatea împotriva formelor grave ale bolii, însă a redus mai puţin riscul de reinfectare pe termen mediu şi lung.
Cu toate acestea, chiar şi împotriva riscului de spitalizare, eficienţa tinde să scadă de-a lungul timpului, fapt care le-a făcut pe autorităţile sanitare franceze să organizeze campanii de rapel, în care erau administrate a treia, a patra şi, apoi, a cincea doză de vaccin.
Lipseau, totuşi, datele despre beneficiile reale aduse de aceste rapeluri succesive, mai ales după apariţia variantei Omicron. Aceasta din urmă, care a dezvoltat apoi mai multe subvariante, ocoleşte mai uşor reacţia imunitară.
Studiul publicat marţi – realizat sub coordonarea medicului epidemiolog Mahmoud Zureik – s-a concentrat pe cazurile de pacienţi spitalizaţi cu COVID-19 între iunie 2022 şi octombrie 2022. Cercetătorii francezi au comparat statutul lor vaccinal cu cel al unui grup de persoane care nu au fost spitalizate, o procedură denumită „grup martor”.
Mai întâi, a reieşit că vaccinurile şi-au păstrat o bună eficienţă împotriva riscului de spitalizare, chiar şi faţă de varianta Omicron.
Este cazul persoanelor care nu au primit decât primele două doze, însă această protecţie este sporită de rapeluri: eficienţa împotriva riscului de spitalizare a fost estimată la 45% după prima vaccinare, la 56% după a treia doză şi la 75% după a patra sau a cincea doză.
Însă efectul acestor rapeluri scade odată cu trecerea timpului. După şase luni, există puţine diferenţe în raport cu persoanele care s-au vaccinat o singură dată.
Aceste rezultate implică, deci, o coordonare adecvată a campaniilor de vaccinare în raport cu valurile de COVID-19, o dificultate sporită însă de faptul că ele sunt mai frecvente şi mai neregulate decât cele provocate de gripa sezonieră.
Agerpres
Un incendiu a izbucnit la o casă din Turda. Focul a pornit de la un scurt-circuit. Nimeni nu a fost rănit.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit în această după-amiază pentru stingerea flăcărilor care au izbucnit într-o gospodărie situată pe strada Vasile Alecsandri din municipiul Turda.
FOTO. INCENDIU la o casă din Turda. FOCUL a pornit de la un scurt-circuit
La fața locului au ajuns trei autospeciale pentru stingerea incendiilor…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
Cardurile educaționale în valoare de 500 de lei au început să fie încărcate în mai multe județe. Preșcolarii și elevii de primar și gimnaziu defavorizați primesc acești bani dacă se încadrează în condițiile ordonanței de urgență nr. 83/2023.
Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul -ul Ministerului…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Plafonarea preţului la energie: Ministrul Economiei spune că trebuie continuată şi după martie 2025
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, a declarat, luni, că plafonarea preţului la energie trebuie continuată şi după martie 2025, până când statul va găsi soluţiile corecte ca preţul să fie unul mic.
Radu Oprea a prezentat, într-o conferinţă de presă, la sediul central al PSD, măsurile din domeniul economiei cuprinse în programul de guvernare al partidului pentru perioada 2025 – 2028,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Atenționare Cod Galben de ceață și polei în Alba și alte zone din țară, luni seara. Localități vizate în județ
Județul Alba se află sub atenționare Cod Galben de ceață, luni seara, până la ora 24.00. Sunt condiții de formare a ghețușului.
Se va semnala local ceață, ce determină vizibilitate redusă sub 200 m și izolat sub 50 m.
Aceasta va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului.
Sunt vizate localitățile:
- Alba Iulia, Aiud, Cugir, Sebeș, Blaj, Ocna Mureș, Teiuș, Ighiu, Săsciori
- Unirea,…
Citește mai mult pe Alba24.ro